Το υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας επιβεβαίωσε τα σχέδια του να αποκτήσει το αντιαεροπορικό σύστημα “Network Centric Air Defence System” (NASAMS) από την Νορβηγική “Kongsberg Defence & Aerospace” με στόχο να ενισχύσει τις αντιαεροπορικές δυνατότητες της χώρας.

“Ναι μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Λιθουανία σχεδιάζει να αναθέσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ (€) για την προμήθεια του NASAMS”, ειπε στο “DefenceNews.Com” ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Λαιμόνας Μπραζαϊτις. “Αυτές είναι όλες οι πληροφορίες που μπορούμε να παρέχουν επι του παρόντος αφού η διαδικασία των συνομιλιών της προμήθειας είναι υπό εξέλιξη”.

Η τελευταία εξέλιξη ακολουθεί μια προηγούμενη ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας της χωράς, Ζουόκας Ολέκας, ο οποίος ανέφερε στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “BNS” ότι το υπουργείο του μελετά την προμήθεια του “NASAMS” για δύο στρατιωτικές μονάδες της Λιθουανίας.

Η σχεδιαζόμενη προμήθεια εκτιμώμενης αξίας 112,5 εκατ. δολαρίων ($) ΗΠΑ, θα κάνει τις Λιθουανικές Ένοπλες Δυνάμεις τον πέμπτο χειριστή του συστήματος στην Ευρώπη.
Το “NASAMS” σύμφωνα με την “Kongsberg”: “Είναι σε υπηρεσία με την Νορβηγία, Ισπανία, ΗΠΑ, Ολλανδία, Φινλανδία, έναν μυστικό πελάτη και υπο παραγωγή για το Ομάν”.

Μετα την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία σχεδιάζουν τη δημιουργία ενός κοινού μεσαίας εμβέλειας αντιαεροπορικό σύστημα για να προστατεύσουν τους ουρανούς τους.

Το 2016, οι στρατιωτικές δαπάνες της Λιθουανίας ήταν συνολικά 575,2 εκατ. € (646,7 εκατ. $), 35,3 τοις εκατό αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Jaroslaw Adamowski

Απόδοση/Μετάφραση από το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

5 Σχόλια

  1. Gunslinger32

    Μετά την παράδοση των PzH2000, περίμενα να επιλέξουν το IRIS-T SL, όχι επειδή το θεωρώ ανώτερο αλλά επειδή είναι «γερμανικό».

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: