Την Πέμπτη 08 και την Παρασκευή 09 Σεπτεμβρίου 2016, ο Διοικητής 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Δ΄  Σώματος Στρατού, επισκέφθηκε μονάδες και φυλάκια της περιοχής ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, διαπιστώθηκε  το υψηλό επίπεδο εκπαιδεύσεως του προσωπικού και η γνώση της αποστολής.

Ο Διοικητής 1ης Στρατιάς, συνεχάρη το προσωπικό για το έργο που επιτελείται και παρείχε οδηγίες, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

 

13 Σχόλια

 1. Προβοκάτωρ

  @Πάτε καλά;
  Προφάσεις εν αμαρτίαις…
  Το ΓΕΣ δεν μπορεί να χωρίσει δύο γαϊδάρων άχυρο…

  Εφόσον πρέπει να υπάρχουν σχηματισμοί για την κάλυψη και οργάνωση των γεωγραφικών περιφερειών της χώρας ας οργανωθούν σε Μεραρχίες που θα υπάγονται σε κάποιο Σώμα Στρατού Α΄ Β΄ κοκ.
  Για ποιο λόγο να υπάρχει ένα ενδιάμεσο επίπεδο δκσεως (Α/ΓΕΕΘΑ–>Α/ΓΕΣ–>ΣΤΡΑΤΙΑ–>Σωματάρχης–>Μέραρχος–>Ταξίαρχος–>Δκτης Μονάδος) στον κατά τα άλλα σύγχρονο,έμπειρο και ετοιμοπόλεμο Ε.Σ.?

  Ή μήπως ξέρει η Στρατιά αν πάσα ώρα και στιγμή, ακριβώς τι απόθεμα υπάρχει για κάθε κωδικό ή σε τι κατάσταση είναι οι έφεδροι που υπάρχουν..στις καρτέλες? Εξάλλου υπάρχει και η…ΑΣΔΥΣ.

  Απάντηση
  • Πάτε καλά;

   α) Ο χώρος ευθύνης είναι πολύ μεγάλος για ΣΣ. Και το να έχεις δύο ΣΣ αντί μιας στρατιάς, δυσκολεύει την διοίκηση.
   β)Το ΓΕΣ έχει συγκεκριμένο ρόλο, είναι ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ. Η Στρατιά επίσης έχει συγκεκριμένο ρόλο, τη διοίκηση και τη μέριμνα μιας μεγάλης γεωγραφικής περιοχής, η οποία δεν μπορεί να γίνει από την Αθήνα.
   β)Η ΑΣΔΥΣ δεν πολεμα. Η στρατιά μπορεί να πολεμήσει.
   γ)Το τι ξέρει ή δεν ξέρει η Στρατιά, δεν το γνωρίζεις ούτε εσύ ούτε εγώ. Δεν μπορείς όμως να βγαίνεις και να λες «δεν ξέρει η στρατιά τι της γίνεται», είναι άδικο και επίσς δεν έχεις κανέναν τρόπο να το υποστηρίξεις..
   γ)Πραγματικα δεν καταλαβαινω γιατί δεν το βρισκετε απλό: ΄Ολες οι μονάδες εκτός ΔΣΣ και ΑΣΔΕΝ υπάγονται στην Στρατιά, η οποία σε καιρό πολέμου έχει την ευθύνη της παραπάνω χώρας τόσο σε θέματα επιχειρήσεων όσο και σε θέματα υποστήριξης και διοικητικής μέριμνας. Το ΓΕΣ ειναι επιτελειο, δεν ασχολείται με το τακτικό επίπεδο στις επιχειρήσεις.

   Να γκρινιάζουμε για να γκρινιάζουμε; Δεν έχει λόγο ύπαρξης αυτή η γκρίνια, αφού το καταργήσαν το ΒΣΣ ακριβώς για να αφήσουν τη στρατιά απερίσπαστη, Να μιλήσουμε για το αν έπρεπε να κλείσουν τα ΚΕΝ ή αν έπρεπε να μεταπέσουν οι μεραρχίες στα ΒΔ σε επίπεδο συντάγματος (εν καιρώ ειρήνης) οκ. Το να λέμε όμως να καταργηθει ενα οργανο διοικσεως που απλα διευκολυνει τη διοικηση, ειναι κάπως..

   Απάντηση
   • Προβοκάτωρ

    α)Γιατί δυσκολεύει τη δκση; 1 η 2 ΣΣ πλήρως οργανωμένα και εξοπλισμένα.
    β) Ας συγχωνευθούν.Δεν έχουμε τις αριθμητικές δυνάμεις των Η.Π.Α ή της Ρωσίας και πολλών άλλων χωρών. Το να αντιγράφουμε ότι μας «συμφέρει», όπως να ναι, δεν οδηγεί παρά μόνο στον όλεθρο.
    β)Η ΑΣΔΥΣ αναφέρθηκε στο θέμα της ΔΜ διότι αυτή την οργανώνει και όχι η Στρατιά.
    γ) Με τι ασχολείται δηλαδή το ΓΕΣ;

    Είναι πάγια τα «θέματα»,βάλε παντού κάποιον αξιωματικό να επιβλέπει,από συνοδηγό μέχρι δκση πάσης φύσεως και συνθέσεως. Πλέον ο εχθρός είναι από μία κατεύθυνση και βρισκόμαστε στο 2016 και πρακτικές-συνήθειες του Β’ΠΠ δεν έχουν πλέον εφαρμογή ενώ μπορείς να διοικείς από τον βόρειο πόλο και έχουμε και τις δυνατότητες.
    Ούτως ή άλλως, ο Α/ΓΕΕΘΑ ως αρχιστράτηγος από καιρό ειρήνης πλέον (…) θα έπρεπε να έχει αμεσότητα με τους άμεσα ενδιαφερομένους και εξ αφορμής αυτού θα πρέπει να ξεκινήσει την αναδιοργάνωση του Σ.Ξ. αρχικά.
    Παντού μεσάζοντες…

   • Πάτε καλά;

    α) Δυσκολεύει η διοίκηση γιατί εκεί που έχεις ΜΙΑ ιεραρχια και ΜΙΑ γραφειοκρατία, πλέον έχεις ΔΥΟ. Και θα πρέπει να τους βάλεις και το ΓΕΣ ως επιβλέποντα ώστε οταν προκύπτουν διαφωνίες να ασχολείται το ΓΕΣ (το οποιο δεν ειναι θηριοδαμαστής, δεν ειναι η δουλειά του να κάνει το διαιτητη στις διαφωνιες μονάδων). Εκει να δεις ανώτατους Προβοκάτωρα.
    β1)Μα συγχωνεύονται ΟΛΑ υπό το πλάισιο της στρατιάς, αυτό δεν καταλαβαίνεις. Εχεις ΔΣΣ και ΑΣΔΕΝ και μετά όλα τα υπόλοιπα υπό κοινό πλαίσιο, τη Στρατιά.
    β2)Ειναι διαφορετικά πράγματα. Μην τα μπερδεύειες- η ΔΜ κάθε μονάδας επικοινωνεί με τη στρατιά η οποία αφού «φιλτράρει» τις πληροφορίας και πλεον δεν μπορει να επιλυσει τα προβληματα εντος της, επικοινωνει με την ΑΣΔΥΣ. Για φαντασου ολες αυτες οι μοναδες να επικοινωνουν με την ΑΣΔΥΣ ή μεσω της ΑΣΔΥΣ-η τελευταία δε θα μπορεί να δουλέψει.
    γ) Ποια η αποστολη κάθε ταξιαρχίας στο νομό Εβρου; Σε τι θα πρέπει να εστιάσουν οι εκπαιδεύσεις των αντιαρμαστιών στν ΑΣΔΕΝ; Γιατι απο βολες τον παιζει το ταδε τάγμα στη Σάμο; Γιατι εχουν μεινει οι μισοι νοσοκομοι στο δεινα στρατιωτικο νοσοκομειο; Θα γίνουν νυχτερινές ασκήσεις διάβασης υδάτινου κωλύματος φέτος; Και αν ναι, ποιες οι γενικες οδηγίες στο τι θα προσέξουν;
    Μερικά από τα θέματα του ΓΕΣ.

    δ)Δεν μπορείς να καταργήσεις όλη την ιεραρχία και το επίπεδο διοίκησης. Οσο πιο ΄πολυάριθμο και πολύπλοκο είναι κάτι, τόσο περισσότερο έχεις ανάγκη τους μεσάζοντες για να μη χαθούν στη μετάφραση.

    Για φαντάσου να επιχειρει η στρατιά, να πολεμά το ΔΣΣ και να ζητούν οι μονάδες υλικό όχι από τη στρατιά αλλά πο την ΑΣΔΥΣ. Και η ΑΣΔΥΣ να ψάχνει όλες τις μονάδες αν έχουν υλικό και να το δώσουν σε αυτήν για να πάει στην μονάδα που το ζήτησε αρχικά.Ενώ τώρα, η μονάδα ζητά το υλικο απο τη στρατια,η στρατια κανει κατανομη με βαση τις αναγκες της και ζητα κεντρικά το υλικό.

    Μπορουμε να συζητήσουμε για την οργάνωση εσωτερικά της στρατιάς, πως θα αποφύγουμε γραφειοκρατιες κοκ αλλά όχι για την ύπαρξη ή όχι της στρατιάς-διάολε στρατός είμαστε, όχι αναρχοαυτόνομοι συνεργαζόμενοι πολέμαρχοι.

  • npo

   Κάπου πρέπει να τοποθετηθούν οι επιπλέον μέραρχοι, ταξίαρχοι κλπ. Μπουκάλες θα τους αφήσεις? Φτιάχνεις κουτάκια και καθάρισες.

   Απάντηση
 2. Προβοκάτωρ

  Μπορούμε να γράφουμε για το θέμα αυτό για πολύ καιρό καθώς οι λύσεις ίσως να είναι μερικές αλλά επιδίωξη είναι η άμεση αποτελεσματικότητα. Πρωτίστως, να κατανοήσουμε επιτέλους ποιες είναι οι δυνάμεις μας,σε ποιο περιβάλλον βρισκόμαστε και ποιες είναι οι δυνατότητες μας.
  α) Το να δώσεις όλη αυτή την έκταση να τη διοικεί ένα άτομο χωρίς να έχεις την υλικοτεχνική υποδομή αλλά και εμπειρία του US Army είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένο.Δλδ ένας Σωματάρχης δεν μπορεί να δκσει το χώρο ευθύνης του Β΄ΣΣ αλλά μπορεί ο δκτης Στρατιάς που θα έχει και το Α’ΣΣ συγχρόνως?
  β) Τυπικά και το Δ και η ΑΣΔΕΝ υπάγονται στη Στρατιά ενώ είναι ανεξάρτητα αλλά το καπέλο υφίσταται.Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μεσάζων και είτε αφαιρείς την Στρατιά και ο Α/ΓΕΣ δουλεύει με 4-5 ΣΣ ή αφαιρείς το ΓΕΣ και δουλεύει απευθείας ο Α/ΓΕΕΘΑ.
  β1) Η μονάδες για ΔΜ δεν επικοινωνούν ασφαλώς με την Στρατιά αλλά αρμοδίως με την ΜΕΡΥΠ.,όπως πολύ σωστά μετακόμισε επιτέλους στην Θεσ/νικη.
  γ) Ούτε για πλάκα δεν ασχολούνται με αυτά.Οι Δνσεις των Όπλων και Σωμάτων ναι αλλά από αποτέλεσμα άλλη ιστορία είναι αυτή.

  Δες την οργάνωση των εβραίων,4 τομείς και απευθείας δκση γιατί αυτό επιβάλλει η λογική αλλά έχει αποδείξει και η εμπειρία τους.
  Βασικό δομικό πρόβλημα στο ελλάντα ήταν και είναι οι μεσάζοντες…

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: