Η Τουρκική FNSS και η βιομηχανία PR Pindad της Ινδονησίας παρουσίασαν σε πρόπλασμα το Σύγχρονο Άρμα Μεσαίου Βάρους (MMWT) στην έκθεση αμυντικού υλικού Indo Defence 2016.

Είναι εξοπλισμένο με πύργο δύο ατόμων της Βελγικής CMI Defence οπλισμένο με ραβδωτό πυροβόλο των 105 χιλιοστών το οποίο τροφοδοτείται με σύστημα αυτόματης γέμισης τοποθετημένο στο πίσω μέρος του πύργου,με ένα πολυβόλο των 7,62 χιλ. ως συζυγές με τον κυρίως οπλισμό. Το πυροβόλο των 105 χιλιοστών μπορεί να βάλλει ένα μεγάλο εύρος πυρομαχικών.

Για την προσβολή στατικών και κινούμενων στόχων με μεγάλη πιθανότητα χτυπήματος από το πρώτο βλήμα, τοποθετήθηκε ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός, αρχηγός και πυροβολητής διαθέτουν σταθεροποιημένα σκοπευτικά ημέρας και νύχτας που ενσωματώνουν αποστασιόμετρο λέιζερ . Ο αρχηγός διαθέτει σύστημα περισκοπίου πανοραμικής παρατήρησης που παρέχει τη δυνατότητα διενέργειας προσβολών στόχων σε λειτουργία Hunter/Killer.

FNSS | Καλλιτεχνική απεικόνιση του MMWT, το οποίο αναπτύσσεται για να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες της Ινδονησίας.

Το συγκρότημα ισχύος είναι ένας υψηλής απόδοσης πετρελαιοκινητήρας συζευγμένος με μια ηλεκτρονικά ελεγχόμενη αυτόματη μετάδοση και σύστημα ψύξης που επιτρέπει την λειτουργία του MMWT σε περιβάλλον υψηλών θερμοκρασιών.

Η FNSS δήλωσε ως μεγίστη ταχύτητα, επί δρόμου, τα 70 χιλιόμετρα ανα ώρα, αυτονομία εως 450 χιλιόμετρα και αναλογία ισχύος βάρους 20 ίππους ανα τόνο με καθαρό βάρος οχήματος περίπου τους 35 τόνους.

Το αρχικό σκάφος προστατεύεται από σφυρηλατημένο ατσάλι στο οποίο μπορεί να τοποθετηθεί πακέτο προσθαφαιρούμενης θωράκισης για μεγαλύτερο επίπεδο βαλλιστικής προστασίας. Κάτω από την κοιλία έχει τοποθετηθεί αντιναρκική προστασία όπως επίσης και σύστημα ανίχνευσης και κατάσβεσης πυρκαγιάς. Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει σύστημα κλιματισμού, κάμερες για επίγνωση τακτικής κατάστασης και μια βοηθητική μονάδα ισχύος που επιτρέπει σε όλα τα κρίσιμα συστήματα να λειτουργούν με απενεργοποιημένο τον κυρίως πετρελαιοκινητήρα.

Ο ρόλος του MMWT δεν είναι η εμπλοκή βαρύτερα οπλισμένων και προστατευόμενων οχημάτων αλλά η εξουδετέρωση ελαφρύτερων οχημάτων όπως αναγνωριστικές πλατφόρμες, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και οχήματα υποστήριξης μάχης.

Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη αποβιβασμένου πεζικού με αποστολή άμεσων πυρών, με το πυροβόλο των 105 χιλ. να χρησιμοποιείται κατά οχυρωμένων θέσεων και άλλων εμποδίων του πεδίου μάχης. Το μικρό βάρος και η χαμηλή κατατομή του επιτρέπουν να αναπτυχθεί σε περιοχές που δεν είναι προσβάσιμες από παραδοσιακά άρματα μάχης που σήμερα συνήθως ζυγίζουν περισσότερο από 70 τόνους.

Απόδοση/Μετάφραση απο το IHS Janes για την Προέλαση.

7 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Άλλοι ετοιμάζονται να τοποθετήσουν πυροβόλο των 152mm στα άρματα άλλοι 130mm στις λεοπάρδαλεις και οι Τούρκοι πηγαίνουν για downscale σε σκάφος και όπλο.

  Απάντηση
  • xm8

   Πόσα LEO 2 να αντέξει η τσέπη των Ινδονήσιων; Αν θέλουν αριθμούς, θα πρέπει να ικανοποιηθούν με κάτι πιο φτηνό. Είναι και μεγάλη χώρα. Όμως υπάρχει ένα θέμα με το βάρος των οχημάτων σ’ αυτές τις περιοχές του πλανήτη απ’ ότι κατάλαβα. Η επιλογή των LEO 2 κατακρίθηκε και για την Ινδονησία και για τη Σιγκαπούρη από όσους υποστηρίζουν ότι τα άρματα είναι πολύ βαριά για τα εδάφη αυτών των περιοχών. Την εποχή των μουσώνων θα βυθίζονται στη λάσπη. Το έπαθαν οι Αυστραλοί με τα τροχοφόρα που είχαν στη Νέα Γουϊνέα αν δεν απατώμαι. Κόλλησαν και είπαν αμάν να ξαναβγάλουν απ’ τη λάσπη.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Tα τροχοφόρα απλώς δέν κάνουν για τις λάσπες,επειδή ἡ ειδική εδαφική τους πίεση είναι πολλαπλάσια των ερπυστριοφόρων,λόγω μικρής επιφάνειας προσφύσεως,που περιορίζεται στο πέλμα του τροχού.
    Αντιθέτως,στα ερπυστριοφόρα,επιφάνεια προσφύσεως είναι ὁλοκληρη ἡ ερπύστρια,οπότε και το βάρος μοιράζεται σε πολλαπλάσια επιφάνεια.
    Τα χιονοβατικά και άλλα οχήματα υψηλής κινητικότητος,όπως τα Hägglunds BV-206,έχουν ιδιαίτερα φαρδειές ερπύστριες,γι᾿αυτόν ακριβώς τον λόγο.
    Τα Leo-2 αντιμετώπισαν κριτική στην Ινδονησία,κυρίως λόγω της ελλείψεως συμπαγούς γεωγραφικού χώρου,που επιτρέπει την εκμετάλλευση του αρματικού όπλου.
    Ἡ Ινδονησία,όπως εξηγεί και το όνομα της χώρας,είναι αρχιπελαγική,όπως και οἱ Φιλιππίνες,και αναλόγως περιορισμένη είναι και ἡ ελευθερία κινήσεων βαρέων αρματικών σχηματισμών.
    Απαιτείται ρωμαλέος αποβατικός μηχανισμός για την αξιοποίηση τους,ενώ τα αμφίβια οχήματα όπως το ανωτέρω (που όμως δέν διευκρινίζεται ότι είναι αμφίβιο,αλλά προκύπτει από την εμφάνιση του,με το χαρακτηριστικό σκάφος),είναι καταλληλώτερα για αυτού του είδους τις επιχειρήσεις.
    Εξ άλλου,τα αμφίβια μπορούν να φτάσουν και σε περιοχές όπου δεν προσαιγιαλώνονται αποβατικά πλοία,ενώ μπορούν και να περαιωθούν αυτοδυνάμως από νήσο σε νήσο σε κάποιες περιπτώσεις.
    Ετσι όπως το βλέπω,τα ινδονησιακά Leo-2 μάλλον σε περίπτωση αποβάσεως σε γειτονική ηπειρωτική χώρα (Μαλαισία;) θα βρεθούν στο στοιχείο τους.

   • Gunslinger32

    @xm-8
    Μετά την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης μεταξύ Ινδονησίας και Μαλαισίας το 1966, δεν νομίζω πως χρειάζεται τέτοιον οπλισμό
    για να κυνηγάει μερικούς αντάρτες η τρομοκράτες στην ζούγκλα.

    Δεν ξέρω όμως τι σχέδια έχει η Τουρκία για αυτό το άρμα, και αν
    το προβλέπει αποκλειστικά για εξαγωγή σε χώρες που δεν έχουν
    τις δυνατότητες να πληρώσουν δυτικό υλικό σε μεγάλους αριθμούς.

    Σχετικά με την Σιγκαπούρη, και αν δεν με απατά η μνήμη μου έχουν
    σκοπό να αγοράσουν και 50 Merkava Mk IV, που είναι πρωτόγνωρη
    κίνηση απο το Ισραήλ.

 2. Gunslinger32

  @ΑΧΕΡΩΝ
  Αγαπητέ ΑΧΕΡΩΝ εξαιτίας του βάρους των 35 τόνων έχω αμφιβολία αν πρόκειται για αμφίβιο όχημα, τέτοια οχήματα είναι αρκετά πιο ελαφριά όπως π.χ. το AAVP(23t βάρος μάχης) και το BMP-3(19t), το δεύτερο ίσως να είναι η καλύτερη λύση/επιλογή για τις απαιτήσεις και τον γεωγραφικό χώρο τους.

  Υ.Γ.
  Σου απάντησα στο Stryker, σόρρυ για την καθυστέρηση.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Δέν είναι το διδόμενο βάρος,αλλά το σχήμα του σκάφους που ενδιαφέρει στα αμφίβια οχήματα:
   Και το EFV στους 35 τόννους κυμαινόταν.
   Πρόσεξε το ΑΜΧ-13 στo header του δεύτερου βίντεο.
   Φέρει και αυτό πύργο με πυροβόλο των 105,ἤ εν πάση περιπτώσει υπάρχει και παραλλαγή με 105.
   Πρόσεξε πόσο συμμαζεμένο είναι το σκάφος.
   Τώρα κοίταξε το MMWT πόσο «ντουλάπα» είναι.
   Αυτός ὁ όγκος και αυτές οἱ επιφάνειες αποφεύγονται σε καθαρόαιμα άρματα,και ακόμα και σε άρματα που προέρχονται από ΤΟΜΑ,και πάλι αποφεύγονται,ιδιαιτέρως στο πρόσθιο τμήμα του σκάφους,που εδώ είναι «τοίχος».
   Όπως επεσήμανα,δέν δίνονται πληροφορίες,προφανώς σκοπίμως,επειδή μάλλον ἡ σχεδίαση δέν είναι οριστική.
   Δηλαδή,το όχημα παραγωγής μπορεί να μήν είναι αμφίβιο,οπότε είναι αναμενόμενο ότι δέν θα μοιάζει στην ανωτέρω εικόνα,ἤ να είναι αμφίβιο,με κάποιες ενδεχομένως διαφοροποιήσεις επιμέρους.
   Ἡ εικόνα των βίντεο,είναι κάπως ήξεις αφίξεις.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: