Ο Όμιλος Βορείων Βιομηχανιών της Κίνας, NORINCO, παρουσίασε για πρώτη φορά το ελαφρύ άρμα μάχης VT5 στην αεροπορική έκθεση “Airshow China 2016”, στην Ζιουχάι.

Το VT5 αναπτύχθηκε ειδικά για τις διεθνείς πωλήσεις και διαθέτει βάρος μάχης μεταξύ 33 και 36 τόνων, ανάλογα με το πακέτο θωράκισης που διαθέτει και έχει διαστάσεις: 9,20 μετρά μήκος (πυροβόλο εμπρός) επί 3,30 μ. Πλάτος (μαζί με τις πλευρικές ποδιές) και 2,50 μ. ύψος (οροφή πύργου).

Η βάση του πύργου και σκάφους είναι θωρακισμένη με σφυρηλατημένο ατσάλι στο οποίο μπορεί να τοποθετηθεί επιπρόσθετο πακέτο σπονδυλωτής θωράκισης ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του τελικού χρήστη. Σε αυτό μπορεί να περιλαμβάνεται η συνθετική θωράκιση, η εκρηκτική αντιδραστική θωράκιση (ERA) ή μια μίξη και των δύο.

Το δείγμα που παρουσιάστηκε στην αεροπορική έκθεση Κίνας ήταν επίσης εξοπλισμένο με θωράκιση γρίλιας στις πλευρές του πύργου και σε κάθε πλευρά του σκάφους. Έτσι παρέχεται μεγαλύτερο επίπεδο προστασίας από ρουκέτες και παρόμοια όπλα εξοπλισμένα με μονή αντιαρματική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας (HEAT).

Η επιβίωση, ενισχύεται από την συμπτυγμένη σχεδίαση και την χαμηλή κατατομή του, σε σχέση με τα άρματα μάχης τελευταίας γενιάς.

Η διάρθρωση του VT5 είναι συμβατική με τον οδηγό μπροστά, τον πύργο στο κέντρο και πίσω το συμπεπιεσμένο συγκρότημα ισχύος. Ο διμελής πύργος έχει τον πυροβολητή στα αριστερά και τον αρχηγό δεξιά, και οι δύο διαθέτουν σταθεροποιημένα θερμικά σκοπευτικά ημέρας και νύχτας που ενσωματώνουν αποστασιόμετρο λέιζερ και ατομικές θυρίδες οροφής. Ο αρχηγός διαθέτει πανοραμικό περισκόπιο το οποίο επιτρέπει την εμπλοκή στόχων σε λειτουργία Hunter/Killer.

Σύμφωνα με την NORINCO ο υπολογιστής του συστήματος ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) δίνει τη δυνατότητα προσβολής κινούμενων στόχων σε αποστάσεις τουλάχιστον 3000 μέτρων. Ο κυρίως οπλισμός του περιλαμβάνει ραβδωτό πυροβόλο των 105 χιλιοστών το οποίο είναι εφοδιασμένο με θερμοαπαγωγικό περίβλημα και εκκενωτή αερίων. Η τροφοδοσία του πραγματοποιείται από σύστημα αυτόματης γέμισης εγκατεστημένο στο πίσω μέρος του πύργου με τους κάλυκες των άδειων βλημάτων να εκτοξεύονται πίσω και έξω από το καλάθι του πύργου.

chinamil.com.cn

chinamil.com.cn

Christopher F Foss

Απόδοση/Μετάφραση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

7 Σχόλια

  • Δούκας Γαϊτατζής

   Έχεις δίκιο Αχέρων, η φωτογραφία που δημοσίευσε το IHS Janes και στην συνέχεια μετέφερα στο άρθρο δεν είναι του VT5 αλλά μάλλον του VT3. Παρά ταύτα αναζήτησα τις σωστές φωτογραφίες του VT5 και τις βρήκα όπως, επίσης, και βίντεο του άρματος από το Airshow China τα οποία τοποθετήθηκαν μεταγενέστερα μέσα στο άρθρο.

   Ευχαριστώ.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Δούκα,νοιώθω λίγο ένοχος,αλλά θα σου ομολογήσω ότι βρήκα το βίντεο,και παρέλειψα να σου το υποδείξω,καθότι σχολιάζω μετ᾿εμποδίων-και έχω ένα κεφάλι καζάνι τα πρωϊνά αυτήν την εβδομάδα.
    Αλλά,πάλι φίλοι,ἔ; 😀

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Και κάτι ακόμη,για να μήν μένουν σκιές,όταν έγραψα το πρώτο σχόλιο,δέν είχα ακόμη εντοπίσει το βίντεο,αυτό το είδα στην «Πτήση» αργώτερα.

 1. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Εντύπωση προκαλεί το χαμηλό ύψος του άρματος η καλή θωράκιση όπως φαίνεται με το μάτι συν το χαμηλό βάρος του κατάλληλο για τα νησιά και τα ορεινά εδάφη.

  Η διαφορά με το πρόπλασμα του ελαφρού άρματος της συνεργασίας Τουρκίας Ινδονησίας είναι τεράστια.

  Η γνώμη η δική μου για το άρμα είναι πως είναι κατάλληλο για να το μεταφέρουν για να επιτεθούν στην Ταιβάν που εκεί έχει στενούς δρόμους και ορεινό έδαφος.

  Απάντηση
 2. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Επειδή το ξέχασα μεγάλη εντύπωση προκαλεί η ανύψωση του πυροβόλου στο μεγαλύτερο άρμα της φωτογραφίας που έχει πυροβόλο των 125 χιλιοστών δηλαδή είναι μεγαλύτερη από τα δυτικά άρματα και υπάρχει ειδική κατασκευή για να γίνει αυτό!

  Όπως εντύπωση προκαλεί η μεγάλη διαφορά ύψους των δυο αρμάτων και ο μικρού μεγέθους πύργος του άρματος των 105 χιλιοστών

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: