Η Lockheed Martin θα αρχίσει να εξετάζει τις επιλογές για την τοποθέτηση ενός φίλτρου λογισμικού στο σύστημα που εντοπίζει τα στοιχεία συντήρησης και εκπαίδευσης του μαχητικού F-35 στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να περιοριστεί ο όγκος δεδομένων που διαμοιράζεται με τους εργολάβους που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) μετά από αντιδράσεις σχετικά με την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία.

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να αναθέσει σύμβαση αποκλειστικής πηγής στον κύριο εργολάβο του F-35, την Lockheed, για να διενεργήσει μια εμπορική μελέτη για τη σύνδεση μιας “Πύλης Δεδομένων Κυριαρχίας” (SDG) στο “Αυτόνομο Σύστημα Πληροφοριών Επιμελητείας” (ALIS), σύμφωνα με ανακοίνωση της 17ης Οκτωβρίου στον ιστότοπο των Ομοσπονδιακών Επιχειρηματικών Ευκαιριών.

Το ALIS της Lockheed είναι προγραμματισμένο να τηρεί τα ίχνη εκατοντάδων επιχειρησιακών λεπτομερειών σχετικά με τον στόλο F-35, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων απο τα -επι του αεροσκάφους- συστήματα επιτήρησης υγείας όπως επίσης και τις εκατοντάδες πτητικές καταγραφές του κάθε πιλότου. Ενώ ο παγκόσμιος κόμβος, το ALIS υποτίθεται παραγγέλνει εξαρτήματα και προγραμματίζει εκπαίδευσης όπου απαιτείται, βοήθα τους χειριστές στην διαχείριση και αυτόματη συμπλήρωση των ανταλλακτικών του οπλοστασίου. Για να λειτουργήσει το σύστημα, το αεροσκάφος πρέπει αυτόματα να μεταδίδει πληροφορίες μετέπειτα αλλά και κατά τη διάρκεια κάθε πτήσης με F-35 προς τον κόμβο ALIS στο Φορτ Ουορθ του Τέξας.

Όμως αυτή η αυτοματοποιημένη ροή δεδομένων ανησυχεί επίσης ορισμένους διεθνείς πελάτες του F-35.

Για να κατευνάσει αυτές τις ανησυχίες, το λογισμικό SDG θα παραμείνει μέσα στο κεντρικό σημείο εισόδου της χώρας-εταίρου και θα ελέγχει την ροή των δεδομένων προς τον παγκόσμιο διακομιστή: “Μονάδα Επιμελητείας Αυτόνομης Λειτουργίας” (ALOU), ανέφερε απαντώντας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις ερωτήσεις μας το Γραφείο Διακλαδικού Προγράμματος (JPO).

Το λογισμικό θα επιτρέψει σε κάθε χώρα-εταίρο να επιθεωρεί και ελέγχει τα δεδομένα που ρέουν από και προς τον κόμβο των ΗΠΑ, αναφέρει το JPO. Το λογισμικό θα είναι επίσης σε θέση να μπλοκάρει, τροποποιήσει ή καθυστερήσει ευαίσθητα δεδομένα. Ενα παράδειγμα των ευαίσθητων δεδομένων είναι τα στοιχεία εκπαίδευσης και τα αρχεία πτήσης κάθε πιλότου, τα όποια σε ορισμένες χώρες προστατεύονται από τους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

“Οι περισσότεροι εταίροι έχουν αυτή την απαίτηση ελέγχου ως προϋπόθεση για τη δική τους πιστοποίηση και έγκριση του ALIS για τα εθνικά τους δίκτυα”, είπε. “Ένα παράδειγμα της χρήσης του SPG θα μπορούσε να είναι η ενθάρρυνση επιβολής νόμων για την προστασία των δεδομένων που περιέχουν προσωπικά στοιχειά, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις υπόκεινται στην εθνική νομοθεσία προστασίας της ιδιωτικής ζωής”.

Leigh Giangreco

Απόδοση/Μετάφραση απο το Flightglobal.com για την Προέλαση.

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: