Ο χειρότερος αεροπορικός πόλεμος στην ιστορία που ποτέ δεν δηλώθηκε επισήμως ήταν ο πόλεμος στο Λάος. Με πάνω από δύο εκατομμύρια τόνους βομβών που έριξε η USAF απο 1960-1975 έπεσαν περισσότερα εκρηκτικά στο Λάος από ό, τι στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γερμανία και την Ιαπωνία. Και αυτό χωρίς τη γνώση ή συγκατάθεση του Κογκρέσου των ΗΠΑ ή του αμερικανικού κοινού.

Όλα ήταν τόσο μυστικά που ακόμη και το Κογκρέσο στην Ουάσιγκτον δεν ήξερε τίποτα γι ‘αυτό. Χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο ο πόλεμος χρηματοδοτούνταν από ειδικό προϋπολογισμό, που ήταν εκτός του Υπουργείο Άμυνας και ο μοναδικός αρμόδιος ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Vientiane, απο εδώ η αμερική ήθελε να σταματήσει την προέλαση του Βόρειου Βιετνάμ, παρόλο που το Λάος ήταν επισήμως ουδέτερο.

Αυτή είναι μία μόνο πτυχή από τα απίστευτα γεγονότα που αποσταθεροποιούν το νοτιοανατολικό Λάος από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 μέχρι σήμερα.

Αν και έχει αναγνωριστεί στη Διάσκεψη της Γενεύης το 1962 από την κυβέρνηση των ΗΠΑ η ουδετερότητα του Λάος, ο Πρόεδρος Κένεντι ξεκίνησε κρυφά μια επιχείρηση της CIA με τερατώδεις διαστάσεις, για να διατηρηθεί το ενισχυμένο κίνημα αντίστασης Pathet Λάος υπό έλεγχο. Μέσα στη ζούγκλα ιδρύθηκε έδρα της CIA στην κοιλάδα του Long Cheng, το οποίο αναπτύχθηκε σε μόλις τέσσερα χρόνια σε μια πόλη 40 000 κατοίκων και με 400 αναχωρήσεις ανά ημέρα το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο, κάτι που δεν αναφέρθηκε ποτέ σε κανέναν χάρτη και στις ειδήσεις.

Εδώ συγκεντρώθηκε για αυτό τον μυστικό πόλεμο μια περίεργη μίξη μισθοφόρων, αντι-κομμουνιστών, και εμπόρων όπλων της ακροδεξιάς, τυχοδιώκτες, στρατιωτικό προσωπικό του Λάος και βετεράνους του Κόλπου των Χοίρων και εμπόροι ναρκωτικών. Το εμπόριο της ηρωίνης, το οποίο έχει αυξηθεί κατά δέκα φορές κατά την διάρκεια της παρουσίας της CIA, ήταν ένα σημαντικό μέρος της οικονομικής έννοιας της CIA, αυτή πουλούσε την καφέ σκόνη επίσης στους αμερικανούς στρατιώτες στη Σαϊγκόν. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, σχεδόν ένας στους τρεις GI ήταν τοξικομανής, και έτσι στο στρατό εκείνη την εποχή υπήρχαν περισσότεροι τοξικομανείς παρά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα ναρκωτικά αυτά κατέληξαν και στις Ηνωμένες Πολιτείες, και από το κέρδος χρηματοδοτούνταν όπως αναφέρει και η îδια η CIA η μυστικές επιχειρήσεις της εταιρίας.

Σύμβουλοι της CIA στο Λάος με τους Hmong

Ο πόλεμος τότε δεν ενθουσίαζε μόνο τον Kennedy, αλλά και τους διαδόχους του Johnson και Νίξον που ακολούθησαν και τον συνέχισαν. Έτσι μέλη της φυλής των Χμονγκ (Hmong) εκπαιδεύτηκαν κατά τη διάρκεια από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ως αντι-κομμουνιστικές επίγειες δυνάμεις, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) ανέλαβε την ανελέητη αεροπορική υποστήριξη που μετέφερε το κράτος πίσω στην λιθική εποχή λόγο των καταστροφών που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί.

Από το 1965, ο πόλεμος του Βιετνάμ έγινε ένα με τον πόλεμο στο Λάος αφού ένα μέρος του μονοπατιού ανεφοδιασμού Ho Chi Minh βρισκόταν στο έδαφος του Λάος. Αλλά, ακόμα και οι βομβαρδισμοί μεγάλων εκτάσεων και κλίμακας δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την ήττα των ΗΠΑ στο Βιετνάμ και την νίκη του Απελευθερωτικού Μετώπου του Βιετνάμ το οποίο τελικά νίκησε το 1975.

Οι μαχητές των Χμονγκ στη συνέχεια αφέθηκαν απο τους αμερικάνους στην μοίρα και στην τύχη τους.

Ειδικός Συνεργάτης

Αρέσει σε %d bloggers: