Το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) μελετά να αποσύρει τα παλιότερα μοντέλα μαχητικών αεροσκαφών Boeing F/A-18 Hornet κατά τα επόμενα έτη και ελπίζει να αγοράσει δεκάδες F/A-18E/F Super Hornet για να διαχειριστεί την έλλειψη των μαχητικών κρούσης που θα υπηρετούν στα αεροπλανοφόρα του, δήλωσαν αξιωματούχοι του Ναυτικού.

Το σχέδιο, το οποίο εξακολουθεί να οριστικοποιείται, θα μπορούσε να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν ως μέρος του οικονομικού έτους 2018, είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει δημοσίως.

“Για για να μειωθεί το έλλειμμα των μαχητικών κρούσης και για να ετοιμαστούν καλύτερα οι μελλοντικές πτέρυγες μάχης για τις πιθανές απειλές σύντομα θα αποσύρουμε τα παλιά μαχητικά Hornet, μελετάμε την αγορά αρκετών μοιρών Super Hornet και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να φέρουμε την έκδοση αεροπλανοφόρου του F-35, είπε ο αξιωματούχος.

Το ναυτικό μελετά επίσης να αναπτύξει και ενσωματώσει σε υπηρεσία ένα νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος ανεφοδιασμού που θα επιχειρεί από αεροπλανοφόρα, είπε ο αξιωματούχος.

Πηγές οικείες με τα σχέδια του Ναυτικού είπαν οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της έκδοσης αεροπλανοφόρου του μαχητικού αεροσκάφους Lockheed Martin Corp F-35, οι μεγαλύτεροι από το αναμενόμενο χρόνοι συντήρησης για τα παλιότερα μοντέλα Hornet, και τα μεγάλα ποσοστά χρήσης έχουν αφήσει το Ναυτικό αντιμέτωπο με την έλλειψη περίπου 70 μαχητικών αεροσκαφών για τα επόμενα χρόνια.

Εάν εφαρμοστεί, το σχέδιο θα προσφέρει δεκάδες νέες παραγγελίες για την Boeing και και θα διατηρήσει την γραμμή παραγωγής του Σαιντ Λουις σε λειτουργία για πολλά περισσότερα χρόνια.

“Θα καλωσορίσουμε μια ευκαιρία να αναπτύξουμε ένα σχέδιο, με το Ναυτικό, που θα μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την παροχή τις ισχυρές δυνατότητες του Super Hornet και στο μέλλον,” είπε ο εκπρόσωπος της Boeing, Τοντ Μπλετσερ.

Η βιομηχανία υπέστη μια οπισθοδρόμηση τον προηγούμενο μήνα όταν το Κογκρέσο απέτυχε να περιλάβει 12 Super Hornet στο αμυντικό νομοσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017, ανοίγοντας ένα δυνητικό κενό στην γραμμή παραγωγής της Boeing έως ότου οριστικοποιηθούν οι διάφορες ξένες παραγγελίες από το Κουβέιτ και Καναδά. Το 618,7 δισεκατομμυρίων νομοσχέδιο ψηφίστηκε την Παρασκευή από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, και η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει επί του μέτρου την επόμενη εβδομάδα.

Αξιωματούχοι του Ναυτικού λένε ότι τα μαχητικά μπορούν ακόμα να προστεθούν στο οικονομικό προϋπολογισμό του 2017 ως μέρος ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού που οι νομοθέτες προτρέπουν των νεοεκλεγέντα Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο Δόνταλντ Τραμπ να καταθέσει μετά την ανάληψη της Προεδρίας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι θα ελέγχουν το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο μετά την ορκωμοσία του Τραμπ την 20η Ιανουαρίου, προσβλέπουν καλές προοπτικές στην αύξηση των επίπεδων των στρατιωτικών δαπανών και την κατάργηση ενός νόμου του 2010 που επέβαλε τα υποχρεωτικά ανώτατα όρια στις αμυντικές δαπάνες.

Τα παλιότερα μοντέλα των Hornet θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο Σώμα Πεζοναυτών, το όποιο είναι αντιμέτωπο με τα δικά του ζητήματα συντήρησης, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ανταλλακτικών.

Απόδοση/Μετάφραση από το Reuters.Com για την Προέλαση.

10 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Ίσως άλλη μια καλή ευκαιρία για την Boeing να διατηρήσει για μερικά χρόνια την γραμμή παραγωγής του F-18E/F, και ίσως για την έναρξη της έκδοσης Advanced.

  Απάντηση
  • Γεώργιος Παπαδόπουλος

   … η οποία έκδοση Advanced είναι stealth διότι έχει τη μισή RCS (Radar Cross Section) = πρακτικά τη μισή ανάκλαση στα ραντάρ δυσκολεύοντας υπέρμετρα τον αντίπαλο να τα εντοπίσει! Μήπως η εισαγωγή αυτής της τεχνολογίας (και αντίστοιχα στο F-15 από την Boeing, εκτός από το F-18 της ίδιας) δημιουργήσει πρόβλημα και αρρυθμίες στην ομαλή εισαγωγή του F-35 της Lockheed Martin, όπως και στο F-22 της ίδιας με το F-15 της Boeing μιας και τα μοντέλα της LM το κύριο και βασικό αβαντάζ τους είναι η τεχνολογία που ενσωματώνουν απόκρυψης από τα ραντάρ ή αλλιώς το stealth?

   Απάντηση
   • Theognostos

    Η σύγκριση των χαρακτηριστικών αορατοτητος του F-18 αλλά και του F-15 σε όλες τις εκδόσεις με μπαλώματα με το F-35 και το F-22 ειναι λανθασμένη δεν είναι σωστή. Ειναι αδυνατον να συγκρίνονται αεροσκάφη με αρχικη σχεδίαση στελθ με αεροσκάφη τα οποια εκ των υστέρων λαμβανουν μπαλώματα. Αυτο δεν αναιρεί την προσπάθεια για την χαμηλωση του ίχνους αλλα απλά δεν πρόκειται αυτα τα αεροσκάφη να έχουν το στελθ των άλλων απλα μαθηματικά. Παρομοιο πρόγραμμα για στελθ επρεπε να ειχαν στα F-16 …διοτι εστω οτι καταφερνουν ένα 35% -45% reduction …τότε αυτο ειναι αρκετα μεγαλο επίτευγμα. Έπειτα για το F-18 Advanced ακόμη δεν εχει παρθει η απόφαση για αναβαθμισμένη μηχανή την οποια χρειάζεται. Εαν το F-35 δεν ειχε καθυστερήσει δεν θα υπήρξε λογος για τα F-18. Εν τέλει οι αποφάσεις εχουν και πολιτικό χαρακτήρα οπως και στην Ελλάδα.

   • Gunslinger32

    Πιο σωστό είναι όπως το περιγράφει ο φίλος Theognostos στην απάντηση του, καθώς υπάρχουν όντως σημαντικές διαφορές στην σχεδίαση.
    Να σημειώσω ότι υπάρχουν και στο γαλλικό Rafale χαρακτηριστικά που
    μειώνουν το ίχνος χωρίς να χαρακτηρίζεται ως σχεδίαση Stealth.
    Πρόκειται για τα χαρακτηριστικά που φαίνονται στις παρακάτω φωτογραφίες.

    .html

    Στο εμπορικό κομμάτι η καθυστέρηση του προγράμματος JSF σίγουρα δίνει ευκαιρίες για την Boeing, στην περίπτωση του Καναδά όμως νομίζω πως το θέμα είναι ότι δεν ταιριάζει στις απαιτήσεις τους όσο έχουν αμυντικό δόγμα, αλλά και στις υποδομές υποστήριξης του μαχητικού που ταιριάζουν στο μαχητικό F-18 που ήδη λειτουργούν στην προηγούμενη έκδοση.

  • Theognostos

   Gunslinger εαν εχεις χρονο κοιτα και αυτα…υπαρχουν και αλλες πηγες στον ιστοτοπο….
   http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a432633.pdf
   Cold Plasma Cavity
   Active Stealth Technology

   http://ids.nic.in/tnl_jces_Jun_2011/PDF/pdf/5.%20Stealth%20technology.pdf

   Plasma stealth technology is what can be called as «Active stealth technology» in scientific terms. This technology was first developed by the Russians. It is a milestone in the field of stealth technology. The technology behind this not at all new. The plasma
   thrust technology was used in the Soviet / Russian space program. Later the same engine was used to power the American Deep Space 1 probe. In plasma stealth, the aircraft injects a stream of plasma in front of the aircraft. The plasma will cover the entire body of the fighter and will absorb most of the electromagnetic energy of the
   radar waves, thus making the aircraft difficult to detect. The same method is used in Magneto Hydro Dynamics. Using Magneto Hydro Dynamics, an aircraft can propel itself to great speeds

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    @Theognostos
    Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
    Για την PST θυμάμαι ότι έχω διαβάσει και κάτι σε σχέση με το ρωσικό
    πρόγραμμα MFI.
    Ένα σχετικά άγνωστο κεφάλαιο στην ιστορία των Stealth είναι και το
    γερμανικό πρόγραμμα Lampyrdae(firefly) απο την δεκαετία του 1980.
    Το αναφέρω επειδή παρατήρησα ότι λείπει στην TOC της εργασίας
    του Cadirci. Το πρόγραμμα της ΜΒΒ σταμάτησε για πολιτικούς λόγους.

 2. Gunslinger32

  @Theognostos
  Σε ευχαριστώ Theognostos, ειδικά το τελευταίο θα χρειαστεί μελέτη.
  Για την τεχνολογία Plasma stealth έχω διαβάσει κάτι σε σχέση με το
  ρωσικό πρόγραμμα MFI. Στο TOC του τελευταίου λινκ παρατήρησα
  ότι παρά που αναφέρει το πρόγραμμα Horten IX στο ιστορικό, δεν
  υπάρχει αναφορά για το γερμανικό πρόγραμμα stealth της εποχής
  του 1980 που σταμάτησε για πολιτικούς λόγους, και θέλω να σε
  ρωτήσω αν έχεις ακούσει για αυτό.

  Germany reveals secret Stealth fighter research
  https://www.flightglobal.com/news/articles/germany-reveals-secret-stealth-fighter-research-22117/

  http://www.defenceaviation.com/2007/07/germany-reveals-secret-stealth-fighter-research.html

  http://forum.keypublishing.com/attachment.php?attachmentid=24296&stc=1&d=1085068662

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: