Γραφεί ο Ευστάθιος Βασιλείου

Από τα τέσσερα πακέτα εκσυγχρονισμού που κυκλοφορούν για το Leopard-2, το σύνολο «WertErhaltung» (βελτιωμένης απόδοσης) είναι το πιο άγνωστο, αφού είναι το μόνο που δεν προσφέρεται από γερμανικές βιομηχανίες.

Η Ελβετία απέκτησε 35 άρματα μάχης Leopard-2A4 από την KMW τα οποία χαρακτήρισε Panzer 87 και βάσει της συμφωνίας συμπαρήγαγε άλλα 345, φτάνοντας τον αριθμό των 380. Από τις αρχές του 2006, διαθέτει 134 άρματα που εκσυγχρονίζει με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, 42 τα πούλησε πίσω στη Rheinmetall και 12 ακόμα μετατράπηκαν σε άρματα άρσεως ναρκοπεδίων και μηχανικού. Τα υπόλοιπα (192) τηρούνται σε αποθήκευση.

Το 2013 η ελβετική RUAG Defence παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πακέτο εκσυγχρονισμού του Pz 87/Leopard-2. Το σύνολο περιλαμβάνει συλλογή πρόσθετης θωράκισης ελβετικής ανάπτυξης αρθρωτού τύπου από κράμα τιτανίου για το σκάφος και τον πύργο καθώς και για την οροφή του πύργου (αχίλλειο πτέρνα κάθε άρματος) ενώ υιοθετεί το σύνολο αντιναρκικής προστασίας ανάλογης του Leopard 2A6M.

Ο οπλισμός παραμένει αμετάβλητος με προσθήκη μόνον ενός τηλεχειριζόμενου σταθμού ενός βαρέως πολυβόλου των 12,7mm. To πυροβόλο L-44 των 120mm χειροκίνητης επαναγέμισης διατηρείται. Διατηρείται επίσης το συγκρότημα ισχύος υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα ντηζελ MTU MB-837 Ka501 που αποδίδει 1,500 ίππους. Μια δευτερεύουσα μονάδα ισχύος που επιτρέπει τη λειτουργία των επιμέρους συστημάτων χωρίς εκκίνηση του κυρίως κινητήρα ανάλογη του Leopard-2A6 HEL έχει προστεθεί.

Σημαντικά έχουν αναβαθμιστεί τα ηλεκτρονικά του οχήματος, με το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης να δίνει στο πλήρωμα δυνατότητα hunter-killer και τον ΑΠΜΑ να διαθέτει το νέο περισκόπιο θερμικής απεικόνισης 360° PERI-R17A2 της Carl Zeiss Optronics. Επιπλέον, το όχημα έχει εφοδιαστεί με νέας γενιάς συστήματα πλοήγησης και διαχείρισης πεδίου μάχης. Οι Ελβετοί άλλαξαν επίσης το σύστημα ηλεκτρικής κίνησης του πύργου, που πλέον κινείται στα επίπεδα του Leopard-2A5 και τοποθέτησαν κάμερα οπισθοπορείας.

Η εταιρία RUAG αναφέρει ότι το νέο πακέτο είναι αντιστοίχου επιπέδου με τα γερμανικά Revolution, Next Generation και A7+ και μπορεί να προσαρμόσει τα επίπεδα προστασίας στις ανάγκες κάθε χρήστη. Το πακέτο κάνει το άρμα ικανό να αντιμετωπίσει απειλές σε κορεσμένο αστικό περιβάλλον, ειρηνευτικές αποστολές αλλά και μάχες σε αναπεπταμένο πεδίο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η RUAG δεν διαθέτει το πυροβόλο των 140mm στο σύνολο εκσυγχρονισμού, αν και ήταν η πρώτη που πειραματίστηκε με αυτό.

RUAG

5 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  Στάθη,πάνω που το πήραμε απόφαση ότι «τα Κύθηρα ποτέ δέν θα τα βρούμε,το χάσαμε το πλοίο της γραμμής»,έρχεσαι και μας κολάζεις με 192 παροπλισμένα Pz-87 (δύο ΤΘΤ και εκείνη την σκασμένη την επιπλέον μία ίλη που λιβανίζουμε δέκα χρόνια τώρα),σύν κάτι για αναβαθμισμένα Pz-87 WE.
  Έλεος…
  Μιάς και το ανέφερες όμως,το Pz-87 WE στην πλήρη του εκδοχή,δέν έχει υιοθετηθεί από τους Ελβετούς,ἡ πρόσθετη θωράκιση επέλαχε,και ὁ ρυθμός αναβαθμίσεως όπως είπες είναι βραδύς.
  Το ανεξάρτητο θερμικό περισκόπιο PERI R-17A2 έχει τοποθετηθεί στην θέση του παλαιότερου R-17A1,μπροστά από την θυρίδα του ΑΠΜΑ,περιορίζοντας την ορατότητα του.
  Εδώ ένα αρκετά ευκρινές βίντεο

  Aκόμη,Wert Erhalt,σημαίνει διατήρηση αξίας,και όχι βελτιωμένη απόδοση (Gesteigerte Leistung).
  Εδώ,οἱ Ελβετοί έκριναν ότι το άρμα απλώς επικαιροποιείται έναντι των απειλών.
  Στην περίπτωση των M-109 KAWEST (Kampf Wert Steigerung,αναβάθμιση μαχητικής αξίας),θεώρησαν ότι το σύστημα αναβαθμίζεται,επειδή το πυροβόλο δέν προορίζεται για άμεση εμπλοκή με αντίπαλα πυροβόλα με άμεσο πύρ,οπότε εξετάζεται ἡ γενική του απόδοση ὡς οπλοσύστημα,ἡ οποία όντως επεκτείνεται σε βεληνεκές,και βελτιώνεται στην ταχύτητα τάξεως -σκοπεύσεως- βολής-εκτάξεως,shoot and scoot δηλαδή,που θεωρείται απαραίτητη στο σύγχρονο πεδίο.

  Απάντηση
  • eav2

   Χε χε χε χε!!! Δεν έγραψα παροπλισμένα. Όπως σχολίασα και στην ομάδα στο Facebook τα 192 Pz87 έχουν τεθεί σε αποθήκευση αλλά μάλλον για τις ανάγκες της εφεδρείας, ώστε να μην επιβαρύνουν τον προϋπολογσμό. Δεν είναι γνωστό αν διατίθενται προς πώληση ή παραχώρηση αλλά μια ερώτηση δεν κοστίζει τίποτα 😉

   Τώρα τα γερμανικά μου βελτιώνονται με τη βραδύτητα ενός ασθματικού μέρμηγκα που μεταφέρει τσάντες με ψώνια στην ανηφόρα. Δεκτές όλες οι διορθώσεις και χαίρομαι που είμαι έτι ικανός να πυροδοτήσω έντονα συναισθήματα στους «μαύρους».

   Απάντηση
 2. Gunslinger32

  Το πακέτο αναβάθμισης της RUAG δεν περιέχει σύστημα αυτοπροστασίας όπως φαίνεται
  στις φωτογραφίες, σε αντίθεση με το «Revolution» των Γερμανών.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: