Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (US Navy) εξελίσσει μια αναβάθμιση της οβίδας όλμου 81 χιλιοστών η οποία μπορεί να πετάξει μακρύτερα και διαθέτει μεγαλύτερη ακρίβεια από ότι το παλαιό σύστημα οβίδας του υφιστάμενου σωλήνα όλμου.

Το Κέντρο Ναυτικού Πολέμου Επιφανείας (NSWC) Dahlgren της Βιρτζίνια εκτέλεσε πρόσφατα δοκιμαστικές βολές των εικονικών “Όβίδων ολμων Προηγμένων Δυνατοτήτων Αυξημένης Εμβέλειας” (ACERM), επιτυγχάνοντας εμβέλεια 22,6 χιλιομέτρων, η οποία είναι μια αύξηση της απόδοσης 200%, δήλωσε στο IHS Janes ένας αξιωματούχος του προγράμματος ACERM την 27η Σεπτεμβρίου κατά την επίδειξη της “Ημέρας Σύγχρονου Ναυτικού” στην βάση του Σώματος Πεζοναυτών στο Κουάντικο της Βιρτζίνια.

Δυο προγενέστερες δοκιμές μέσα στο 2015 επέδειξαν μέγιστο βεληνεκές 19,1 και 13,7 χλμ με καθοδήγηση μέσω GPS με πιθανότητα λάθος (CEP) 10 μέτρων.

Η ιδέα για το ACERM γεννήθηκε από μια προηγούμενη προσπάθεια που στρεφόταν στην πρόσθεση κάτι παραπλήσιου σαν εξαρτήματος στον υπάρχον όλμο των 81 χιλιοστών, είπε ο αξιωματούχος.

Η ομάδα του ACERM έλαβε την νέα κατεύθυνση να αποκτήσει όσο μεγαλύτερη απόδοση μπορούσε καθώς θα διατηρούσε την παραγωγή της μονάδας της οβίδας όλμου σε λογική τιμή.

“Κάναμε διαχείριση του χώρου για το που θα θέλαμε να τοποθετούσαμε μια ρουκέτα, φτερά ή άλλα πράγματα πάνω της”, είπε ο αξιωματούχος. “Η εκμετάλλευση του χώρου έδειξε ότι το να έχεις φτερά και να πετάς ως ανεμόπτερο ήταν πραγματικά ο πιο οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να έχεις μεγάλες αυξήσεις στην εμβέλεια”.

Εκτός απ’ αυτό, οι ρουκέτες είναι ακριβές και έχουν θέματα αξιοπιστίας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Για να κάνει την οβίδα όλμου να πάει πιο μακριά και με μεγαλύτερη ακρίβεια, το NSWC Dahlgren, πρόσθεσε φτερά για να παρέχει αεροδυναμική ανύψωση και πτερύγια ελιγμών (canards) για την παροχή καθοδήγησης. Το ACERM είναι εξοπλισμένο αντίστοιχα με ερευνητές GPS και ημιενεργού λέιζερ (SAL). Η Aerojet σχεδιάζει την πολεμική κεφαλή, η οποία δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί στο ACERM.

Το πλαίσιο αναπτύχθηκε από το NSWC Dahlgren, το Ερευνητικό Κέντρο του Στράτου (ARL) και την United Technologies Aerospace.

Ο Ερευνητής Χαμηλού Κόστους SAL (LCSS) πιθανόν θα επιτρέψει τη χρήση του ACERM κατά κινούμενων στόχων, είπε ο αξιωματούχος.

Geoff Fein

Απόδοση/Μετάφραση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: