Η δράση του Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν πολυμερής και ευρύτατη τόσο σε έκταση όσο και σε σημασία, με αποτέλεσμα να υπερβαίνει  κατά πολύ τα στενά γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας, συνεισφέροντας ουσιαστικά στον αγώνα ενάντια στον φασισμό και ναζισμό. Ενδεικτική του σημαίνοντος ρόλου που διαδραμάτισε το Ναυτικό μας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελεί η ρήση του Ουίστον Τσώρτσιλ: «Το Ελληνικό Ναυτικό, μικρό αριθμητικώς αλλά πολύ μεγάλης αξίας, διεκρίθη σε όλες τις επιχειρήσεις».

Κατά την διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου, όπου η αναλογία δυνάμεων των δύο ναυτικών από πλευράς πλήθους πολεμικών πλοίων, προσέγγιζε το 10 προς 1 εις βάρος της Ελλάδος, το Ναυτικό μας προστάτευσε με νηοπομπές την ασφαλή εκτέλεση των εν γένει μεταφορών επιστράτευσης και συγκέντρωσης, οι οποίες συμπεριέλαβαν μεταξύ άλλων την προώθηση στο μέτωπο της Αλβανίας συνολικά 60.000 ανδρών, καθώς και ανάλογου πολεμικού υλικού και ζώων, χωρίς να σημειωθεί οιαδήποτε απώλεια. Επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό με συνεχείς περιπολίες και προσβολές των θαλασσίων συγκοινωνιών του εχθρού, δυσχέρανε τους ανεφοδιασμούς του και κατέστησε ευχερέστερο το έργο των ελληνικών δυνάμεων ξηράς.

Μετά την κατάληψη της χώρας μας από τις δυνάμεις του άξονα, το Πολεμικό Ναυτικό συνέχισε τον αγώνα στο πλευρό των Συμμάχων, έχοντας ως κύριο ορμητήριο το ναύσταθμο της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο, όπου τα καταστρώματα των πλοίων μας απετέλεσαν την προέκταση του Ελληνικού εδάφους, που παρέμεινε ελεύθερο, δίνοντας υπόσταση στην εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση του Καΐρου να διαπραγματεύεται με τις υπόλοιπες συμμαχικές αρχές ως ίσος προς ίσο.

Απώλειες του Πολεμικού Ναυτικού έως το 1942

Απώλειες του Πολεμικού Ναυτικού έως το 1942

Μία σειρά από λαμπρές πράξεις στον Ατλαντικό, την Μεσόγειο και τον Ινδικό Ωκεανό, με αποκορύφωμα την συμμετοχή πλοίων του Στόλου μας στις Συμμαχικές αποβάσεις της Σικελίας, Νορμανδίας και Νότιας Γαλλίας, καθώς και στην παράδοση του Ιταλικού στόλου στην Μάλτα ενώπιον Συμμαχικής δύναμης αποτελούμενης μόνο από μονάδες της Βρετανίας και της Ελλάδας, καταδεικνύουν τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε το Ναυτικό μας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την πλούσια δράση του Στόλου μας κατά τη διάρκεια 1941- 44 μαρτυρούν οι 189.157 ώρες πλεύσης των πλοίων μας, κατά τις οποίες διένυσαν 1.929.117 ναυτικά μίλια. Κατά μέσο όρο δηλαδή, κάθε πλοίο μας πραγματοποίησε υπό πολεμικές συνθήκες περί το 80% του περίπλου της γης. Το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία ενίσχυσε τον Ελληνικό Στόλο με πλοία από το 1942 έως το 1944 μαρτυρά την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των Συμμάχων στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος με την απώλεια συνολικά 28 κύριων μονάδων του (1 Θωρηκτό, 1 Καταδρομικό, 6 Αντιτορπιλικά, 4 Υποβρύχια, 10 Τορπιλοβόλα και 6 Ναρκαλιευτικά).

Εν κατακλείδι η αθρόα συμμετοχή ελληνικών Πολεμικών Πλοίων στις κατά θάλασσα επιχειρήσεις του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αποτελεί μοναδική στα παγκόσμια χρονικά επίδοση πολεμικού ναυτικού, με κατεχόμενο το εθνικό του έδαφος, καταδεικνύοντας  περίτρανα τον εξέχοντα ρόλο που διαδραμάτισε ο Στόλος μας. Στις πολυάριθμες πράξεις ηρωισμού των πληρωμάτων των πλοίων μας δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε την ένδοξη δράση του Αντιτορπιλικού ΑΔΡΙΑΣ με αποκορύφωμα το κατόρθωμά του να πλεύσει άνευ πλώρης διανύοντας συνολικά τετρακόσια ναυτικά μίλια κατά την επιστροφή του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, την πολεμική δράση του Αντιτορπιλικού Βασίλισσα Όλγα, το οποίο είχε χαρακτηρισθεί από τους Συμμάχους ως το πιο επιτυχημένο Αντιτορπιλικό της Μεσογείου, τις αξιοθαύμαστες επιδόσεις του γηραιού για την εποχή του Θωρηκτού Γεώργιος Αβέρωφ στην προστασία νηοπομπών από τις αεροπορικές επιδρομές και τέλος τα θρυλικά μας Υποβρύχια τα οποία βύθισαν με τις τορπίλες τους 35 εχθρικά σκάφη κατά την διάρκεια των 18.885 ωρών πολεμικής δράσης τους.

4 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  Οἱ περισσότερες απώλειες του Στόλου,ήτοι 1 θωρηκτό,τα περισσότερα από τα 6 αντιτορπιλικά,τα περισσότερα από τα 10 τορπιλοβόλα,χάθηκαν στην διάρκεια της γερμανικής εισβολής,επειδή οἱ φωστήρες της σεβαστής ηγεσίας κρατούσαν τον Στόλο δεμένο στον ναύσταθμο Σαλαμίνας,ἤ αγκιστρωμένο σε όρμους από την Ήπειρο και Επτάνησα μέχρι Μέγαρα,με την Λουφτβάφφε να οργιάζει σχεδόν ανενόχλητη.
  Μάλιστα,κάποιοι από τους φωστήρες συζητούσαν σε «συμβούλιο» για το μέλλον της …δυναστείας,με τα πλοία δεμένα μέχρι νεωτέρας!
  Στο τέλος,και μετά από επανειλημμένες διαταγές απάρσεως,και ανακλήσεις,(σας θυμίζει τίποτε;1974 μήπως;),κάποιοι πήραν την πρωτοβουλία να απάρουν,και μερικοί απαξίωσαν ακόμη και να το κοινοποιήσουν στο Α.Σ.
  Έτσι προέκυψε «Ἡ αποδημία του Στόλου».
  Εάν ὁ Στόλος αποδημούσε εγκαίρως,με αφορμή ἤ πρόσχημα ἄς πούμε την ναυμαχία του Ταινάρου,θα είχαμε και το «Κιλκίς» δίπλα στον «Αβέρωφ»,και δέκα αντιτορπιλικά στην Μέση Ανατολή,και όχι πέντε,χώρια τα ταπεινά τορπιλοβόλα,που όμως κάτι θα μπορούσαν και αυτά να προσφέρουν.
  Βεβαίως,κανείς από τους φωστήρες δέν λογοδότησε.

  @Theognostos
  Ποτέ κανένα Ναυτικό δέν μπόρεσε να προσφέρει εναντίον της θελήσεως της πολιτικής ηγεσίας,εκτός και ἄν ξαναδούμε μία πρωτοβουλία σάν του Απριλίου 1941,οπότε ἤδη όμως ὁ Στόλος είχε απομειωθεί κατά το ήμισυ…
  Και κάτι για την εκπομπή και γενικώτερα την εικόνα που περνάει ἡ «ἑλληνική» τηλεόραση,παρατηρείς ότι κάποιες στιγμές φαίνονται μόνο ὁ Γιαλλουρίδης,ἡ Τσαπανίδου,και ὁ Ερντογάν,πλαισιωμένος από μία θάλασσα τουρκικών σημαιών;
  Κάποιος που δέν γνωρίζει ἤ δέν αναγνωρίζει τους δύο συντελεστές της εκπομπής,θα σχημάτιζε την εντύπωση ότι πρόκειται για εκπομπή τουρκική…

  Απάντηση
  • npo

   @ΑΧΕΡΩΝ

   Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά, δεν τα γνώριζα.
   Φαίνεται πως το Ελληνικό κράτος δεν είχε σχέδια για την περίπτωση κατοχής της χώρας και την επόμενη μέρα – της συμμαχικής νίκης. Ίσως δεν πίστευαν σ’αυτή? Και να μην πιστεύεις όμως σχέδια πρέπει να έχεις.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    npo,εδώ ανοίγεται πραγματικός λαβύρινθος.
    Το ποιά σχέδια είχε,ἄν είχε,το ἑλλαδικό κράτος για την επόμενη μέρα,είναι αίνιγμα για δυνατούς λύτες.
    Ἄν θεωρείτο από όλους ἤ από κάποιους αναπόφευκτη ἡ κατάρρευση της Χώρας και ἡ κατοχή της από τον Άξονα,ἄν κάποιοι επέμεναν ότι υπήρχε ακόμη αντοχή για συνέχιση του αγώνος,και σε αυτούς συμπεριλαμβανόταν και ὁ Μεταξάς,και ἄν μπορούσε να το επιβάλλει,άδηλον.
    Ἄν κάποιοι ήξεραν,μετά βεβαιότητος δέν ήταν πρόθυμοι να μιλήσουν.
    Κάποιος από το μεταξικό περιβάλλον,λέγεται ότι πέταξε κάποια υποννοούμενα στους Άγγλους ένα βράδυ,και το πρωΐ τον βρήκε μαχαιρωμένο σε κάποιο σοκάκι της Αλεξάνδρειας.
    Επίσης,σε κάποιο περιοδικό,δέν θυμάμαι ακριβώς,αλλά μάλλον στην «Πτήση»,ἤ στην «Στρατηγική» του Γ.Χριστογιαννάκη ήταν,σε μία απόφαση του αμερικανικού εθνικού συμβουλίου ἤ κάτι τέτοιο,του 1947,αναφερόταν ότι «το Ἑλληνικό Βασιλικό Ναυτικό θα πρέπει να αποδυναμωθεί,διότι μπορεί να δυσχεράνει τους σχεδιασμούς μας για την περιοχή»(ΣΣ: στα μέσα τηςδεκαετίας του ᾿60,το τότε ΒΝ έμεινε χωρίς υποβρύχια,ενώ είχε διαφανεί ότι οἱ Τούρκοι εξέταζαν στρατιωτική δράση στην Κύπρο)
    Υπ᾿αυτό το φώς,ίσως και τα κουλά του Απριλίου 1941,και τα κινήματα στην Μέση Ανατολή,να εντάσσονται σε ενιαίο πλαίσιο.
    Ανεξαρτήτως των ανωτέρω υποθέσεων,υποψιών,και αποριών,όταν μιλάμε για στόλο,εννοείται ότι θα πρέπει να εξετάσεις κάθε πρόσφορο μέτρο για να τον διαφυλάξεις,ακόμη και στην περίπτωση που έχεις συμβιβαστεί με το ενδεχόμενο καταρρεύσεως.
    Είναι απλό σαν το αυγό του Κολόμβου,και είχε ἤδη σημειωθεί το φαινόμενο:χώρες κατέρρευσαν,όπως ἡ Νορβηγία ἡ Γαλλία και ἡ Ολλανδία,και ἡ Πολωνία ακόμη,αλλά όσα πλοία πρόλαβαν,απέδρασαν για να πολεμήσουν μία άλλη μέρα.
    Ἡ περίπτωση της Γαλλίας είναι ιδιαίτερη,επειδή ἡ στάση του ναυάρχου Νταρλάν οδήγησε στην άδοξη καταστροφή του Μερς Ελ Κεμπίρ από τους χολωμένους Βρεττανούς.
    Όπως αναφέρεται στην ανἀρτηση,«τα καταστρώματα των πλοίων μας απετέλεσαν την προέκταση του Ελληνικού εδάφους, που παρέμεινε ελεύθερο, δίνοντας υπόσταση στην εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση του Καΐρου να διαπραγματεύεται με τις υπόλοιπες συμμαχικές αρχές ως ίσος προς ίσο.»
    Εάν κατέφθαναν στην Αλεξάνδρεια δύο θωρηκτά,αντί ενός,δέκα αντιτορπιλικά αντί πέντε,δέκα τορπιλοβόλα αντί τριών,δέν θα είχαμε, ὡς σύμμαχοι,μεγαλύτερο εκτόπισμα;
    Το θωρηκτό «Κιλκίς»,για παράδειγμα,ήταν μέν παρωχημένο,αλλά τις αποστολές συνοδείας νηοπομπών,και ναυτικού βομβαρδισμού,που εκτέλεσε ὁ «Αβέρωφ»,μπορούσε να τις εκτελέσει και εκείνο.
    Και μάλιστα είχε και ισχυρώτερο κύριο οπλισμό,4 πυροβόλα των 12 ιντσών,έναντι 4 των 9,2 ιντσών του πρώτου.
    Και όταν τα πληρώματα σου το έχουν το τάλαντον,και πλοία θα σου δωθούν,όπως έγινε στην συνέχεια.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: