Ο Καναδάς θα διερευνήσει την ενδιάμεση αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Super Hornet από την Boeing, ένα πλήγμα για την Lockheed Martin που απομακρύνει ακόμα περισσότερο, στην πορεία, την τελική απόφαση για την προμήθεια του F-35.

“Ο Καναδάς θα διερευνήσει άμεσα την απόκτηση 18 νέων αεροσκαφών Super Hornet για να συμπληρώσει τα CF-18 έως ότου φτάσει ο μόνιμος αντικαταστάτης τους,” ανακοίνωσε η Καναδική κυβέρνηση σε δελτίο τύπου. “Ο σημερινός στόλο του Καναδά είναι αυτή τη στιγμή άνω των 30 ετών και μειώθηκε από τα 138 αεροσκάφη στα 77. Ως αποτέλεσμα, η Βασιλική Καναδική Πολεμική Αεροπορία (RCAF) είναι αντιμέτωπη με ένα κενό δυνατοτήτων”.

Ο Καναδός υπουργός Άμυνας Χαρτιζ Σαζαν είπε ο Καναδάς θα εκκινήσει ένα μεγάλο διαγωνισμό μαχητικού αεροσκάφους το επόμενο έτος, μετά την ολοκλήρωση της αναθεώρησης της αμυντικής πολιτικής του. Όμως ο διαγωνισμός κατά πάσα πιθανότητα θα διαρκέσει περίπου πέντε χρόνια, το οποίο μεταβιβάζει την απόφαση στην επόμενη κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργό του Φιλελεύθερου Κόμματος Τζάστιν Τρουντο είχε υποσχεθεί ότι δεν θα αγοράσει το Διακλαδικό Μαχητικό Κρούσης F-35.

“Έχουμε ένα κενό ικανοτήτων. Έχουμε επιλέξει τον ελάχιστο αριθμό των αεροσκαφών που καλύπτει το κενό ικανοτήτων εδώ. Ταυτόχρονα, εκκινούμε έναν πλήρη διαγωνισμό και διασφαλίζουμε ότι θα λάβουμε τον κατάλληλο χρόνο, χωρίς εκπτώσεις να αποκτήσουμε το σωστό αεροσκάφος”, είπε ο Σαζαν.

Η Τζουντι Φουτι, υπουργός δημοσίων υπηρεσιών και προμηθειών της χώρας, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει “αμέσως” τις συνομιλίες με την Boeing, έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να συγκεντρώσει τον ενδιάμεσο στόλο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Είπε ότι ο υπουργείο Άμυνας του Καναδά είχε “κάποια ιδέα” για το πόσο θα κόστιζαν τα αεροσκάφη, όμως οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν κατά τις διαπραγματεύσεις.

Παρά τις ερωτήσεις σχετικά με το αν οι καναδικές επενδύσεις στις υποδομές και την εκπαίδευση του Super Hornet θα μπορούσαν να στρεβλώσουν τον μελλοντικό διαγωνισμό προς όφελος της Boeing, η Φουτι αντέκρουσε την άποψη ότι η κυβέρνηση “έχει σημαδέψει την τράπουλα προς όφελος της Boeing”. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι σημαντικό να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες της, και ο Καναδάς, ένας διεθνής εταίρος στο πρόγραμμα του διακλαδικού μαχητικού κρούσης, θα συνεχίσει την συμμετοχή του στο πρόγραμμα, είπε.

Η Boeing ενθουσιάστηκε με την είδηση, μια μεγάλη νίκη για την βιομηχανία που μπορεί να βοηθήσει στην επέκταση της ζωής του τετάρτης γενιάς μαχητικού της.

“Η Boeing έχει την τιμή να παρέχει την Βασιλική Καναδική Πολεμική Αεροπορία με το μοναδικό πολλαπλού ρόλου μαχητικό αεροσκάφος που μπορεί να καλύψει τις άμεσες ανάγκες για την εθνική και βορειοαμερικάνικη άμυνα,” ανάφερε η βιομηχανία σε δελτίο τύπου. “Οι προηγμένες επιχειρησιακές δυνατότητες του Super Hornet, το χαμηλό κόστος απόκτησης και συντήρησης, και η συνεχόμενη επένδυση της Boeing στην Καναδική αεροδιαστημική βιομηχανία -πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία πέντε χρόνια- κάνουν το Super Hornet το τέλειο συμπλήρωμα για τον υφιστάμενο και μελλοντικό στόλο μαχητικών”.

Εν τω μεταξύ, η Lockheed Martin ήταν λιγότερο ικανοποιημένη με την απόφαση, επαναλαμβάνοντας την ελπίδα της ότι η Καναδική κυβέρνηση θα αγοράσει τελικά το μαχητικό.

“Η Lockheed Martin αναγνωρίζει την πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης του Καναδά με την πρόθεση της να προμηθευτεί το μαχητικό τέταρτης γενιάς F/A-18 Super Hornet ως μια ενδιάμεση ικανότητα μαχητικού”, ανέφερε η βιομηχανία σε δήλωση της. “Αν και απογοητευμένοι μ’ αυτή την απόφαση, παραμένουμε σίγουροι ότι το F-35 είναι η καλύτερη λύση για την κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων του Καναδά στην πιο προσιτή τιμή, και το F-35 έχει αποδειχθεί σ’ όλους τους διαγωνισμούς ότι είναι χαμηλότερου κόστους από τους ανταγωνιστές 4ης γενιάς. Το F-35 είναι έτοιμο για επιχειρήσεις και διαθέσιμο σήμερα για να καλύψει τις ανάγκες του Καναδά για τα 40 επόμενα χρόνια”.

Λίγο πιο κάτω στην πορεία, η Lockeed μπορεί να αφαιρέσει την καναδική συμμετοχή -η οποία ανέρχεται σε 110 καναδικές επιχειρήσεις με συμβάσεις 750 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Lockheed– αν τελικά η χώρα αποφασίσει να μη επιλέξει το F-35. Η βιομηχανία δεν έχει αφήσει να εννοηθεί οτι θα ήταν πρόθυμη να το πράξει.

Valerie Insinna

Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

2 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Μια καλή ευκαιρία για την Boeing να διατηρήσει την γραμμή παραγωγής του SH, η αντίδραση και δήλωση της LM ήταν πιο προσεκτική απο την αρχική δήλωση της το καλοκαίρι όπου είπε,
  ότι σε περίπτωση που αποχωρίσει ο Καναδάς απο την απόφαση απόκτησης του JSF, θα έχει
  σοβαρές συνέπειες για τις καναδικές εταιρίες που θα έχουν συμμετοχή στο πρόγραμμα.

  Παρά το γεγονός που ακούγονται φωνές που προτείνουν τα ευρωπαϊκά μαχητικά Rafale και Gripen E, φαίνεται ότι η εστίαση κατευθύνεται κύριος στο F-18E/F(SH) της Boeing.

  Σε κάθε περίπτωση το θέμα παραμένει ενδιαφέρον και συναρπαστικό. 😉

  «As Canada considers a purchase of Super Hornet fighter jets from Boeing, Lockheed Martin is threatening to cut Canadian companies out of work on the F-35.

  Lockheed Martin went on a public-relations push last week and on the weekend, telling Canadian media outlets a decision not to buy the F-35 would put in jeopardy hundreds of millions of dollars of contracts that could be awarded to Canadian firms for work on the aircraft.»

  http://www.defensenews.com/story/defense/2016/06/15/lockheed-goes-offensive-canadas-f-35-debate/85946166/

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: