Μετά τη δημιουργία ενός μοναδικού κύκλου μαθημάτων για τους ΧΟΣ (Χειριστές Οπλικών Συστημάτων) των μαχητικών αεροσκαφών που διεξάγεται μετά την ολοκλήρωση του σχολείου πτήσης και πριν την τοποθέτηση τους στις επιχειρησιακές μοίρες, τώρα, αναπτύσσονται μοναδικές εκπαιδευτικές ασκήσεις για τους ΧΟΣ. Σε αυτές τις ασκήσεις, οι ΧΟΣ αντιμετωπίζουν σενάρια που σχετίζονται με το σύγχρονο πεδίο μάχης.

Tal Giladi.

Καθ’ολη τη διάρκεια της εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε στον εξομοιωτή του “Lavi” (M-346) στην αεροπορική βάση Χατζεριμ, οι ΧΟΣ διαχειρίστηκαν τις αποστολές, διαχώρισαν τα καθήκοντά ανάμεσα στα διαφορετικά αεροσκάφη του σχηματισμού και αποφάσισαν πως και με ποια όπλα θα επιτεθούν, «προσομοιώσαμε μια επιχειρησιακή επίθεση», είπε ο Ανθυποσμηναγός Shlomi, ένας εκπαιδευόμενος ΧΟΣ στον «Ιπτάμενο Τίγρη» που ηγήθηκε της ασκήσεως. «Δεχθήκαμε κάποιους στόχους όταν ήμασταν στο έδαφος και κάποιους όταν βρισκόμασταν ήδη στον αέρα, όταν εισήλθαμε στον σταθμό εξομοίωσης χωρίς να γνωρίζουμε τι θα συναντούσαμε.»

«Ο πιλότος και ο ΧΟΣ έχουν ένα κοινό σκοπό–την προσβολή ενός στόχου, αλλά κάποιες φορές θέλουμε να δημιουργούμε ξεχωριστούς χώρους εργασίας που σημαίνει τον προσωρινό διαχωρισμό του μπροστινού από τον πίσω στον οποίο ο κάθε ένας από εμάς είναι επιφορτισμένος με την αποστολή μας. Ο πιλότος είναι επιφορτισμένος στην διατήρηση της ταχύτητας και υψομέτρου και να επικοινωνεί με τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας και εμείς, οι ΧΟΣ, επικεντρωνόμαστε στην εργασία με τα χέρια μας», εξήγησε ο Ανθυποσμηναγός Shlomi. «Πρακτικά, μπορώ να χαμηλώσω την ένταση της φωνής στον ασύρματο, να αποστασιοποιηθώ από’οτ,ι κάνει αυτός και άπλα να επικεντρωθώ στους στόχους. Αργότερα ανασυντασσόμαστε και εργαζόμαστε μαζί.» Η αμοιβαία εργασία επαναλαμβάνεται με τους πιλότους στα μαθήματα επιχειρησιακής εκπαίδευσης και στα μαθήματα προχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

«Για αυτό το λόγο είμαστε εδώ»

Κατά την άφιξη του αεροσκάφους “Lavi” στην Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF), αναπτύχθηκε μια νέα αντίληψη κατά την οποία οι ΧΟΣ μαχητικών αεροσκαφών θα διέλθουν μια εκπαιδευτική περίοδο στην μοίρα εκπαίδευσης αεροσκαφών της IAF. «Οι ΧΟΣ έρχονται στην μοίρα για μια περίοδο έξι μηνών κατά την οποία επανεξετάζουν τα βασικά των επιχειρήσεων αέρος-αερος και αέρος—εδάφους καθώς τονίζεται η ομαδική εργασία και οι ρόλοι του ΧΟΣ σε βασικές αποστολές. Η περίοδος αυτή τους προετοιμάζει καλά για την πραγματική επαγγελματική δραστηριότητα στην μοίρα».

Οι δόκιμοι της επιχειρησιακής εκπαίδευσης είναι ευγνώμονες για αυτή την αλλαγή. «Αυτό σημαίνει 90 περισσότερες εκπαιδευτικές εξορμήσεις. Πέραν από τις επαγγελματικές γνώσεις που αναπτύσσονται, εμείς αναπτύσσουμε μια υψηλότερη νοητική ετοιμότητα που θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις εκπλήξεις όταν τοποθετηθούμε στις μοίρες. Πρόκειται για μια εξάμηνη περίοδο στην οποία απασχολούμαστε με επιχειρησιακά αντικείμενα αλλά συνεχίζουμε να πετάμε στο “Lavi” που πετάξαμε κατά το προχωρημένο στάδιο του σχολείου πτήσεων», είπε ο Ανθυποσμηναγός Shlomi. «Αυτό μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στο επαγγελματικό υλικό αντί της εκμάθησης του χειρισμού ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους. Είναι πολύ διασκεδαστικό τελικά να εκπαιδεύεσαι για πραγματικές αποστολές και σενάρια. Νιώθω ότι επιτέλους κάνουμε την πραγματική ουσία, για αυτόν τον λόγο είμαστε εδώ».

israel_lavi_m346

Σύγχρονοι καιροί

Πολλές λέξεις έχουν γραφτεί για τις αλλαγές στο σύγχρονο πεδίο μάχης οι οποίες υποχρεώνουν τα πληρώματα να είναι κορυφαία και να ανανεώνουν τη ρουτίνα των δογμάτων μάχης. Η συνεργασία στο πιλοτήριο, ο ταυτόχρονος χειρισμός ενός αριθμού τεχνολογικών συστημάτων και η ικανότητα σχεδιασμού μιας αποστολής εν πτήσει, είναι κάποιες από τις υποχρεώσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος ΧΟΣ στο 2016», εξήγησε ο Ανθυποσμηναγός Shlomi. «Πετάς με προηγμένα πυρομαχικά όπως ακριβώς στα επιχειρησιακά μαχητικά αεροσκάφη και υπό προσομοιωμένες απειλές SAM. Διδάσκεσαι και κατανοείς το ρόλο του ΧΟΣ».

Σε λιγότερο απο δυο μήνες, οι δόκιμοι της πρώτης εκπαιδευτικής σειράς επιχειρησιακής εκπαίδευσης θα τοποθετηθούν στις επιχειρησιακές μοίρες τους και θα χρησιμοποιήσουν οτιδήποτε έμαθαν καθώς θα κάθονται στα αεροσκάφη “Ra’am” (F-15I), “Sufa” (F-16I) και “Barak” (F-16 C/D) της IAF στη διαδρομή για την πρώτη τους επιχειρησιακή εξόρμηση.

Και εμείς τους ευχόμαστε καλή τύχη.

israel_f-15

Απόδοση/Μετάφραση απο το iaf.org.il για την Προέλαση.

13 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Η ιδέα και ύπαρξη των WSO δεν είναι καινούργια και υπάρχει πολλά χρόνια ειδικά στις μονάδες που λειτουργούσαν και λειτουργούν διθέσια μαχητικά όπως τα F-105,11,14,15,
  18, Α-6, Tornado, η πρακτική είναι χρήσιμη σε όλα τα μαχητικά που εκτελούν αποστολές αέρους-εδάφους αλλά και σε αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου.

  Απάντηση
  • MM

   Πρόσεξε γιατί το sensor fusion από το confusion δεν απέχει πολύ.
   Ειδικά για την περίπτωση του Φ-35 ισχύει το δεύτερο.

   Απάντηση
   • Kostas

    Δεν μειώνω την αξια του ρόλου αυτού. Απλα με τα αφη 5ης γενιας το να πετάς το αεροπλανο ειναι πολυ πιο «εύκολο» και επιτρεπει στον πιλότο να αναλάβει τα καθήκοντα του ΧΟΣ (βασικα το σχεδιασμό της αποστολής). Επισης το sensor fusion κανει την ανάλυση τακτικής καταστασης (αλλος ρόλος του ΧΟΣ) πιο εύκολη υπόθεση. Με λιγα λόγια δεν υπαρχει η ανάγκη για δυο μέλη πληρώματος αλλα ο χειριστής μπορει ταυτόχρονα να εκτελέσει καθήκοντα χειριστη και ΧΟΣ.

    Μάλιστα ο αυτοματισμός των 5ης γενιας αφων κανει ορισμένους να αναρωτιούνται ακομα και για την αξια των AWACS ως κέντρων συντονισμού επιχειρησεων!

    The sophistication of fifth gen sensors, software, and stealth requires the Air Force to overhaul training and network infrastructure. They even challenge longstanding assumptions about who makes what decisions and who’s in command. If the pilot of a fifth gen jet infiltrating enemy airspace has a clearer picture of the battle than senior officers further back on a vulnerable AWACS command plane or back at base in Air Operations Center, why should they be telling him or her what to do?

    http://breakingdefense.com/2016/11/f-22-f-35-outsmart-test-ranges-awacs/

   • Gunslinger32

    @Δούκας Γαϊτατζής
    Η Sensor Fusion, μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε λανθασμένα συμπεράσματα, διότι πολλοί υποτιμούν τις επιπτώσεις του
    Data Overkill που προέρχεται απο την συγκέντρωση της μάζας
    πληροφοριών και μπορεί να οδηγήσει εύκολα στην υπερφόρτωση
    του πιλότου.

  • X

   Στην σύγχρονη εποχή π.χ οι ισραηλινοί έχουν 100 F-16I που τα αγόρασαν όλα διθέσια (άραγε τυχαίο ?) με τον πίσω χειριστή να είναι ΧΟΣ. (άραγε τυχαίο ?) Και αυτά τα αεροπλάνα θα υπηρετούν στην Π.Α τους για ακόμη 20+ χρόνια.
   Στον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο μαχητικά 5ης γενιάς και μελλοντικά δεν θα είναι όλα μόνο 5ης….

   Απάντηση
   • fox2

    Πέρα από αυτό, οι ίδιοι έχουν αναφέρει σχετικά πρόσφατα (ίσως νομίζω στην επίσημη ιστοσελίδα της IAF) ό, τι θα αποκτήσουν διθέσιο μαχητικό 5ης γενιάς. Είτε θα αναπτυχθεί διθέσιο F-35 ή θα επιλέξουν δεύτερο τύπο. Με τα άπλετα χρήματα της αμερικανικής βοήθειας, δεν πρέπει κάποιο από τα δύο ενδεχόμενα να αποκλειστεί.

 2. Kostas

  το sensor fusion δημιουργήθηκε ακριβως για να μειώσει το …confusion και το «data overkill»

  στα παραδοσιακά αφη ο χειριστής πρεπει να κοιτάξει το ρανταρ, μετα το IFF, μετα το RWR, μετα το υπέρυθρο κοκ.

  Εαν ειναι ενας μονο στόχος τοτε οκ, μπορει να το κανει γρήγορα, εαν ειναι ομως πολλοι τοτε επέρχεται το confusion/data overkill…

  Το sensor fusion συνθέτει όλες αυτες τις πληροφορίες ούτως ώστε ο χειριστής με μια μάτια να εχει πληρη επίγνωση τακτικής καταστασης.

  Ουσιαστικα αυτα που γράφετε υποστηρίζουν τη σημασια του sensor fusion….

  Απάντηση
 3. Theognostos

  Αποστολες δινονται σε μοιρες αεροσκαφων και μεμονομενες αποστολες δεν ειναι ο κανονας αρα ουτε το F-35 δρα μονον του αλλα σε συνδυασμο με αλλα αεροσκαφη συμπεριλαμβανομενων των F-35. Ειναι χαζομαρα να συγκρινεται η δουλεια των AWACS με τη δουλεια των F-35 ουτε κατα φαντασια. Επισης υπαρχουν και UAV’s που δρουν μεσα σε εχθρικους ουρανους και περνανε πληροφοριες στα AWACS τα αρχηγεια δεν περιμενουν τα F-35 εχουν εικονα του πεδιου μαχης απο δορυφορους κτλ… Οσο και να θελουν ορισμενοι να εξηγησουν οτι δεν υφισταται κορεσμος πιλοτου με το sensor fusion ολα ειναι απλα μαθηματικα. Οταν ερχονται πολλαπλα εχθρικα αεροσκαφη η πολλαπλοι εδαφους αερος να καταριψουν τον επιτιθεμενο τοτε επερχεται και ο κορεσμος απλη λογικη cut the losses and run for cover. Βεβαια και ο πιτσιρικας Luke Skywalker χρειαζοταν τον R2D2 ολα θεμα αποστολης 🙂

  Απάντηση
 4. Gunslinger32

  Σε παλαιότερο άρθρο της σελίδας όπου γίνεται αναφορά για τα F-15I, ο εκπρόσωπος της IAF λέει ότι τα μαχητικά κρούσης στρατηγικής σημασίας είναι και θα παραμείνουν τα F-15I, παρά την ένταξη των JSF «Adir» στην δύναμη της IDF, έτσι είναι προφανές ότι δεν ποντάρουν στα
  5ης γενιάς όταν πρόκειται για στόχους στρατηγικής σημασίας, το F-16I με τις σύμμορφες δεξαμενές φαίνεται να είναι το συμπλήρωμα των Ra’am σαν οικονομική λύση και έτσι έχει
  νόημα η ύπαρξη των WSO, η IAF τουλάχιστον το βλέπει χρήσιμο.

  «Πράσινο φως» του Ισραήλ για τον εκσυχρονισμό των F-15I

  «Ο αντισμήναρχος Γιφτάτς, επικεφαλής του κλάδου Αεροσκαφών, δήλωσε στον ιστότοπο της υπηρεσίας, αν και κάποιες αποστολές, τελικά, θα περάσουν στο F-35, ο τύπος της Boeing θα παραμείνει ένα “στρατηγικό αεροσκάφος”.

  “Όταν θέλουμε να φτάσουμε σε μακρινές αποστάσεις με ελάχιστα αεροσκάφη και πολλά όπλα -το F-15I επικρατεί,” δήλωσε, επισημαίνοντας τις “εξαιρετικές ικανότητες μεταφοράς” του αεροσκάφους.»

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: