Γραφεί ο Ευστάθιος Βασιλείου

Σχεδιασμένο ως απευθείας διάδοχος του εξαιρετικού Bo-105 του γερμανικού κονσόρτσιουμ Messerschmitt-Bölkow-Blohm (MBB), ξεκίνησε την ανάπτυξή του ως πρόγραμμα επίδειξης τεχνολογίας Bo-108. Το νέο ελικόπτερο θα μοιραζόταν πολλά με τον επιτυχημένο του προκάτοχο ενσωματώνοντας πιο αεροδυναμικά χαρακτηριστικά, νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικά διακυβέρνησης, ενιαίο σύστημα στροφείου από συνθετικά υλικά και αναβαθμισμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης.

Η σχεδίασή του ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 με την γερμανική αεροπορική βιομηχανία να συνεργάζεται με την γαλλική Aérospatiale. Ήταν άλλωστε η εποχή πολλών διμερών και πολυμερών ευρωπαϊκών συνεργασιών και αρκετά προγράμματα προχωρούσαν με την πεποίθηση πως ο διαμοιρασμός πληροφοριών και τεχνικής εμπειρίας θα ήταν κέρδος για όλους ακόμα κι αν ένα πρόγραμμα δεν ευτυχούσε να ολοκληρωθεί.

Το Βο-108 θα περνούσε από πολλά κύματα: διάφοροι κινητήρες δοκιμάστηκαν με το πρώτο πρωτότυπο να πετά το 1988 με δύο αμερικανικούς κινητήρες Allison 250-C20R/1 και το δεύτερο το 1991 με δύο γαλλικούς Turbomeca TM319-1B Arrius. Σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα επέβαλε και ο πυρετός συγχωνεύσεων και εξαγορών των βιομηχανιών του αμυντικού χώρου που ακολούθησε αμέσως την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και του μπλοκ των κρατών της Ανατολ. Ευρώπης.

Το 1989, ήδη, η ΜΒΒ εξαγοράστηκε από τον όμιλο του Μετοχικού Ταμείου Γερμανικής Αεροπορικής Βιομηχανίας-DASA (Deutsche Aerospace Aktiengesellschaft) ενώ το 1992 ο όμιλος συγχωνεύτηκε με την γαλλική διεύθυνση ελικοπτέρων της Aérospatiale στο νέο σχήμα που ονομάστηκε Eurocopter. Το 2000 ο όμιλος Eurocopter θα συγχωνευτεί με την υπόλοιπη Aérospatiale Γαλλίας και την Construcciones Aeronáuticas SA (CASA) Ισπανίας στο σχήμα Ευρωπαϊκής Εταιρίας Αεροναυτικής, Άμυνας και Διαστήματος (EADS), που με τη σειρά του θα διαμορφωθεί στο σημερινό Airbus Helicopters Group το 2014.

Η μεταλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος έφερε και αλλαγή των ονομάτων με την κωδικοποίηση EC (Euro-Copter) και το νέο ελικόπτερο θα μετονομαστεί σε EC-135. Οι αλλαγές πακέτων κίνησης επέφεραν σχεδιαστικές αλλαγές που έκαναν το ελικόπτερο εξαιρετικά δεκτικό στο να λαμβάνει διαφορετικά πακέτα κινητήρων.

Τελικά, το 1994 το πρωτότυπο επίδειξης τεχνολογίας ήταν ένα αρκετά ώριμο σχέδιο για να παρουσιαστεί στο κοινό έχοντας την επιλογή κινητήρων μεταξύ είτε του Turbomeca Arrius 2B είτε του Pratt & Whitney Canada PW206B. Το 1995 το EC-135 εμφανίστηκε δημόσια στην Heli-Expo του Λας Βέγκας συγκεντρώνοντας πολύ κολακευτικά σχόλια. Ειδικά, εκείνο που εντυπωσίαζε ήταν τα χαμηλά επίπεδα θορύβου, λόγω της ενσωμάτωσης του πρωτοποριακού ουραίου Fenestron (αν και τεχνολογία του πηγάζει από το σύστημα που εφαρμόστηκε ήδη στα SA 341 Gazelle του 1967) που έκτοτε έγινε trademark της Eurocopter και υιοθετήθηκε από πολιτικές υπηρεσίες ως καταλληλότερο για χρήση σε αστικά κέντρα.

Πολλές υπηρεσίες απέκτησαν το EC-135, σε ρόλο αστυνομικό, περιπολίας συνόρων, νοσοκομειακό ή ελαφρύ εκπαιδευτικό από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία μέχρι την Αυστραλία, τον Καναδά και φυσικά την Ευρώπη. Σε ρόλο ελαφρού μεταφορικού, συνδέσμου και MEDEVAC αποτέλεσε την επιλογή και αρκετών Ενόπλων Δυνάμεων (Γερμανία, Ισπανία, Βραζιλία, Ιαπωνία, Αυστραλία κλπ) αλλά οι απαιτήσεις σκληρής χρήσης αποκάλυψαν τα όρια του ελικοπτέρου.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ο Πορτογαλικός Στρατός ζήτησε από την Eurocopter να παρουσιάσει ένα ελικόπτερο MEDEVAC και ελαφράς κρούσεως ως βασικού μέσου της UALE, εναερίου κλάδου της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του Στρατού. Η Eurocopter παρουσίασε το 1998 μια πιο στιβαρή έκδοση του πολιτικού EC-135, που ονόμασε EC-635. Η Πορτογαλία αποδέχθηκε το νέο σχέδιο και το 1999 έθεσε παραγγελία 9 μονάδων έναντι 35 εκατομ. Ευρώ με παράδοση του πρώτου ελικοπτέρου το 2001. Ωστόσο, καθυστερήσεις σημειώθηκαν (με ευθύνη της εταιρίας κατά του Πορτογάλους ή λόγω αδυναμίας έγκαιρης ενσωμάτωσης ξένων απαρτίων κατά την Eurocopter) με αποτέλεσμα την ακύρωση της παραγγελίας τον Αύγουστο του 2002. Αν και οι πραγματικοί λόγοι φαίνεται να είναι η αποτυχημένη αναδιοργάνωση του Πορτογαλικού στρατού που οδήγησε στην διάλυση της μονάδας UALE και την ανάγκη νέου ελικοπτέρου, γεγονός είναι πως τα 9 ελικόπτερα κατέληξαν τελικά στην Ιορδανία ένα έτος μετά. Το 2006 η ιορδανική αεροπορία παρήγγειλε άλλα 4 ελικόπτερα που παραδόθηκαν κανονικά το 2007, χωρίς προβλήματα.

Η Ελβετική αεροπορία είναι ο δεύτερος μεγάλος χρήστης του, επιλέγοντας το -635 σαν αντικαταστάτη των Alouette III. 4 ελικόπτερα παραδόθηκαν από την Eurocopter κι άλλα 16 συμπαρήχθησαν από την RUAG Aerospace κατόπιν συμφωνίας.

Ο τελευταίος χρήστης δεν είναι άλλος από τον Ιρακινό Στρατό που παρήγγειλε 24 μονάδες το 2011. Τα EC-635 εξοπλισμένα με ατρακτίδια πυροβόλων 12,7 ή 20 mm και καλάθους ρουκετών 2.75″ ήταν τα πρώτα αεροσκάφη υποστήριξης χερσαίων επιχειρήσεων που έγιναν διαθέσιμα στον Ιρακινό στρατό για τη μάχη του κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Τον Δεκέμβριο του 2014, στην μεγαλύτερη διείσδυση των Ισλαμιστών ένα EC-635 καταρρίφθηκε έξω από τον πόλη Σαμάρρα, 100χλμ βόρεια της Βαγδάτης πιθανώς από φορητό Α/Α πύραυλο, σημειώνοντας την πρώτη απώλεια του τύπου σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Με την αναδιάρθρωση του ομίλου Eurocopter σε Airbus Helicopters άλλαξε και η κωδικοποίηση των ελικοπτέρων κάνοντας τα EC-135/EC-635 απλά Η-135/Η635 αντίστοιχα. Ο τύπος υπηρετεί και στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας (Υπηρεσία Εναερίων Μέσων) με δύο μονάδες που συμπληρώνουν το αναβαθμισμένο μοντέλο 3 παλιότερων ελικοπτέρων Bo-105.

11 Σχόλια

 1. manolis

  Τωρα που το σκεφτομαι, γιατι τα Βο-105 της Ελληνικής Αστυνομίας δεν κανουν αεροδιακομιδες ασθενων?

  Απάντηση
  • X

   Aν θυμάμαι καλά είχε ζητηθεί στην ΕΛ.ΑΣ να κάνει αεροδιακομιδές και απάντησε αρνητικά.

   Κανονικά πρέπει να συσταθεί η ΔΑΥΚΩ. Δουλειά της ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ αεροπορίας δεν είναι η πυρόσβεση δασών, οι αεροδιακομιδές, και η έρευνα και διάσωση. Ακόμη και το ΠΟΛΕΜΙΚΟ ναυτικό σηκώνει ελικόπτερα για αεροδιακομιδές και έρευνα και διάσωση ακόμη και ορειβατών.
   Εδώ έχουν καταντήσει να έχουν μόνιμο ΝΗ-90 στην Νάξο για αεροδιακομιδές. Επίσης να σηκώνονται Σινούκ και C-130 δυνατότητας μεταφοράς δεκάδων ατόμων έκαστο για να μεταφέρουν ένα άτομο. ασθενή ή τραυματία.

   Απάντηση
   • manolis

    Το μόνιμο ΝΗ-90 ειναι στη Συρο.
    Ειμαι ο τελευταιος που θα πει οτι δεν πρεπει να συνδραμουν τα στρατιωτικα ελικοπτερα σε επειγουσες αερομεταφορες. Με προυποθεση ομως, να ειναι πραγματικα υπερεπειγον περιστατικο και να εχουν εξαντληθει οι ικανοτητες των πραγματικων νοσοκομειακων ελικοπτερων της χωρας: Τα Α109 του ΕΚΑΒ, τα ΒΚ117 του ΠΣ και των Σουπερ Πουμα Λιμενικου/ΠΑ.
    Για να μην ξεχνιομαστε, φωτογραφια του τελευταιου πτησιμου ελληνικου νοσοκομειακου ελικοπτερου (σε πρωτο φοντο οι Δε Κοπανοι):

 2. Gunslinger32

  Το Βο-105 της ΜΒΒ ήταν και είναι ένα ξεχωριστό και εξαιρετικό Ε/Π με μια απίστευτη και
  αξιοζήλευτη ευελιξία, την οποία δεν έχουν ακόμα και τα σημερινά επιθετικά Ε/Π όπως το
  Apache, HAP/Tiger κλπ, ένας πιλότος/εκπαιδευτής της γερμανικής BW απο το κέντρο εκπαίδευσης Ε/Π (σήμερα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης Ε/Π) με τον οποίο είχα την ευκαιρία
  να συζήτηση για τις ικανότητες του Βο-105 το περιέγραψε με τα λόγια «είναι σαν να κάθεστε
  μέσα σε αγωνιστικό αμάξι…», το AH-64 η Tiger δεν είναι το ίδιο καθώς είναι πιο βαριά Ε/Π
  Διαφημίζονται όμως και για την καλή ευελιξία.

  Το EC-635 ακόμα και στην διαμόρφωση που δείχνει η τελευταία φωτογραφία δεν πιστεύω
  να πλησιάζει το θρυλικό Βο-105 στις πτητικές επιδόσεις (ευελιξία).

  Απάντηση
   • Gunslinger32

    Όντως αγαπητέ ΑΧΕΡΩΝ, ο θόρυβος ήταν κοινό χαρακτηριστικό που είχαν διάφορα συστήματα που σχεδιάστηκαν εκείνη την εποχή, έτσι
    έμαθα να ξεχωρίζω τα ελικόπτερα Huey (με το χαρακτηριστικό flap flap)
    απο τα Βο-105 και το παλαιό Aerospatiale SA 365 Dauphin C2 της αστυνομίας, με τον χαρακτηριστικό ήχο του fenestron Rotor ακόμα και
    όταν δεν είχα οπτική επαφή. 😉

    http://www.zpd.polizei-nds.de/zpd_im_einsatz/einsatzmittel/einsatzmittel/die-hubschrauber-688.html

 3. X

  @Manolis
  Δεν υπάρχει λόγος να σηκώνουμε ένα Σινούκ για να μεταφέρει ένα ασθενή. Ακόμη και αν όλα τα άλλα ελικόπτερα των Ε.Δ δεν πέτανε…. Oi χειριστές της 358 και 384 γράφουν σε σχόλια τους στο φβ πως αν αναλάβει τις αεροδιακομιδές μία σοβαρή ιδιωτική εταιρεία, το κόστος τους θα είναι χαμηλότερο από τι σήμερα.
  Για να μην αναφερθώ πόσες από αυτές τις σημερινές αεροδιακομιδές γίνονται χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη.

  Απάντηση
  • SKYHOOK47

   @X Υπάρχει το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου αν θες να δείς τι μπορεί να γίνει σε αυτό τον τομέα.Είναι σίγουρα πιο έγκυρο από τα σχόλια οποιουδήποτε στο FB…

   Απάντηση
   • X

    Ήθελα να το γράψω στο σχόλιο μου πως στην Αγγλία ιδιωτικοποίησαν την SAR…
    Για τις αεροδιακομιδές θυμάμαι πως και αυτές γίνονται από ιδιωτικές εταιρείες.

    Σε ότι αφορά την αεροπυρόσβεση επειδή δεν υπάρχει περίπτωση να αγοραστούν καινούργια CL-415 για να αντικαταστήσουν τα 11 CL-215 υποψιάζομαι πως στην πορεία την αποστολή τους θα αναλάβουν Σινούκ της Α.Σ.

    Η Π.Α θέλει (από πολλά χρόνια) να πετάξει από πάνω της την αεροπυρόσβεση και τις αεροδιακομιδές (αν θυμάμαι καλά και την SAR) αλλά από την ηγεσία της λένε πως δεν θέλει να υπογράψει ο υπουργός για να γίνουν αυτά, όπως και κάποια άλλα. Φοβάται το πολιτικό κόστος.

  • manolis

   Εγω προσωπικα θα γουσταρα και θα χαιρομουν αν ενα σινουκ εσωζε μια ανθρωπινη ζωη πετωντας οταν κανεις αλλος δεν θα μπορουσε. Και μαλιστα μια τετοια επειγουσα αεροδιακομιδη, ουσιαστικα δεν ειναι εκτος της κανονικης αποστολης του. Το προβλημα ειναι οτι κρατανε τα πραγματικα νοσοκομειακα για τσαρκες ή καθηλωμενα στα υποστεγα και στελνουν κατα κορον σινουκ και τωρα ΝΗ90.
   SKYHOOK47
   Καμμια παραπομπη?

   Απάντηση
 4. SKYHOOK47

  Το αν το chinook είναι κατάλληλο για αεροδιακομηδές έχει αποδειχθεί προ πολλού και στο πεδίο της μάχης επίσης…Το αν συμφέρει οικονομικά είναι άλλο θέμα που κατά τη γνώμη μου και λόγω των συνθηκών που επικρατούν δεν το σκέφτομαι καν.Με την κατάρρευση του συστήματος αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ και την υποστελέχωση των μονάδων υγείας στα νησιά, οι Ε.Δ. κλήθηκαν να αναλάβουν και αυτό το ρόλο,και μέχρι στιγμής τα έχουν καταφέρει πολύ καλά.Τα πτητικά μέσα φυσικά επιβαρύνονται με ώρες πτήσης που θα μπορούσαν να διατεθούν για περισσότερο 《πολεμικά》καθήκοντα όπως θα έλεγαν μερικοί.Πιστέψτε με όμως το προτιμώ αυτό χίλιες φορές από το να χάσει κάποιος συμπολίτης μου τη ζωή του επειδή δεν του παρασχέθηκε κατάλληλη ιατρική βοήθεια εγκαίρως.Η αποστολή των Ε.Δ. είναι πάνω από όλα να προστατεύει και τους πολίτες όχι μόνο την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.Οι λόγοι που ακόμα δεν έχει αναλάβει κάποια ιδιωτική εταιρία το κομμάτι των αεροδιακομιδών και της Έρευνας και διάσωσης κατά την προσωπική μου γνώμη είναι ότι αν γίνει ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός υπάρχει περίπτωση να πλειοδοτήσει εταιρεία Τουρκικών συμφερόντων με ότι αυτό συνεπάγεται…Επίσης μην ξεχνάτε ότι είναι πιο εύκολο για το κράτος να χρωστάει χρήματα στο ίδιο το κράτος(πχ το Υπουργείο υγείας στο Υπουργείο Άμυνας) όπως γίνετε τώρα ,παρά να χρωστάει χρήματα σε ιδιώτη.Αυτά ξαναλέω είναι η προσωπική μου άποψη για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις ίσως θα ήταν καλύτερο να απευθυνθείτε στους στους αρμόδιους φορείς του κράτους.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: