Ο Βρετανικός Στρατός πρόκειται να προμηθευτεί έως 800 θωρακισμένα οχήματα από την Γερμανία με τιμή μονάδας 4 εκατομμυρίων λιρών £ (4,9 εκατ. $) σε μια συμφωνία που μακροπρόθεσμα θα επιβαρύνει αρκετά τους φορολογούμενους, ανέφερε το The Times.

Ο Στρατός θέλει απεγνωσμένα να εκσυγχρονίσει τον υπάρχον στόλο θωρακισμένων, ο οποίος επί του παρόντος αποτελείται από ξεπερασμένα μηχανήματα που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1960 και τις δυο τελευταίες εβδομάδες προσπαθεί ανεπιτυχώς να συνάψει μια συμφωνία. Πλέον το υπουργείο Άμυνας επιθυμεί να υπογράψει σύμβαση με την Γερμανική κοινοπραξίας της ARTEC το συντομότερο δυνατόν, κάτι το οποίο θα απέκλειε οποιοδήποτε πιθανό ανταγωνιστή, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Times το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές της αμυντικής βιομηχανίας.

Η βιασύνη προκύπτει από το γεγονός ότι ως στιγμής έχουν γίνει τρεις προσπάθειες προμήθειας οχημάτων αξίας 300 εκατ. £ (366 εκατ. $), χωρίς κάποια από αυτές να καταλήξει με οποιοδήποτε νέο υλικό. Οι καθυστερήσεις προκλήθηκαν από τις περικοπές του προϋπολογισμού και τις εσωτερικές διαφωνίες για το αν πρέπει τα θωρακισμένα να είναι ελαφριά (και περισσότερο ευέλικτα) ή βαριά.

Στην περίπτωση που η συμφωνία με την ARTEC προχωρήσει, τα ξεπερασμένα οχήματα FV430 και Scimitar θα αντικατασταθούν από το Boxer, ένα μεγάλο, οχτάτροχο μοντέλο που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 2000.

Η πτώση της λίρας στο χαμηλότερο σημείο των 31 τελευταίων ετών μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου για το Brexit εγείρει τους φόβους ότι όποιες στρατιωτικές προμήθειες γίνουν κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών θα κοστίσουν έως 2 δις £ (2,44 δις $) περισσότερο λόγω του πληθωρισμού.

Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας θέλει να επισπεύσει την συμφωνία με την Γερμανία όσο το δυνατόν ταχύτερα για να αποφύγει τις επιπτώσεις των επιπρόσθετων οικονομικών επιβαρύνσεων.
Εντούτοις, η επίσπευση της σύμβασης χωρίς τη διερεύνηση άλλων πιθανών επιλογών ίσως σημαίνει ότι το υπουργείο Άμυνας θα χάσει κάποιες καλύτερες προσφορές. Για παράδειγμα το Piranha V, το Αμερικάνικό όχημα που αναπτύχθηκε από την General Dynamics, πιστεύεται ότι θα κόστιζε έως και 40 τοις εκατό λιγότερο.

“Το υπουργείο Άμυνας κινδυνεύει να πάρει μια πολύ φτωχή απόφαση, και θα την λάβει για όλες τις λάθος αιτίες”, ανέφερε στο The Times πηγή προερχόμενη από την αμυντική βιομηχανία. “Η σύμβαση μοναδικής πηγής θα επιδιωχθεί διότι είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση”. Η πηγή ισχυρίστηκε ότι ένας διαγωνισμός θα ήταν και έγκαιρος αλλά και θα γινόταν στους φορολογούμενους εξοικονόμηση της τάξης «του 40 τοις εκατό λιγότερο στο πρόγραμμα των 3 δις £ (3,66 δις $)».

“Ο Στρατός βιάζεται γιατί αυτό διαρκεί δεκαετίες”, είπε ένας άλλος γνωστής της κατάστασης. “Είναι αγχωμένος για τα χρήματα που θα δαπανήσει και τότε η καρδία της αναδιοργάνωσης του Στρατού που έχει υπόψιν ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Νικ Καρτερ θα είναι σε κίνδυνο επειδή θα έχουν μια δύναμη που θα είναι παράταιρη”.

Πρόσφατα, τον Απρίλιο, η Λιθουανία αγόρασε 88 οχήματα Boxer από την Γερμανία για 386 εκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που δαπανήθηκε ποτέ από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Λιθουανίας. Η χώρα της Βαλτικής αύξησε τις αμυντικές δαπάνες κατά ένα τρίτο μετά το 2014, ως απάντηση στις διαρκώς αυξανόμενες εντάσεις με την Ρωσία σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Απόδοση/Μετάφραση απο το rt.com για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: