Μόλις δύο εβδομάδες αφότου το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) παρέλαβε το νεότερο και πιο σύγχρονο πολεμικό πλοίο του, οπλισμένο με δύο τεράστια πυροβόλα που μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε απόσταση 80 μιλίων, η υπηρεσία κινείται προς την ακύρωση των βλημάτων για τα πυροβόλα επικαλούμενη το υπερβολικό κόστος το οποίο αγγίζει τα 800000 δολάρια ($) το ένα ή και περισσότερο.

Το Πυρομαχικό Μεγάλης Εμβέλειας Επίγειας Προσβολής (LRLAP) είναι ένα καθοδηγούμενο βλήμα ακριβείας που είναι κρίσιμο για την αποστολή της κλάσης DDG 1000 Zumwalt ως ένα αντιτορπιλικό επίγειων προσβολών, ικανό να προσβάλλει στόχους με τέτοια ακρίβεια που, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κατασκευαστή του, Lockheed Martin, μπορεί να “εξουδετερώσει στόχους στις αστικές κοιλάδες των παράκτιων πόλεων με τις ελάχιστες παράπλευρες απώλειες”.

Το LRLAP είναι το μοναδικό βλήμα που έχει σχεδιαστεί να βάλλεται από το προηγμένο σύστημα πυροβόλου (AGM) του DDG 1000, ένα πυροβόλο των 155 χιλιοστών 62 διαμετρημάτων με αυτόματο γέμισμα και σύστημα χειρισμού. Κάθε ένα από τα τρία Zumwalt θα μεταφέρει δύο από τα πυροβόλα -το μεγαλύτερο όπλο που έχει σχεδιαστεί και τοποθετηθεί σε πολεμικό πλοίο μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αλλά η τιμή μονάδας του LRLAP αυξάνεται σταθερά, καθώς περικόπηκαν οι αριθμοί των αντιτορπιλικών κλάσης Zumwalt. Από ένα σύνολο 28 πλοίων, σε επτά, και τελικά σε τρία, η κλάση συρρικνώθηκε αλλά όχι το κόστος.

“Επρόκειτο να αγοράζαμε εκατοντάδες από αυτά τα βλήματα”, είπε αξιωματικός του Ναυτικού γνωστής του προγράμματος. “Αλλά οι ποσότητες των πλοίων σκότωσαν το προσιτό πυρομαχικό”.
Κατά ειρωνικό τρόπο, τόσο το LRLAP όσο και το AGS είχαν καλή φήμη ανάμεσα στις δέκα πιο σημαντικές εξελίξεις των τεχνολογικών τομέων που συνθέτουν το DDG 1000.

Ο αξιωματικός του Ναυτικού επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν σημαντικά θέματα επίδοσης με τα συστήματα.

“Δεν είναι ότι έχω ακούσει κάτι. Τα πάντα φαίνονται να λειτουργούν σωστά. Ποτέ δεν είδα οποιοδήποτε αποτέλεσμα ελέγχου που να δείχνει ότι έχουμε πρόβλημα”, δήλωσε ο αξιωματικός. “Δεν έχουμε κανένα θέμα με το όπλο και κανένα πρόβλημα με το πλοίο που μεταφέρει το όπλο. Έχουμε ένα ζήτημα σχετικά με το θέμα τις τιμής”.

“Δεν φταίει κάποιο άτομο συγκεκριμένα”, πρόσθεσε ο αξιωματικός. “Το βλήμα δούλευε, η πορεία προς τα εμπρός ήταν λογική”. “Είναι απλά ότι το κόστος με την αγορά τριών πλοίων έγινε πολύ μεγάλο”.

“Ακόμα και στις 800000 $ το ένα βλήμα, η τιμή του LRLAP θα μπορούσε να πάει ακόμα ψηλότερα.” “Αυτή είναι πιθανόν χαμηλή”, δήλωσε ο αξιωματικός του Ναυτικού. “Αυτό είναι που η κοινότητα των προμηθειών επιθυμεί να μειωθεί”. Ο αξιωματικός πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε η αίσθηση ότι ο εργολάβος ήταν “υπερφορτωμένος ή οτιδήποτε άλλο”.

Η απόφαση αποδοχή της ακύρωσης του LRLAP είναι μέρος της διαδικασίας “Μνημόνιο Προγραμματικού Σκοπού 2018” (POM18), την ετήσια διαδικασία προϋπολογισμού του Πεντάγωνου. Αν και την 2α Νοεμβρίου το Ναυτικό υπέβαλε μια πρόταση στο γραφείο του υπουργού Άμυνας, δεν έχει ακόμα υπογραφεί η απόφαση.

Για την ιστορία, το Ναυτικό δεν σχολίασε άμεσα την προσπάθεια τερματισμού του LRLAP.

“Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί αδιάλειπτα τις βιομηχανικές δυνατότητες και ικανότητες των όπλων και πυρομαχικών”, ανέφερε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος την 4η Νοεμβρίου ο εκπρόσωπος της διεύθυνσης προμηθειών της υπηρεσίας Πλοίαρχος Θουράγια Κέντ. “Για να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες απειλές και τις απαιτήσεις αποστολής, το Ναυτικό αξιολογεί βιομηχανικές λύσεις πυρομαχικών (συμπεριλαμβανομένων συμβατικών και υψηλής ταχύτητας βλημάτων) που μπορούν επίσης να καλύψουν το πρόγραμμα ανάπτυξης του DDG 1000 και στο μέλλον μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικά του LRLAP για τα DDG 1000”.

Οι αξιωματούχοι στην Lokheed Martin δεν κατέστη δυνατόν να σχολιάσουν έγκαιρα πάνω στο θέμα.

Καθώς το LRLAP ίσως ακυρωθεί, το Ναυτικό σκοπεύει να βρει ένα άλλο πυρομαχικό για το σύστημα πυροβόλου.

“Ψάχνουμε ανάμεσα σε πολλαπλά διαφορετικά πυρομαχικά για το πυροβόλο”, είπε ο αξιωματικός του Ναυτικό προσθέτοντας ότι “τρία ή τέσσερα διαφορετικά βλήματα” έχουν εξεταστεί, συμπεριλαμβανόμενου του πυρομαχικού Excalibur του Στρατού Ξηράς, και του Hyper Velocity Projectile (HVP), ενός υπό εξέλιξη σχεδίου του Γραφείου Ναυτικής Έρευνας και της BAE Systems.

“Υπάρχουν πολλαπλές βιομηχανίες που ερευνούν εναλλακτικές λύσεις για να μειώσουν το κόστος και την χρήση του συστήματος”, είπε ο αξιωματικός του Ναυτικού.

Αλλά το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα υπάρξει κανένας αντικαταστάτης του LRLAP πριν από την είσοδο του Zumwalt σε ενεργό υπηρεσία. Ενώ η αποδοχή του πλοίου έγινε την 15η Οκτωβρίου στην Βαλτιμόρη στο Μέριλαντ υπολείπονται ακόμα 18 μήνες εργασιών στο ναυπηγείο στο Σαν Ντιέγκο για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του συστήματος μάχης του πλοίου. Μετά από αυτό, το Ναυτικό θα διενεργήσει μια εκτενή σειρά Ελέγχων Πιστοποίησης Συστήματος Μάχης Πλοίου (CSSQT) μέσα στο 2018 για να αποδειχθεί η λειτουργικότητα των αισθητήρων και των όπλων.

Τα τρέχοντα σχέδια προβλέπουν τα όπλα που θα πυροβολήσουν κατά τους CSSQT και, ο αξιωματικός του Ναυτικού, είπε οτι η πρόθεση είναι να εκτελεσθεί βολή με τα όπλα”. Ο προϋπολογισμός του 2015 παρείχε 113 εκατομμύρια $ για την αγορά 150 βλημάτων LRLAP και συναφών τεμαχίων, και αυτά τα βλήματα θα χρησιμοποιηθούν στις δοκιμές.

Καμία δαπάνη για την προμήθεια LRLAP δεν περιλαμβάνεται μέσα στους προϋπολογισμούς του 2016 και 2017. Ο τελευταίος περιλάμβανε 51 εκατομμύρια $ μέσα στο 2018 για το πρόγραμμα, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτά τα χρήματα απαιτηθούν.

Ενώ είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν αλλαγές στο λογισμικό για την ενσωμάτωση και άλλων πυρομαχικών μέσα στο AGS, η τοποθέτηση του συστήματος χειρισμού για διαφορετικά βλήματα μπορεί να είναι περίπλοκη. Οι αυτόματοι γεμιστήρες σχεδιασμένοι να περιέχουν 300 LRLAP, έχουν διαστάσεις για το συγκεκριμένο βλήμα και είναι απίθανο ότι ένα άλλο πυρομαχικό θα έχει ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις.

Λοιπά υπό ανάπτυξη πυρομαχικά για τα πυροβόλα των 127mm που εξοπλίζουν όλα τα άλλα αντιτορπιλικά και καταδρομικά των ΗΠΑ θα μπορούν να προσαρμοστούν στο AGS, αλλά θα χρειαστούν πιθανόν μια αναδιάταξη του βλήματος ώστε να προσαρμοστεί το μικρότερο βλήμα στο πυροβόλο των 155 χιλιοστών.

Ενώ το Ναυτικό τονίζει ότι το υψηλό κόστος είναι πίσω από την απόφαση για την κατάργηση του LRLAP, δεν είναι σαφές αν υπάρχουν βαθύτερα ζητήματα μέσα στο παιχνίδι. Ο συνδυασμός AGL/LRLAP αρχικά αναπτύχθηκε για να παρέχει στους Πεζοναύτες τη δυνατότητα “εντατικών πυρών ακρίβειας υποστήριξης”, και να προσβάλλουν στόχους βαθιά μέσα στην ενδοχώρα με μεγάλο βαθμό ακρίβειας.

Όμως καθώς το Zumwalt μετακινήθηκε από το ναυπηγείο στην θάλασσα και τον στόλο, το Ναυτικό κυρίως υποβάθμισε αυτό το στοιχείο, και ενώ το τεχνολογικό επίτευγμα του πρωτοποριακού DDG 1000 έχει διαφημιστεί ευρέως αυτό το έτος, η ικανότητα του να υποστηρίξει άμεσα τους Πεζοναύτες στην ξηρά δεν υφίσταται.

Δεν υπήρχε απαίτηση για το AGS να προσβάλλει θαλάσσιους στόχους, και το σύστημα δεν έχει προγραμματιστεί για να το πράξει. Όμως τα μεγάλα πυροβόλα θα μπορούν να προσαρμοστούν στο να στοχεύουν πλοία αν χρειαστεί, είπε ο αξιωματικός του Ναυτικού.

“Θα πρέπει να κάνουμε τις τροποποιήσεις λογισμικού για να κάνουμε αυτή τη δουλειά”.

Christopher P. Cavas

Απόδοση/Μετάφραση από το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: