Το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016, κορυφώθηκαν στη νήσο Σπέτσες οι εκδηλώσεις της 194ης επετείου από την ναυμαχία των Σπετσών, με την επωνυμία «ΑΡΜΑΤΑ 2016. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων κατέπλευσε στη νήσο το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων (ΤΠΚ)  ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, ενώ η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και άγημα του ΤΠΚ απέδωσαν τιμές.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Καραγεώργης ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ.

Τέλος, στο πλαίσιο της στενότερης διασύνδεσης  του Πολεμικού Ναυτικού με την ελληνική κοινωνία και ειδικότερα με τις θαλασσινές κοινότητες, πραγματοποιήθηκε επισκεπτήριο κατά τη διάρκεια της παραμονής του ΤΠΚ στις Σπέτσες. Η πολυπληθής παρουσία του κόσμου, που ξεπέρασε τα 1.500 άτομα και η θέρμη με την οποία περιέβαλε το πλήρωμα της Πυραυλακάτου ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, ενδυναμώνει όλα τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού στο δύσκολο και απαιτητικό έργο που επιτελούν, ενώ για άλλη μία φορά αποδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς του Έλληνα με το Πολεμικό Ναυτικό.

Αρμάτα

Το γνωστότερο από όλα τα παραδοσιακά έθιμα του νησιού που συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών είναι η αναπαράσταση της Ναυμαχίας των Σπετσών τον Σεπτέμβριο του 1822.

Οι κάτοικοι των Σπετσών απέδωσαν τη νίκη τους επί των πολυάριθμων και καλύτερα εξοπλισμένων Τούρκων στη βοήθεια της Παναγίας και έτσι ονόμασαν τον μικρό ναό που βρίσκεται στο λιμάνι «Παναγία η Αρμάτα» και τη γιορτάζουν κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η αναπαράσταση του ιστορικού αυτού γεγονότος είναι μια πολιτιστική και θρησκευτική γιορτή με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις αρχές Σεπτεμβρίου και διαρκούν μια εβδομάδα με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της πυρπόλησης ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας με την ταυτόχρονη εξιστόρηση των ιστορικών γεγονότων, εκείνης της νύχτας της 8ης Σεπτεμβρίου 1822, μέσα σε μία πανδαισία πυροτεχνημάτων, και βεγγαλικών.

Η εκδήλωση της «Αρμάτας» είναι αφιερωμένη στη μεγαλειώδη νίκη των Ελλήνων, με τη βοήθεια της Παναγίας, απέναντι στους Τούρκους στα νερά των Σπετσών, η οποία υπήρξε μία από τις σημαντικότερες στιγμές του αγώνα του 1821.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: