Η Κίνα άρχισε να μετρά αντίστροφα για την -έως σήμερα- μεγαλύτερη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της χώρας, που επιβεβαιώθηκε ότι θα εκτοξευθεί με έναν πύραυλο Long March 2F την 23:30 Παγκόσμια συντονισμένη ώρα (UTC) της Κυριακής μετα τη διατήρηση του προγράμματος πτήσης και των ταυτοτήτων του πλήρωμα υπό πλήρη συσκότιση έως την ημέρα της εκτόξευσης.

Η αποστολή Shenzhou-11 θα υπερδιπλασιάσει το υφιστάμενο ρεκόρ παραμονής στο διάστημα της Κίνας, στοχεύοντας στην αποστολή διάρκειας 33 ημερών, 30 από τις οποίες θα διατεθούν μέσα στο διαστημικό εργαστήριο του Tiangong-2 το οποίο ανυψώθηκε σε τροχιά την περασμένο μήνα με έναν πύραυλο φορέα CZ-2F για να συνεχιστεί η προσπάθεια να την απόκτηση εμπειρίας στην τεχνολογία και τις διαδικασίες που χρειάζονται για να διατηρηθεί ένας μεγάλος αρθρωτός διαστημικός σταθμός στην χαμηλή γήινη τροχιά.

Η εκστρατεία της εκτόξευσης για την αποστολή Shenzhou-11 -την πρώτη επανδρωμένη αποστολή μετά απο τρία χρόνια- ήταν ασυνήθιστα αθόρυβη. Συνήθως, οι επανδρωμένες διαστημικές προσπάθειες της Κίνας αντιπροσωπεύουν την μοναδική εξαίρεση σε ένα κατά κανόνα μυστικό πρόγραμμα διαστημικών πτήσεων, όμως σε αυτή την αποστολή, ο προγραμματισμένος χρόνος εκτόξευσης, η διάρκεια πτήσης και ακόμα η ταυτότητα των μελών του πληρώματος διατηρήθηκε μυστική έως την στιγμή ενημέρωσης τύπου που πραγματοποιήθηκε την 1 UTC της Κυριακής -λιγότερο από 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα εκτόξευσης.

Για την -έως σήμερα- πιο φιλόδοξη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Κίνας επιλέχθηκε ένας βετεράνος αστροναύτης με δύο προηγούμενες διαστημικές πτήσεις και ένας πρωτάρης του διαστήματος.

Ο αρχηγός της αποστολής Shenzhou 11 θα είναι ο Τζινγκ Χαιπενγκ ο οποίος είναι βετεράνος των αποστολών Shenzhou-7 και 9, έχοντας περάσει 15 ήμερες και 12 ώρες στο διάστημα. Πιλότος μαχητικού αεροσκάφους, ο Τζινγκ επιλέχθηκε στο πλαίσιο της κλάσης αστροναυτών του 1998.

Ο Τσεν Ντονγκ επιλέχθηκε ως αστροναύτης στο πλαίσιο της κλάσης εφτά αστροναυτών του 2010 -πέντε ανδρών και δυο γυναικών. Μέχρι σήμερα, μόνο οι δυο γυναίκες, η Λιου Γανγκ και Γουανγκ Γαπινγκ, πέταξαν στο διάστημα από όλη την κλάση των αστροναυτών. Ο 38 ετών, Σεν θα είναι υπεύθυνος για την υποστήριξη του αρχηγού του κατά τα κρίσιμα γεγονότα της αποστολής και την ολοκλήρωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος πειραμάτων επί του Tiangong-2.

Οι δύο «ταϊκοναύτες», όπως αποκαλούν οι Κινέζοι τους αστροναύτες τους, θα πραγματοποιήσουν πειράματα στους τομείς της ιατρικής, της βιολογίας, της φυσικής, των ηλιακών καταιγίδων και επιδιορθώσεις εξοπλισμού.

«Παρά το γεγονός ότι η δουλειά μας, είναι μια πρόκληση, εμπεριέχει ρίσκο και κίνδυνο, δεν υπάρχει κάτι άλλο, που θα ήθελα να κάνω στη ζωή μου,» δήλωσε ο 50χρονος Τζινγκ, κυβερνήτης της αποστολής. Πρόκειται για την τρίτη διαστημική αποστολή στην οποία λαμβάνει μέρος, μετά τη συμμετοχή του, στη Shenzhou-7, το Σεπτέμβριο του 2008 και στη Shenzhou-9, το Μάρτιο του 2012. «Για την αποστολή αυτή, έχουμε αναβαθμίσει τις ικανότητες μας ν’ αντιμετωπίζουμε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, χορήγησης πρώτων βοηθειών, αλλά και για τη διεξαγωγή διαστημικών πειραμάτων,» δήλωσε ο Τζινγκ.

Γεννημένος στην κινεζική επαρχία Χενάν, το 1978, ο Τσεν θα συμμετέχει για πρώτη φορά σε διαστημική αποστολή. «Θα αξιοποιήσω κάθε λεπτό στο διάστημα και θα καταγράφω όλες τις εμπειρίες μου, στο ημερολόγιο μου,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσεν.

Η κατάκτηση του διαστήματος, την οποία που συντονίζει το γενικό επιτελείο στρατού, θεωρείται στην Κίνα ως σύμβολο της νέας ισχύος της χώρας υπό την αιγίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Το Πεκίνο έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε διαστημικά προγράμματα στην προσπάθεια να φθάσει στον τομέα αυτόν την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Κίνα θέλει να δημιουργήσει το 2022 έναν κατοικημένο διαστημικό σταθμό την ώρα που ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) θα έχει σταματήσει να λειτουργεί. Παράλληλα, το Πεκίνο θέλει να στείλει έναν άνθρωπο στη Σελήνη. Τον Δεκέμβριο του 2013, η Κίνα κατάφερε να προσεληνώσει το διαστημικό σκάφος Chang’e-3 και στη συνέχεια να αποβιβάσει στην επιφάνεια της Σελήνης ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα με την επωνυμία «Κουνέλι από νεφρίτη», αποστολή που χαρακτηρίστηκε «απόλυτη επιτυχία». Το σεληνιακό σκάφος αντιμετώπισε ωστόσο κάποιο μηχανικό πρόβλημα με αποτέλεσμα να πέσει σε μακρές φάσεις κώματος.

Το Πεκίνο φιλοδοξεί να στείλει ένα διαστημόπλοιο γύρω από τον Άρη το 2020 και στη συνέχεια να αναπτύξει ένα τηλεκατευθυνόμενο όχημα πάνω στον κόκκινο πλανήτη.

Ζωντανή μετάδοση της αποστολής Shenzhou 11 προς τον Tiangong-2

Απόδοση/Μετάφραση απο το spaceflight101.com με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuter για την Προέλαση.

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: