Του Βασίλη Νέδου, πρωτοδημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της Καθημερινής (21.11.2016)

Διπλό κίνδυνο ανατροπής των ισορροπιών στο Αιγαίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα, λόγω ενός γεγονότος το οποίο επιφέρει πολλαπλές επιπτώσεις τόσο στην Αγκυρα όσο και στην Αθήνα. Από την πλευρά της Αγκυρας οι επιπτώσεις είναι θετικές. Θα παραλάβει τα πρώτα μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35 από το 2018 έως και το 2022. Τα έξι πρώτα θα παραληφθούν το 2018 και 2019, θα παραμείνουν στις ΗΠΑ προκειμένου να εκπαιδευτούν οι πρώτοι Τούρκοι πιλότοι σε αυτά. Επειτα, αυτοί θα επιστρέψουν στην Τουρκία το 2020 προκειμένου να αποτελέσουν τον πρώτο πυρήνα εκπαιδευτών για τα υπόλοιπα 24 F-35 που θα παραλάβει η Αγκυρα έως και το 2022 (οκτώ κάθε χρόνο το 2020, το 2021 και το 2022).

Πώς απαντά σε όλα αυτά η Ελλάδα; Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τονίζει στην «Καθημερινή» ότι θα προχωρήσει στην προώθηση εκ παραλλήλου τόσο του αιτήματος για αναβάθμιση των F-16 σε F-16 Viper (που θα μπορούν να λειτουργούν μαζί με F-35), όσο και της μελέτης που απαιτείται ως πρώτο βήμα για την απόκτηση F-35 (ο πλήρης όρος αγγλιστί: «Letter Of Request for Letter of Offer and Acceptance for F-35 Studies and Analysis»). Ο κ. Καμμένος εκτιμά ότι η αναβάθμιση των F-16, σε συνδυασμό με την απόκτηση 20 αεροσκαφών τύπου F-35, που μπορούν να λειτουργούν ως εναέρια κέντρα συντονισμού επιχειρήσεων, θα επαναφέρει την ισορροπία στο Αιγαίο. Το μεγάλο ερώτημα σε αυτή την εξίσωση είναι το οικονομικό. Το κόστος των F-16 εξαρτάται από τον αριθμό που το ΥΠΕΘΑ θα επιλέξει να αναβαθμίσει.

Συνολικά η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 155, τα οποία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με το έτος και την έκδοση παραλαβής. Για το σύνολο των 155 το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 1,7 και 2 δισ. δολάρια.

Το κόστος αγοράς 20 F-35 θα κυμαινόταν κάπου μεταξύ 2,5 και 3 δισ. δολάρια. Ως εκ τούτου, με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, το ελληνικό κράτος έπρεπε να δαπανήσει σε βάθος χρόνου (περίπου επί μία δεκαετία) ένα ποσό μεταξύ 4,2 και 5 δισ. δολάρια. Ο κ. Καμμένος εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το κόστος λόγω της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Οπως λέει, έχει ήδη θέσει το θέμα στους Αμερικανούς, ζητώντας την ενίσχυση αυτή στο πλαίσιο στρατιωτικής βοήθειας ανάλογης με αυτήν που έχουν συνάψει στο παρελθόν οι ΗΠΑ με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Χαμένες ευκαιρίες

Το ελληνικό «σπριντ» των τελευταίων εβδομάδων έρχεται σε μια σειρά από πολλά έτη χαμένων ευκαιριών. Η πρώτη κρούση για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35 (JSF) έγινε επί των ημερών του Ακη Τσοχατζόπουλου στο ΥΠΕΘΑ, ακολούθησε μια δεύτερη επί Γιάννου Παπαντωνίου και μια τρίτη επί Ν.Δ. και Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Ετσι η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να είναι συμπαραγωγός χώρα, όπως είναι εδώ και 16 χρόνια η Τουρκία. Η Αγκυρα έχει συμμετάσχει τόσο στο κόστος ανάπτυξης του μαχητικού πέμπτης γενιάς, όσο και στην κατασκευή του.

Το συνολικό κόστος ανάπτυξης των F-35 υπολογίζεται από τη Λόκχιντ Μάρτιν στα 50 δισ. δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων επένδυσαν οι ΗΠΑ με 45,5 δισ. Ακολουθεί η Βρετανία με 2 δισ., η Ιταλία με 1 δισ. και η Ολλανδία με 800 εκατ. Από 150 εκατ. έχουν επενδύσει ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Τουρκία και από 100 η Δανία και η Νορβηγία.

Εν ολίγοις, η Τουρκία συμμετέχει στον πυρήνα του πολυεθνικού κονσόρτσιουμ που αναπτύσσει το πρόγραμμα JSF, βάσει του οποίου θα κατασκευαστούν περίπου 3.500 μαχητικά F-35. Το μεγαλύτερο όφελος της Τουρκίας αφορά τη συμμετοχή εννέα εταιρειών της στην κατασκευή σειράς σημαντικών εξαρτημάτων, από τις πτέρυγες και την άτρακτο, έως τα συστήματα στόχευσης και τα οπλικά συστήματα. Η Τουρκία έχει, επίσης, συμφωνήσει στη δημιουργία εκπαιδευτικών κέντρων για την εξοικείωση πιλότων με συστήματα του F-35.

Επίσης, έχει προχωρήσει και σε συμφωνία με την Pratt & Whitney, εταιρεία ανάπτυξης του κινητήρα του F-35, ώστε να καταστεί Ευρωπαϊκό Κέντρο συντήρησης, επιδιόρθωσης και κατασκευής του κινητήρα. Αυτή η πραγματικότητα θα μπορούσε να επιφέρει για τις τουρκικές εταιρείες έως και 12 δισ. δολάρια κέρδη τα επόμενα χρόνια.

turkey_f35

55 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Το μόνο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο αυτή την στιγμή το JSF(Jeopardizing State Funds) είναι τα κρατικά ταμεία εκείνων που το έχουν εντάξει στην λίστα των Must Have τους.

  Η συχνή κατάχρηση του Single Malt προφανώς εμπλουτίζει την φαντασία μερικών σε τέτοιο βαθμό ώστε να βλέπουν mini AWACS σε μορφή JSF στα χρώματα της ΠΑ, που δίνουν την
  εικόνα στα φανταστικά F-16V(που δεν υπάρχουν ούτε στα χαρτιά μέχρι στιγμής).

  Το «καλύτερο» είναι εκεί που αναφέρει ότι η Τουρκία «έχει προχωρήσει και σε συμφωνία με
  την Pratt & Whitney, εταιρεία ανάπτυξης του κινητήρα του F-35, ώστε να καταστεί Ευρωπαϊκό Κέντρο συντήρησης, επιδιόρθωσης και κατασκευής του κινητήρα.»

  Πέρα απο την πλάκα, αλήθεια πως το φαντάζονται (ειδικά αυτό με την συντήρηση του κινητήρα) στο τουρκικό ευρωπαϊκό κέντρο, και τι μπορούν να κάνουν 20 JSF απέναντι
  στα 100? της ΤΗΚ που σύμφωνα με διάφορες ανακοινώσεις θα φέρουν όπλα σαν τους
  SOM κλπ;

  Εδώ τρόμαξαν μέχρι να φέρουν μερικά ΝΗ90(που με εξαίρεση τα 4) δεν φέρουν πλήρες
  εξοπλισμό, και τα 3 απο συνολικά 15?? CH-47, για τα Kiowa και τα (σχεδόν) ξεχασμένα
  M1 πέρα βρέχει, αλλά θέλουν να βλέπουν JSF στον ορίζοντα(με τι λεφτά άραγε), όταν
  δεν υπάρχουν κάν σύγχρονα όπλα για συστήματα που έχουμε παραγγείλει στην αρχή
  του τρέχοντου αιώνος λες και τα πήραμε για φιγούρα και παρελάσεις.

  Όταν έχουμε ακόμα Blk50 που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις JDAM, είναι υπερβολικό
  να ονειρευόμαστε συστήματα που ξεφεύγουν τελείως σε έξοδα και απαιτήσεις συντήρησης
  και λειτουργείας.

  Καλύτερα να φροντίσουν πρώτα για αυτά που είναι του χεριού τους(αναβαθμίσεις), και ίσως
  μερικές παραχωρήσεις F-16 απο τα αποθέματα της USAF (και πάλι δύσκολο φαίνεται), και
  να αφήσουν τα τρελά όνειρα και μεγαλομανίες για επαναφορά ισορροπιών, με άδειες τσέπες.

  Είπαμε ωραία τα «είπε» ο Ομπάμα αλλά δεν «γίναμε» ακόμα Ισραήλ(ούτε πρόκειται βέβαια),
  ας είναι καλά οι Glenfiddich’s, Macallan’s & Co. που μας φέρουν ωραίες φαντασίες.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Όπου ακούς πολλά κεράσια,κ.λ.π-κ.λ.π.
   Υπάρχει όμως και το θέατρο σκιών.
   Τί λέει ὁ Καραγκιόζης,όταν βλέπει τα τσαρούχια του μπάρμπα-Γιώργου;
   «Τσαρούχι βλέπω,ξύλο θα φάω».
   Όταν ακούς στην Ἑλλάδα και Κύπρο για «οράματα»,προγράμματα,και άλματα στην άμυνα,να ξέρεις ότι στο τέλος θα ξυπνήσεις πολύ άσχημα.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    @ΑΧΕΡΩΝ
    Κάτι τέτοιο υποψιάζομαι δυστυχώς, απο την μια κάνουν σκέψεις για πωλήσεις μερικών F-16 Blk30 στην Βουλγαρία κλπ και για «μίσθωση»
    τον Leo2A4 σε Τσεχία, και απο την άλλη πουλάνε παραμύθια και ιστορίες
    για αγρίους για δήθεν απόκτηση JSF σε «σύντομο» χρονικό διάστημα.

  • manolis

   To ερωτημα τι μπορούν να κάνουν 20 ελληνικα JSF απέναντι στα 100 της ΤΗΚ ειναι πραγματικο. Ομως η αποκτηση τους ειναι μαλλον ο μονος τροπος να αναπτυξουμε ρεαλιστικες τακτικες αμυνας εναντιον τους απο ολα τα μεσα αεραμυνας. Υπόψιν οτι αμα μπουμε στο σχετικο κλαμπ, θα μπορουμε να συμμετεχουμε και σε σχετικες ασκησεις μια και απο οτι φαινεται θα υπαρχουν στεγανα σε αυτες, ακομη και εντος της συμμαχιας.

   Απάντηση
   • npo

    20 ελληνικα JSF = 2 δις τουλάχιστον μόνο για τ’αεροπλάνα. Πολύ ακριβό κόστος για να αναπτύξεις τακτικές αεράμυνας.

    Νομίζω πως θα στοίχιζε λιγότερο η ανάπτυξη πολλών επίγειων ραντάρ στην L-μπάντα και η ανάπτυξη μπόλικων δικών μας ucav με έναν IRIS-T έκαστο. Ή και δύο αν γίνεται.

    Αλλά θα διαβάσω τι προτείνει η πτήση και θα σας πω.

   • Δούκας Γαϊτατζής

    Φίλτατε npo αν εργάζεσαι ή συνεργάζεσαι με το αξιοσέβαστο περιοδικό Π&Δ θέλω να σου ζητήσω μία χάρη, μπορείς, σε παρακαλώ, να στειλεις στο email του μπλογκ κάποια άρθρα της Π&Δ σε ψηφιακή μορφή για να τα αναδημοσιεύσω; Ευχαριστώ.

   • npo

    @ Δούκας
    όχι, καμία σχέση. Απλά την διαβάζω απο .. πάντα 🙂

    @ manolis
    φυσικά και τα πιστέυω. Αν αρχίσουμε απο .. χθές.
    Έτσι κι αλλιώς προς τα κει φαίνεται να πηγαίνει το πράγμα. Οι εναέριες μάχες θα δίνονται απο μη επανδρωμένα. Τώρα αν θα ελέγχονται απο επίγειους σταθμούς ή απο ιπτάμενες πλατφόρμες θα δείξει το μέλλον.

   • Gunslinger32

    @manolis
    Πολύ καλή σκέψη και παρατήρηση.
    Προφανώς είναι ο καλύτερος τρόπος να αποκαλύψουμε τα αδύνατα
    σημεία του συστήματος και της τεχνολογίας Stealth, και ο μόνος
    λόγος που φαίνεται χρήσιμη η απόκτηση μερικών α/φων του τύπου.

    Υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να πιστεύουν ότι ένα JSF-FMS
    θα είναι σε θέση να κάνει όσα θα μπορεί(κάποτε) ένα JSF-USAF/USMC,
    και αυτό φαίνεται δύσκολο για τεχνικούς λόγους.

   • Προβοκάτωρ

    Γιατί να πετάξεις 2 δις€ για έναν κουβά όταν αυτό που λες όταν μπορείς την εκδούλευση αυτή να σου την κάνουν άλλοι είτε με τον συγκεκριμένο τύπο είτε με άλλον…?
    Βέβαια αυτό απαιτεί διπλωματία και μάλιστα διπλωματία των εξοπλισμών..

    Το μέλλον ασφαλώς και είναι τα ucav και…καλώς ή κακώς οι διαφημίσεις είναι απαραίτητες για τους κατασκευαστές και απαραίτητο έσοδο για τις εταιρείες.

 2. Kostas

  «20 αεροσκαφών τύπου F-35, που μπορούν να λειτουργούν ως εναέρια κέντρα συντονισμού επιχειρήσεων»
  ευχαριστη εκπληξη, καποιοι παρακολουθουν τις εξελιξεις και συμβουλευουν σωστα τον υπουργο.

  Απάντηση
  • manolis

   Με το μοναδικο τους πιλοτο , την απαραιτητη σιγη ΗΜ εκπομπων για να παραμενουν δυσκολα εντοπισιμα και την πεπερασμενη αυτονομια (μαχητικο γαρ) σε συνδυασμο με το οτι θα ειναι (αν ειναι) μονο 20 διαθεσιμα -στην καλυτερη περιπτωση- για πολλους ρολους μαλλον αυτοι που συμβουλευουν τον υπουργο παρελειψαν να του πουν οτι δεν εννοουν κατι παραπανω απο τον συντονισμο μερικων τακτικων αποστολων. Ενας τομεας που η ΠΑ ακομα και τωρα με τα πολλα διθεσια μπλοκ-50+/Μ, που παρ’οτι ειναι ανωτερα των εκσ. τουρκικων, ΔΕΝ τα εκμεταλευεται στο επακρο αφου εχει στο πισω καθισμα πιλοτους που μαζευουν ωρες και οχι εξειδικευμενους ΧΟΣ (χειριστες οπλικων συστηματων) που θα επαιζαν τετοιο ρολο, οπως στην ΤΗΚ. Ακομα και αν η ΠΑ αποκτησει τελικα Φ-35, θα ειναι δευτερη χρονικα και ποσοτικα με μεγαλη διαφορα και ο αγωνας δρομου για την ταχεια αποκτηση επιχειρησιακης ετοιμοτητας λογικα θα παραμερισει καποιες αλλες προτεραιοτητες και ρολους. Η ΤΗΚ που θα παρει 100 και ισως παραπανω , ναι, μπορει να σχεδιαζει και αλλους ρολους για δαυτα.
   BTW, ελπιζω οι εν λογω να εχουν συμβουλευσει ορθα τον ΥΠΑΜ στο οτι δεν υπαρχουν ανεντοπιστα επιβατικα αεροπλανα που μας ψεκαζουν. Και οτι αν υπηρχαν, δεν χρειαζομαστε AWACS και F-35 για να τα εντοπισουμε.

   Απάντηση
   • Kostas

    φίλε Μανώλη
    1) το Φ35 εχει την ζεύξη δεδομενων MADL που εχει χαρακτηριστικά εκπομπής στελθ, οποτε μια χαρα θα μεταδίδει την εικονα τακτικής καταστασης στα υπόλοιπα Φ35. Ποιος σου ειπε οτι θα κανει σιγή ΗΜ εκπομπών; Ακομα και το ρανταρ θα χρησιμοποιει λογω της LPI τεχνολογιας του
    2) εχει ενα μονο πιλότο αλλα σκέψου οτι το επιπεδο αυτοματισμού και το sensor fusion του Φ35 ειναι ανεπανάληπτο. Ειναι μάλιστα τοσο προχωρημένο και πολύπλοκο που αποτέλεσε και πηγή καθυστερήσεων. Για άλλους οι καθυστερήσεις λόγο λογισμικού ειναι μονο κατι αρνητικό, για εμενα δειχνει ποσο πολύπλοκη και προχωρημένη ειναι αυτη η τεχνολογια και κατα συνεπεια ποσο δυσκολο να αναπτυχθεί απο καποιον αλλο σε αλλη χώρα.
    3) πεπερασμένη αυτονομία εχουν ολα τα αεροσκαφη. Τα Φ35Β μπορει να προσγειωθεί σχεδον σε οποιοδήποτε νησί και να ανεφοδιαστει και με δεδομενο οτι άνετα κανει 5 εξόδους την ημέρα, αυτο σημαινει το καθε Φ35 μπορει να μεινει πολλες ωρες στον αέρα. Επισης το Φ35Β ανεφοδιαζεται στον αέρα με hose and drogue που διαθέταμε και που ευκολα μπορουμε να αποκτήσουμε ξανα
    4) με δεδομενο οτι τα awacs ειναι αργοί δυσκινητοι στόχοι και οτι οι νέοι πύραυλοι ΑΑ εχουν πολυ μεγαλο βεληνεκές (180 χλμ λεγεται) τοτε καταλαβαίνεις ποσο ευάλωτο γινεται ενα αεροσκαφος awacs.

    Κατα την ταπεινή μου γνωμη χρειαζόμαστε 20 Φ35, κατα προτίμηση το ακριβότερο Φ35Β

   • npo

    «…Κατα την ταπεινή μου γνωμη χρειαζόμαστε 20 Φ35, κατα προτίμηση το ακριβότερο Φ35Β…»

    αν μιλήσω, ο Δούκας θα με αποβάλει, και με το δίκιο ου…

   • Kostas

    @npo: το Φ35Β εχει την μοναδική ικανοτητα βραχείας απογείωσης κάθετης προσγείωσης. Οταν τα αεροδρόμια των νησιών βρίσκονται εντος της εμβέλειας των πυραύλων εδάφους εδάφους και οταν τα αεροδρόμια της ενδοχώρας κορεστουν απο την πληθώρα βλημάτων SOM-J τοτε θα καταλάβεις την ανάγκη STOVL αφων.

    Που διαφωνείς με τα ανωτέρω;

   • npo

    Κώστα, αντί να πάρεις αεροσκάφη που είναι ακριβότερα και μειωμένων επιδόσεων επειδή είναι κομμένα και ραμμένα για αεροπλανοφόρα μπορείς να κάνεις ένα σχεδιασμό αυτοκινητοδρόμων όπως οι Σουηδοί.

    Αλλά δεν είχα αυτό υπ’όψη μου. Απλά μ’άρεσε που θες και το «ακριβότερο».. Εδώ δεν έχουμε μαντίλι να κλάψουμε που διάβασα κάπου..

   • PROMAXOS

    Δεν θα σχολιάσω τους επιεικέστατα αστείους (άμεσους ή έμμεσους) ισχυρισμούς ότι ο μοναδικός πιλότος των F35 λόγω αυτοματισμών, που παράλληλα θα έχει την ευθύνη πτήσς κι αυτοπροστασίας του μαχητικού του, θα αντικαταστήσει λόγω αυτοματισμών τους 6-10+ σταθμούς εργασίας με ΕΑ των ιπτάμενων ραντάρ, ότι το Φ35 θα αντικαταστήσει στις ΕνΔυναμεις των ΗΠΑ (άρα και του Ισραήλ αργότερα κλπ) τα ιπτάμενα ραντάτ, ότι αυτό θα παραμένει στελθ παρά την μη εφαρμογή σιγής ΗΜ εκπομπών ή ότι η «στελθ» MADL έχει τις ικανότητες των Link 16/22 ή ότι προορίζεται να τις αντικαταστήσει (σημειωτέων ότι το F35 θα λαμβάνει από τέτοιες ζεύξεις, απλά δεν θα εκπέμπει). Με ελάχιστο διάβασμα ή ψάξιμο ή και λογική ακόμα μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ο ήλιο ανατέλλει από τα ανατολικά.

    Θέλω όμως να παραθέσω 2 ειδήσεις, 2 λινκς που έγιναν αιτία να γελάσω πολύ τις τελευταίες ημέρες με τις προοπτικές και το κόστος του υπερ-μαχητικού που οσονούπω θα αντικαταστήσει και το Star Treck, για να μην πω και το Death Star:

    «In a memo obtained by the Project On Government Oversight, Dr. Michael Gilmore, Director, Operational Test and Evaluation (DOT&E), warns that the Joint Strike Fighter Program Office (JPO) has decided to cut short the F-35’s development phase in order to pretend that schedule and cost goals are being met.»
    http://www.pogo.org/straus/issues/defense-budget/2016/pentagon-memo-f-35.html#.WEhfsfehw6c.twitter?referrer=https://t.co/hGvFXWbKq0

    Και φυσικά οι δηλώσεις Τραμπ περί προγράμματος εκτός ελέγχου
    http://www.cnbc.com/2016/12/12/lockheed-martin-shares-drop-after-trump-says-f-35-program-too-expensive.html

   • Kostas

    H MADL ειναι directional ζευξη δεδομενων που «send and receive tightly directed radio signals»

    Αυτο σημαινει οτι δεν εκπεμπει σφαιρικα στο χωρο οπως οι υπαρχουσες αλλα εκπεμπει κατευθυντικα με αποτελεσμα να ειναι εξαιαρετικα δυσκολη η ανιχνευση της εκπομπης, που περισσοτερο η παρεμβολη της.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Multifunction_Advanced_Data_Link

    Αυτα ειναι τα δεδομενα μας.

    Τα περι AWACS μπορουν να διαβασουν οι αναγνωστες στιος παραπομπες μου, δεν ειναι δικοι μου αυθαιρετοι ισχυρισμοι, αλλα ισχυρισμοι ειδικων…

    Να υπενθυμισω για μια ακομη φορα οτι το Φ35 ειναι ηδη επιχειρησιακο. Δηλαδη αυριο μπορει να παει να καταριψει αφη, να βομβαρδισει στοχους κλπ.

    Η εξελιξη ενος αφους δεν σταματα ποτε. Ακομα και το Φ16 ακομα εξελισεται, αλλα μια χαρα μπορει να εκτελεσει τις αποστολες του.

    Τα γραπτα μενουν οποτε πολυ ευκολα οι αναγνωστες μπορουν να δουν ποιοι εχουν επιβεβαιωθει στις προβλεψεις ή στις εκτιμησεις τους και ποιοι διαψευδονται επανειλημενα…

   • PROMAXOS

    «Τα περι AWACS μπορουν να διαβασουν οι αναγνωστες στις παραπομπες μου, δεν ειναι δικοι μου αυθαιρετοι ισχυρισμοι, αλλα ισχυρισμοι ειδικων…
    Να υπενθυμισω για μια ακομη φορα οτι το Φ35 ειναι ηδη επιχειρησιακο. Δηλαδη αυριο μπορει να παει να καταριψει αφη, να βομβαρδισει στοχους κλπ.»

    Αν οι αρθρογράφοι δύο όχι και τόσο γνωστών αγγλόφωνων ιστοσελίδων (υπάρχουν σαφώς γνωστότερες κι επιβεβαιωμένης αξιοπιστίας) είναι «ειδικοί», τότε ο Dr. Michael Gilmore, Director, Operational Test and Evaluation (DOT&E), «the Pentagon’s top weapon testing official», που προειδοποιεί ότι το Joint Strike Fighter Program Office (JPO) αποφασισε να περικόψει την φάση ανάπτυξης για να προσποιηθεί ότι ο σχεδιασμός και ο στόχος του κόστους συμβαδίζουν, ΤΙ ΕΙΝΑΙ;

    Ισχυρίζεται ότι το αεροσκάφος στην πραγματικότητα είναι ημιτελές, κρίσιμα τεστ δεν έχουν ολοκληρωθεί, θα απαιτηθεί μηχανικός επανασχεδιασμός και ΟΤΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΣΕ ΜΑΧΗ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΙΣΚΟ:
    «Now the program appears to be out of money, with lots of development testing and re-engineering left to be done. Instead of admitting to these failures, F-35 program officials are kicking the development can into the future by arbitrarily cutting short this process now with the intention of eating into funds set aside for operational testing and production later.
    Taking incompletely developed F-35s into combat will, Dr. Gilmore says, place pilots at “significant risk.”
    Τελικά το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

    Ο Μακέιν, ο εμβληματικός Ρεμπουπλικάνος γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Εξοπλισμών της Γερουσίας που ισχυρίζεται σε επιστολή προς τον ΥπΑμυνας ότι οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου εξαπάτησαν την Επιτροπή αναφορικά με την πρόοδο του προγράμματος, τι είναι;
    «Senate Armed Services Committee Chairman John McCain (R-AZ) sent a letter to Defense Secretary Ashton Carter raising concerns that Pentagon officials had misled the committee about the progress of the program. He specifically challenged statements from F-35 Program Manager Lieutenant General Christopher Bogdan that development would be finished in late 2017. He also questioned Air Force Secretary Deborah James certifying that the program had the funds necessary to complete development on time, since it was clearly refuted by the testing memo. Given “the troubled performance, continued delays, and persistent cost overruns of this program,” Senator McCain disputed the Department of Defense’s insistence that the current requirement for 2,433 F-35s was realistic and affordable and recommended the Department adjust its buy quantity based on actual costs and schedule.»

    Ήρθε και η χαστούκα από τον Τραμπ και χορεύουν οι μετοχές της LM και των υποκατασκευαστριών εταιρειών, το χορό του Ζαλόγγου φυσικά.

    Περί MADL ΄τώρα. Ναι, είναι κατευθυντική. Που σημαίνει ότι για να την στείλεις, πρέπει να ξέρεις που είναι ο λήπτης. Που σημαίνει ότι, οπως μάθαμε πριν 10+ χρόνια προορίζεται για χρήση αυστηρά μέσα σε μικρό σχηματισμό μαχητικών, στην 4άδα. Δεν έχει ούτε το όγκο, ούτε τη χωρητικότητα ούτε την ικανότητα να μεταφέρει πληροφορίες μακριά και σε περισσότερους. Γι αυτό άλλωστε τα F35 θα λαμβάνουν από τις άλλες ζεύξεις αλλά δεν θα αποστέλουν, προκειμένου να διατηρήσουν το στελθ στις ΗΜ εκπομπές. Που σημαίνει ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ιπτάμενα ραντάρ. Άλλωστε αυτό θα προυπόθετε ανοικτό ραντάρ, δηλαδή αντίο στελθ.

    Και μια και μιλάμε για ειδικούς, δεν έχω δει πουθενά στον σχεδιασμό των 4 Κλάδων των ΗΠΑ να αποσύρονται τα ιπτάμενα ραντάρ λόγω έλευσης των F35. Το αντίθετο, στο δικτυακό και πληροφοριακό περιβάλλον μάχης η θέση τους αναβαθμίζεται, αποτελούν κόσμους του υπερ-συστήματος με τα F35 να αποτελούν τα ακροδάκτυλα και περιφεριακούς αισθητήρες, θεωρείται δε ότι με το σχεδιασμό αυτό, στον οποίο λαμβάνουν μέρος αεροσκάφη ΗΠ, μαχητικά ΗΠ, συστήματα, αεράμυνας, μονάδες επιφανείας,UAV, δορυφόροι και μαχητικά εναέριας υπεροχής, τα μειονεκτήματα του F35 θα χάσουν τη σημασία τους, διότι δεν αποτελούν το κύριο σύστημα και κύτταρο αυτής της δικτυοκεντρικής πολεμικής μηχανής, αλλά ένα από τα εξαρτήματά της, ένα στοιχείο κατάλληλα προσαρμοσμένο για να λειτουργήσει στο παραπάνω σύνολο.
    Μόνο που πλέον και με το σχεδιασμό αυτόν, που μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να αναπτύξουν με πληρότητα, το F35 αμφισβητείται πιο πολύ παρά ποτέ, όχι από τυχαίους αλλά από ειδικούς.

   • PROMAXOS

    Στην παραπάνω έκθεση του DOT&E υπάρχουν και άλλα ωραία:

    Το software κρασάρει συνέχεια και θα χρειαστεί νέα έκδοση που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί.
    «Though problems in the plane’s structure, aerodynamics, engine, and reliability also abound, the latest schedule delays are largely due to continuing problems in developing F-35 mission system software. The mission software controls every input the pilot receives regarding threats, targets, weapons, and the mission profile to be flown.»
    … «The version currently in development test, Block 3F Revision5 (3FR5), added a few weapons and was supposed to reduce the frequent computer crashes of the previous version. These crashes, Dr. Gilmore wrote, forced the pilot to shut down and restart the radar in mid-mission. Developmental Revision 5 will still fall short of the minimum range of combat capabilities the F-35 needs to even begin realistic operational testing. To start those crucial tests, the F-35 needs another upgraded software version, Block 3FR6, which has yet to be developed.»

    Η «αεροσκαφάρα» δεν έχει ούτε όπλο, ούτε κάσκα πιλότου για να πολεμήσει. Κάνει με το ζόρι για αεροπορικη επίδειξη:

    «The F-35A’s internal cannon, a critical weapon both for close support and dogfighting, remains problem-ridden and needs further development. When the cannon’s stealth-preserving door opens, the extra drag on one side turns the plane’s nose enough to spoil gun-aiming. Engineers hope that flight control software changes can cure the problem, but that remains to be tested.

    Far more serious is the fact that the only sight for aiming the gun is the $600,000 Helmet Mounted Display. The very first shooting accuracy tests with the helmet, scheduled for October 2016, have been delayed until 2017 due to the software delays. There are strong engineering reasons to believe that the helmet sight is incapable of meeting the plane’s gun accuracy design specifications. Pilots have reported that the helmet’s displayed symbols can lag behind their eye’s movement while they are flying through turbulence or being buffeted during hard maneuvering. Whether the gun is actually combat suitable or not will not be known until realistic operational test results become available in 2020–at the earliest.»
    ΟΥΠΣ…!!!

    ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΕΣΤ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΟΠΛΩΝ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
    «The F-35 has had occasional successes in developmental accuracy tests so far, but according to DOT&E the overall results are not promising. During several events, testing officials had to resort to “control room intervention” to make tests appear successful. As an example, the memo describes how a recent test of the long-range AIM-120 radar air-to-air missile required the controllers on the ground to tell the pilot when to fire because the F-35’s radar and computer system failed to display any enemy target cues.

    Moreover, 13 of the scheduled developmental weapons accuracy tests have yet to be performed. JPO has not stated whether these will be ignored, completed during the development phase, or kicked down the road into the operational testing phase. These incomplete weapons tests could not be flown because program managers had to fix and retest numerous failures uncovered in earlier tests, thereby using up the available test range time and money. Dr. Gilmore warns that unless these weapons accuracy tests are rescheduled, funded, and completed during the F-35’s development phase, they will have a major disruptive effect on the operational test phase. This would result in more schedule slippages, cost overruns, and possibly even jeopardize any ability to assess the combat suitability of the F-35.»
    ΞΑΝΑ-ΟΥΠΣ…!
    Και περαστικά…

   • manolis

    Σε ευχαριστω που συνεισφερεις τα στοιχεια σου. Περαν αυτων, εχω την εντυπωση οτι τυχον προμηθεια του τιτανοτεραστιου Φ-35, ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, θα εχει πολυ μεγαλυτερο κοστος μοναδας απο τα προυπολογιζομενα 85 εκατ. δολ. Fly Away Cost του 2018: η χωρα μας θα πρεπει να δημιουργησει απο το μηδεν νεες υποδομες συντηρησης (όποιες θα μας επιτραπεί) που δεν υφιστανται, να καλυψει εκτεταμενα κοστη συντηρησης εξαρτηματων σε υπερεθνικες εκαταστασεις στο εξωτερικο και βεβαια να αγορασει ολα σχεδον τα οπλα του εξ’αρχης. Το αντιτιμο θα ειναι στην καλυτερη περιπτωση 20 υπερσυγχρονες μοναδες, ομοιες με τις 100+ του αντιπαλου, που κατα πασα πιθανοτητα δεν θα ανοιγουμε ουτε θυριδα μονοι μας για αρκετα χρονια και το λογισμικο τους θα το βλεπει ολο το ΝΑΤΟ. Α, ενταξει, θα επιτρεπεται να βγαζουμε τον κινητηρα για να αποσταλει στο κεντρο συντηρησης.

   • Kostas

    Δεν εχω το χρονο να σου επισημαινω ολα τα σημεια στα σχολια σου με τα οποια διαφωνω και τα θεωρω λαθος.
    Θα αρκεστω σε ενα μονο για τωρα

    «Γι αυτό άλλωστε τα F35 θα λαμβάνουν από τις άλλες ζεύξεις αλλά δεν θα αποστέλουν, προκειμένου να διατηρήσουν το στελθ στις ΗΜ εκπομπές.»

    αυτο ειναι αυθαιρετος ισχυρισμος σου

    Το Φ35 εχει λινκ 16
    http://www.northropgrumman.com/Capabilities/F35Lightning/Documents/asq242_datasheet.pdf

    Τιποτα δεν εμποδιζει ενα Φ35 να μεταδωσει μεσω MADL τις πληροφοριες που συλλεγει και να τις στειλει σε ενα αλλο Φ35 που βρισκεται «πιο πισω» και δεν χρειαζεται να διατηρησει το στελθ χαρακτηριστικο και το οποιο στη συνεχεια θα μπορει να τις μεταδωσει με λινκ 16 την πληροφορια σε ολες τις συμβατικες πλατφορμες.

    Τελος για να καταλαβουμε ποσο στελθ ειναι η ζευξη MADL αρκει να σκεφτουμε οτι οι αμερικανοι σκεπτονται να τη βαλουν και στο Β2!!

    http://www.af.mil/News/ArticleDisplay/tabid/223/Article/120680/center-team-works-to-connect-new-fighters-bomber.aspx

   • PROMAXOS

    Βρήκα το λάθος μου με την Link 16. Τα F22 διαθέτουν μόνο δέκτη και όχι πομπό για να μην γίνονται αντιληπτά, ενώ σνομπάρισαν την προσθήκη της MADL. Για το κορυφαίο μαχητικό του πλανητη κρίθηκε ότι δεν προσφέρει πολλά στην εναέρια μάχη. Ουπς! Η MADL είναι για να ανταλάσσει δεδομένη μικρή ομάδα μαχητικών, κάτι χρήσιμο στις αποστολές SEAD/DEAD, σ’ αυτό δεν κάνω λάθος και σε αντίθεση με κάποιους άλλους τα λάθη μου τα παραδέχομαι…

    Το ότι σκοπεύεουν να την βάλουν στο Β2 επιβεβαιώνει περίτρανα τη θέση μου και όχι την δική σου, αφού το Β2 είναι στρατηγικό βομβαρδιστικό και όχι μαχητικό, έχει αποστολή την στρατηγική (πυρηνική ιδίως) κρούση και όχι την εναέρια μάχη. Ξέρει επακριβώς που είναι οι υπόλοιποι της παρέας (και είναι λίγοι, συνήθως μόνο ένας) και θέλει να ανταλάσσει δεδομένα για σταθερούς στόχους εδάφους (και οχι κινητούς που απαιτούν συνεχή ανανέωση δεδομένων και άρα όγκο).

 3. Kostas

  η επιβιωσιμοτητα των awacs στο συγχρονο πεδιο μαχης αμφισβητειται ηδη απο το 2011
  http://www.sldinfo.com/budget-rationalization-of-survivable-isr/

  οπως και η αξια τους την στιγμη που τα αφη 5ης γενιας εχουν πολυ καλυτερη εικονα τακτικης καταστασης και καλυτερη επιβιωσιμοτητα:

  The sophistication of fifth gen sensors, software, and stealth requires the Air Force to overhaul training and network infrastructure. They even challenge longstanding assumptions about who makes what decisions and who’s in command. IF THE PILOT OF A FIFTH GEN JET INFILTRATING ENEMY AIRSPACE HAS A CLEARER PICTURE OF THE BATTLE THAN SENIOR OFFICERS FURTHER BACK ON A VULNERABLE AWACS command plane or back at base in Air Operations Center, why should they be telling him or her what to do?
  http://breakingdefense.com/2016/11/f-22-f-35-outsmart-test-ranges-awacs/

  ΥΓ Οποτε μια χαρα του τα λεει ο Πανος

  Απάντηση
 4. npo

  Ξαφνικά θυμήθηκαν την εθνική άμυνα οι μπλιπ-φυλλάδες (ένα σωστό πράγμα που έχει πει αυτός ο κρητικός υπουργός υγείας.)

  Δεν γνωρίζω γιατί, αν και με ανησυχεί λιγάκι.

  Τέλος πάντων, το καλό είναι πως η πτήση Δεκεμβρίου θα έχει σχετικό άρθρο, μαζί με μια ανάλυση για την δική μας άμυνα και λύσεις. Περιμένω πως και πως για να ξεστραβωθώ 🙂

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Καλημέρα, μόλις ξεστραβωθείς έλα να μας πεις και εμάς τι διαβασες 🙂
   Μ’αρεσει ο τρόπος που σκέφτεσαι και πιστεύω ότι έτσι είναι το σωστό. Όσο για τις εφημερίδες και τα περιοδικά, όλοι , γνωρίζουμε ότι το καθένα, λίγο πολύ, εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και προωθεί συγκεκριμένη ατζέντα.
   Αυτό είναι κάτι που, όλοι όσοι ασχολούνται σοβαρά με την ενημέρωση, το γνωρίζουν.

   Απάντηση
   • npo

    ΟΚ, μόλις εκδοθεί θα σας κάνω μια σούμα, έτσι σαν ερέθισμα. (τίιζερ που θά’λεγε κι ο Αχέροντας 😀 )

 5. Lewnidas

  εχουν αρχισει να κουραζουν τα αρθα για το F-35, κανουν καλο που ξυπνανε το ποπολο αλλα νησαφι ποια. Δεν θα παμε να δωσουμε 2 δις για την κακοσχεδιασμενη και κακοφτοιαγμενη λαθος αποφαση της αμερικανικης γραφιοκρατιας. Το 2030 που θα εχει γινει αεροπλανο και θα εχει γινει ποιο φθηνο να το εξετασουμε.

  ας βρουμε πρωτα κανα δις που θελουμε για να εκσυχρονισουμε τα F-16, ας βρουμε ενα κονδυλι να παρει ΤΟΜΑ το πεζικο που κυκλοφορει ακομα με τα παπακια (Μ-113 οχι τα στρογγυλοφαναρα), ας βρουμε κονδυλι να εκσυχρονισουμε καμια φρεγατα και μετα μπορουμε να κοιταξουμε ποιο stealth θα παρουμε (το 2025).

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Το F-35, όπως και να το κάνουμε είναι το αεροσκάφος του μέλλοντος. Αν η Αμερικη το χρυσόπληρώνει αυτό είναι δικό της θέμα. Πάντως, πιστεύω, μετά από όλα τα προβλήματα, όλα τα εμπόδια θα ξεπεραστούν στο μέλλον και το μαχητικό θα πάρει την θέση που του αντιστοιχεί στον δικτυοκεντρικό πόλεμο του μέλλοντος.
   Αν η Ελλαδα δεν παρει F-35 τοτε θα αγοράσει τα ραντάρ, που σίγουρα θα αναπτύξουν-σουν οι ρώσοι ώστε να εντοπίζουν τα εισερχόμενα F-35.
   Φίλτατε Λεωνίδας, ολα όσα λες είναι σεβαστά, ειλικρινά με τιμά η συμμετοχή σου, απλά για το καλό κλίμα του μπλογκ, θα σου ζητήσω ευγενικά να μην ξαναρθεις στο μπλογκ αν κουράζεσαι από τα άρθρα του.

   Απάντηση
   • Kostas

    φίλε Δούκα: το bid data analysis (που ισως αυξήσει την ακρίβεια των ρανταρ βραχέων κυμματων), τα ατομικά ρολόγια υπερυψηλής ακρίβειας (που επιτρέπουν την σύντηξη δεδομενων απο πολυ στατικά ρανταρ), τα στοιχεια εκπομπής GaN που θα αυξήσουν την ισχυ των ρανταρ ειναι ολα τεχνολογιες που ισως αυξήσουν την ικανοτητα ρανταρ εντοπισμού των στελθ αφων. Ολα αυτα ομως ειναι τεχνολογιες που η πρακτική εφαρμογή τους εναντι των στελθ θα αργήσει πολυ (εαν καν ερθει ποτε). Πιο πιθανό μου φαινεται να αγοράζουμε Φ35 παρα τετοια ρανταρ…

  • Gunslinger32

   @ΑΧΕΡΩΝ
   Φαίνεται η κυβέρνηση Trudeau έχει σκοπό να τηρήσει την υπόσχεση της που έδωσε πριν τις εκλογές για διαφανή διαγωνισμό ΝΜΑ, υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα σημαντικές αντιδράσεις
   για την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης υπέρ του JSF που θεωρείται υπέρ κοστολογημένο και underpowered για τις απαιτήσεις στο γεωγραφικό περιβάλλον του Καναδά.
   Έτσι οι φωνές για μια απόφαση υπέρ του SH που βρίσκεται πιο κοντά στις απαιτήσεις της RCAF αυξάνονται όλο και περισσότερο.

   Μένει να δούμε το τελικό αποτέλεσα του διαγωνισμού. 🙂

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Τα 18 SH (μάλλον Rhino,επειδή SH =Silent Hornet) δέν είναι ὁ διαγωνισμός,αλλά ἠ επιδιωκόμενη ενδιάμεση λύση μέχρι τον διαγωνισμό.
    Και δέν νομίζω ἡ Boeing να κάνει την δύσκολη,τέτοιες πάσσες δέν χάνονται.

 6. Gunslinger32

  @ΑΧΕΡΩΝ
  Με το SH εννοούσα το Super Hornet.
  Τέτοιες ευκαιρίες σίγουρα δεν χάνονται, δεν νομίζω να κάνει την δύσκολη η Boeing, αν θέλει
  να διατηρήσει την γραμμή παραγωγής η να πάει σε παραγγελία για το Advanced.

  Απάντηση
 7. Kostas

  παρεπιμπτοντως η τιμη του Φ35 ειναι πλεον 92 εκ δολ

  στο τελευταιο συμβολαιο, η τιμη της ατρακτου διαμορφωνεται στα 80 εκ δολ

  αν προσθεσουμε 12 εκ για τον κινητηρα πηγαινει στα 92

  υπ’οψιν τα 80 εκ ανα ατρακτο ειναι ο μεσος ορος της παραγγελιας που περιλαμβανει τοσο τις εκδοσεις Α οσο και τις ακριβοτερες μπραβο και τσαρλι. Κατα συνεπεια η τιμη ενος Φ35Α ειναι κατω των 92 εκ δολ

  http://www.reuters.com/article/us-lockheed-pentagon-idUSKBN13I2LW

  Οταν ελεγα οτι η τιμη του Φ35 θα πλησιασει τα 80 εκ πολλοι το αμφισβητουσαν, ελα ομως που τα γεγονοτα τους διεψευσαν

  Απάντηση
  • X

   O γνωστός Ντένις Πλέσσας έλεγε πριν κάμποσους μήνες κάπου στην Αθήνα ότι η τιμή του F-35 θα πέφτει όσο αυξάνεται η παραγωγή. Και πως από τα περίπου 100 εκατ. που ήταν (όταν το είπε, πέρισυ, δεν θυμάμαι ημερομηνία) το 2018 θα έχει πέσει στα 80-85 εκατ. δολ. Σε ότι αφορά την ελληνική παραγγελία είπε ότι η Λόκχιντ την περιμένει μεταξύ 2030-2035.

   Απάντηση
   • Kostas

    η εδω αντιπροσωπεια της Λοκχιντ εχει φυσικα ως αποστολη να βγαλει οσο περισσοτερα λεφτα γινεται απο την ελλαδα.

    Εαν ημουν Λοκχιντ ελλαδος θα προσπαθουσα:

    1) να εξασφαλισω τον ενσυγχρονισμο για τα αεροσκαφη-αντικες Ρ3 (εγινε)
    2) να εξασφαλισω τον εκσυγχρονισμο των Φ16. Για να γινει αυτο δεν θα ανεφερα τιποτα για Φ35. Θα ελεγα μαλιστα οτι δεν τα χρειαζομαστε και οτι θα πρεπει να τα αγορασουμε το 2030. Γιατι?
    Α) για να μην χαλασω το ντηλ του εκσυγχρονισμου των Φ16
    Β) γιατι ξερω οτι θα τρεξουμε να τα αγορασουμε μολις τα φερει ο τουρκος στο αιγαιο. Και τοτε θα μας τα πουλησουν ακριβα γιατι θα ειμαστε σε αναγκη.

  • ΑΧΕΡΩΝ

   Κostas,μπορείς να μου εξηγήσεις ποια είναι τα κίνητρα του Καναδά,που ἤδη συμμετέχει στο JSF,να προχωρήσει σε ενδιάμεση λύση,την στιγμή που υποτίθεται ότι το JSF πήρε ΙΟC;

   Απάντηση
   • Kostas

    η τωρινη κυβερνηση του Καναδα πριν τις εκλογες ειχε κανει συνθημα την ακυρωση της προμηθειας του Φ35, γιατι το θεωρουσε πολυ ακριβο για οτι προσεφερε

    αφου βγηκε ομως κυβερνηση και διαπιστωσε το λαθος της, δεν βρηκε το θαρος να το παραδεχθει.

    αντι λοιπον να ακυρωσει το Φ35 και να αγορασει καποιο αλλο αφος, οπως ισχυριζοταν προεκλογικα, παιρνει τα 18 Φ18 ως ενδιαμεση λυση για να μεταθεσει στο μελλον την προμηθεια των Φ35 και να μην ρεζιλευτει τωρα με την ανακολουθια της

    αυτη ειναι η δικη μου εκτιμηση

    ΥΓ1 η Δανια ειπε με επισημη αναφορα οτι το Φ18 ειναι ακριβοτερο του Φ35 σε βαθος χρονου
    YΓ 2 το Κουβειτ θα αγορασει 40 Φ18 για περιπου 10 δις δολλαρια
    possible $10.1 billion military sale of 40 F/A-18 aircrafts to his government
    http://english.alarabiya.net/en/News/gulf/2016/11/20/Kuwait-US-arms-deal-include-28-F-18-helicopters-worth-5-bln.html

    Ετσι για να γκρεμιστει ο μυθος περι φθηνων Φ18
    Τα πρει φθηνων Ραφαλ τα εχει διαψευσει το ινδικο συμβολαιο οπως εχουμε γραψει παλαιοτερα

   • npo

    @ Kostas

    Μύθος περι φθηνών Rafale? Όχι. Ποτέ δεν υπήρχε τέτοιος μύθος. Οι Γάλλοι είναι γνωστό πως σου πέρνουν το σκάλπ. Ειδικά μετά, με τα όπλα.

    Τώρα και ατυχώς για μας, φτηνό αεροσκάφος με καλές δυνατότητες δεν υπάρχει.

    Το μόνο που θα μπορούσε να είχε υπάρξει είναι το f16, αλλά το φτιάχνει η LM, οπότε… μας βλέπω είτε μα περιμένουμε τους Κινέζους, είτε την έλευση των πραγματικών ucav μάχης.

    Δ

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Kostas,μετα συγχωρήσεως,εδώ προσπαθείς να βγάλεις από την ζημία κέρδος (για τις απόψεις σου).
    Το γεγονός είναι ότι ὁ Καναδάς ρίχνει πάγο στο Φ-35 την στιγμή που έχει πάρει IOC.
    Και ἡ κυβέρνηση του Τρυντώ,όπως και κάθε άλλη κυβέρνηση,θα μπορούσε να κάνει μία μεγαλοπρεπή κυβίστηση,και να σερβίρει την αναθεωρημένη άποψη της ὡς αποτέλεσμα της μεταβολής των δεδομένων.
    Όπως επίσης,κάθε κυβέρνηση μπορεί να μήν παραδέχεται ότι κάνει λάθος επιμένοντας στο Φ-35,ἤ στην αραβίδα Μ4,ἤ στα Ρ-3.
    Εδώ όμως,έχουμε επανάληψη του επεισοδίου με την Αυστραλία,με επιλογή του Rhino ὡς ενδιάμεση λύση,μόνο που τώρα πλέον υποτίθεται ότι έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα που υπήρχαν πρίν 7-8 χρόνια.
    Επαναλαμβάνω,τώρα υπάρχει IOC.
    Αλλά ὁ Καναδάς δέν πείθεται.

 8. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Μια απορία για τον Κώστα: αν ένα F-16 στρίψει κατά 180 μοίρες δηλαδή πετάει ανάστροφα βλέπει το ίδιο ένα F-35;

  Αν πετάει συνεχώς στις 90 μοίρες δεξιά ή αριστερά βλέπει το ίδιο το F-35 δηλαδή το ραντάρ του όταν πετάει κανονικά;

  Το ίδιο συμβαίνει σε ένα ιπτάμενο ραντάρ μας όταν κάνει βύθιση.45 μοιρών.

  Απάντηση
 9. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Η ερώτηση φίλτατε Κώστα είναι πολύ απλή αν αντιστρέψεις το αεροσκάφος αντιστρέφεις και την λειτουργία του ραντάρ αλλά είναι πολύ δύσκολο να το κάνεις αυτό.

  Αν πετάξεις όμως υπό γωνία 90 μοιρών δεν βλέπεις κάθετα το αεροσκάφος αλλά διαφορετικά δηλαδή με απλά λόγια αυξάνεις την εμβέλεια εντοπισμού.

  Το ίδιο συμβαίνει για ένα ιπτάμενο ραντάρ όπως τα δικά μας αν κάνει μια βύθιση 45 μοιρών!

  Εγώ θα έστελνα τους πιλότους μας στην αμερική να αναμετρηθούν με το F-35 βάζοντας 3 αεροσκάφη το μεσαίο κανονικά τα αλλά δυο το ένα να έχει στρίψει αριστερά και το άλλο δεξιά σε γωνία 90 μοιρών και τότε θα δούμε γίνετε ο εντοπισμός ναι ή όχι;

  Απάντηση
 10. X

  @Κοstas
  Άσχετα τι λέει η αντιπροσωπεία της Λόκχιντ για να μας πουλήσει την πραμάτεια της η Ελλάδα θέλει να αγοράσει από τώρα το F-35 αλλά εδώ και 6 χρόνια δεν μπορεί να αγοράσει ούτε 12 ελικοφόρα Σέσνα-172 για να αντικαταστήσει τα Τ-41 της.
  Ο Αμερικάνος ξέρει τι λέει. Τα έχει βάλει κάτω τα πράγματα και ξέρει πως αυτοί εκεί κάτω θα μπορέσουν να αγοράσουν καινούργια μαχητικά αεροπλάνα μετά το 2030. Αν έβλεπαν πως έχουμε λεφτά ήδη θα μας είχαν βάλει να υπογράψουμε για τουλάχιστον 20 F-35.
  Βέβαια στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε κάτι καλύτερο από το F-35 που να μπορεί να αντιμετωπίσει τα πολύ περισσότερα τουρκικά F-35. Eδώ όμως δεν μπορώ να γράψω τι ειπώθηκε οφ δε ρέκορντ.

  Δεν θα μας σώσει το F-35. Aπλά θα πάμε σε μία αριθμητική αντιπαράθεση με την Τουρκία που θα έχει πολλά περισσότερα F-35…

  Απάντηση
 11. Gunslinger32

  @ΑΧΕΡΩΝ
  Ο Καναδάς ίσως δεν πείθεται και απο τον τρόπο με τον οποίο έγινε η αξιολόγηση στον διαγωνισμό του ΝΜΑ της Δανίας η οποία έδωσε άλλο νόημα στον όρο «διαγωνισμός»,
  η πρόωρη απόφαση για αποχώρηση της Gripen είναι κατά κάποιον τρόπο η απόδειξη.

  The Danish testing methods did not involve sending all three jets into the sky and seeing which could take the other two down or blow more stuff up first (a shame, I know.) The comparison was conducted hypothetically– with expert panels comparing the three jets’ functional abilities and economic models developed to tabulate lifecycle costs. Saab’s Gripen NG was initially on the short list as well, but retracted by Swedish authorities.

  http://foxtrotalpha.jalopnik.com/f-35-beats-every-other-fighter-jet-in-scandinavian-air-1776511111

  Sweden Drops Out Of Denmark Fighter Competition
  http://aviationweek.com/defense/sweden-drops-out-denmark-fighter-competition

  Απάντηση
 12. npo

  Λοιπόν, την διάβασα την Π&Δ και λέει το προφανές.

  Το F35 είναι αεροσκάφος 1ης κρούσης, στην λογική της Αμερικανικού δόγματος.

  Όπερ μεθερμηνευόμενον, αν δεν σκοπεύουμε να επιτεθούμε «προληπτικά» πρώτοι στην Τουρκία (που δεν σκοπεύουμε..) μας είναι προφανώς άχρηστο σαν πλατφόρμα αεράμυνας εναντίων των Τουρκικών F35.

  Το κακό είναι πως η Τουρκία το έχει επισήμως σαν σενάριο να μας την φορέσει έτσι ακριβώς – με προληπτικό πλήγμα (φυσικά μετα απο δημιουργία κατάλληλου κλίματος.. )

  Το διπλό κακό είναι πως ό,τι συστήματα αντιστέλθ αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι διαθέσιμα για μας – τουλάχιστον όχι εγκαίρως. Όλοι θα τα κρατήσουν για τον εαυτό τους.

  Δυστυχώς αν δεν βρούμε κάποιον πολύ έξυπνο τρόπο να οργανώσουμε την άμυνά μας (και είμαστε μόνοι μας σε αυτό) θα βρεθούμε ξεβράκωτοι για αρκετά μεγάλο διάστημα, με κίνδυνο να πάθουμε ότι πάθανε οι Αιγύπτιοι απο τους Ισραηλινούς στον πόλεμο των Έξι Ημερών.

  Τώρα, το περιοδικό δεν αναφέρθηκε στο επιχείρημα να αγοράσουμε μια χούφτα για να μάθουμε τις δυνατότητές του, αν και τόνισε το πρόβλημα που θα έχουμε να τις μάθουμε απο τρίτους, λόγω του τρόπου που είναι δομημένο το πρόγραμμα, αλλά και του γεγονότος πως κανείς δεν πρόκειται να μας δώσει στο πιάτο τις δικές του αδυναμίες, όσο κι αν μας εμπιστεύεται (και δεν ξέρω να υπάρχει καν κάποιος στον πλανήτη που να εμπιστεύεται τις κυβερνήσεις μας και την διοίκησή μας… τελος πάντων..).

  Ωστόσο ανέφερε πως τα κέρδη -οικονομικά ή τεχνολογικά- απο μια καθυστερημένη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα είναι αστειότητες.. Λόγω ανυπαρξίας βιομηχανικής βάσης δεν θα είχαμε κέρδη ακόμα κι αν συμμετείχαμε νωρίς νωρίς..

  Πόρισμα δικό μου. Να αγοράσουμε 10-20 F35 για να μάθουμε τις όποιες αδυναμίες του είναι πολύ πολύ ακριβό μάθημα που θα μας κάνει να κοπούμε αλλού και χωρίς καν εγγύηση πως θα περάσουμε την βάση. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε, αλλά ελπίζω οι επαΐοντες να σκέφτονται ήδη.

  Απάντηση
  • Πάτε καλά;

   Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για ανταγωνιστικές εταιρίες της LM όταν αναπτύξουν αντιστελθ συστήματα, να τα κρατήσουν για τον εαυτό τους. Αντιθέτως, έχουν κάθε λόγο να τα βγάλουν στην αγορά για να χτυπήσουν τον ανταγωνιστή τους (LM).Εδώ η Πτήση κατ’εμέ κάνει λάθος-υπάρχει πολύ ψωμί για μας και πρέπει να το χτυπήσουμε. Ραντάρ αντιστελθ από Saab/Thales kok που καταρρίπτουν το κύριο πλεονέκτημα του ανταγωνιστή τους θα είναι διαθέσιμα.

   Απάντηση
   • npo

    Μην κατηγορείς την Π&Δ, εμένα κατηγόρησε που απέτυχα να είμαι σούπερ ακριβής.

    «… Η Αεροπορική Ιστορία διδάσκει ότι κανένα μέτρο δεν παραμένει αιωνίως χωρίς αποτελεσματικό αντίμετρο…
    Με δεδομένο ότι η τεχνολογία στελθ δεν αποτελεί πλέον αμερικανικό μονοπώλιο, οι προσπάθειες αντιμετώπισής της είναι σχεδόν σίγουρο ότι βαίνουν παράλληλα …
    …. ….
    Τα κρίσιμα ερωτήματα στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι πότε και εάν θα γίνει διαθέσιμη για πώληση και πόσο θα κοστίζει…»

    Εδώ αναφέρει το παράδειγμα των S-500 που το Κρεμλίνο έχει δηλώσει πως δεν θα είναι προς εξαγωγή. Και συνεχίζει:

    «… Το σίγουρο είναι ότι για το ορατό μέλλον δεν φαίνεται να υπάρχει η «ασημένια σφαίρα» που θα «σκοτώνει» το στελθ. Το πιθανότερο είναι ότι διάφορες τεχνολογίες που θα γίνουν σταδιακά διαθέσιμες, μπορεί να απομειώνουν τις δυνατότητές του»

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: