Η πρόσφατη απόφαση του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) να αφαιρέσει από κάθε ναύτη τους τίτλους ειδικότητας ήταν ένα παραστράτημα επικών διαστάσεων – ένα από αυτά που πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πραγματικό δίδαγμα για τους ηγέτες όλων των στρατιωτικών υπηρεσιών.

Αυτό το Φθινόπωρο, το Ναυτικό αποκάλυψε ότι αφαιρεί 91 τίτλους στρατολογημένων Ναυτών. Η εν λόγω επονομαζόμενη προσπάθεια “εκσυχρονισμού” είχε διαφημιστεί ως ένας τρόπος διεύρυνσης της εκπαίδευσης και των επαγγελματικών ευκαιριών για τους στρατολογημένους Ναύτες. Ικανοποιεί, επίσης, την επιθυμία του Ναυτικού να αφαιρέσει την κατάληξη “man” από τους τίτλους παραδείγματος χάριν: Ελεγκτής Πυρών (fire controlman), Νοσοκόμος (corpsman) και Ναύκληρος (seaman).

Η κίνηση αυτή, που προωθήθηκε στην υπηρεσία από τον υπουργό Ναυτικού Ρεη Μαμπους έχοντας την έγκριση του Ναυάρχου Τζόν Ρίτσαρντσον και του πρώην ανώτατου συμβούλου στρατολόγησης, συζητήθηκε, οργανώθηκε και διευρύνθηκε μέσα στον στόλο με ελλιπή τρόπο.

Ήταν μια ολοκληρωτική συντριβή του ηθικού, με εκατοντάδες Ναύτες να ασκούν πίεση για την άμεση ανάκληση της απόφασης.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες υπηρεσίες, οι Ναύτες παρουσιάζονται με τον τίτλο ειδικότητας τους και όχι μόνο με τον βαθμό τους όπως επεσήμανε ένας Ναύτης, οι τίτλοι ειδικοτήτων είναι μέρος της Ναυτικής παράδοσης από το 1775. Για τους Ναύτες, είναι μέρος του τρόπου παρουσίασης τους -ένα έμβλημα τιμής και μια πηγή περηφάνιας.

“Οι Ναύτες δεν το καταλαβαίνουν”, είπε στο Navy Times ένας ναύτης με τον βαθμό E-9. “Δεν καταλαβαίνουμε γιατί αυτό δεν έπρεπε να χει γίνει σε μια -δυο με τρία χρόνια- σταδιακή διαδικασία που θα εξέταζε όλες τις επιπτώσεις στην εξέλιξη των καταταγέντων”.

Μερικά διδάγματα ηγεσίας που πρέπει να αντληθούν από την ανοησία του Ναυτικού.

-Όταν σκέφτεσαι μια ολοκληρωτική αλλαγή στο προσωπικό, επικεντρώσουν στις διερευνητικές ομάδες σε όλους τους βαθμούς, όχι μόνο στους ανώτατους στρατολογημένους. Βάλε τους ηγέτες του Ναυτικού να αφιερώσουν χρόνο συζητώντας την αλλαγή με χαμηλόβαθμους, θα αντιληφθούν το μέγεθος της καταιγίδας που πρόκειται να προκληθεί.

-Κατανόησε ότι αλλάζοντας την παράδοση πάντα έρχεσαι αντιμέτωπος με αντιστάσεις. Αν η αλλαγή είναι πραγματικά αναγκαία, οι ηγέτες πρέπει να έχουν καθαρό σχέδιο ανάπτυξης των επιχειρημάτων, με ειλικρινή καθοδήγηση για τους χαμηλόβαθμους. Οι αξιωματούχοι πρέπει να απαντούν ξεκάθαρα στις ερωτήσεις όπως, πως η αλλαγή θα επηρεάσει τις προαγωγές και τα διακριτικά στην στολή.

-Να είσαι έτοιμος να αιτιολογήσεις την αλλαγή των κανονισμών. Το Ναυτικό απέτυχε σε μεγάλο βαθμό να διευκρινίσει πως αυτη η ξαφνική αφαίρεση των τίτλων πρόκειται να βοηθήσει στα επαγγελματικά -αυτές οι λεπτομέρειες είναι ακόμη υπό διερεύνηση από την ομάδα εργασίας. Η απουσία τους υπονόμευσε την προσπάθεια του Ναυτικού να εξηγήσει για ποιο λόγο η εν λόγω αλλαγή ήταν αναγκαία τη συγκεκριμένη στιγμή.

Είναι ντροπή που ο Μαμπους αφαίρεσε τόσο απότομα αυτούς τους παραδοσιακούς τίτλους, αμαυρώνοντας τους τελευταίους μήνες στην θέση του ως υπουργός. Δημιούργησε ένα χάος και το παραδίδει στον επόμενο υπουργό για να το διαχειριστεί.

Η λύση σε αυτό το φιάσκο είναι να επαναφερθούν άμεσα οι εν λόγω τίτλοι και να περιμένουμε για τα αποτελέσματα της επανεξέτασης της ελαστικότητας των επαγγελματικών, όταν τελικά οι αξιωματούχοι θα μπορούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις που έχουν στο μυαλό τους οι Ναύτες.

Οι μελλοντικοί στρατιωτικοί ηγέτες πρέπει να το χρησιμοποιήσουν αυτό ως μια υπόθεση προς εξέταση. Να αποφύγουν με κάθε κόστος παρόμοια φιάσκο. Προκαλέστε τους ανωτέρους σας όταν προτείνουν ανεγκέφαλες ιδέες. Διαβεβαιωθείτε ότι οι σαρωτικές αλλαγές γίνονται με προσεχτική προνοητικότητα και κατάλληλη εφαρμογή.

Απόδοση/Μετάφραση απο το militarytimes.com για την Προέλαση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: