Ενδιαφέρουσα εξέλιξη έχει σημειωθεί στο πρόγραμμα νέου μαχητικού για την ελβετική Αεροπορία, αφού ο υπουργός Άμυνας σχεδιάζει μια πιο προσεκτική προσέγγιση στο θέμα αποφεύγοντας να καταλήξει σε μια βεβιασμένη απόφαση και αντιμετωπίσει ξανά θέμα δημοψηφίσματος, όπως το 2014, όταν οι Ελβετοί πολίτες απέρριψαν την απόφαση προμήθειας 22 μαχητικών JAS-39 Gripen από τη σουηδική Saab.

Όπως ανακοινώθηκε, θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο περίπου μισό δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα για να συντηρήσει τα F/A-18 (δομική ενίσχυση και αντικατάσταση προβληματικών μερών), προσθέτοντάς τους ακόμα 1.000 ώρες πτήσης, καθώς οι 5.000 που είναι το όριο στον επιχειρησιακό τους βίο, πλησιάζουν γοργά…

Παράλληλα, θα διατηρηθούν σε υπηρεσία μερικά από τα απαρχαιωμένα F-5 Tiger (πλέον, μόνο 25 από τα συνολικά 53 μπορούν ακόμα να πετούν) για να ενισχύσουν στο έργο τους τα F/A-18, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν εμπλακεί σε ατυχήματα και δυστυχήματα.

Η στρατηγική που αποφάσισε ο υπουργός Άμυνας, Γκι Παρμελέν, στηρίχτηκε σε έκθεση που του παραδόθηκε από επιτροπή ειδικών. Ο υπουργός έχει ζητήσει από το Κοινοβούλιο την έγκριση κονδυλίου ύψους 9,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την αξιολόγηση των προτεινομένων αεροσκαφών, ενώ είναι πιθανός ο περιορισμός της λίστας μόνο σε ευρωπαϊκές λύσεις (JAS-39 Gripen, EF-2000 Typhoon-Eurofighter και Rafale).

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η τελική απόφαση θα ληφθεί το 2020, τα χρήματα για την προμήθεια θα εξασφαλιστούν το 2022 και τα αεροσκάφη θα καταστούν επιχειρησιακά το διάστημα 2025-2030, εκτός κι αν ο λαός της χώρας παρέμβει ξανά και με κάποιο νέο δημοψήφισμα περιπλέξει εκ νέου την κατάσταση.

Πηγη: defence-point.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: