Γράφει ο Βασίλης Καραβίδας

Τα χέρια μας μπορεί να είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο, αλλά ταυτόχρονα είναι και το πιο σημαντικό όπλο που διαθέτουμε. Αν δεν μπορούμε να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση αυτούς τους 2 αντίχειρες και τα υπόλοιπα τακτά αδερφάκια τους, κάθε εργασία θα είναι ένα μαρτύριο, είτε πρόκειται για το γράψιμο σημειώσεων, είτε για το χειρισμό του ατομικού μας όπλου. Και όπως πρόσφατα έγραψε και στο editorial του «Δούρειου Ίππου» ο Σάββας Βλάσσης, παντού ελλοχεύει ο κίνδυνος να κόψεις ή να χτυπήσεις τα χέρια σου. Άλλωστε, στην πιο συνηθισμένη τακτική κίνηση, την πτώση στο έδαφος για κάλυψη, τα χέρια μας θα έρθουν πρώτα σε επαφή με ότι υπάρχει στο έδαφος.

Η προσπάθεια να επιλέξουμε γάντια για τακτική χρήση, είναι περίπλοκη. Θα πρέπει να παρέχουν αρκετή προστασία, χωρίς να εμποδίζουν τις φυσιολογικές κινήσεις και την αίσθηση της αφής. Θα πρέπει να κρατάνε ζεστό το χέρι, αλλά παράλληλα να είναι διαπνέοντα για να μην είναι το χέρι μας συνεχώς βρεγμένο από τον ιδρώτα. Φυσικά το γάντι που ταιριάζει σε όλα τα περιβάλλοντα και κάνει για όλες τις χρήσεις, δεν έχει κατασκευαστεί ακόμη. Συνεπώς θα χρειαστούμε τουλάχιστον 2 ζευγάρια, τα οποία θα χρησιμοποιούμε ανάλογα με συνθήκες που επικρατούν.

Η παρακάτω παρουσίαση δεν είναι διαφημιστική, αν και η συγκεκριμένη μάρκα γαντιών (Mechanix) τείνει να υιοθετηθεί καθολικά από πολλές ένοπλες δυνάμεις και υπηρεσίες.

1. Mechanix M-pact

Η εταιρεία Mechanix όπως μαρτυρά και ο τίτλος της, ξεκίνησε κατασκευάζοντας γάντια για μηχανικούς αυτοκινήτων. Στην πορεία, και βλέποντας ένα σημαντικό κενό στην αγορά, άρχισε να προσφέρει δημοφιλή μοντέλα της σε τακτικά χρώματα. Το μοντέλο M-pact διαθέτει ελαστικό προστατευτικό στη ράχη του χεριού, παρέχοντας προστασία σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή. Το σώμα του γαντιού είναι κατασκευασμένο από δέρμα, με διπλές ραφές στα σημεία μεγάλης τάσης. Στην παλάμη του γαντιού υπάρχει ενίσχυση με τη μορφή μικρών ένθετων που διαθέτουν αφρώδες υλικό, απορροφώντας έτσι τους κραδασμούς. Επιπλέον, στον αντίχειρα και το δείκτη, υπάρχει συνθετικό κάλυμμα για καλύτερη πρόσφυση σε μεταλλικές επιφάνειες (όπως στον μοχλό πυρός και ασφαλείας..). Μια μικρή ελαστική λωρίδα με Velcro φροντίζει για το κλείσιμο του γαντιού. Μοναδικό μειονέκτημα των M-pact, είναι πως αργούν να στεγνώσουν όταν βραχούν, οπότε η χρήση τους περιορίζεται μόνο σε θερμούς μήνες. Η τιμή του στην ιστοσελίδα της εταιρείας, είναι 34,99 δολάρια.

2. Mechanix Original Glove

Σχεδόν ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με τη σειρά M-pact, το Original είναι το πλέον κλασσικό σχέδιο. Η κατασκευή του από ένα μεμονωμένο κομμάτι συνθετικού δέρματος, προσφέρει μεγάλη άνεση κινήσεων και αίσθηση αφής. Η τιμή του στην ιστοσελίδα της Mechanix είναι 24,99 δολάρια.

3. Serius Original All Weather Glove

Οι χειμερινοί μήνες όπως είναι φυσικό, απαιτούν και διαφορετική προσέγγιση στο θέμα γάντια. Αναγκαίο είναι ένα ζευγάρι που θα κρατά στεγνό και ζεστό το χέρι μας, αλλά παράλληλα θα επιτρέπει το χειρισμό όπλων καθώς μιλάμε πάντα για τακτική χρήση. Τα μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμενα γάντια, όπως το διπλό δερμάτινο-μάλλινο του Αμερικανικού στρατού, και διάφορα μοντέλα με μεμβράνη Goretex, είναι αρκετά ογκώδη και δυσχεραίνουν κάθε εργασία (εκτός αν πρέπει να απλώσεις κονσερτίνα για να προστατεύσεις μια εκκλησία κάπου στο Κόσσοβο, οπότε το δερμάτινο γάντι είναι πολύτιμο….).

Η εταιρεία Serius κατασκεύαζε αρχικά γάντια και μάσκες για χειμερινά σπορ, ώσπου ‘’υπέκυψε’’ και αυτή στη γοητεία του τακτικού εξοπλισμού.
Το μοντέλο Original είναι το πιο απλό σχέδιο που προσφέρει. Το σώμα του γαντιού είναι κατασκευασμένο από συνθετική ύλη, παρόμοιας υφής με το Νεοπρέν, καθιστώντας τα έτσι αδιάβροχα. Εσωτερικά, η επένδυση από Fleece κρατά τα χέρια ζεστά. Η παλάμη του γαντιού και ο αντίχειρας, είναι καλυμμένα από τη συνθετική μεμβράνη Ultra-grip, προσφέροντας αξεπέραστη πρόσφυση και άνετο χειρισμό του οπλισμού μας. Στο τελείωμα του γαντιού υπάρχει πλεκτή μανσέτα, που κρατά ζεστούς τους καρπούς και αποτρέπει την είσοδο χιονιού ή βρωμιάς. Η τιμή του στην ιστοσελίδα της εταιρείας είναι 34,99 δολάρια.

_________________

Αν είσαι πραγματικός λάτρης του ατομικού εξοπλισμού αλλά και οτιδήποτε αφορά ιματισμό, εξαρτύσεις, υλικά μάχης και διαβίωσης, και φυσικά οπλισμό, τότε είσαι στο σωστό σημείο, βρήκες στο Facebook την ομάδα «ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ! ΑΡΜ!» την ομάδα που σε εκφράζει απόλυτα, για να συμμετέχεις κάνε κλικ εδώ!
_________________

Αρέσει σε %d bloggers: