Ομάδα συντήρησης της Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USAF) εξέλιξε μια λύση για το επαναλαμβανόμενο πρόβλημα του οπλικού συστήματος που χρησιμοποιείται από ένα αεροσκάφος F-22 Raptor.

Η USAF δεν αποδέσμευσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το πρόβλημα που επηρέασε τις αεροπορικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας ραντάρ και των ικανοτήτων χαμηλής παρατήρησης. Επιτρέποντας την ύπαρξη αυτών των προβλημάτων θα καθίστατο δυνατός ο δυνητικός εντοπισμός του αεροσκάφους από τα εχθρικά μαχητικά πολύ πιο εύκολα.

Οι ομάδα των αεροπόρων χρειάστηκε δύο μέρες για να βρει την λύση.

“Διαθέτουμε ένα μηχάνημα επιδιόρθωσης στο συνεργείο που μας δίνει τη δυνατότητα να επισκευάσουμε το πρόβλημα από μόνοι μας χωρίς να χρειάζεται η μεταφορά τους αεροσκάφους στο εργοστάσιο για επισκευή”, εξήγησε με δελτίο τύπου ο Αρχισμηνίας Σαμιουελ Πριβετ.

Η USAF ανακοίνωσε ότι η εργασία της σπιτικής συντήρησης κόστισε στην υπηρεσία μόνο 250 δολάρια ($), ενώ η αντικατάσταση του προβληματικού συστήματος θα κόστιζε μεταξύ 40 με 50 χιλιάδες $. Μετά την ολοκλήρωση των επισκευών, το αεροσκάφος επέστρεψε κανονικά στις επιχειρήσεις με τους εκπαιδευόμενους πιλότους.

Το Lockheed Maerin F-22 Raptor είναι ένα μονοθέσιο, δικινητήριο, “αόρατο” τακτικό αεροσκάφος που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την USAF. Το αεροσκάφος κατασκευάστηκε ως ένα μαχητικό αεροπορικής υπεροχής, όμως διαθέτει επίσης ικανότητες χερσαίων κρούσεων και ηλεκτρονικού πολέμου.

Ryan Maass

Απόδοση/Μετάφραση από το UPI.com για την Προέλαση.

3 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Η αναζήτησή για οικονομικές λύσεις συντήρησης για ένα σύστημα που έχουν χρυσό πληρώσει για να το έχουν είναι κατά κάποιον τρόπο ειρωνική, σε άλλες εποχές δεν
  ήταν τόσο προσεκτικοί στα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης, ειδικά στα Stealth.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   « το πρόβλημα που επηρέασε τις αεροπορικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας ραντάρ και των ικανοτήτων χαμηλής παρατήρησης.»
   Φαντάζεσαι ἡ ευρεσιτεχνία να αφορά τα χαρακτηριστικά στέλθ,π.χ συντήρηση της βαφής,και κάποιος πελάτης του F-35 να πετύχει κάτι παρόμοιο;
   Πόση επίδραση θα μπορούσε να έχει κάτι τέτοιο στα οικονομικά του προγράμματος;
   Θα πρέπει βέβαια να υπάρχει και κάποια γνώση των χαρακτηριστικών της βαφής,αλλά ίσως και να υπάρχει ἡ δυνατότητα αναλύσεως της.
   Πρίν πολλά χρόνια,όταν το Mirage F-1 ήταν ακόμη νέο στην Π.Α,υπήρχε ένα υποσυγκρότημα του ραντάρ,το οποίο αποστελλόταν στην Γαλλία για επισκευή,με ανάλογα έξοδα.
   Κάποιος τεχνικός άνοιξε το απάρτιο,και διαπίστωσε ότι το επίμαχο ανταλλακτικό ήταν «ένα διοδάκι,που όμοιο του βρήκαμε σε κατάστημα ηλεκτρικών,και το αγοράσαμε για κάποιες δραχμές.»
   Δέν πιστεύω ότι ἡ Dassault χάρηκε ιδιαίτερα.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    @ΑΧΕΡΩΝ
    Σίγουρα δεν έπεσαν σε έκσταση απο «χαρά» σε αντίθεση με την ΠΑ που
    βρήκε χάρη στον τεχνικό έναν τρόπο να γλιτώσει αρκετά έξοδα στην
    συντήρηση των F-1.

    Στην περίπτωση των F-22/35 θα ήταν σίγουρα φιάσκο για την LM, μετά απο τόσα χρήματα που δαπανήθηκαν και συνεχίζουν σε αυτά τα προγράμματα. Περισσότερη αγωνία θα είχε σε συνδιασμό με την εμφάνιση οικονομικού τρόπου ανίχνευσης των Stealth στην αγορά, εκεί
    θα έπεφτε πολύ γέλιο.

    Μια γνωστή «σοφία» λέει «οποίος ψάχνει θα βρει», έτσι πιστεύω πως η εύρεση αποτελεσματικού τρόπου αποκάλυψης των α/φων stealth είναι
    θέμα χρόνου(αν δεν υπάρχει ήδη), η τεχνολογία αυτή δεν είναι και κάτι
    εξωγήινο η καινούργιο όπως δεν ήταν και στην εποχή που μπήκε σε
    υπηρεσία το F-117, που δεν ήταν κάτι καινούργιο αυτό ισχύει και στην
    περίπτωση της STOVL στους τομείς Drehsegment Düse για το F-135
    και Schwenkbare Triebwerksgondel που εφαρμόζεται στο MV-22.

    Βέβαια η τεχνολογία προχώρησε, αλλά και η έρευνα για την αντιμετώπιση
    της.

    Σε αυτή την παράξενη «συμμαχία» άλλοι έχουν τα μυαλά και την χάρη
    και άλλοι την δόξα.

    Γερμανικό πρόγραμμα αεροσκάφους VLO
    Deutscher Stealth-Jäger Lampyridae

    http://www.onlinezeitung24.de/article/5024

    ?w=575&h=292

    EWR VJ 101
    https://de.m.wikipedia.org/wiki/EWR_VJ_101

    Patent
    Schwenkbare Strahl-Triebwerksgondel fuer VTOL- oder STOL-Flugzeuge
    DE 1114089 B
    https://google.com/patents/DE1114089B?cl=ko

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: