Φωτιά ξέσπασε στο οπίσθιο μέρος ενός F-35A της “Lockheed Martin” κατά τη διαδικασία εκκίνησης του κινητήρα την 23η Σεπτεμβρίου στην αεροπορική βάση “Mountain Home” στο Άινταχο υποχρεώνοντας τον πιλότο να εγκαταλείψει το αεροσκάφος, ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ).

Η φωτιά “κατασβέστηκε αμέσως”, αλλά η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) δεν περιέγραψε την έκταση των ζημιών. Τέσσερις στρατιωτικοί -ο πιλότος και τρεις μηχανικοί- μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο όπου και αποχώρησαν.

Οι φωτιές έχουν καταστρέψει έως τώρα τουλάχιστον τρία αντίγραφα παραγωγής και δοκιμής του F-35, συμπεριλαμβανομένου του δοκιμαστικού αεροσκάφους AF-4 το 2011 και του αεροσκάφους παραγωγής AF-27 το 2014. Το AF-4 επέστρεψε στις πτήσεις μετά την πρόκληση της φωτιάς από μια δυσλειτουργία του ενσωματωμένου συστήματος ισχύος “Honeywell”. Το “AF-27” παραμένει σε μη πτητική κατάσταση λόγω της φωτιάς στον κινητήρα το 2014, η οποία προκλήθηκε από την τριβή των πτερωτών του ρότορα ενσωματωμένων πτερυγίων (IBR) πάνω σε μια λεία λωρίδα υλικού μέσα στο περίβλημα του ρότορα.

Το συμβάν της φωτιάς στο F-35A στην “Mountain Home” είναι υπό διερεύνηση, δήλωσε η πολεμική αεροπορία. Το κατεστραμμένο αεροσκάφος ήταν ένα από τα εφτά F-35A της 61ης Μοίρας της αεροπορικής βάσης “Luke” που αναπτύχθηκαν στην “Mountain Home” από 21-24 Σεπτεμβρίου. Ο σκοπός της ανάπτυξης τους ήταν η εκπαίδευση των εκπαιδευτών πιλότων στο πως να διδάσκουν τις τεχνικές εντοπισμού και προσβολής συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων επιφανείας-αέρος (SAM). Η απομονωμένη βάση “Mountain Home” στο νοτιοδυτικό Άινταχο διαθέτει ενα μεγάλο πεδίο ασκήσεων με πολλαπλούς τύπους εκτοξευτών “SAM”.

Στις αρχές Αυγούστου, η USAF ανακήρυξε το F-35A ως επιχειρησιακά έτοιμο για την εκτέλεση περιορισμένου πακέτου αποστολών. Η ικανότητα πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί περίπου σε ένα έτος.

Stephen Trimble

Απόδοσή/Μετάφραση απο το Flightglobal.com για την Προέλαση.

Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Αρέσει σε %d bloggers: