Οι Σουηδικές και Βραζιλιάνικές δυνάμεις πρόκειται να χρησιμοποιήσουν την κάσκα ενσωματωμένης οθόνης (HMD) Targo της Elbit Systems για τα μαχητικά αεροσκάφη Saab Gripen E/F, όπως ανακοινώθηκε την 7η Νοεμβρίου.

Η «Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών» (FMV) της Σουηδίας ανέθεσε σύμβαση αξίας 119 εκατομμυρίων κορωνών SEK στον κατασκευαστή ατράκτων για έναν αδιευκρίνιστο αριθμό συστημάτων που πρόκειται να παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία της Σουηδίας (SwAF) ανάμεσα στο 2022 και 2026. Η βραζιλιάνική θυγατρική της Elbit Systems, AEL Sistemas (AEL), θα προμηθεύει τις HMD αντίστοιχα στην SwAF και την Βραζιλιάνική Πολεμική Αεροπορία (Força Aérea Brasileira: FAB).

H SwAF αναμένεται να παραλάβει 60 μονοθέσια μαχητικά αεροσκάφη Gripen E από το 2019 έως το 2026, με την FAB να παραλαμβάνει 28 Gripen E και 8 διθέσια Gripen F από το 2019 έως το 2024.

Εμφανιζόμενο για πρώτη φορά στην αεροπορική έκθεση του Παρισίου το 2009, το Targo HMD χρησιμοποιεί μια κανονική κάσκα, μέσα στην οποία είναι εγκατεστημένο ένα δομοστοιχείο λογισμικού που απομακρύνει την ανάγκη ενσωμάτωσης με το κυρίως αεροσκάφος. Το HMD χρησιμοποιεί προβολή μέσω προσωπίδας για ημερήσιες επιχειρήσεις, πλαισιωμένη από ένα ξεχωριστό κουμπωτό νυχτερινό δομοστοιχείο (που διαθέτει διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης με προβολή οθόνης) που προβάλλει πληροφορίες πτήσης όπως υψόμετρο και ταχύτητα αέρα, όπως επίσης και ενδείξεις στόχου και παρέχει δεδομένα υποστήριξης εντοπισμού στον πιλότο.

Καθώς και στην επιχειρησιακή του χρήση, το Tango διαθέτει δομοστοιχείο προσομοίωσης που δίνει στους πιλότους τη δυνατότητα να σχεδιάσουν,επαναλάβουν, πετάξουν, και κάνουν απολογισμό αποστολής χρησιμοποιώντας, επίσης, τις προσωπικές τους κάσκες. Κατά τη διάρκεια προηγούμενης επίδειξης του HMD Tango επί ένος ελαφρού αεροσκάφους Piper Cherokee πάνω από το Μεγκίντο στο Ιραήλ, επιδείχθηκε στο IHS Janes πως το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση σε πτήσεις σχηματισμού, αεροπορικές επιχειρήσεις, προσβολές αέρος-εδάφους, και αντιμετώπιση πυραύλων εδάφους-αέρος.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση από το IHS Janes για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: