Ενσωματώνοντας στα φύλλα νανοσωλήνες άνθρακα, ερευνητές του MIT μετέτρεψαν το ταπεινό σπανάκι σε βιολογικό ανιχνευτή εκρηκτικών, ικανό να ανιχνεύει θαμμένες νάρκες.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Σράνο, ουσιαστικά αξιοποίησε το γεγονός ότι τα φυτά απορροφούν ουσίες από το έδαφος και τις μεταφέρουν στα φύλλα, καταργώντας την ανάγκη για δειγματοληψίες του υπεδάφους.

Όπως εξηγούν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση Nature Materials, οι ερευνητές άλειψαν το κάτω μέρος των φύλλων του σπανακιού με ένα διάλυμα νανοσωλήνων (κούφιων σωλήνων από άτομα άνθρακα) που μπορεί να περάσει μέσα στους ιστούς.

Οι νανοσωλήνες είχαν προηγουμένως τυλιχτεί με πολυμερή μόρια σχεδιασμένα να συνδέονται με εκρηκτικές νιτροαρωματικές ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά στις νάρκες και άλλες εκρηκτικές συσκευές.

Όταν τελικά το φύλλο φωτιστεί με μια δέσμη λέιζερ, οι νανοσωλήνες φθορίζουν και εκπέμπουν ένα υπέρυθρο σήμα που αλλάζει αν οι νιτροαρωματικές ουσίες είναι παρούσες.

Το σήμα αυτό μπορεί να καταγραφεί με έναν φορητό υπέρυθρο ανιχνευτή, ή ακόμα και με ένα απλό κινητό τηλέφωνο, αφού πρώτα αφαιρεθεί το υπέρυθρο φίλτρο που υπάρχει συνήθως μπροστά στην κάμερα.

Η ιδέα είναι ότι οι αρμόδιες Αρχές θα πετούν σπόρους σπανακιού σε ύποπτες περιοχές, θα περιμένουν μερικές εβδομάδες μέχρι να αναπτυχθούν τα σπανάκια και στη συνέχεια θα επιστρέφουν για να αλείφουν τα φύλλα και να τα εξετάζουν με την υπέρυθρη κάμερα.

Η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλα φυτά και να αξιοποιηθεί για την ανίχνευση πολλών ακόμα ουσιών πέρα από τα εκρηκτικά, λένε οι ερευνητές.

Μέχρι στιγμής, πάντως, τα «βιονικά» σπανάκια δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ως ανιχνευτές ναρκών στην πράξη.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

One Response

  1. ΑΧΕΡΩΝ

    Και ἄν τα σπανάκια …κάνουν μπάμ όταν τα πλησιάσεις;
    Αυτό μου θυμίζει τον Φάντομ Ντάκ,που θα αγόραζε πρώτα ένα οικόπεδο,μετά θα έχτιζε εκεί έναν ουρανοξύστη,και τέλος θα πετούσε από την ταράτσα τον Γκαστόνε και την Νταίζη.(έρωτας-ζήλεια-πάθος -εκρηκτικό πάθος εν προκειμένω-έγκλημα πάθους,ἄ,ρε μεγάλε Φάντομ,έτσι είμαστε εμείς οἱ ευαίσθητες φύσεις!)

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: