Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία ανέπτυξαν από κοινού ένα νέο σύστημα καθοδηγούμενου αντιαρματικού πυραύλου επί οχήματος BRDM-2. Το νέο αντιαρματικό σύστημα αποκαλύφθηκε στην 2η Αζερική Διεθνή Αμυντική Έκθεση (ADEX 2016) στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Το νέο καθοδηγούμενο σύστημα καθοδηγούμενου αντιαρματικού πυραύλου αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον τουρκο κατασκευαστή οπλικών και πυραυλικών συστημάτων Roketsan και βασίζεται πάνω στο όχημα μεταφοράς προσωπικού BRDM-2. Το νέο σύστημα χρησιμοποιεί τους πυραύλους UMTAS.

Ο Mizrak-U ή UMTAS (Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi) είναι ένας μεγάλης εμβέλειας αέρος-εδάφους και εδάφους-εδάφους αντιαρματικός πύραυλος που αναπτύχθηκε από την Τουρκική βιομηχανία οπλισμού και πυραύλων Roketsan.

Ο πύραυλος διατίθεται σε δύο εκδόσεις, μια είναι ο “Τουρκικός Αντιαρματικός Πύραυλος – Μεγάλης Εμβέλειας” (TAM-LR-UMTAS), ο οποίος είναι ένα σύστημα αντιαρματικού πυραύλου μεγάλης εμβέλειας που αναπτύχθηκε κυρίως για να επιχειρεί από πλατφόρμες επιθετικών ελικοπτέρων. Η άλλη έκδοση είναι ο “Λέιζερ – Τουρκικός Αντιαρματικός Πύραυλος – Μεγάλης Εμβέλειας” (L-TAM-LR-L-UMTAS). Και οι δύο είναι εξοπλισμένοι με υπερσύγχρονες τεχνολογίες που τους καθιστούν αποτελεσματικούς κατά όλων των υπερσύγχρονων τεθωρακισμένων απειλών του σύγχρονου πεδίου μάχης.

Στα τακτικά χαρακτηριστικά τους περιλαμβάνεται η δυνατότητα λειτουργίας σε κάθε καιρική κατάσταση ημέρα και νύχτα, λειτουργία σε επιλογές “Βάλλω και Ξεχνώ” και “Βάλλω και Επικαιροποιώ”, δυνατότητα ενημέρωσης στόχων, βολή πίσω από κάλυψη, βολή κατά στόχων που είναι καλυμμένοι, διόρθωση ακριβείας σημείου σκόπευσης και αποτίμηση ζημιάς, διπλή κεφαλή αποτελεσματική κατά όλων των τύπων των βαριά τεθωρακισμένων οχημάτων σε απόσταση 8 χιλιομέτρων, αποτελεσματικότητα κατά στατικών και κινούμενων στόχων, διευρυμένος φάκελος βολής που επιτρέπει την εμπλοκή χωρίς την σκόπευση με το σκοπευτικό, και αδρανή χαρακτηριστικά πυρομαχικού για την φωτιά καυσίμου και προσβολή φυσιγγιού.

Απόδοση/Μετάφραση απο το defence-blog.com για την Προέλαση.

10 Σχόλια

  • ΑΧΕΡΩΝ

   Εννοείς κάτι τέτοια από το Αζερμπαϊτζάν;
   Γιατί τώρα γίναμε στρατηγικοί εταίροι,ἄν δέν το έμαθες.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Αυτήν την στιγμή,μάλλον δέν αποτελούν προτεραιότητα τα Α/Τ.(ἄν και ποτέ δέν ξέρεις με τις προτεραιότητες,όπως τις αντιλαμβάνονται στο Ἑλλάντα)
    Καλώς ἤ κακώς,θεωρείται ότι ἡ πληθώρα των Fagot/MILAN/TOW καλύπτει όποιες ανάγκες δέν καλύπτονται από τα Kornet-e.
    Ίσως θα πρέπει να εξεταστεί κατά προτεραιότητα ἡ αποκατάσταση των φορητών Α/Τ,αφού εκεί τα πράγματα σφίγγουν χρόνο με τον χρόνο.

   • anton

    Καλά είναι τα kornet αλλά πρέπει να σκεφτούμε και κάποιο πιο σύγχρονο σύστημα fire and forget όπως οι spike για παράδειγμα.

 1. Προβοκάτωρ

  Ασφαλώς και πρέπει να μειωθεί η πολυτυπία των 4 Α/Τ σε 2 αρχικά με την προοπτική να μείνει 1 τύπος που θα παράγεται εδώ.
  Και επειδή δεν βλέπω ενίσχυση του Δ΄ΣΣ με άρματα με 120mmμ, τα HUmvee που υπάρχουν και είναι δίχως εκτοξευτές Α/Τ να μετατραπούν όλα σε κυνηγούς αρμάτων για να καλύψουν αρχικά την περιοχή του Έβρου και ενδεχομένως τα μετόπισθεν αν περισσεύουν.

  1 μτχ M1A2SEP ή LEO2Aκάτι και εντεύθεν περίπου στα 2,5εκ.€—-> πόσα συστήματα κυνηγών(με θερμική κάμερα) μπορούμε να πάρουμε με το αντίστοιχο ποσό? Έτσι, θα δοθεί μία απάντηση για την απαραίτητη ενίσχυση στον Έβρο.

  Απάντηση
  • anton

   2,5 € είναι μάλλον λίγα για μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση που δεν θα θέλει άλλα τόσα σε ανακατασκευές, άσε που πλέον τα αποθέματα έχουν στερέψει και οι τιμές ανεβαίνουν.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: