Την πλάτη στη διαδικασία πρόσληψης στην Εθνική Φρουρά γύρισε το 13% από τους 3.000 που επιλέχθηκαν για τον θεσμό των συμβασιούχων οπλιτών (ΣΥΟΠ). Συνολικά 400 από τους 3.000 δεν παρουσιάστηκαν στις προκαθορισμένες ημερομηνίες για υπογραφή των συμβάσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη ο οποίος την Πέμπτη ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας για τις προσλήψεις των ΣΥΟΠ, το υπουργείο ανέμενε ότι μέχρι και 15% δεν θα παρουσιαζόταν. Διευκρίνισε ότι από τους 400 οπλίτες, περίπου οι 100 είχαν ενημερώσει έγκαιρα το υπουργείο και το ΓΕΕΦ ότι είτε λόγω απουσίας στο εξωτερικό είτε λόγω προβλημάτων υγείας δεν θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στις ημερομηνίες που είχαν καθοριστεί.

Ο υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τη Βουλή ότι, με βάση τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού, στους 400 που δεν παρουσιάστηκαν θα αποσταλούν συστημένες επιστολές για παρουσίαση σε νέα ημερομηνία. Εάν δεν παρουσιαστούν, τότε το Υπουργείο Άμυνας θα προχωρήσει στην αντικατάσταση του αριθμού των ΣΥΟΠ από τους επιλαχόντες. «Σε κάθε περίπτωση την 1η Νοεμβρίου θα έχουμε 3.000 συμβασιούχους οπλίτες που θα ενταχθούν στην Εθνική Φρουρά», τόνισε ο Χριστόφορος Φωκαΐδης.

Ο υπουργός περιέγραψε τη διαδικασία πρόσληψης ως τη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στη Δημόσια Υπηρεσία, σημειώνοντας ότι πέτυχε το εγχείρημα με την υποβολή των αιτήσεων μέσω διαδικτύου διασφαλίζοντας παράλληλα το αδιάβλητο.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκαΐδη, την περασμένη Τετάρτη ολοκληρώθηκε η διαδικασία πρόσληψης με την υπογραφή των συμβάσεων από τους συμβασιούχους οπλίτες. Την 1η Νοεμβρίου θα πρέπει να παρουσιαστούν στο Κέντρο που θα διεξαχθεί η εκπαίδευσή τους που θα διαρκέσει για δύο βδομάδες. Ακολούθως θα δώσουν τη νενομισμένη διαβεβαίωση και θα κατανεμηθούν σε κλάδους-όπλα-σώματα της Εθνικής Φρουράς, κάτι που θα γίνει με κριτήρια μέσω λογισμικού προγράμματος, με βάση τις ανάγκες της Υπηρεσίας, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων τυχόν σχετικά πτυχία, επαγγελματική εμπειρία, προηγούμενη υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά, αθλητικές επιδόσεις, την οικογενειακή κατάσταση και τη δήλωση επιθυμίας του κάθε ΣΥΟΠ.

Για τις τοποθετήσεις, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι δύσκολα θα τοποθετηθούν στις φρουρές προτίμησής τους όσοι διαμένουν σε Λεμεσό και Πάφο, κυρίως λόγω της έλλειψης μονάδας σ’ αυτές τις δύο επαρχίες. Μετά από ερώτηση βουλευτή, ο κ. Φωκαΐδης απάντησε ότι θα υπάρχει σχέδιο μετακίνησης των ΣΥΟΠ από και προς τις μονάδες που θα υπηρετούν.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι συμβασιούχοι οπλίτες οι οποίοι θα προσληφθούν, θα έχουν τη δυνατότητα σπουδών με μειωμένα δίδακτρα μέχρι και 50%, που προσφέρουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κύπρου στο πλαίσιο συνεργασιών του Υπουργείου Άμυνας.

Θα εκτελούν 6-8 υπηρεσίες μηνιαίως

Αρκετά από τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας ζήτησαν από τον υπουργό διευκρινίσεις αναφορικά με την πρόνοια του ωραρίου της σύμβασης που υπέγραψαν οι ΣΥΟΠ ότι θα απασχολούνται σε ωράριο από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 2:00 μ.μ. και ότι θα εκτελούν αριθμό υπηρεσιών που θα καθορίζεται από διαταγή του Αρχηγού. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα των υπηρεσιών που θα εκτελούν οι συμβασιούχοι οπλίτες, καθώς ελλοχεύει κίνδυνος να δυσαρεστηθούν αρκετοί και να εγκαταλείψουν τον στρατό στη συνέχεια.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι ο αριθμός των υπηρεσιών των ΣΥΟΠ θα κυμαίνονται από 6-8 τον μήνα και θα διαμορφωθούν ανάλογα με τον κλάδο – όπλο – σώμα που θα τοποθετηθούν.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, ρώτησε τον υπουργό γιατί δεν έχουν κατατεθεί ακόμη οι κανονισμοί για τους ΣΥΟΠ κάτι για οποίο υπήρξε σχετική δέσμευση από το Υπουργείο.

Σύμφωνα με τον κ. Φωκαΐδη, οι εν λόγω κανονισμοί βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. Ξεκαθάρισε ότι οι κανονισμοί δεν επηρεάζουν τη διαδικασία πρόσληψης των ΣΥΟΠ καθώς όλα τα εργασιακά θέματα καλύπτονται από τις πρόνοιες του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου και από τη σύμβαση εργασίας που υπέγραψαν. Όπως ανέφερε ο υπουργός, οι κανονισμοί ετοιμάστηκαν με απώτερο σκοπό να προσδοθεί κύρος στον θεσμό των ΣΥΟΠ και να διαφοροποιηθεί αυτή η κατηγορία των οπλιτών από τους κληρωτούς.

Όσοι δεν είναι Ι1 ή Ι2 δεν θα προσληφθούν – Επανεξέταση οπλιτών αποφάσισε το υπουργείο Άμυνας

Από υγειονομική εξέταση θα περάσει μικρός αριθμός από τις 3.000 συμβασιούχους οπλίτες για εξακρίβωση της σωματικής τους ικανότητας. Οι συγκεκριμένοι οπλίτες συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο με τις 3.000 που επιλέχθηκαν για να προσληφθούν. Είχαν δηλώσει ότι απολύθηκαν από τις τάξεις της Εθνικής Φρουράς ως Ι1 ή Ι2, όπως προνοούσε η προκήρυξη του υπουργείου Άμυνας.

Ωστόσο, στην πορεία, ενώ παρουσιάζονταν στην εφεδρεία αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας, τα οποία δεν τους επέτρεπαν να συγκαταλέγονται στις δύο πιο πάνω κατηγορίες σωματικής ικανότητας. Ενώ οι ίδιοι είχαν υποχρέωση να δηλώσουν αυτά τα προβλήματα υγείας, απέφυγαν να το κάνουν και το διαπίστωσαν οι υπεύθυνοι της πρόσληψης των ΣΥΟΠ, όταν έγινε αντιπαραβολή των στοιχείων που δήλωσαν μ’ αυτά της εφεδρείας. Δηλαδή στην εφεδρεία ήταν Ι3 ή Ι4.

Οι συγκεκριμένοι οπλίτες πέρασαν τη φάση της υγειονομικής εξέτασης, ωστόσο δεν εντοπίστηκαν τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζονται, καθώς πρόκειται για προβλήματα που δεν είναι ορατά στους ιατρούς που τους εξέτασαν. Από χθες αυτή η μερίδα των ΣΥΟΠ κλήθηκαν εκ νέου στο 106 ΣΝΕ για να περάσουν από ειδική υγειονομική επιτροπή ώστε να ελεγχθούν τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Σε όσους τα προβλήματα δεν είναι σοβαρά και δεν θα επηρεάζουν καθοιονδήποτε τρόπο τα καθήκοντά τους, θα γίνει αλλαγή της σωματικής τους ικανότητας σε Ι1 ή Ι2 και θα προσληφθούν κανονικά στην Εθνική Φρουρά. Για όσους τα προβλήματα είναι σοβαρότερα, θα αποκλειστούν από τον κατάλογο των 3.000 και θα προσληφθεί ανάλογος αριθμός από τους επιλαχόντες. Οι ΣΥΟΠ που θα προσληφθούν θα κληθούν για υπηρεσία από την 1η Νοεμβρίου 2016.

Γράφει: Νέαρχος Κυπριανού

Πηγή: philenews.com

6 Σχόλια

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: