Ως νέα μέθοδος αμφισβήτησης του εναερίου χώρου, αλλά και του εύρους ευθύνης για έρευνα και διάσωση ακόμα και πάνω από ελληνικό έδαφος, εκλαμβάνεται η προχθεσινή υπερπτήση ελικοπτέρου της τουρκικής ακτοφυλακής πάνω από την Κω. Νωρίς το πρωί, στις 07.10, ένα ελικόπτερο τύπου ΑΒ-412 εισήλθε στο FIR Αθηνών και πραγματοποίησε δύο υπερπτήσεις την Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου στις 07.12 και στις 07.14 πάνω από το βορειοανατολικό άκρο της Κω, σε ύψος μόλις 400 και 500 ποδών αντιστοίχως. Το ελικόπτερο βγήκε από το FIR Αθηνών στις 07.27. Την πρώτη αντίδραση στο ΓΕΕΘΑ διαδέχθηκε ο προβληματισμός, καθώς πρόκειται για το πρώτο σοβαρό περιστατικό πάνω από το Αιγαίο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου.

Αφορμή της υπερπτήσης φαίνεται ότι ήταν η παρακολούθηση μιας λέμβου που μετέφερε πρόσφυγες και βρισκόταν στο στενό ανάμεσα σε Τουρκία και Κω. Ουδείς μπορεί να επιβεβαιώσει αυτή τη στιγμή αν στη λέμβο επέβαιναν φυγάδες. Αλλωστε, είναι επί της ουσίας δευτερεύον για την ελληνική πλευρά. Το γεγονός ότι στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας «έρευνας και εντοπισμού» της λέμβου το τουρκικό ελικόπτερο πέταξε πάνω από την Κω καθιστά σαφές ότι η Τουρκία επιστρέφει στο πάγιο μοτίβο διεκδίκησης μιας ζώνης SΑR (Search and Rescue) πολύ ευρύτερης από αυτήν που αποδέχεται η Αθήνα βάσει των οριοθετήσεων τόσο στη θάλασσα (εν προκειμένω στη μέση γραμμή ανάμεσα σε Κω και Τουρκία), όσο και στον αέρα.

Προφανώς, η υπερπτήση της Πέμπτης, παρότι υποβαθμίζεται, συνιστά μια εύγλωττη υπενθύμιση ότι η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει τις πάγιες θέσεις και διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, παρά τις σημαντικές αλλαγές που έχουν σημειωθεί στο εσωτερικό του τουρκικού στρατού. Οι παραβιάσεις του τελευταίου διμήνου ήταν ελάχιστες και πραγματοποιούνταν κυρίως από ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235, το οποίο στο πλαίσιο της επιχείρησης «Active Endeavor» πραγματοποιούσε μια τυπική πορεία από τα νότια προς τα βόρεια και –με την ευκαιρία– αντί να κάνει τους απαραίτητους ελιγμούς ώστε να μην εισέρχεται στο FIR Αθηνών απλώς κινούνταν σε μια ευθεία, αγνοώντας τις εναέριες ζώνες.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Πηγη: kathimerini.gr

3 Σχόλια

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: