Γράφει ο Βασίλης Καραβίδας

Μόλις πέρυσι, είχαμε δημοσιεύσει άρθρο από τα νέα υλικά των Αυστραλών στρατιωτών στην σελίδα. Αν και η εμμονή στην PLCE ελέω Κοινοπολιτείας (και χρηστικότητας..) παραμένει, οι Αυστραλοί είχαν παρουσιάσει νέα κράνη, σακίδια, βελτιώσεις στον ατομικό οπλισμό κ.α.

Όλη αυτή η προσπάθεια και η μελέτη, δεν έγινε σε ένα έτος. Εν αντιθέσει με τη δική μας θλιβερή πραγματικότητα, χρειάστηκαν σχεδόν 20 χρόνια διαρκούς αναζήτησης, προτάσεων και δοκιμών, για να καταλήξουν στο σημερινό αποτέλεσμα. Και το πιο σημαντικό, η προσπάθεια αυτή κατευθυνόταν από την Κυβέρνηση της χώρας.

Στη »Αμυντική Λευκή Βίβλο» του 1994, η κυβέρνηση των Εργατικών του Paul Keating, τόνιζε πως οι στρατιώτες θα έπρεπε »να συνεχίσουν να εξοπλίζονται προκείμενου να αντεπεξέλθουν στις αναδυόμενες προκλήσεις». Παρόμοιες »ευχές» αναφέρονταν και στις εκδόσεις του 2000, 2009 και 2013. Στην έκδοση του 2016, αναφέρονταν πως ο πεζός στρατιώτης είναι »η καρδιά των δυνατοτήτων των χερσαίων δυνάμεων». Ούτε τα άρματα, ούτε τα πυροβόλα. Ο πεζός στρατιώτης είναι ο πραγματικός Βασιλιάς του πεδίου μάχης.

Ο ατομικός εξοπλισμός των Αυστραλών πριν το 1990, χαρακτηριζόταν απο απλότητα (ως δηλωτικό της ποιότητας), περιορισμένη χρηστικότητα και παντελή έλλειψη υλικών ατομικής προστασίας (αντιβαλλιστικό κράνος, αλεξίσφαιρο γιλέκο). Οι εμπλοκές στη Ρουάντα (1994), στη Μοζαμβίκη (1994) και στο Ανατολικό Τιμόρ (1999 – 2013) κατέδειξαν τα προβλήματα του εξοπλισμού.

Οι διορατικοί σχεδιαστές, βλέποντας την βούληση της κυβέρνησης, και φυσικά την οικονομική στήριξη που παρείχε, κατέστρωσαν ένα σχέδιο για τον συνεχή εκσυγχρονισμό του ατομικού υλικού.
Σήμερα, το ατομικό υλικό βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Βελτιωμένα συστήματα επικοινωνιών και ελέγχου, επιτρέπουν ταχύτερες αποφάσεις στο πεδίο μάχης. Σπονδυλωτά συστήματα εξοπλισμού, νέες στολές μάχης και υλικά ατομικής προστασίας, επιτρέπουν την ανταπόκριση σε κάθε περιβάλλον, έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Ασφαλώς ο στρατός δεν περιορίστηκε στην απόκτηση του υλικού. Το παρεχόμενο επίπεδο εκπαίδευσης βελτιώθηκε, καθώς σε ένα περιβάλλον »υψηλής τεχνολογίας» απαιτείται και η ανάλογη εξειδίκευση.

Η αναζήτηση όμως δεν θα σταματήσει εδώ. Η αύξηση της φονικότητας των μελλοντικών πεδίων μάχης, με τα μη-επανδρωμένα οχήματα μάχης να αποτελούν μια πραγματικότητα, θα αυξήσει τις ανάγκες τόσο σε εκπαίδευση, όσο και σε νέο υλικό. Τα υλικά ατομικής προστασίας θα συνεχίσουν να εξελίσσονται διαρκώς για να προστατεύσουν τον πεζό (και να του προσθέτουν και άλλο βάρος στην πορεία…).

Και τα οπλικά συστήματα, θα γίνουν πιο φονικά, με δυνατότητες που μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας έχουμε δει.

Εμείς τι θα κάνουμε γι’ αυτό;

_________________

Αν είσαι πραγματικός λάτρης του ατομικού εξοπλισμού αλλά και οτιδήποτε αφορά ιματισμό, εξαρτύσεις, υλικά μάχης και διαβίωσης, και φυσικά οπλισμό, τότε είσαι στο σωστό σημείο, βρήκες στο Facebook την ομάδα «ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ! ΑΡΜ!» την ομάδα που σε εκφράζει απόλυτα, για να συμμετέχεις κάνε κλικ εδώ!
_________________

Η εξάρτυση αποτελεί τη λεγόμενη ''2η Γραμμή'' (με υλικά τα οποία θα συντηρήσουν στρατιώτη και όπλο για 24 - 48 ώρες) και το γιλέκο την ''3η Γραμμή'' (φόρτος μάχης).

Η εξάρτυση αποτελεί τη λεγόμενη »2η Γραμμή» (με υλικά τα οποία θα συντηρήσουν στρατιώτη και όπλο για 24 – 48 ώρες) και το γιλέκο την »3η Γραμμή» (φόρτος μάχης).

Βελτιώσεις στα ατομικά υλικά του στρατού της Αυστραλίας. Ως χώρα της κοινοπολιτείας, οι Αυστραλοί επιμένουν στη χρήση κανονικής εξάρτυσης (webbing), πλέον σε συνδυασμό με θώρακα.

Βλέπουμε 2 διαφορετικά σακίδια, ένα 3 ημερών (3-day assault pack) και ένα μακράς διημέρευσης, πιθανότατα κατασκευής της τοπικής εταιρίας Platatac (μοντέλα Bullock και Alice XL 2013 αντίστοιχα, αν και το μεγάλο σακίδιο μοιάζει με το Αμερικανικό High Ground Gear 5 day pack).

Εντύπωση προκαλεί η χρήση ελαστικού ιμάντα (spider web) για τη συγκράτηση του ατομικού επιδέσμου, μια πρακτική που έχει εγκαταληφθεί, γιατί εκθέτει τον επίδεσμο με αποτέλεσμα πιθανό σχίσιμο της συσκευασίας και κατά συνέπεια απώλεια της αποστείρωσης.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: