Με την αναβάθμιση του συνόλου των F-16 που βρίσκονται στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) φιλοδοξεί να απαντήσει έως το 2020-21 η Ελλάδα στο εξοπλιστικό σπριντ της Τουρκίας, η οποία προχώρησε ήδη στην πρώτη παραγγελία των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35. Ανώτατες στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι η πρώτη μοίρα τουρκικών F-35 θα είναι έτοιμη περίπου το 2021-22. Ακόμη και αν η Ελλάδα είχε την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει άμεσα στην παραγγελία του ίδιου τύπου αεροσκάφους, δεν θα κατάφερνε να τα παραλάβει πριν περάσουν τουλάχιστον ακόμη 7-8 χρόνια. Προκειμένου να γίνει κατανοητό το κόστος (σε συνδυασμό, βεβαίως, με τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς περιορισμούς), αυτή τη στιγμή μια μονάδα F-35 κοστίζει λίγο κάτω από 100 εκατ. δολάρια, τιμή η οποία θα πέσει εν ευθέτω χρόνω, όταν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη μπουν σε ροή κανονικής γραμμής παραγωγής. Προς το παρόν, η τελειοποίηση του αεροσκάφους απέχει από την ολοκλήρωσή της, κάτι το οποίο φάνηκε πρόσφατα από το γεγονός ότι το Αμερικανικό Πεντάγωνο ζητεί ακόμη 500 εκατ. δολάρια για τη φάση ανάπτυξης του αεροσκάφους (έως τώρα έχει κοστίσει 1,5 τρισ. δολάρια και είναι το ακριβότερο πρόγραμμα στην αμερικανική Ιστορία).

Ως εκ τούτου καθίσταται σαφές ότι άμεση προτεραιότητα για την Π.Α., σε αυτή τη στιγμή και με βάση τις υφιστάμενες συνθήκες, είναι η αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου. Ενδιαφέρον για μαχητικό πέμπτης γενιάς δεν έχει εκδηλωθεί ούτε επισήμως ούτε καν σε επίπεδο μελέτης στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Προς το παρόν, το κόστος για την αναβάθμιση των υφισταμένων F-16 υπολογίζεται περίπου στα 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να καταβληθούν σε βάθος χρόνου. Και, βεβαίως, δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση για το τι θα γίνει με τα γαλλικής κατασκευής Mirage 2000, τα οποία επίσης χρήζουν αναβάθμισης. Ωστόσο, οι πραγματικές συνθήκες πιέζουν, καθώς φαίνεται από διάφορα περιστατικά, όπως η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην αριστερή πτέρυγα ενός F-16C Block 52+ που τροχοδρομούσε στον αεροδιάδρομο της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα Χανίων. Συγκεκριμένα, ανεφλέγη το καύσιμο που υπήρχε στην αριστερή πτέρυγα, γεγονός που οδήγησε τον κυβερνήτη (ο οποίος νοσηλεύεται προληπτικά στο Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης) να εγκαταλείψει άμεσα στο σκάφος.

Συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή, η οποία διεξάγει έρευνα για τα αίτια του περιστατικού, αλλά και για το αν το συγκεκριμένο αεροσκάφος (που ανήκει στην πιο εξελιγμένη έκδοση των F-16) μπορεί να διορθωθεί και να ενταχθεί εκ νέου σε επιχειρησιακή λειτουργία. Πρόκειται για το τέταρτο F-16 της Π.Α. που ανήκει στον συγκεκριμένο τύπο (Block 52+) και αφαιρείται λόγω ατυχήματος (ή και δυστυχήματος) από τον στόλο των μαχητικών τα τελευταία 15 χρόνια. Εχουν πέσει ακόμη τέσσερα αεροσκάφη παλαιότερων τύπων F-16, πέντε μαχητικά τύπου Mirage-2000, επτά Φάντομ και εννέα Α-7 (τα οποία πλέον αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση). Σε αυτά δεν προστίθενται τα ατυχήματα σε άλλους τύπους αεροσκαφών, όπως τα πυροσβεστικά, ο στόλος των οποίων έχει επίσης μειωθεί δραματικά.

Βασίλης Νέδος

Πηγή: Έντυπη έκδοση της Καθημερινής (03.10.2016)

7 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Κατά την γνώμη μου δεν αρκεί η αναβάθμιση των υπαρχόντων μαχητικών, και τα επιτελεία πρέπει να σκεφτούν και για παραγγελία μερικών αεροσκαφών για αναπλήρωση των απωλειών. Το JSF πέραν του γεγονός ότι θα αργήσει μέχρι την FOC του βγαίνει και στο σύνολο πιο δαπανηρό, χωρίς να φαίνονται ξεκάθαρα τα πλεονεκτήματα του.

  Απάντηση
  • Kostas

   φιλε gunslinger, νομιζω κανεις λαθος, εξηγω:

   «Το JSF πέραν του γεγονός ότι θα αργήσει μέχρι την FOC του»: το προγραμμα προχωραει μια χαρα, να σου θυμισω οτι το αεροσκαφος ειναι ηδη ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ (IOC) και πολυ επικινδυνο καθως μπορει ΤΩΡΑ να κανει αποστολες
   USMC: CAS, Offensive and Defensive Counter Air, Air Interdiction, Assault Support Escort, and Armed Reconnaissance
   USAF: basic CAS, Interdiction, and limited SEAD/DEAD operations in a contested environment
   ολα αυτα συμφωνα με τον ορισμο του IOC:
   http://breakingdefense.com/wp-content/uploads/sites/3/2013/05/F-35_IOC_Joint_Report_FINAL.pdf

   «βγαίνει και στο σύνολο πιο δαπανηρό,»: κοστιζει αυτη τη στιγη 103 εκ δολαρια ανα αεροσκαφος με προοτπικη μειωσης στα 80 εκ, ειναι δηλαδη ηδη πιο φθηνο σε σχεση με Ραφαλ και Ταιφουν. Δεν καταλαβαινω το πως αιτιολογεις το δαπανηρο. Να σου θυμισω οτι οι Ινδοι υπεγραψαν τον προηγουμενο μηνα συμφωνια για 36 Ραφαλ για 8.8 δις δολλαρια, κανε τωρα τους υπολογισμους και θα δεις εαν τα 103εκ του Φ35 ειναι πολλα

   «χωρίς να φαίνονται ξεκάθαρα τα πλεονεκτήματα του.»: τα πλεονεκτηματα του μπορει να μην τα βλεπεις εσυ, τα ειδαν ομως οι χειριστες των Φ15, δες εδω….
   https://theaviationist.com/2016/06/27/f-15e-strike-eagles-unable-to-shoot-down-the-f-35s-in-8-dogfights-during-simulated-deployment/

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    @Kostas
    Αγαπητέ Κώστα, το πρόγραμμα JSF δεν προχωράει «μια χαρά», διαφορετικά θα ήταν ήδη FOC.

    Αν έχεις κάποιες χειροπιαστές και αξιόπιστες αποδείξεις και αποτελέσματα απο συμμετοχή σε πραγματικές εμπλοκές του JSF σε πόλεμο πέραν των παράξενων δηλώσεων απο τα γραφεία τύπου του κατασκευαστή και της USAF (που έχει αναλάβει την προώθηση του αεροσκάφους στους εξωτερικούς πελάτες για να μειώσει το κόστος για τα δικά της αεροσκάφη), περιμένω να τις διαβάσω.
    Αν δεν έχεις τέτοια στοιχεία και αποδείξεις δεν αξίζει να ασχοληθώ, όπως
    δεν ασχολείσαι και εσύ με αυτά που λέει, η έκθεση του DOT&E J. Michael
    Gilmore.

    Σχετικά με τις δαπάνες, όταν αναφέρω «στο σύνολο του πιο δαπανηρό»,
    εννοώ φυσικά και τα έξοδα λειτουργίας όπως και την κατασκευή των εγκαταστάσεων και υποδομών, και όχι μόνο την τιμή αγοράς ανά μονάδα.

    Σχετικά με την δήλωση στο The Aviasionist που αναφέρεις θα σου πω
    ότι με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσα κι εγώ να σου δείξω ότι το JSF δεν
    είναι αόρατο για το FLIR και ότι είναι «εύκολος» στόχος για τα μαχητικά
    με συστήματα IRST. Και ότι συνεπώς η LM λέει ψέματα και ανακρίβειες.

    FLIR Thermal F-35

   • Kostas

    το προγραμμα Φ35 προχωραει μια χαρα και ειναι εντος χρονοδιαγραματος απο το 2012.

    «Αν έχεις κάποιες χειροπιαστές και αξιόπιστες αποδείξεις και αποτελέσματα απο συμμετοχή σε πραγματικές εμπλοκές του JSF σε πόλεμο πέραν των παράξενων δηλώσεων απο τα γραφεία τύπου του κατασκευαστή και της USAF (που έχει αναλάβει την προώθηση του αεροσκάφους στους εξωτερικούς πελάτες για να μειώσει το κόστος για τα δικά της αεροσκάφη), περιμένω να τις διαβάσω.»
    οι χειροπιαστες αποδειξεις ειναι οτι το πλεον αποτελεσματικο μαχητικο ΟΛΩΝ των εποχων, το Φ15, (με 102 εχθρικες καταρριψεις εναντι 0) σε εικονικες αερομαχιες κατατροπωθηκε απο το Φ35. Εαν περιμενεις να γινει πολεμος για να πειστεις, τοτε νομιζω ακολουθεις λαθος σκεπτικο. Αυτος ο πολεμος που το Φ35 θα αποδειξει την αξια του, μπορει να ενας πολεμος που θα σε αφορα και θα σου κοστισει. Για αυτο λοιπον αξιολογουμε την απειλη εγκαιρως για να μπορουμε να αντιδρασουμε. Οι δηλωσεις που εχω κανει παραπομπη δεν προερχονται απο τον κατασκευαστη, αλλα απο μεσα απο την αμερικανικη αεροπορια που δεν εχει κανενα συμφερον να μειωσει το πλεον αποτελεσματικο μαχητικο της, το Φ15.

    «Αν δεν έχεις τέτοια στοιχεία και αποδείξεις δεν αξίζει να ασχοληθώ, όπως
    δεν ασχολείσαι και εσύ με αυτά που λέει, η έκθεση του DOT&E J. Michael
    Gilmore.»
    Το γραφειο αυτο δεν κανει ολοκληρωμενη αξιολογηση του προγραμματος αλλα επισημαινει σημεια προσοχης για το προγραμμα. Ειναι η δουλεια του να εντοπιζει ρισκα και να κανει απαισιοδοξες προβλεψεις. Απλα να σου θυμισω οτι σε ολες τις απαισιοδοξες προβλεψεις για το Φ35 μετα το 2012 εχει βγει λαθος. Εαν το track record επιτυχων προβλεψεων σου λεει κατι, τοτε ουτε εσυ θα εδινες ιδιαιτερη σημασια στις αναφορες του.

    «Σχετικά με τις δαπάνες, όταν αναφέρω «στο σύνολο του πιο δαπανηρό»,
    εννοώ φυσικά και τα έξοδα λειτουργίας όπως και την κατασκευή των εγκαταστάσεων και υποδομών, και όχι μόνο την τιμή αγοράς ανά μονάδα.»
    Ειδικα στο θεμα του γενικοτερου κοστους το Φ35 ειναι πιο οικονομικο σε σχεση με ολα τα υπολοιπα δυτικα μαχητικα. Οι λογοι πολλοι, επισημαινω δυο: οικονομιες κλιμακας λογω του πολυ μεγαλου αριθμου αφων που θα κατασκευαστουν, διαρκεια ζωης 8000 ωρες πτησης εναντι 6000 των υπολοιπων.

    «Σχετικά με την δήλωση στο The Aviasionist που αναφέρεις θα σου πω
    ότι με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσα κι εγώ να σου δείξω ότι το JSF δεν
    είναι αόρατο για το FLIR και ότι είναι «εύκολος» στόχος για τα μαχητικά
    με συστήματα IRST. Και ότι συνεπώς η LM λέει ψέματα και ανακρίβειες.»
    Με παραπεμπεις σε ενα βιντεο που δειχνει ενα Φ35 με full afterburner, σε αποσταση λιγων εκατονταδων μετρων, σε καθαρο ουρανο. Αντιλαμβανεσαι οτι αυτο δεν εχει καμια σχεση με οποιοδηποτε τακτικο σεναριο? Επισης εχεις υποψιν σου τους περιορισμους των θερμικων συστηματων (πχ δεν υπολογιζουν αποσταση)?

 2. Προβοκάτωρ

  Νταξ…ἀρχισαν τα γνωστά όργανα..σήμερις το πρωί είδα στο σκάι (δεν γνωρίζω εάν ήταν δικό του…αλλά ο εκφωνητής του ήταν κομματόσκυλό της ερτ που έγινε ειδικός και διαπιστευμένος στρατιωτικού ρεπορταζ…), «ειδικό» ρεπορτάζ για την ισορροπία ΠΑ-ΤΗΚ και το F-35, τιμές, δυνατότητες κτλ…

  Και αύριο να ξεκινήσει το πρόγραμμα θέλει καμιά 7ετια ώσπου να τελειώσει.Άμα ξεκινήσει σε 5 χρόνια ο εκσυγχρονισμός θα θέλει ήδη αναβάθμιση…

  Απάντηση
 3. Kostas

  Ανακριβες αρθρο.
  Το Φ35 προφανώς δεν εχει κοστίσει 1.5 τρις. Αυτο θα ειναι το συνολικό κοστος του προγράμματος σε βάθος ….50ετιας. Κανενα αλλο προγραμμα δεν εχει κανει τετοιο υπολογισμό συνολικού κόστους ζωής, το Φ35 πρωτοπορεί.
  Τα περι 7-8 ετων για την παραλαβή του αφους εαν γινόταν μια παραγγελία σημερα, ειναι επισης αυθαίρετη εκτίμηση του προφανώς άσχετου δημοσιογράφου. Κανεις δεν το γνωρίζει αυτο εκτος και γινει επίσημη ερωτηση προς την εταιρεία. Σε μια τετοια περιπτωση καλο θα ηταν να ζητηθεί να ασκηθεί πίεση απο την αμερικανική κυβερνηση, καθως η κατασκευάστρια θα εχει προφανώς συμφέρον να καθυστερήσει την παράδοση για να μας εξωθήσει στον εκσυγχρονισμο των Φ16.
  Ο εκσυγχρονισμός των Φ16 ως απαντηση στα Φ35 ειναι το πιο σύντομο ανέκδοτο που εχω ακουσει.

  Απάντηση
 4. X

  Αύριο να υπογράψουμε τον εκσυγχρονισμό των F-16 θα παραλάβουμε το 1ο το 2022. Τότε οι τούρκοι θα έχουν κοντά 2 Μοίρες F-35.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: