Η διάδοση των βαλλιστικών πυραύλων συνιστά μια εντεινόμενη απειλή για τον πληθυσμό, την επικράτεια και τις ανεπτυγμένες δυνάμεις των συμμαχικών χωρών. Πολλές χώρες έχουν, ή προσπαθούν να αναπτύξουν ή αποκτήσουν βαλλιστικούς πυραύλους.

Η εξάπλωση αυτών των ικανοτήτων δεν σημαίνει άμεσα οτι είναι στην πρόθεση τους να επιτεθούν το NATO, αλλά σημαίνει ότι η Συμμαχία έχει την ευθύνη να το λάβει υπόψιν της ως μέρος της κεντρικής συλλογικής άμυνας της.

Το 2010, οι Σύμμαχοι αποφάσισαν να αναπτύξουν την ικανότητα περιοχής άμυνας βαλλιστικών πυραύλων (BMD) για να να συνεχιστεί το βασικό καθήκον της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Το NATO έχει την ευθύνη να προστατεύει τους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, επικράτειες και δυνάμεις υπό το φως της αυξανόμενης διάδοσης των βαλλιστικών πυραύλων και κατά των απειλών που προέρχονται έξω από την Ευρω-ατλαντική περιοχή.

Η BMD του NATO είναι καθαρά αμυντική, είναι μια μακροχρόνια επένδυση ώστε να αντιμετωπιστεί μια μακροπρόθεσμη απειλή για την ασφάλεια.

Τον Ιούλιο του 2016, οι Σύμμαχοι ανακήρυξαν την Αρχική Επιχειρησιακή Δυνατότητα της BMD του NATO, η οποία παρέχει μία ισχυρότερη ικανότητα στην προστασία των συμμαχικών πληθυσμών, περιοχών και δυνάμεων σε όλη την νότια Ευρώπη κατά δυνητικών πυραυλικών επιθέσεων.

Η δυνατότητα BMD του NATO συνδυάζει τα μέσα που χρηματοδοτήθηκαν από κοινού απ’ όλους τους Συμμάχους και τις εθελοντικές πρόσφορες που προσφέρθηκαν από επιμέρους συμμάχους.

Αρκετοί σύμμαχοι ήδη έχουν προσφέρει τις συνεισφορές τους ή πραγματοποιούν ανάπτυξη ή προμήθεια επιπρόσθετων μέσων BMD όπως αναβαθμισμένα πλοία με ραντάρ δυνατότητας BMD, επίγεια αντιαεροπορικά και αντιπυραυλικά σύστημα ή προηγμένη δυνατότητα εντοπισμού και προειδοποίησης.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: