Τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon παραδόθηκαν επισήμως στην Ρουμανία την 28η Σεπτεμβρίου στην αεροπορική βάση Nº 5 Monte Real στην Πορτογαλία.

Τα πρώην αεροσκάφη της Πορτογαλικής Πολεμικής Αεροπορίας προβλέπεται να πετάξουν στην Ρουμανία 29η Σεπτεμβρίου όπου θα τοποθετηθούν στην 86η αεροπορική βάση στην Μπόρτσια, η οποία, επί του παρόντος, είναι η έδρα των αεροσκαφών MiG-21 LanceR.

Η Ρουμανία αγόρασε 12 F-16 από την Πορτογαλία για 181 εκατομμύρια ευρώ € (203 εκατ. $) τον Σεπτέμβριο του 2013. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται εννιά μονοθέσια F-16AM και τρία διθέσια F-16BM, και αποκτήθηκαν μέσω της C.N. Romtehnica υπό το πρόγραμμα “Peace Carpathian”, με την εξουσιοδότηση μεταφοράς τρίτου μέρους να έρχεται από την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ).

Τρία ακόμη αεροσκάφη θα παραδοθούν τον Δεκέμβριο, ενώ τα τρία τελευταία θα παραδοθούν τον Οκτώβριο του 2017, είπε στο IHS Janes το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Πορτογαλίας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την ανακατασκευή των κινητήρων, αρχική υλικοτεχνική υποστήριξη, εκπαίδευση έως εννιά πιλότους, 75 μηχανικούς και τέσσερις σχεδιαστές αποστολής, διετή υποστήριξη επι την τοποθεσία και επικαιροποίηση του λογισμικού προγράμματος επιχειρησιακής πτήσης (OFP) όλου του στόλου στο πρότυπο M5.2R, με υποστήριξη από την Lockheed Martin.

Η Ρουμανία χρησιμοποιεί επίσης τα MiG-21 LanceR από την 71η αεροπορική βάση Γκάμπια Τουρζιο. Η χώρα ελπίζει να αποκτήσει ακόμα ένα πακέτο F-16 από μια NATOϊκή χώρα και να τα εκσυγχρονίσει ώστε να αντικαταστήσει οριστικά τα LanceR.

Victor Barreira

Απόδοση/Μετάφραση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: