Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες από μια παρέλαση της Χεζμπολάχ στο Καουασίρ της Συρίας όπου συμμετείχαν αμερικανικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) εξοπλισμένα με αντιαεροπορικά πυροβόλα. Οι φωτογραφίες προκάλεσαν πληθώρα θεωριών σχετικά με την προέλευση των οχημάτων και και πόσο η οργάνωση είχε υποκλέψει τα αποθέματα του Λιβανέζικου Στρατού που εξοπλίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ).

Το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ), γνωστό ως M113, είναι από τα πιο απανταχού πολυπληθή τεθωρακισμένα οχήματα και ειναι σε υπηρεσία από τη δεκαετία του 1960. Το ερπυστριοφόρο όχημα με το ημι-ρομβοειδές σχήμα διατίθεται σε πολλές εκδόσεις και μπορεί να εξοπλιστεί για να μεταφέρει στρατιώτες και πυροβόλα, το σκάφος του είχε χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως βάση για τον φορέα πυρηνικών πυραύλων. Έχει εμφανιστεί σε κάθε μεγάλη σύρραξη των ΗΠΑ από τον πόλεμο του Βιετνάμ και χρησιμοποιείται από τις αστυνομικές διευθύνσεις των ΗΠΑ και δεκάδες στρατούς άλλων χωρών σε όλον τον κόσμο.

 Hezbollah parade in Qusayr features multiple US-made M113 APCs with mounted ZPU-2 (left), most likely source: Lebanese Armed Forces (right). pic.twitter.com/FwOtlfGppw

Ως μια εξέχουσα πολιτική και στρατιωτική οντότητα στον Λίβανο, η κατοχή των οχημάτων απο την Χεζμπολάχ μπορεί να υποστηρίζει την θεωρία που προωθήθηκε απο τον αμυντικό αναλυτή Τομπίας Σνέϊντερ, ο οποίος έγραψε στο twitter οτι τα ΤΟΜΠ πιθανόν να πάρθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου, έναν σημαντικό αποδέκτη της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Στρατός του Λιβάνου παρέλαβε δεκάδες συστήματα πυροβολικού, τεθωρακισμένων οχημάτων, ημιαυτόματων εκτοξευτών βομβίδων και 1000 τόνων πυρομαχικών -συνολικής αξίας περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων ($)- ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών των ΗΠΑ προς ενίσχυση της χώρας για να αντιμετωπίσει τους εξτρεμιστές. Η αποστολή, εποπτευόμενη απο το Πεντάγωνο και το Στειτ Ντιπάρτμεντ, έφερε στην ποσότητα της αμερικάνικης στρατιωτικής βοήθειας που απεστάλη στον Λίβανο το 2016 στα 221 εκατ. $, σύμφωνα με την πρέσβειρα των ΗΠΑ, Ελίζαμπεθ Ριτσαρντ.

Ρωσικής προέλευσης ερπυστριοφόρα της Χεζμπολάχ. ynetnews.com

Ενω οι Λιβανέζοι λαθρέμποροι έχουν βοηθήσει στην μεταφορά όπλων και πυρομαχικών προς τις ομάδες της αντιπολίτευσης στην Συρία, οι περιπτώσεις όπου λιβανέζικος στρατιωτικός εξοπλισμός εμφανίστηκε στην σύρραξη ήταν σπάνιες. Με μήνυμα στο twiteer, ο Λιβανέζικος Στρατός αρνήθηκε οτι τα M113 ελήφθησαν απο τα αποθέματα του οπλοστασίου του, ένας ισχυρισμός που υποστηρίζεται από έναν αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας ώστε να συζητήσει το θέμα.

“Ο Λιβανέζικος Στρατός δήλωσε δημοσίως οτι τα M113 που απεικονίζονται στο διαδίκτυο δεν ήταν ποτέ μέρος του οπλοστασίου του”, είπε ο αξιωματούχος.
“Η αρχική μας εκτίμηση συμπίπτει στο ότι τα M113 που φέρονται να είναι στην κατοχή της Χεζμπολάχ στην Συρία είναι απίθανο να προέρχονται από τον Στρατό του Λιβάνου. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τους συναδέλφους μας στο Πεντάγωνο και την Κοινότητα Πληροφοριών για την επίλυση αυτού του ζητήματος”.

Μετα την σύγκριση των “δομικών αναλύσεων των οχημάτων στην φωτογραφία”, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κρις Σεργουντ είπε ότι το Πεντάγωνο είχε αποκλείσει την πιθανότητα η Χεζμπολάχ να είχε αποκτήσει τα M113 απο τις Λιβανέζικες Ένοπλες Δυνάμεις.

M-113 του Λιβάνου. @tobiaschneider

Στενά συνδεδεμένη με το Ιράν και την Συρία, η Χεζμπολάχ πολεμάει στο πλευρό των στρατευμάτων της Συριακής κυβέρνησης απο την αρχή του πολέμου.

Τα M113 της Χεζμπολάχ φαίνεται να είναι μια παλιότερη έκδοση, και Αμερικάνοι αξιωματούχοι πιστεύουν οτι τα οχήματα προήλθαν από την αποσύνθεση του Στρατού Νοτίου Λιβάνου, ή SLA. Ο SLA ήταν μια χριστιανική πολιτοφυλακή συμμαχική προς το Ισραήλ που πολέμησε κατά την διάρκεια του Λιβανέζικου εμφυλίου πολέμου. Ο στρατιωτικός εξοπλισμός του SLA απορροφήθηκε οριστικά από την Χεζμπολάχ κατά τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν το Ισραήλ αποσύρθηκε από τον νότιο Λίβανο.

Το 1985 το Ισραήλ προμήθευσε τον SLA με 20 ΤΟΜΠ M113, σύμφωνα με τα στοιχεία μεταφοράς όπλων που παρασχέθηκαν απο το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης. Απο το 1984 έως το 1996, το Ισραήλ παρείχε στον SLA περισσότερα απο 130 τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης και μέσα πυροβολικού, σύμφωνα με τα στοιχεία. Μια άλλη δυνατότητα, όπως επισημαίνεται απο τον Σνέϊντερ στα μεταγενέστερα tweets, ειναι οτι η Χεζμπολάχ τα παρέλαβε απο το Συριακό προσφάτως μετονομαζόμενο παρακλάδι της αλ-Καιντα, παλιότερα γνωστό ως Ζαμπχατ αλ Νούσρα. Δεν είναι σαφές από που η αλ Νουσρα απέκτησε τα M113.

Ο εξοπλισμός των ΗΠΑ στα χέρια των εξτρεμιστικών ομάδων και των περιφερειακών αντιπάλων τους είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέαμα στην Μέση Ανατολή και την νοτιοδυτική Ασία για τελευταία 15 χρόνια, καθώς τα αμερικάνικα μέσα έχουν διανεμηθεί μαζικά σε αυτούς που είναι πρόθυμοι να αγωνιστούν για τους σκοπούς των ΗΠΑ. Τεθωρακισμένα οχήματα, όπλα, συσκευές νυχτερινής παρατήρησης και αλεξίσφαιρα γιλέκα έχουν αποσπαστεί από μέρη όπως το Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία, Σαουδική Αραβία και Υεμένη, και εν συνεχεία εμφανίζονται στα πεδία μαχών ολόκληρης της περιοχής.

Thomas Gibbons-Neff

Απόδοση/Μετάφραση από το washingtonpost.com για την Προέλαση.

6 Σχόλια

 1. Costas

  Τα ισραηλινής προέλευσης απάρτια («κρεμάστρες» και «ράφια») που φαίνονται στην πρώτη φωτογραφία φανερώνουν ότι πρόκειται για όχημα που κάποτε ανήκε στο Στρατό του Νοτίου Λιβάνου (South Lebanon Army/SLA) και περιήλθαν στη Χεζμπολάχ μετά την αποχώρηση των ισραηλινών από το Νότιο Λίβανο το 1999/2000 και τη συνακόλουθη κατάρρευση του SLA.

  Απάντηση
 2. xm8

  Και έχουν ZPU-2 στα Μ-113 που εμείς το λιβανίζουμε ένας θεός ξέρει από πότε, όταν και ο τελευταίος φύλαρχος στην Αφρική έχει βάλει το ZPU-2 του σε κάποιον φορέα εδώ και δεκαετίες. Τα βάζουμε στα ΒΜΡ τώρα που τα διώξαμε επιτέλους. Γιατί τα κρατάμε αυτά τα 100 (;) ΒΜΡ και δεν τα σουτάρουμε στην Αίγυπτο να τελειώνουμε; Ας έπαιρναν 100 Λεωνίδας από τα αυστριακά αποθέματα να τα βάλουν, να έχουν και την ομοιογένεια στο υλικό. Μισές δουλειές.
  Αυτά τα Μ-113 της Χεζμπολά μάλλον είναι ισραηλινά όπως σωστά λέει το άρθρο.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Τα όπλα επάνω στα Μ113 της Χεσμπολάχδέν είναι ZU-2,αλλά KPV-2 των 14,5 χιλιοστών.
   Τέτοια δίδυμα είχε αποκτήσει και ἡ Κύπρος περί το 1965.
   Τα αυστριακά οχήματα δέν είναι Λεωνίδας 4K7Fa,αλλά 4K4Fa,δηλαδή οχήματα του βασικού τύπου 4Κ,αλλά με διαφορετικό κινητήρα (τα τελευταία τρία ψηφία υποδεικνύουν τον τύπο του),και ελαφρώς διαφορετικό σκάφος με λεπτότερη θωράκιση στο μετωπικό τόξο.
   Οπότε,θα απιτηθούν και επειπλέον κινητήρες 7Fa,που μπορεί να βρεθούν από αποσυρθέντα SK-105,ίσως όμως απαιτηθούν δαπανηρές μετεργασίες για την τοποθέτηση τους στα 4K4Fa.

   Απάντηση
   • xm8

    Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις Αχέροντα. Θυμόμουν ότι τα αυστριακά είχαν κινητήρα με λιγώτερους ίππους, αλλά όχι κάτι περισσότερο. Συνεχίζω να πιστεύω ότι ήταν και παραμένουν πιο συμφέρουσα επιλογή από τα ΒΜΡ.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    xm,ἄν εννοείς τα ΒΜΡ-1,μας ήλθαν τζάμπα,αλλά ὁ Ε.Σ μάλλον δέν είχε κατασταλάξει στο δόγμα χρήσεως όταν τα έκανε δεκτά.
    Στην «Πτήση» είχε γραφεί πρίν ακόμη παραληφθούν,και ὁ λόγος ήταν για 200 και όχι 500 οχήματα,ότι τα ήθελαν και ὡς αντιαποβατικά στα νησιά.
    Ανεξαρτήτως της ορθόττητος του αρχικού σκεπτικού,γρήγορα επικράτησαν ιδέες για πολυεργαλείο,και όσα προλάβουμε.
    Όμως,το ΒΜΡ-1 ήταν το πρώτο όχημα αυτής της κατηγορίας,άρα όχι στην κορυφή της τεχνολογίας,και υπήρχε μία εικόνα για την απόδοση του το 1973 στον 4ο αραβοϊσραηλινό πόλεμο-εγώ ὁ ίδιος είχα διαβάσει σε τεύχη της «Στρατιωτικής Επιθεωρήσεως» των ετών μετά τον πόλεμο,ποιά ήταν τα συμπεράσματα και ἡ αξιολόγηση από την δράση του οχήματος.
    Οπότε,δέν αντιλαμβάνομαι την επιλογή του ὡς οτιδήποτε άλλο παρά λύση ανάγκης,υπό το πρίσμα και τον φόβο μίας επικρεμάμενης (και τότε) χρεωκοπίας.
    Το ΒΜΡ-2,δέν ήταν πολύ διαφορετικό.
    Το ΒΜΡ-3 τώρα,ήταν μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση οχήματος,κάτι ανάμεσα σε όχημα ιππικού,όχημα εφόδου αλεξιπτωστιστών BMD,και ολίγον ΤΟΜΑ,αλλά και ένας κλασσικός λόξυγγας ἑλληνικού πολυπράγμονος πολιτικαντισμού,που αυτοϊκανοποιείται να θεωρεί εαυτόν ὡς πολυδιάστατη πολιτική από αυθεντίες για αυθεντίες.
    Ἡ επιτομή της αντιμετωπίσεως της άμυνας της Χώρας ὡς βαλέ για την εξυπηρέτηση πολιτικάντικων επιδιώξεων.
    Ἡ κυρίαρχη στρέβλωση αυτής της προσεγγίσεως,και απόδειξη της διαστροφής του πολιτικού ἑν Ἑλλάδι λόγου,είναι ἡ αντιστροφή της αρχής ότι ὁ πελάτης έχει πάντα δίκηο,στο ότι ὁ πελάτης οφείλει να πληρώνει κατιμάδες.
    Έτσι,το -3 έγινε αιφνιδίως το αντίτιμο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη,λές και οἱ Ρώς,ἤ και οἱ Βούλγαροι,θα είχαν ζημία από τον συγκεκριμένο,επί δική μας ωφελεία.
    Ὁ τότε πρωθυπουργέων έκρινε ότι δέν έτρεχε και τίποτε να ξαλαφρώσει τον δημόσιο κορβανά από κάτι δίς,για να φορτώσει στον Στρατό μία ανθρωποπαγίδα.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: