Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε χθες σε νόμο το νομοσχέδιο με τους κανονισμούς για κρίσεις, προαγωγές και αφυπηρετήσεις των αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς. Το νομοσχέδιο πέρασε από συμπληγάδες μέχρι να φτάσει η χθεσινή ημέρα που ψηφίστηκε.

Οι κανονισμοί κατατέθηκαν τον Οκτώβριο του 2015 από το Υπουργείο Άμυνας με παράκληση προς τη Βουλή να ψηφιστούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου για να προλάβουν να γίνουν οι κρίσεις με τους νέους κανονισμούς. Η Επιτροπή Άμυνας έκρινε ότι απαιτείτο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για μελέτη των κανονισμών και δεν προχώρησε στην ψήφισή τους. Τον Ιανουάριο του 2016 συνεχίστηκε επισταμένα η μελέτη των κανονισμών με στόχο να ψηφιστούν πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις βουλευτικές εκλογές.

Η Επιτροπή είχε δεσμευτεί ότι θα ψηφίζονταν ταυτόχρονα τόσο οι κανονισμοί για τους αξιωματικούς, όσο και οι κανονισμοί για τους υπαξιωματικούς. Για τους αξιωματικούς είχε ολοκληρωθεί η μελέτη των κανονισμών και υπήρχε συμφωνία. Δεν προωθήθηκαν ωστόσο για ψήφιση λόγω διαφωνιών που υπήρχαν στους κανονισμούς για τους υπαξιωματικούς. Τελικά, οι κανονισμοί παραπέμφθηκαν στη νέα Βουλή. Η νέα σύνθεση της επιτροπής Άμυνας αποφάσισε να αποσυνδέσει τους κανονισμούς των αξιωματικών, απ’ αυτούς των υπαξιωματικών και τελικά χθες έγινε κατορθωτό μετά από σχεδόν έντεκα χρόνια να ψηφιστεί νέο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για προαγωγές και αφυπηρετήσεις στην Εθνική Φρουρά.

Όλα τα μέλη της επιτροπής Άμυνας που μίλησαν χθες πριν από την ψηφοφορία υποστήριξαν ότι ο νόμος δεν είναι τέλειος και ούτε θα μπορούσε να ήταν, λόγω των δεδομένων που διαμορφώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. «Εδώ θα είμαστε για να διορθώσουμε τις όποιες αδικίες», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Υποστήριξαν ότι κύριο μέλημά τους ήταν η αποσυμφόρηση της πυραμίδας, η ανέλιξη των νεαρότερων στελεχών καθώς και η επαναφορά του ενθουσιασμού στις τάξεις των αξιωματικών. Πλέον, η μπάλα είναι στο Υπουργείο Άμυνας να εφαρμόσει άμεσα τους νέους κανονισμούς καθώς για φέτος οι κρίσεις θα γίνουν με τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι στους νέους κανονισμούς καθορίζονται, μεταξύ άλλων, τα έτη παραμονής των αξιωματικών σε κάθε βαθμό καθώς και οι ηλικίες αφυπηρέτησης σε κάθε βαθμό. Προνοείται, επίσης, ότι οι αφυπηρετήσεις λόγω ηλικίας σε συνάρτηση με τον βαθμό θα ξεκινήσουν μετά τον ερχόμενο Ιούλιο.

Γράφει: Νέαρχος Κυπριανού

Πηγή: philenews.com

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: