Γράφει ο Ευστάθιος Βασιλείου

Νέα έκδοση του Αντι-Αεροπορικού συστήματος Buk παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον όμιλο Almaz-Antey. Η έκδοση Μ3 αποκαλύφθηκε επίσημα στην διεθνή έκθεση ARMY 2016. Αν και βασίζεται για τη μεταφορά του στον ίδιο ερπυστριοφόρο φορέα GM-569 που κινεί και τις προηγούμενες εκδόσεις του Buk (SA-11, SA-17), τα Kub (SA-11), Tor (SA-15) και Tunguska (SA-19), το Μ3 είναι ένα εντελώς νέο σύστημα με νέους πυραύλους και νέου τύπου προηγμένα ηλεκτρονικά.

Σχεδιασμένο από το σχεδιαστικό γραφείο Tikhomirov, το νέο σύστημα φέρει ψηφιακό υπολογιστή πυρός, επεξεργαστή υψηλών ταχυτήτων και τηλεθερμικό καταδείκτη απεικόνισης στόχου, που αντικατέστησε τους παλιότερους τηλεοπτικούς.

Τα χαρακτηριστικά του νέου συστήματος δείχνουν να εντοπίζονται στην αντιμετώπιση μικρού μεγέθους και υψηλής ταχύτητας χαμηλά ιπτάμενων στόχων:

– Ταχύτητα στόχου 11,000 km/h
– Ύψος αναχαίτησης 15 μέτρα-35 χιλιόμετρα
– Ακτίνα αναχαίτισης 2.5-70 χιλιόμετρα
– Πιθανότητα πλήγματος με την πρώτη βολή 0.95 (α/φ), 0.7 (τακτικό βαλλιστικό βλήμα), 0.8 (πύραυλος κρούζ)
– Εντοπισμός στόχου σε ύψη 7-10 μέτρων
-Ταχύτητα κατευθυνόμενου βλήματος 4.55 Mach (1550 m/s)

Ο νέος πύραυλος 9R31M φέρεται πλέον σε κάνιστρο μεταφοράς/εκτόξευσης αντί να εκτίθεται στα στοιχεία του περιβάλλοντος ενώ πέρα από την αυξημένη καταστρεπτικότητα, ευελιξία και αντοχή σε ηλεκτρονικά αντίμετρα, ενσωματώνει και μεγαλύτερη εμβέλεια κατά 25 χλμ. σε σχέση με τα παλιότερα μοντέλα φτάνοντας πλέον στα 70 χλμ.

Διατίθενται δύο εκδόσεις εκτοξευτών: Η αυτόνομη μονάδα πυρός TELAR 9A317M που διαθέτει ραντάρ κατάδειξης και κατεύθυνσης και φέρει μία εξάδα πυραύλων 9R31M (έναντι 4 των παλιότερων Buk) και το όχημα TEL 9A316M που φέρει δύο εξάδες πυραύλων αλλά βασίζεται στα ραντάρ της συστοιχίας ή των 9A317M για την εμπλοκή και κατεύθυνσή τους. Μια πυροβολαρχία Buk M3 αποτελείται από δύο οχήματα TELAR 9A317M κι ένα TEL 9A316M και μπορεί να παρακολουθήσει 36 στόχους ταυτόχρονα. Στα τρία οχήματα προστίθεται κι ένα επιπλέον όχημα μεταφοράς και επαναγέμισης 9T243M.

Η πρώτη ταξιαρχία πυροβολικού Buk M3 αναμένεται να έχει παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2016 στις ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας.

Πηγές:

  • http://www.military-today.com/
  • http://www.armyrecognition.com/
  • https://ptisidiastima.wordpress.com/2016/09/08/buk-m3/

_____________________________

Είσαι λάτρης της αμυντικής τεχνολογίας και γενικότερα των στρατιωτικών θεμάτων;
Τότε είσαι στο σωστό μέρος, βρήκες αυτό που έψαχνες, υπάρχει για σένα στο Facebook η ομάδα«Προέλαση-Limit Of Advance».

Ο Ευστάθιος Βασιλείου είναι ένας από τους διαχειριστές της ομάδας Προέλαση-Limit Of Advance στο Facebook.

______________________________

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: