Το επιθετικό υποβρύχιο USS Illinois (SSN 786) κλάσης Virginia εισήλθε σε ενεργό υπηρεσία με το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) κατά τη διάρκεια τελετής την 29η Οκτωβρίου στην βάση υποβρυχίων New London στο Groton του Κονέκτικατ.

Το υποβρύχιο είναι το πρώτο σκάφος του Ναυτικού της χώρας που έλαβε αυτή την ονομασία από την είσοδο σε ενεργό υπηρεσία του θωρηκτού Illinois (BB7) το 1901.
Το πρώτο USS Illinois ήταν ένα θωρηκτό και ήταν μέρος του Μεγάλου Λευκού Στόλου του Προέδρου Θιοντόρ Ρουσβελτ που περίπλευσε τον κόσμο το 1907, καθιστώντας την Αμερική μια παγκόσμια δύναμη.

Το Illinois είναι το τρίτο υποβρύχιο της κλάσης Virginia.

Η κλάση Virginia έχει βελτιωθεί και ενισχυθεί για παράκτιες επιχειρήσεις. Η κλάση διαθέτει ειδικά χαρακτηριστικά για την υποστήριξη δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένου ενός αναδιαρθρωμένου θαλάμου τορπιλών που μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και όλο τον εξοπλισμό του για παρατεταμένες αναπτύξεις και μελλοντικών φορτίων εξωτερικά του σκάφους. Η κλάση διαθέτει επίσης μεγάλο αεροστεγή θάλαμο για δύτες.

Τα παραδοσιακά περισκόπια έχουν αντικατασταθεί από δύο φωτονικούς ιστούς που διαθέτουν ψηφιακές υπέρυθρες και οπτικές κάμερες στην κορυφή τηλεσκοπικών βραχιόνων. Τα υποβρύχια Block III έχουν αντικαταστήσει τους 12 μεμονωμένους σωλήνες Vertical Launch System (VLS) με δύο σωλήνες Virginia Payload Tubes (VPT) των 87 ιντσών, ο καθένας με ικανότητα εκτόξευσης έξι πυραύλων κρουζ Τομαχωκ.

Σύμφωνα με το Ναυτικό των ΗΠΑ, οι VPT απλουστεύουν την κατασκευή, μειώνουν τα κόστη προμήθειας και παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία φορτίου από τους μικρότερους σωλήνες VLS λόγω του προστιθέμενου όγκου τους.

Το SSN-786 είναι μήκους 337 ποδών, έχει πλάτος 34 ποδών και μπορεί να βυθιστεί σε βάθος μεγαλύτερο των 800 ποδών και να επιχειρεί με ταχύτητες που αγγίζουν τους 25 κόμβους σε βύθιση ενώ εκτοπίζει περίπου 7800 τόνους σε κατάσταση βύθισης. Θα λειτουργεί για περισσότερα από 30 χρόνια χωρίς να χρειάζεται ανεφοδιασμό καυσίμων.

Απόδοση/Μετάφραση από το navaltoday.com για την Προέλαση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: