Γράφει ο Στάθης Βασιλείου

Το 2009 παραδόθηκε στις ΕΔ της Ιορδανίας (και στον αρχηγό τους, βασιλιά Αμπντάλα τον ΙΙ προσωπικά) το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Επιχειρήσεων – King Abdullah II Special Operations Training Center (KASOTC).

Πρόκειται για ένα τεράστιο συγκρότημα ειδικά μελετημένων χώρων εκπαίδευσης σύγχρονων ειδικών δυνάμεων, αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, πεδίων βολής και μηχανοδήγησης που προσομοιώνουν αστικό περιβάλλον μάχης με φόντο συνηθισμένα μέρη της Μέσης Ανατολής.

Το KASOTC βρίσκεται σε μια έκταση άνω των 24 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σε ένα παλιό νταμάρι έξω από την πρωτεύουσα Αμμάν και κατασκευάστηκε από τη Διεύθυνση Μηχανικού του Αμερικανικού Στρατού με έξοδα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Περιλαμβάνει κτίρια, πολυκατοικίες, αποθήκες, πλατείες, depot αεροδρομίων με ομοιώματα αεροσκαφών μέχρι κι ένα Airbus A300 για αντιμετώπιση επεισοδίων αεροπειρατείας. Βασισμένο σε διδάγματα αληθινών επεισοδίων περιλαμβάνει και «εργοστάσια», «πρεσβεία», «κυβερνητικά κτίρια» κλπ.

Όλο το συγκρότημα είναι κατασκευασμένο να αντέχει σε αληθινές βολές όπλων χωρίς κίνδυνο εξοστρακισμού ή διάτρησης -αν και συνήθως χρησιμοποιούνται εκπαιδευτικά όπλα- κινητοί στόχοι εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά στους εκπαιδευόμενους, ήχοι πολυβολισμών, τεχνητή ομίχλη και εκρήξεις δημιουργούν ανεβάζουν το επίπεδο δυσκολίας δημιουργώντας συνθήκες χάους και υψηλού ρεαλισμού ενώ η πρόοδός τους παρακολουθείται και καταγράφεται από το Κέντρο Ελέγχου με τη βοήθεια άνω των 350 καμερών ημέρας/νυχτός. Οι εκπαιδευτές του Κέντρου είναι πρώην μέλη της κοινότητας των Ειδικών Δυνάμεων, εν ενεργεία ή απόστρατοι, με υψηλή εξειδίκευση και εμπειρία.

Η Ιορδανία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων που διαθέτει, όπως άλλωστε και όλου του επαγγελματικού στρατού της, φροντίζοντας να τις εξοπλίζει με την αιχμή της τεχνολογίας στους τομείς του εξοπλισμού και των όπλων αλλά και δεχόμενη κάθε χρόνο συνεκπαιδεύσεις με ξένες ειδικές ομάδες από όλο τον κόσμο, κερδίζοντας σε εμπειρία και διδάγματα.

Κάθε χρόνο, από το 2009 που άνοιξε το ΚASOTC, διοργανώνεται ο Ετήσιος Διαγωνισμός Πολεμιστή όπου ομάδες ειδικών επιχειρήσεων από όλον τον κόσμο διαγωνίζονται σε μια πλειάδα σεναρίων και δοκιμασιών με ένα έπαθλο αρχαιοελληνικού τύπου.

One Response

  1. Gunslinger32

    Μια εντυπωσιακή εγκατάσταση, ότι είναι η Nellis για τα μαχητικά και το Alabino(και το Mulino) για τα άρματα, είναι το KASOTC για τις ειδικές δυνάμεις.

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: