Η Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) σημειώνει πρόοδο με τα σχέδια εξέλιξης υπερηχητικών πυραύλων κρουζ.

Η Αεροπορία ένωσε τις δυνάμεις της με την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) -τον ερευνητικό βραχίονα του Πενταγώνου- για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης τεχνολογίας στο πλαίσιο του προγράμματος “Hypersonic Air-breathing Weapon Consept”, ή HAWC.

Τις πρόσφατες εβδομάδες η Αεροπορία ανέθεσε, στην Raytheon και Lockheed Martin, συμβάσεις αξίας περίπου 170 εκατομμυρίων δολαρίων ($) για να βοηθήσουν στην εξέλιξη των αεριωθούμενων υπερηχητικών όπλων.

Όπλα ικανά να ταξιδεύουν με υπερηχητικές ταχύτητες τουλάχιστον 5 Μαχ, ή πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου, μπορεί να επιχειρούν πολύ μακριά από τους στόχους με ταχύτερους χρόνους απόκρισης, σύμφωνα με τον ιστότοπο της DARPA στο πρόγραμμα. Σε αυτές τις ταχύτητες -3400 μίλια ανά ώρα- ένας πύραυλος μπορεί να πετάξει από την Ουάσιγκτον στην Ατλάντα μέσα σε αρκετά λεπτά.

“Οι επιδόσεις αυτές επιδιώκουν να ανοίξουν την πόρτα στις νέες, ικανότητες απόκρισης προσβολής μεγάλης εμβέλειας εναντία σε χρονικά καθοριστικών και βαριά αμυνόμενων στόχων”, αναφέρει ο ιστότοπος της DARPA.

Νωρίτερα αυτό το έτος η Lockheed διακήρυξε ένα σημαντικό βήμα προόδου στην υπερηχητική τεχνολογία και πρότεινε την ιδέα εξέλιξης ενός υπερηχητικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους για τον Στρατό των ΗΠΑ.

Η Αεροπορία θέλει να δημιουργήσει πάνω στην έρευνα από τις προηγούμενες προσπάθειες της. Το 2013, η Αεροπορία πραγματοποίησε την τέταρτη και μεγαλύτερη πτήση του αποκαλούμενου X-51 WaveRaider. Μετά την αποχώρηση του από έναν πύραυλο που εκτοξεύθηκε κάτω απο την πτέρυγα ενός βομβαρδιστικού B-52, το υπερηχητικό όχημα που κατασκευάστηκε από την Boeing, αναρριχήθηκε στα 60000 πόδια, επιτάχυνε στα 5,1 Μαχ και πέταξε για περίπου τρεισήμισι λεπτά πριν τελειώσουν τα καύσιμα του και βυθιστεί στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το πρόγραμμα WaveRaider, το οποίο είχε αρκετές αποτυχημένες δοκιμές, προέκυψε αρκετά χρόνια μετά από μια παρόμοια προσπάθεια της NASA με την ονομασία X-43, το οποίο το 2004 κατέρριψε τα ρεκόρ ταχύτητας όταν πέταξε περίπου με 9,7 Μαχ, ή περίπου 6000 μίλια ανά ώρα, για 10 δευτερόλεπτα. Όμως ο κινητήρας δεν άντεξε τις θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν.

Άλλες βιομηχανίες όπως η Βρετανική αμυντική βιομηχανία BAE Systems και άλλες χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία εργάζονται στην εξέλιξη υπερηχητικών πυραύλων και παρόμοιων τεχνολογιών.

Απόδοση/Μετάφραση από το defensetech.org για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: