Η Σουηδία σκέφτεται σοβαρά να επαναφέρει την υποχρεωτική στράτευση. Έτσι τουλάχιστον δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας αφού ο αριθμός των εθελοντών για τον επαγγελματικό από το 2010 σουηδικό στρατό έχει πέσει σε απαράδεκτα επίπεδα.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η θητεία θα ξεκινήσει από το 2018 και υποσχέθηκε (…) ότι θα είναι «πιο σταθερή, πιο σύντονη και πιο λειτουργική».

Η στράτευση θα ξεκινήσει με όλους του Σουηδούς που γεννήθηκαν μετά το 1999 και αναμένεται να αποδώσει περί τους 4,000 στρατευσίμους το χρόνο με προοπτική να αυξηθούν στους 8,000 ως το 2022.

Η Σουηδία δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ αλλά συνεργάζεται μαζί του στο πρόγραμμα Partnership for Peace.

Μέχρι το 1995 παρέτασσε 15 ταξιαρχίες και μια ισχυρή εφεδρεία 100 ταγμάτων με δυνατότητα κινητοποίησης 1-2 ημερών.

Το 2010 η υποχρεωτική στράτευση καταργήθηκε και υιοθετήθηκε σύστημα κληρωτών (μέρος των εθελοντών επιλεγόταν για υπηρεσία 9-11 μηνών).

Σήμερα, ο σουηδικός στρατός παρατάσσει δύο τάγματα κι έχει εφεδρεία 4 λόχων με δυνατότητα κινητοποίησης 90 ημερών. Στόχος ήταν η πλήρης επαγγελματοποίηση μέχρι το 2019 αλλά πλέον ο σχεδιασμός έχει ανατραπεί.

Ο αριθμός των εθελοντών που παρουσιάζονται είναι μικρός και ανεπαρκής για την ποιότητα που απαιτεί ένας εθελοντικός στρατός.

Τελευταία φορά που ο πόλεμος άγγιξε τη σουηδική γη ήταν το 1814 (στον σουηδο-νορβηγικό πόλεμο, τμήμα των Ναπολεόντειων Πολέμων) και στον 20ό και 21ο αιώνα η δραστηριότητα του σουηδικού στρατού περιορίστηκε σε κρίσεις μακριά από την Σκανδιναβία (στο Κονγκό το ’61, τη Βοσνία το ’92, το Αφγανιστάν το ’01 και τη Λιβύη το ’11).

Πηγή: spiegel.de

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: