Τις λεπτομέρειες για τις ώρες παρουσίασης των Συμβασιούχων Οπλιτών ανακοίνωσε την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου το Υπουργείο Άμυνας. Η παρουσίαση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, 1η Νοεμβρίου, σε τρία ΚΕΝ στη Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο.

Στο ΚΕΝ Λάρνακας η παρουσίαση θα γίνει ως ακολούθως:

 • Από 7:00-8:30 θα παρουσιαστούν όσοι δήλωσαν φρουρά προτίμησης Λάρνακα και το επίθετό τους αρχίζει από το Α μέχρι και το Λ.
 • Από 8:30-9:30 θα παρουσιαστούν όσοι δήλωσαν φρουρά προτίμησης Λάρνακα και το επίθετό τους αρχίζει από το Μ μέχρι και το Ω.
 • Από 9:30-11:00 θα παρουσιαστούν όσοι δήλωσαν φρουρά προτίμησης Αμμόχωστο.
 • Από 11:00-12:00 θα παρουσιαστούν όσοι δήλωσαν φρουρά προτίμησης Κλήρου
 • και από 12:00-13:30 θα παρουσιαστούν όσοι δήλωσαν φρουρά προτίμησης Νήσου/Κόρνο.

Στο ΚΕΝ Λεμεσού:

 • από 7:00-8:30 θα παρουσιαστούν όσοι δήλωσαν φρουρά προτίμησης Λεμεσό και το επίθετό τους αρχίζει
 • από το Α μέχρι και το Ι. Από 8:30-10:00 θα παρουσιαστούν όσοι δήλωσαν φρουρά προτίμησης Λεμεσό και το επίθετό τους αρχίζει από το Κ μέχρι και το Ν.
 • Από 10:00-11:00 θα παρουσιαστούν όσοι δήλωσαν φρουρά προτίμησης Λεμεσό και το επίθετό τους αρχίζει από το Ξ μέχρι και το Ψ
 • και από 11:00-12:30 θα παρουσιαστούν όσοι δήλωσαν φρουρά προτίμησης Κακοπετριά.

Στο ΚΕΝ Πάφου:

 • από 7:00-8:30 θα παρουσιαστούν όσοι δήλωσαν φρουρά προτίμησης Πάφο και το επίθετό τους αρχίζει από το Α μέχρι και το Μ,
 • από 8:30-9:30 θα παρουσιαστούν όσοι δήλωσαν φρουρά προτίμησης Πάφο και το επίθετό τους αρχίζει από το Ν μέχρι και το Ω και όσοι δήλωσαν φρουρά προτίμησης Πύργο.
 • Από 9:30-11:00 θα παρουσιαστούν όσοι δήλωσαν φρουρά προτίμησης Λευκωσία και το επίθετό τους αρχίζει από το Α μέχρι και το Θ.
 • Από 11:00-12:30 θα παρουσιαστούν όσοι δήλωσαν φρουρά προτίμησης Λευκωσία και το επίθετό τους αρχίζει από το Ι μέχρι και το Π
 • και από 12:30-13:30 θα παρουσιαστούν όσοι δήλωσαν φρουρά προτίμησης Λευκωσία και το επίθετό τους αρχίζει από το Ρ μέχρι και το Ω.

Πρόσκληση 109 επιλαχόντων για υπογραφή

Την Πέμπτη ολοκληρώθηκε η προθεσμία του Υπουργείου Άμυνας για να παρουσιαστούν 109 από τους επιλαχόντες, έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 3.000 Συμβασιούχων Οπλιτών.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα εξέπνευσε η προθεσμία για υπογραφή των συμβάσεων από τους πρώτους 408 επιλαχόντες στη λίστα των ΣΥΟΠ, οι οποίοι δεν παρουσιάστηκαν στις προκαθορισμένες ημερομηνίες.

Από τους 408 επιλαχόντες, αποδέχθηκαν τη θέση 299, ενώ οι υπόλοιποι 109 δεν παρουσιάστηκαν. Το Υπουργείο Άμυνας απηύθυνε νέα πρόσκληση στους επόμενους 109 επιλαχόντες. «Οι αιτητές με αύξοντα αριθμό από 3409 μέχρι 3518 στον τελικό πίνακα καλούνται όπως προσέλθουν την Πέμπτη 27.10.2016 από 8:00-14:00, στο ΚΕΝ Λεμεσού για να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση απασχόλησης».

Σε περίπτωση που ούτε και την Πέμπτη καλύφθηκε ο αριθμός, τότε θα ακολουθήσει νέα πρόσκληση προς τους υπόλοιπους επιλαχόντες, με την ελπίδα ότι μέχρι την ερχόμενη Τρίτη που ξεκινά η εκπαίδευσή τους, θα έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 3.000.

Η εκπαίδευσή τους στα Κέντρα θα διαρκέσει δύο εβδομάδες και ακολούθως, τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, θα μεταβούν στις μονάδες τους όπου θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος εκπαίδευσης που σχετίζεται με τις ειδικότητές τους.

Οι ΣΥΟΠ δεν θα διανυκτερεύουν στα ΚΕΝ. Θα αποδεσμεύονται αργά το απόγευμα μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους.

Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχουν υπογράψει, έχουν το δικαίωμα κατά το πρώτο εξάμηνο να αποχωρήσουν χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν οποιοδήποτε ποσό ως πέναλτι. Η σύμβαση που έχουν υπογράψει είναι για έναν χρόνο, ως δοκιμαστικός, και στη συνέχεια υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης για τρία χρόνια, τρεις διαδοχικές φορές. Δηλαδή, η συνολική διάρκεια της σύμβασής τους μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 χρόνια.

Στοίχημα η επιτυχία του θεσμού

Παρά τις αντιδράσεις και τις διαφωνίες που προκάλεσε η απόφαση για μείωση της στρατιωτικής θητείας, ειδικά για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί, η επιτυχία του θεσμού των Συμβασιούχων Οπλιτών είναι επιβεβλημένη. Για να μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή τα αμυντικά σχέδια του ΓΕΕΦ, κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία η δύναμη των 3.000 οπλιτών που στην ουσία αντικαθιστούν μία ΕΣΣΟ κληρωτών στρατιωτών που απολύονται νωρίτερα και θα απολύονται αφού υπηρετήσουν θητεία 14 μηνών. Πάντως, τα μηνύματα που θα βγαίνουν προς τα έξω από τους ίδιους τους ΣΥΟΠ θα είναι ο φάρος για τους επόμενους, καθώς σε περίπτωση που έχουμε μαζικές αποχωρήσεις και προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, θα πρέπει να προκύψει ανάλογο ενδιαφέρον.

Γράφει: Νέαρχος Κυπριανού

Πηγή: philenews.com

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: