16 Σχόλια

 1. PROMAXOS

  To 3o ΕΤΕΘ (Ειδικό Τμήμα Εθνοφυλακής) τι ακριβώς είναι; Έφεδρη μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων πχ των αμφίβιων ΚΔ; Έφεδρη μονάδα Ειδικών επιχειρήσεων; Τακτική μονάδα που εκτελεί και καταδρομές; Ξέρει κάποιος να με ενημερώσει;

  Απάντηση
  • manolis

   Ειναι απογονος της εντοπιας ΜΑΚ (μοιρες αμφιβιων καταδρομων στα νησια, επανδρωμενες με στρατευσιμους) . Δεν εχουν σχεση με την αμιγως επαγγελματικη Ζ’ΜΑΚ της ΔΕΕ.

   Απάντηση
   • PROMAXOS

    1) Δηλαδή, πέραν του Συντ αμφΚΔ και τις μοίρες του, που υπάγεται απαευθείας στον ΑΣΔΕΝάρχη, υπάρχουν στα νησιά και τα ΕΤΕΘ, τα οποία είναι μονάδες αμφΚΔ επανδρωμένες από ντόπιους;

    2) Και σε ποιον υπάγονται τα ΕΤΕΘ; Στις ΑΔΤΕ της ΑΣΔΕΝ, στην ΑΣΔΕΝ απευθείας, στο Συντ αμφΚΔ ή κάπου αλλού;

    3) Ποιος καθορίζει το εκπαιδευτικό αντικείμενο, το δόγμα, τους στόχους, τις αποστολες, τη συνεργασία με μονάδες τις ΑΣΔΕΝ, μοίρες αμφ ΚΔ του συντάγματος, ΠΖΝ κλπ; Ποιος θα έχει εν καιρώ πολέμου την ευθύνη του σχεδιασμού και της ανάθεσης στρατιωτικών επιχειρήσεων στα ΕΤΕΘ κι εν γένει του επιχειρησιακού ελέγχου τους;

    Με συγχωρείτε που ρωτάω τόσα, αλλά προσπαθώ να αντιληφθώ πως δομείται και πως λειτουργεί το σχήμα.

   • Kostas

    @promaoxos: απο περιεργεια ρωταω, εχεις υπηρετησει? και αν ναι, που?

  • Gunner

   Στα περισσότερα νησιά δεν πρέπει να έχουμε τακτικό στρατό με βάση διάφορες συνθήκες. Συνεπώς οι δυνάμεις που έχουμε στα νησιά, έχουν διάφορα ονόματα όπως αυτό των ΕΤΕΘ. Τα ΕΤΕΘ παλιότερα ήταν επανδρωμένα με στελέχη και κληρωτούς οπλίτες, σήμερα την θέση πολλών κληρωτών οπλιτών έχουν πάρει ΕΠ.ΟΠ. Συνεπώς το επίπεδο έχει ανεβεί πολύ σε σχέση με παλιά.

   Απάντηση
  • PROMAXOS

   Αδελφέ, οι αμφίβιοι ΚΔ είναι ένα αντικείμενο, με το οποιο δεν έχω ασχοληθεί. Αν δεν κάνω λάθος, θυμάμαι ότι οργανώνονταν σε Μ.Α.Κ. και αυτές συγκροτούσαν Συντ ΑμφΚΔ. Από τις απαντήσεις σας μου δημιουργείται η αίσθηση ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα ή ότι ποτέ δεν ήταν έτσι και η εικόνα που είχα στο μυαλό μου ήταν λάθος.

   Μου δημιουργείται η εντύπωση ότι οι ΜΑΚ έχουν αντικατασταθεί από τα ΕΤΕΘ και ότι δεν υπάρχει προιστάμενη διοίκηση επιπέδου Συντ για τους Αμφ ΚΔ. Αν συμβαίνει αυτό, είναι εγκληματικό ως προς την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση και το δόγμα.

   Θα εκτιμήσω πολύ αν κάποιος με διαφωτίσει για την οργάνωση και τη συγκροτηση των Αμφ ΚΔ και τα ΕΤΕΘ.

   Kostas, έχω υπηρετήσει στην ΠΑ, με το μεγαλύτερο μέρος της θητείας μου ως βενζινάς στην Ελευσίνα. Τι πυροδότεί την περιέργειά σου;

   Απάντηση
   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Με δύο λόγια θα έλεγα ότι τα ΕΤΕΘ είναι οι ΜΑΚ, κατά τον ίδιο τρόπο που η 35 είναι η Λ’ ΜΚ νομίζω

   • Kostas

    απλα επειδη αυτα που ρωτας ειναι σχετικως γνωστα σε οσους εχουν υπηρετησει στον ΣΞ

   • manolis

    Μια παραδρομη Ευσταθιε, η 35ΜΚ προηλθε απο την ηρωικη Α’ ΜΚ.

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    @manolis
    Το γνωρίζω, προήλθε, αλλά νομίζω ότι σήμερα λέγεται Λ. Άλλωστε η Α’ κάπου αλλού βρίσκεται, στον ελλαδικό χώρο

   • manolis

    Δεν γνωριζω Λ’ μοιρα οπουδηποτε. Η Α’ΜΚ το 1974, μετά την επιστροφή στην Ελλάδα, αναδιοργανώθηκε ως Α’ ΜΑΚ στη Ροδο (στο πρότυπο της τοτε Γ΄ ΜΑΚ) ενω αφησε και «μαγιά» στην πρωην εδρα της στο Μαλεμε για τη δημιουργια της 1ης ΜΑΛ.

   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Τι να σου πω, δεν ξέρω. Απλά το έβλεπα στις φανέλλες τους

   • manolis

    Δεν το ηξερα, αλλα εχεις δικιο, Λ’ ΜΚ αποκαλειται σημερα η 35η:

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: