Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας επιθεώρησε την πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του τουρκικής κατασκευής μεσαίου υψομέτρου αντιαεροπορικό πύραυλο Hisar-O. Η δοκιμαστική πτήση του Hisar-O διεξήχθη στο πλαίσιο του σχεδίου για την κάλυψη των αναγκών των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων με ένα αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε με 100% επιτυχία, είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Φικρί Ισίκ που παρακολούθησε την εκτόξευση του πυραύλου

“Έχουμε πολλά συστήματα που αναπτύσσονται από τις βιομηχανίες Roketsan και Havelsan. Τώρα, υπάρχει μια έντονη προσπάθεια να προχωρήσουμε σε πιο σύγχρονα συστήματα”, είπε ο Φικρί Ισίκ, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Το Σύστημα Εκτόξευσης Πυραύλου HISAR είναι ένας πολλαπλής χρήσης εκτοξευτής πυραύλων ο οποίος μεταφέρει και εκτοξεύει μεσαίου και μικρού βεληνεκούς πυραύλους αεράμυνας HISAR.

Το Σύστημα Εκτόξευσης Πυραύλου HISAR-A, στη διαμόρφωση ως ένας μικρού βεληνεκούς εκτοξευτής πυραύλων, λειτουργεί υπό τον έλεγχο του συστήματος έλεγχου πυρός KORKUT το οποίο παρέχει την συντονισμένη λειτουργία των ρυμουλκούμενων πυροβόλων των 35 χιλιοστών με το Σύστημα Εκτόξευσης Πυραύλων.

Το Σύστημα Εκτόξευσης Πυραύλων HISAR είναι ένα σύστημα τεχνολογίας αιχμής και διαθέτει ανοιχτή αρχιτεκτονικής HW6SW για την χρήση τεχνολογίας του μέλλοντος. Ο πύραυλος HISAR εχει μεγίστη εμβέλεια αναχαίτισης 15 χιλιόμετρα και το όχημα εκτοξευτή μπορεί να μεταφέρει συνολικά 6 πυραύλους. Στη IDEF 2015, η μονάδα εκτόξευσης ήταν τοποθετημένη στο σκάφος ενός στρατιωτικού φορτηγού Mercedes-Benz.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Ακσαράι η πρώτη δοκιμή εκτόξευσης του τουρκικού εγχώριου πυραύλου αεράμυνας HİSAR.

Την τελευταία δοκιμή του HİSAR που αναπτύσσουν η ASELSAN και η ROKETSAN παρακολούθησε ο υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ.

Ο πύραυλος που βρίσκεται ακόμη στη φάση των δοκιμών δεν διαφέρει σε τίποτα από παρόμοια μοντέλα πυραύλων αεράμυνας χαμηλού και μέσου ύψους στον κόσμο.

Ο υπουργός χειροκρότησε και συνεχάρη τους Τούρκους μηχανικούς μετά την επιτυχημένη εκτόξευση.

Ο Ισίκ επισκέφθηκε και το πεδίο εκτόξευσης που βρίσκεται σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από το κέντρο διοίκησης ελέγχου και συζήτησε με το προσωπικό.

Στις δηλώσεις που προέβη μετά τη δοκιμή εκτόξευσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής:

«Αν αποκτήσουμε ισχυρά αμυντικά συστήματα καμία χώρα δεν θα μας λοξοκοιτάξει. Πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε και μάλιστα ότι μπορούμε να το κάνουμε ακόμα πιο καλά.»

Αποτελεί καθήκον προς την πατρίδα η ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων με εθνικές και εγχώριες δυνατότητες.

Η ανάπτυξη κρίσιμων συστημάτων αποτελεί την μοναδική επιλογή για την Τουρκία, ανέφερε ο Φικρί Ισίκ.

«Ορισμένες χώρες που τις θεωρούμε φιλικές, έχουν την συνήθεια να επιβάλλουν εμπάργκο και περιορισμούς όταν αντιμετωπίζουμε το παραμικρό πρόβλημα. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε θέσει ως στόχο να αποκτήσουμε όλες τις κρίσιμες τεχνολογίες, να τις αναπτύξουμε και να γίνουμε από τις λιγοστές χώρες στον κόσμο σε αυτόν τον τομέα.»

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε με 100% επιτυχία, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε πως σκοπός τους είναι να αυξήσουν την αποτρεπτική δύναμη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και πως η επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου περνά από το να έχουμε δικαίωμα λόγου διεθνώς στα συστήματα αεράμυνας και αντιπυραυλικά συστήματα.

Η Τουρκία είναι αναγκασμένη να αποκτήσει και να αναπτύξει κρίσιμες τεχνολογίες στα συστήματα αεράμυνας και αντιπυραυλικά συστήματα.

«Θα αποκτήσουμε και σύστημα αεράμυνας και αντιπυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Πηγή: trt.net.tr με στοιχεία απο το armyrecognition.com

54 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Και μάλιστα επάνω σε Mercedes Zetros, κατα τα άλλα θέλουν να πιστεύουν ότι είναι
  ανεξάρτητοι. 😉

  Η δήλωση τους ότι πρόκειται για ένα σύστημα δικής τους σχεδίασης και κατασκευή, μου φαίνεται λίγο υπερβολική καθώς είναι γνωστό ότι έχουν σημαντική βοήθεια απο έξω είτε
  σε μορφή τεχνογνωσίας είτε σε υλικό η και στα δυο.

  Το να μιλάνε για ανεξαρτησία και αντιστάθμιση εμπάργκο με δικά τους προϊόντα, είναι λίγο
  ρομαντικό όταν παρουσιάζουν το σύστημα επάνω σε γερμανικό όχημα και όταν η ΤΗΚ στηρίζεται και θα συνεχίσει σε αμερικάνικα συστήματα, όταν το νέο άρμα μάχης είναι τεχνολογία απο Ν. Κορέα και όταν στις στρατηγικές τους μεταφορές στηρίζονται σε οχήματα απο την Ευρώπη, όπως εμφανίζονται σε διάφορες φωτογραφίες Scania, MAN κλπ. Το ίδιο ισχύει και για την πρόσφατη παρουσίαση του Kasirga επάνω σε όχημα MAN.

  Βέβαια προχοράνε χωρίς αμφιβολία σε αρκετούς τομείς, αλλά απο ανεξαρτησία όπως την
  διαφημίζουν σε διάφορες προπαγανδιστικές δηλώσεις απέχουν αρκετά.

  Απάντηση
   • Gunslinger32

    Τα χάλασαν και με τους Κούρδους, και θα ξεμείνουν απο καλλιτέχνες και ποιοτικό παραμύθι τώρα. Έτσι τους μένει το κακόγουστο θέατρο του AKP.

  • npo

   Έχουν θέσει ένα στόχο (το πολιτικό τους σύστημα έχει θέσει ένα στόχο – ασχέτως των τσακωμών μεταξύ τους ή των μιζών) και τον ακολουθούν. Εμείς?

   Και οι Ιρανοί το ίδιο. Σε μερικές δεκαετίες θα τρίβουμε τα μάτια μας.

   Μου έδωσε την αφορμή ο Αχέρων που είπε «…όταν μάθουμε να θέτουμε προτεραιότητες ουσιαστικές και όχι κυκεώνες …»

   Δεν νομίζω πως είναι κάτι που δεν ξέρουμε και πρέπει να μάθουμε. Ούτε είναι θέμα εκδυτικισμού κλπ κλπ. Νομίζω πως απο την στιγμή που δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας αυτό το κράτος και το πολιτικό του σύστημα δομήθηκε αλλά και στην συνέχεια εξελίχθηκε ωστε να έχει ένα και μόνο σκοπό. Να παίρνει λεφτά απο κάποιους και να τα δίνει σε κάποιους άλλους (ντόπιους, ξένους, δεν έχει σημασία).

   Αν σε οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα μιλήσει κάποιος για αναγκαιότητες, προτεραιότητες, και στόχους θα τον κοιτάνε σαν ούφο. Είτε πιστεύουν πως ΔΕΝ είναι δική τους δουλειά, ή φοβούνται πως όλα αυτά θα τους εκτροχιάσουν απο τον βασικό στόχο (να παίρνουν λεφτά απο κάποιους και να τα δίνουν σε άλλους).

   Η θεωρία μου δλδ λέει πως την πατήσαμε απο την στιγμή που με τις εσωτερικές φαγωμάρες χάσαμε στην επανάσταση και μας έκαναν κράτος κάποιοι ξένοι, κράτος που το έκοψαν και έραψαν κατα πως τους συνέφερε… Κι ας αυτοπαραμυθιαζόμασε πως νικήσαμε..

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    @npo
    Δεν χρειάζεται να πας τόσο μακρυά διότι τα μάτια μας τα τρίβουμε ήδη,
    αυτό βέβαια δεν ισχύει για τον πολιτικό κόσμο, καθώς οι κύριοι προφανώς
    δεν έχουν πρόβλημα με το θέμα όσο καλό περνάνε.
    Ο ΑΧΕΡΩΝ έχει δίκιο σε αυτό που λέει για την ελληνική πραγματικότητα, δεν σχολίασα όμως την ελληνική κατάσταση ούτε θέλω σε αυτή την περίπτωση να κάνω σύγκριση (δεν θα είχε και νόημα) Ελλάδας – Τουρκίας.

    Επιμένω όμως ότι απο μια πραγματική ανεξαρτησία σε τεχνολογικά θέματα είναι ακόμα μακρυά, και θα μείνουν για πολύ, ωραίες οι επιθυμίες
    και όλοι θέλουν ανεξαρτησία αλλά δεν σημαίνει ότι μπορούν.

   • npo

    Gunslinger32

    Δεν διαφωνώ. Η λέξη «ανεξαρτησία» έχει ευρύ φάσμα ερμηνείας. Ανεξάρτητος σε όλα, αν δεν είσαι χώρα 300 μυρίων δεν γίνεται. Αλλά και 300 μυρίων να είσαι πάλι μπορεί να μην γίνεται ή απλά να μην συμφέρει.

    Εγώ το μόνο που θέλω είναι να βρίσκεται η πατρίδα μου μέσα στο παιχνίδι της σχεδίασης/κατασκευής οπλικών/στρατιωτικών συστημάτων. Και για να βρίσκεσαι στο παιχνίδι πρέπει να βάζεις στόχους. Κάποιους τους πιάνεις κάποιους του χάνεις, αναθεωρείς και πάει λέγοντας..

   • Gunslinger32

    @Προβοκάτωρ
    Νομίζω πως δεν αρκεί να φτιάχνεις κοντέινερ που εκτοξεύουν πυραύλους
    και λογισμικό, χρειάζεσαι και τα μέσα μεταφοράς που προφανώς είναι όλα
    εισαγωγής. Όταν στοχεύεις σε ανεξαρτησία όπως την περιγράφει ο Φίκρι,
    πρέπει να φτιάχνεις και τα οχήματα που θα μεταφέρουν αυτά τα όπλα,
    πρέπει να σχεδιάζεις και να κατασκευάζεις τους κινητήρες σασμάν κλπ
    κλπ.

    Ακόμα και τα κράτη με βαριά βιομηχανία και τεράστια τεχνογνωσία,
    όπως μια Σουηδία η μια Ολλανδία δεν μπορούν να είναι ανεξάρτητα,
    και έτσι δεν το βλέπω και για την Τουρκία που έχει ακόμα πολλά να
    μάθει. Άλλο να έχεις τεχνογνωσία για κάποια πράγματα και άλλο να
    μπορείς να κατασκευάζεις ένα μαχητικό η άρμα μάχης χωρίς εξωτερική
    βοήθεια και υποστήριξη.

    Και εμείς κατασκευάσαμε τα Leo2 στην Ελλάδα η τουλάχιστον ένα
    σημαντικό μέρος, έχουμε επίσης συμμετοχή σε άλλα προγράμματα
    όπως το IRIS-T και στα αεροσκάφη της LM, αυτό δεν σημαίνει ότι
    αύριο μεθαύριο θα γίνουμε ανεξάρτητοι, δεν αρκεί να είσαι «βιοτεχνία»
    για να γίνεις ανεξάρτητος παίκτης στην αγορά, και δεν νομίζω ότι θα
    σε αφήσουν οι μεγάλοι να τους χαλάσεις τις δουλειές.

    Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να τους υποτιμάμε αλλά ούτε και το αντίθετο.

 2. Πάτε καλά;

  Παιδες,το να επιλέγω λάθος στόχο και να τον ακολουθο δε σε κάνει καλύτερο κάποιου που δεν έχει ορίστει στόχο. Το πρώτο συνεπάγεται επίσης χαμένους πόρους και χρόνο. Στο τέλος της ημέρας, θα κατεβάσει ο καθένας ό,τι σύστημα έχει. Προτιμάτε συστήματα ευρωπαικά/αμερικάνικα που μεν δεν φτιάξατε εσείς αλλά ξέρετε την ποιότητα μέσω διεθνών διαγωνισμών ή συστήματα εγχώρια και σε αφθονία αλλά σε ποιότητα αυτό που συνεπάγεται μια προστατευόμενη, μη ανταγωνιστική αναξιοκρατική βιομηχανία;

  Το έχω ξαναπει-you pay peanuts, you buy monkeys.

  ΥΓ. ‘Οποιος έχει αμφιβολία για τι δημιουργεί η έλλειψη ανταγωνισμού, ας κοιτάξει λίγο στην Ελλάδα σε καθε επίπεδο. Μπορεί οι επιπτώσεις να μην είναι άμεσα αντιληπτές, ωστόσο υπάρχουν. Και όταν γίνουν αντιληπτές, συνήθως είναι αργά.

  Απάντηση
  • npo

   Οχι φίλε μου. Καλύτερα να έχεις στόχους που ίσως αποδειχτούν λανθασμένοι παρά να είσαι ό,τι βρέξει ας κατεβάσει και έρμαιο των πάντων..

   Ειλικρινά δεν την κατανοώ αυτή την νοοτροπία. Όσα δεν φτάνει η αλεπού … Οι Ελβετοί φτιάχνουν, οι Νορβηγοί φτιάχνουν οι Βέλγοι φτιάχνουν, οι Σουηδοί φτιάχνουν, οι Νοτιοαφρικάνοι φτιάχνουν, οι Ισραηλίτες φτιάχνουν , οι Τούρκοι φυσικά και φτιάχνουν και τα εξάγουν κι όλας, μόνο εμείς δεν μπορούμε να φτιάξουμε ΤΙΠΟΤΑ και πρέπει ν’αγοράζουμε και τις βίδες ωστε να είμαστε 100% εξαρτώμενοι?????

   Μη με τρελαίνεις σε παρακαλώ.

   Απάντηση
   • Πάτε καλά;

    Ένα ένα.
    Για αρχή, παρατηρώ εκτεταμένα σε πολύ κόσμο μια νοοτροπία «φτιάχνουμε άρα έχουμε έσοδα». Απλά όχι. Η ύπαρξη βιομηχανίας δε σημαίνει πως θα είναι κερδοφόρα, δε σημαίνει καν πως θα βγάζει όσα κοστίζει.Και η βιομηχανία συνήθως κοστίζει ΠΟΛΛΑ- δε μιλάμε εδώ για ένα τουριστικό σποτ, λεφτά σε πράκτορες και 2-3 υποδομές σε παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους και κέντρο πόλης. ‘Οταν βάζεις ένα στόχο που ΔΕΝ θα πιάσεις, πετάς λεφτά από το παράθυρο. ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ. ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ.

    Εν συνεχεία, και εμείς φτιάχνουμε npo. Δε φτιάχνουμε ηλεκτρονικά συστήματα σε κατευθυνόμενους πυραύλους αλλά φτιάχνουμε (κυρίως χημικά προιόντα, από τρόφιμα έως πετρελαιοειδή). Φτάχνουμε όσα χρειάζεται και όσα μπορούμε να φτιάξουμε ως μια χώρα 11 000 000 με μη ενιαίο ανάγλυφο, δίχως πλούσιους ορυκτούς πόρους απέναντι σε έναν κόσμο που όλο και περισσότερο βλέπει τα μέσα παραγωγής να μπορούν να φτιάξουν τεράστιες πόσοτητες προιότων σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Δεν είναι το πρόβλημα του τι παράγουμε στο δευτερογενή τομέα αλλά κυρίως η έλλειψη επενδύσεων και η πλήρης κατάρρευση βασικών κλάδων του τριτογενή τομέα (πχ οικοδομή) καθότι σε μη βιώσιμη κατάσταση πριν.

    Το ζήτημα npo δεν είναι λοιπόν να φτάχνουμε βιδες, πυραύλους, τραίνα, βούτυρα και δεν ξέρω τι άλλο. Το ζήτημα είναι να φτιάξουμε πράγματα που θα φέρουν πίσω ΚΕΡΔΗ. ‘Οχι απλά έσοδα, θες κέρδη. Και το τελευταίο δεν είναι καθόλου εύκολο αλλιώς όλοι θα ήταν πλούσιοι. Θες μια λεπτομερή ανάλυση κάθε τομέα, να δεις τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, αν έχει πλεονεκτήματα η χώρα σου σε σχέση με τους αντίπαλους ώστε να πάρεις μερίδιο τς αγοράς, να δεις πόσο θα σου κοστίσει η επένδυση, τι ποσοστό θα έχεις πίσω για απόδοση και αν θα είναι βιώσιμη η όλη φάση. Οι γείτονες δίπλα για την ώρα ζουν τις δικές τους εποχές του 1980 με τον Σουλτάνο να μοιράζει αφειδώς χρήμα. ‘Ομως η ώρα της κρίσεως πλησιάζει και τότε θα δεις πόσο βιώσιμα θα είναι όλα τα παραπάνω.

   • npo

    @ Πάτε καλά;

    Μάλλον μιλάμε για διαφορετικά πράγματα. Τέλος πάντων.. Είμαστε κι εκτός θέματος.

  • Gunslinger32

   @Προβοκάτωρ
   Όπως έγραψα και στον npo, σκοπός μου δεν είναι η σύγκριση Ελλάδος – Τουρκίας,
   διότι δεν έχει νόημα όσο δεν βλέπω σοβαρές προσπάθειες και πολιτική θέληση.
   Αν δεν εννοείς αυτό, θα σε παρακαλέσω να γίνεις πιο σαφής.

   Απάντηση
   • Προβοκάτωρ

    Δεν διατείνεται η Τουρκία ότι είναι ανεξάρτητη αλλά ότι έχει βάλει στόχο να καταστεί ανεξάρτητη σε μεγάλο βαθμό. Κανένα κράτος δεν είναι ανεξάρτητο γιατί όλο και κάτι θα πρέπει να εισάγει (π.χ. ορυκτά). Ούτε διεκδικεί copyright ούτε φωνάζει πως ανακάλυψε τον τροχό.
    Πέραν του μεγαλεπήβολου εγχώριου αεροσκάφους και υ/β κ.α. έχει συνάψει συμφωνίες εδώ και καιρό με όλες τις σημαντικές εταιρείες σε Ευρώπη τουλάχιστον για την απόκτηση τεχνογνωσίας και όχι μόνο.
    Και οι μεγάλες εταιρείες σε Αμερική και Ευρώπη, στην αρχή βγάζανε χάλια προϊόντα αλλά δες που έφθασαν σήμερα με τη βοήθεια (κυρίως) ξένων επιστημόνων (ναζι, ινδων, ιρανων, κορεατών, ρώσων).Είναι θέμα προγραμματισμού και βούλησης και μερικών άλλων στοιχείων που ακόμη δεν έχουμε ως έθνος-κράτος.
    Πρέπει να μας ανησυχούν πολύ σοβαρά μερικά προϊόντα τους (cirit, yildirim, som, uav’s). Δεν γνωρίζω σε τι ακριβώς συνεισφέρει η ΕΑΒ στον IRIS-T αλλά δεν πιστεύω ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας…

    Και ασφαλώς και τίθεται θέμα σύγκρισης των δύο χωρών.

 3. Gunslinger32

  @npo
  Και εγώ αυτό επιθυμώ για την Ελλάδα, αλλά όχι μόνο στον τομέα τις άμυνας, διότι δεν αρκεί.
  Δεν νομίζω πως εξαρτάτε απο τον πληθυσμό ενός κράτος, η Γερμανία για παράδειγμα που
  δεν έχει το μέγεθος μιας Ρωσίας η Αμερικής θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητη, και σε διάφορους τομείς είναι, χρειάζεται όμως τις αγορές, οι ΗΠΑ κλπ το ίδιο η διαφορά απέναντι
  στην Τουρκία είναι ότι οι άλλοι μπορούν χωρίς αντιγραφές και τεχνική υποστήριξη.

  Η Αμερικάνοι, Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί, και Ρώσοι δεν χρειάζονται βοήθεια για να κατασκευάσουν ένα οπλικό σύστημα απο το Α-Ω, το κάνουν μόνοι τους με δικούς
  τους επιστήμονες μηχανικούς και τεχνητές, σε αντίθεση με την Τουρκία που πρέπει
  να αγοράσει τεχνογνωσία απο έξω και πάλι δεν μπορεί να καλύψει όλο το πακέτο
  φορέας/όπλα.

  Παράδειγμα:
  Για να φτιάξει το εθνικό μαχητικό της η Τουρκία αγοράζει τεχνολογία και τεχνογνωσία
  απο μια MTU, LM, Raytheon, Northrop Grumman κλπ κλπ, αυτό δεν το βλέπω να
  αλλάζει, όχι μόνο απο τεχνικής άποψης αλλά και απο οικονομικής, εκτός αν στοχεύουν
  σε ένα τουρκικό JF-17 «Thuner»(και εκείνο χωρίς το χρήμα απο την Κίνα και τον κινητήρα
  απο Ρωσία θα υπήρχε μόνο στο χαρτί). Επίσης νομίζω πως η οικονομία τους δεν μπορεί
  να σηκώσει μια αποτυχία τέτοιου προγράμματος.

  Απάντηση
  • npo

   Δλδ αν φτιάξουν κάτι σαν το Gripen πχ με αμερικανικό κινητήρα και κάποια ηλεκτρονικά απο την Κορέα και Κίνα θα τους χαλούσε? Ή δεν έχουν τ’@@ των Σουηδών? Τι είναι οι Σουηδοί, υπεράνθρωποί? Το ξανθό γένος νο2? Τελευταία φορά που κοίταξα μια χώρα 9,5 εκατομμυρίων είναι… Μικρότερη απο μας, με χειρότερο κλίμα απο μας.

   Εγω εύχομαι να ανοιχτεί η Τουρκία περισσότερο απ’όσο πρέπει και να την πατήσει, ΜΑΚΑΡΙ, αλλά αυτό είναι να ψοφίσει η κατσίκα του -κακού όντως – γείτονα και 2ον μένει να αποδειχτεί. Κι αν δεν την πατήσει? Αν την πατήσει λιγουλάκι ? Εμείς τι κάνουμε?

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    npo,ἡ στάθμη μίας χώρας,είτε τεχνολογικά,είτε στρατιωτικά,είτε οικονομικά (όχι το ειδικό της βάρος ὡς αγοράς) δέν πάει με το κεφάλι,αλλά με την ποιότητα.
    Χρειάζεται και κάποια απομυθοποίηση,όμως.
    Ἡ Σουηδία σχεδιάζει αεριωθούμενα μαχητικά από το ᾿50.
    Οἱ κινητήρες όμως,ήλθαν όλοι από το εξωτερικό,ὡς σχεδιάσεις,και ὁ οπλισμός επίσης.
    Αυτό που θεωρείται και όντως είναι το επίτευγμα των Σουηδών,είναι ἡ σχεδιαστική σύλληψη και υλοποίηση του προγράμματος,σύν βεβαίως την υψηλή προστιθέμενη αξία.
    Και γεγονός είναι ότι οἱ γείτονες αγοράζουν τεχνολογία από τους Σουηδούς,για να φτάσουν στο εθνικό τους μαχητικό-αυτό κάτι λέει.
    Ακόμη,ἡ μικρώτερη ακόμη και από την Σουηδία Φινλανδία,παρουσίασε τα ΝΟΚΙΑ που ξέσκιζαν παγκοσμίως επί τρείς κοντά δεκαετίες.
    Ἡ Ινδία του ενός δισεκατομμυρίου από την άλλη,χρειάστηκε 35 χρόνια για μια εντυπωσιακή αποτυχία άρματος.
    Πιό πρίν,τα δύο βαρύτερα πεπόνια της Δύσεως στον τομέα των αρμάτων,Η.Π.Α και Ο.Δ.Γερμανίας,κατάφεραν,με ενωμένες δυνάμεις,να θάψουν το προηγμένο ΜΒΤ-70.
    Ενώ το μικρό Ισραήλ εξέλιξε το Μερκαβά,και στηρίζεται σ᾿αυτό επί κοντά τέσσερεις δεκαετίες τώρα.
    Ὁ κατάλογος είναι πολύ μακρύτερος,ειδικά ἄν συμπεριλάβουμε και κάποια προϊόντα που τέθηκαν μέν σε υπηρεσία,αλλά σπρώχνοντας πολά προβλήματα κάτω από το χαλί,και πολύ χρήμα κάτω από το τραπέζι.
    Επιστρέφοντας (σάν τις Ερινύες) στην ἑλληνικιά πραγματικότητα,και κρίνοντας και την θέση του διαδικτυακού κουμπάρου μου,(του Πάτε καλά,ντέ),ότι ἡ βιομηχανία έχει κόστος,θα παραθέσω τηλεγραφικώς τα κάτωθι.
    Οἱ απέναντι δέν ακολουθούν το «you pay peanuts,you buy monkeys»,αλλά το «no pain,no gain».(α λά τούρκα,βέβαια,και με κεφάλαια που τους παρέχονται απ᾿έξω,αλλά anyway-αφού πιάσαμε τις αγγλικούρες)
    Το ἄν θα πληρώσουν δύο ἤ τρία Λέοπαρντ 2 για ένα Αλτάϋ,δέν θα απασχολεί κανέναν Ἕλληνα στο πεδίο,θα τους απασχολεί το Αλτάϋ.
    Όπως,στο πεδίο και πάλι,δέν θα παρηγορεί κανέναν Ἕλληνα ότι τα όπλα που θα λείπουν από εμάς γίνανε εφάπαξ,φιέστες,βίλες,πισίνες και αστικά λύματα.

   • npo

    Δεν διαφωνώ Αχέροντα.
    50 χρόνια είπες για την Σουηδία. Συμφωνώ. Δυστυχώς. Η βιομηχανία αντίθετα απο το λογισμικό παίρνει χρόνο.
    Γι αυτό λέω πως μιλάω για άλλο πράγμα με τον κουμπάρο σου. Εγω μιλάω για την Τουρκία, εκείνος για κάποια άλλη χώρα.

    Η Τουρκία εφάρμοσε το δόγμα να αποκτήσει τεχνολογική βάση τουλάχιστον απο το 1990 απ’όσο γνωρίζω. Βήμα βήμα. Αρχίζοντας απο πλυντήρια, τα ΠΙΤΣΟΣ αν δεν κάνω λάθος, που φύγανε απο την Ελλάδα της μάσας και του σούσι.. Δεν πήγε το 1990 να φτιάξει τάνκ και αεροσκάφος κατευθείαν. Ούτε το Αλτάυ το σχεδίασε μόνη της (παρόλο που κατα την γνώμη μου βιάστηκε) ούτε να φτιάχνει τον κινητήρα πάει, ούτε σκέφτεται να φτιάχνει αεροσκάφος 100% μόνη της, ούτε έχει πετάξει τίποτα δις – μια και το πρόγραμμα TAI TFX είναι σε φάση σχεδίασης που σημαίνει πως μπορεί να μείνει απλά paperplane, τυράκι και μάρκετινγκ..

    Όπως είπα, μακάρι να την πατήσουν, προς το παρόν όμως πάνε βήμα βήμα, έστω και ανοιχτό. Σε μερικές δεκαετίες θα είναι ακόμα πιο δυνατοί τεχνολογικά. Εμείς θα παρακαλάμε τους «προστάτες» να μας δώσουν τίποτα απο τα αποθέματα και θα ελπίζουμε οι Αμερικάνοι να τους διαμελίσουν, οι Ρώσοι να τους ισοπεδώσουν και οι Γερμανοί να τους πνίξουν…..

    Τέλος πάντων.. Με συγχύσατε Σαββατιάτικα…

   • Gunslinger32

    @npo
    Να φτιάξουν κάτι σαν το Gripen είναι ένας λόγος, δεν είναι όμως θέμα @@ και δεν πρέπει να το μπερδεύουμε με το Hürkus. Ένα τέτοιο πρότζεκτ θέλει μυαλά, πολύ χρήμα και μακρόχρονη εμπειρία, όπως την έχουν μόνο οι παραδοσιακοί κατασκευαστές. Επίσης απαραίτητη είναι και η ποιότητα όπως είπε και ο ΑΧΕΡΩΝ, δεν είναι απλά θέμα να φτιάξουν ένα αεροσκάφος που πετάει, πρέπει να αντέχει και στον ανταγωνισμό.
    Δεν αρκεί να κάνει στροφές στον ουρανό του Le Bourget.

   • npo

    @ Gunslinger32

    » Ένα τέτοιο πρότζεκτ θέλει μυαλά »

    Μόνο οι Σουηδοί έχουν μυαλά βρε συ? οι Τούρκοι δεν έχουν μυαλά νομίζεις? Κούνια που σε κούναγε.. Μυαλά έχουν και καλά μάλιστα, τεχνογνωσία την αγοράζουν, κεφάλαια έχουν, εμπειρία και τις ειδικότητες δεν έχουν. Ακόμα.. Τις χτίζουν όμως.

    @ δεν πάμε καλά.
    Επενδύσεις σιγουράτζες μόνο οι μαφιόζοι κάνουν. Όλοι οι άλλοι κάνουν επενδύσεις που μερικές πάνε άκλαφτες. Η βασική αρχή είναι να μην βάζεις όλα τ’αυγά σ’ένα καλάθι, και δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Μιλάς λες και η μόνη επένδυση που έχουν κάνει οι Τούρκοι είναι σε όπλα ή αρχίσαν τις επενδύσεις κατευθείαν σε όπλα. Αμ δε… Απλά εμάς μας έχει πάρει ο ύπνος μερικές δεκαετίες..

    Τα πίτσος φύγαν απο την Ελλάδα και κατασκευάζονταν στην Τουρκία. Οι αγρότες οι δικοί τους γίναν τεχνικοί και εξειδικευμένοι εργάτες και οι τεχνικοί οι δικοί μας γίναν πωλητές και γκαρσόνια που είχε πει ένας πανμέγιστος. Και μετά οι δικοί τους τεχνικοί γίναν πιο εξειδικευμένοι σε ηλεκτρονικά και οι δικοί μας μείναν άνεργοι.. Δεν σου κάνει η ΠΙΤΣΟΣ, θες ΠΟΙΟΤΗΤΑ χωρίς εξειδικευμένους τεχνικούς. Σ’έναν άλλο κόσμο ίσως.

    Καλόν ύπνο λοιπόν.

   • X

    Τι αεροπλάνα να φτιάξουμε ?? Μου έλεγε (το 2010) διευθυντής της ΕΑΒ πως παρακαλούσε τους τεχνικούς να κάτσουν να δουλέψουν υπερωρίες για να παραδώσουν έγκαιρα τα αεροπλάνα στην Π.Α και αυτοί του έλεγαν τι είναι αυτά που λέει και πως δεν υπήρχε περίπτωση να καθίσουν να δουλέψουν υπερωρίες γιατί έπρεπε να φύγουν στις τρεις για να πάνε να πιουν καφέ με τις κοπέλες τους στην παραλία της Χαλκίδας. Πρόσφατα που είχα πάει Τανάγρα για το AFW 16 μίλησα με κάποιον που είχε κάνει την πρακτική του στην ΕΑΒ. Μου έλεγε πως παρακαλάει να κλείσει αυτό το mpourdelo. Τον ρώτησα γιατί. Μου απάντησε πως οι τεχνικοί εκεί δεν καταδέχονταν να σηκωθούν από τις καρέκλες τους πριν τις 10 το πρωί ενώ οι καθαρίστριες έπερναν πάνω από 2.000 ευρώ τον μήνα. Πριν χρόνια σε συζήτηση με κάποια εργαζόμενη της ΕΑΒ της έλεγα πως εκεί μέσα είσαστε υπεράριθμοι. Μου είπε ναι αλλά το πρόβλημα δεν είναι ότι είμαστε 100, 200, 300 άτομα παραπάνω αλλά είναι τα στελέχη που βρίσκονται στο ,,ψυγείο,,. Ρώτησα τι εννοεί γιατί δεν το κατάλαβα αυτό περί του ψυγείου. Λοιπόν, υπήρχαν στελέχη που έπερναν μεγάλους μισθούς και είχαν να πατήσουν από κάποτε στην ΕΑΒ για δουλειά.
    Τι να λέμε τώρα. Θέλουμε να σχεδιάσουμε και να παράγουμε και αεροπλάνα ?? Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό. Για χάρη της συζήτησης άντε και το κάναμε. Ε θα μπούμε μέσα με τα μούτρα γιατί για να παράγεις και αεροπλάνα πρέπει να έχουν πιθανότητες εξαγωγών. Όμως κανείς δεν θα αγοράσει ελληνικό αεροπλάνο.

 4. Πάτε καλά;

  Παιδιά, ορισμένα πράγματα δεν γίνονται χθες.Η Σουηδία ήταν εξαρχής μια βιομηχανική πλούσια χώρα, που δεν έζησε ΒΠΠ και χρησιμοποίησε το γεγονός πως το 1950 δεν ήταν κατεστραμμένη αλλά αντιθέτως είχε μαζέψει ανθρώπινο δυναμικό. Και δίχως να έχει κατακερματισμένο πληθυσμό σε ορεινό ή νησιώτικο ανάγλυφο (=κόστος μεταφοράς πρώτων υλών και μετακίνησης εργατικού δυναμικού).

  Πρέπει όσο ακραίο και να ακούγεται να αποβάλλετε τη νοοτροπία του ΔΥ: Οι επενδύσεις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΕΣ ΟΥΤΕ ΦΕΡΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΚΕΡΔΟΣ. ΕΠΕΝΔΥΣΗ = ΡΙΣΚΟ. Το οποίο ρίσκο αν δεν δουλέψει, δεν παράγραφεται. Δεν πας στη δουλειά σου as usual. Αν η επένδυση πάει κατά διαόλου, εσυ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΜΕΣΑ. ΧΑΝΕΙΣ ΛΕΦΤΑ.ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΕ ΑΦΘΟΝΙΑ. Αν εισαι επιχείρηση, χάνεις ρευστότητα απέναντι στον ανταγωνισμό. Χάνεις εικόνα.

  Το ίδιο και ως χώρα- αν επενδύσεις λάθος (η Ελλάδα καλή ώρα), θα έρθει στιγμή που θα το πληρώσεις.Το να φτιάχνω για να φτιάχνω, δίχως να σκέφτομαι αν θα είναι βιώσιμο, έχει επιπτώσεις. Γιατί θα έρθει η στιγμή που θα έρθει ο λογαριασμός, εσύ λεφτά δε θα έχεις και θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι.

  Μην πάμε μακριά- Σουηδία και Φιλανδία καλή ώρα. 3 δεκαετίες μεσουρανούσε η ΝΟΚΙΑ, δεν είδε τα smartphones, βγάλανε και οι ασιάτες κάτι σε μισή τιμή, χρεοκόπησε. Και επειδή ΝΟΚΙΑ=φιλανδική οικονομία, όλη η χώρα βυθίστηκε σε ύφεση. Επειδή οι Φιλανδοί δεν είδανε το δρόμο και κανείς δε νιάστηκε τότε επειδή, η ΝΟΚΙΑ έφτιαχνε γενικά. Στη Σουδία κάποτε είχαν 2 αυτοκινητοβιομηχανίες, τώρα έχουν την εξής μια, τους Κινέζους. Οι οποίοι επί της ουσίας αγοράζουν τεχνογνωσία για να μπορούν σε 20 έτη να χτυπήσουν τους Σουηδούς και Ευρωπαίους. Πόσο βιώσιμο λοιπόν θα είναι για τη Σουηδία να επιμείνει στην αυτοκινητοβιομηχανία; Η νομίζετε πως ήταν τυχαίο που η Saab το ριξε στα αεροσκάφη και παράτησε τα αμάξια; Είδε που έχει ψωμί, πόσοι παίκτες είναι και θυσίασε ολόκληρο τομέα. Και πάλι δίνει γη και ύδωρ για τα Grippen (source code 100% με ό,τι συνεπάγεται για τη μεταφορά τεχνογνωσίας).

  Οι γείτονες συναρμολογούν ξένα οπλικά συστήματα, κάνουν ένα reverse engineering.και νομίζουν πως γίνανε υπερδύναμη. Δαπάνες σε r n d μικρές (για τα δεδομένα τους) και αυτές κυρίως εγχώριες, σε ένα χώρο κυριαρχούμενο από κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις (0 ανταγωνισμός), αναξιοκρατία και ενδογαμία. Επί της ουσίας κάνουν αναδιανομή κρατικού χρήματος όπως κάναμε εμείς με τα στεγαστικά δάνεια για εξοχικά. Και φυσικά αυτό θα καταλήξει όπως καταλήγουν όλα αυτά τα σχήματα, σε ΕΠΩΔΥΝΗ χρεοκοπία. Το πότε ακριβώς είναι άλλη ιστορία.

  ΥΓ. Φύγανε τα πίτσος; Όχι φυσικά. Η πίτσος εξαγοράστηκε το μακρινο 1977 (το σούσι τότε ήταν παρατσούκλι για ανθρώπους με ιδιάζουσες σεξουαλικές προτιμήσεις) από τη γερμανική Ζιμενς επειδή δεν μπορούσε εξ ορισμού να ακολουθήσει το rat race και κάνανε ηρωική έξοδο οι ιδιοκτήτες. ‘Εφερε όσα λεφτά ήταν να φέρει και στο τέλος εξαγοράστηκε. Το μέλλον δεν είναι η Πίτσος που πάντα θα φτιάχνεται φτηνότερα σε Μολδαβία, Βουλγαρία, Αίγυπτο, Ιορδανία κοκ. Το μέλλον είναι η ΠΟΙΟΤΗΤΑ. ΑΛλά ποιοτητα σημαίνει ξεκάθαρα επιλεγμένη στόχευση. ‘ΟΧι μαζικότητα.’Οχι λογικές τύπου «αφού παράγει το δείνα η άλλη χώρα, και εμείς το ίδιο» δίχως να μη ξέρουμε τι βγάζουμε.

  ΥΓ2. Φυσικά και ο πληθυσμός παίζει ρόλο. Οσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός μιας χώρας, τόσο ευκολότερα προσελκύει καταναλωτικές επενδύσεις. Από ένα σημείο και μετά, συμφέρει η δημιουργία εργοστασίου εντός της χώρας για κάλυψη της ζήτησης. ‘Οπως και η τοποθεσία παίζει ρόλο- άλλο πράγμα να είσαι το Ρόττερνταμ, ενσωματώνοντας το εμπόριο Δ. Ευρώπης- Β. Αμερικής και άλλο το να είσαι πχ η Νάπολι ή ο Πειραιάς σε έναν χώρο όπου είσαι κυρίως πύλη για την Ιταλία ή τα Βαλκάνια και τμήμα της Α.Ευρώπης σε μια κλειστή θάλασσα όπου το Σουέζ καθορίζει πόσο εύκολα θα σου έρχονται εμπορεύματα.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Γενικώς συμφωνώ,αλλά επισημαίνω ότι στο ΥΓ2 δέν διαφώνησα:«ἡ στάθμη μίας χώρας,είτε τεχνολογικά,είτε στρατιωτικά,είτε οικονομικά (όχι το ειδικό της βάρος ὡς αγοράς) δέν πάει με το κεφάλι,αλλά με την ποιότητα.»
   Απλώς ὁ πληθυσμός από μόνος του δέν συνεπάγεται ποιότητα,δέν συνεπάγεται στάθμη.
   Σχετικά με την Σουηδία,δέν ισχύει ότι «Η Σουηδία ήταν εξαρχής μια βιομηχανική πλούσια χώρα, που δεν έζησε ΒΠΠ και χρησιμοποίησε το γεγονός πως το 1950 δεν ήταν κατεστραμμένη.»
   Καθ᾿όλον τον 19ο αιώνα,και μέχρι και μετά τον Α΄ΠΠ,ἡ χώρα έδωσε πολλούς μετανάστες.
   Όπως τον συνδικαλιστή Joe Hill (Hillstrom,νομίζω το αυθεντικό όνομα),που έγινε τίτλος τραγουδιού της Joan Baez.
   Kαι,ναί μεν το 1950 δέν ήταν κατεστραμμένη,αλλά ούτε σχέδιο Μάρσαλ ίσχυσε γι᾿αυτήν.
   Και,τέλος,κοίτα,ἡ Σουηδία δέν είναι Ἑλλάδα,αλλά δέν είναι και Ολλανδία,ένα συμμετρικό,ίσιο οικόπεδο.
   Το μεγαλύτερο μέρος της εκτάσεως της είναι ακατοίκητο,και δυσπρόσιτο,ενώ ἡ έκταση της είναι διαμήκης,που συνεπάγεται πάλι κάποια προβλήματα αποστάσεως και συγκεντρώσεως υποδομών.
   Έχει και αρχιπέλαγος στα νότια,το skärgård,με 10.000 νησιά.
   Ἡ ίδια ἡ Στοκχόλμη είναι χτισμένη επάνω σε 30.000 νησίδες!
   https://www.google.de/search?q=map+of+sweden+with+cities&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab&gfe_rd=cr&ei=yJdMWJjsJITe8gfa86aoDw#q=landkarte+stockholm

   Απάντηση
   • Πάτε καλά;

    Οι νησίδες είναι μικρές και κοντά στην επιφάνεια, επί της ουσίας μιλάμε για φιόρδ Αχέροντα ή μικρά σχεδόν ακατοίκητα νησιά. Εδώ έχεις 100 000 στη Ρόδο και 600 000 στην Κρήτη. Πάνω από το 1/10 του πληθυσμου σου ζει σε νησιά..Στη Σουηδία ο πληθυσμός είναι μαζεμένος. Μεγάλο μέρος της έκτασης της είναι καλυμμένο από χιόνια αλλά είναι πολύ μεγαλύτερ σε έκταση χώρα επομένως και τα 3/4 που μένουν είναι αρκετά, με διαθέσιμη (και φτηνή σχετικά) γη για άλλες χρήσεις (πχ βιομηχανία). Βάλε το γεγονός πως ήταν υπερδύναμη στην Αναγέννηση, πως είχε αποικίες έως το 19ο αιώνα (=συσσώρευση κεφαλαίου) και πως έλαβε χρήματα από το σχέδιο Μάρσαλ δίχως να ήταν κατεστραμμένη και έχεις την εικόνα. Δεν ήταν ακριβώς και Νορβηγία πριν (ασύγκριτα φτωχότερη μέχρι να βρουν το πετρέλαιο).

    Ναι σίγουρα, ούτε τα παραπάνω μπορέσανε το 19ο αιώνα να σταματήσουν τη μαζική μετανάστευση στις ΗΠΑ αλλά εδώ είχαμε μαζική μετανάστευση από χώρες όπως Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία, φαντάσου φτωχότερες. Ανέκαθεν η Ευρώπη ήταν η φτωχή ήπειρος εξού και οι μεταναστεύσεις και οι κατακτητικοί πόλεμοι σε Β.Αφρική και Εγγύς Ανατολή. Ο 20ος αιώνας ήταν το ιντερμέδιο, πλέον συνεχίζουμε με το κύριο έργο.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    @ΠΚ
    Αυτά ήταν πολύ παληά,πολύ λίγα,και κόστισαν προστριβές με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις,και κατά κανόνα ήττες.
    Ὁ ισολογισμός εν πάση περιπτώσει ήταν αρνητικός,χώρια ότι δέν έπαιξε ρόλο στην κατοπινή εκβιομηχάνιση και ευημερία.
    Αναλογικά,ήταν ότι και ἡ Ανατολική Αφρική για την Γερμανία,και ἡ Δυτική Αφρική για την Ιταλία,περισσότερο μπελάς και σύμπλεγμα αποικιοκρατικής παρουσίας.
    Δέν ήταν ότι το Κονγκό για το Βέλγιο,ἤ οἱ Ανατολικές Ινδίες για την Ολλανδία.

   • Πάτε καλά;

    Δεν είμαι σίγουρος, ειδικά για τις βαλτικές χώρες και τη Φιλανδία. Παρείχαν εμπορικά προνόμια στους Σουηδούς και λιμάνια.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Στην Βαλτική ήτανε έτσι κι᾿αλλοιώς αχταρμάς,μικρά κράτη και πόλεις κράτη,ιδίως όμως γερμανική παρουσία,με την Χανσεατική Ένωση.
    Ναί,υπήρχαν διευκολύνσεις,υπήρχαν δοσοληψίες,αλλά τίποτε το στρατηγικό,εκτός από το ορυκτό αλάτι,το οποίο απ᾿όσο γνωρίζω το επιτηδεύονταν κυρίως οἱ Γερμανοί.
    Και πάντως,καμμία σχέση σε απόδοση με τα μπαχαρικά,το κακάο και το ταμπάκο που επιτηδεύονταν Πορτογάλλοι και Ολλανδοί.
    Τέλος πάντων,ακόμα και ὁ υπόδουλος Ἑλληνισμός μπόρεσε να επωφεληθεί από τον οικονομικό σφυγμό μεγάλων λιμενουπόλεων της Μεσογείου:Αλεξάνδρεια,Τεργέστη,Μασσαλία τα πιό γνωστά,και την Οντέσσα στην Μαύρη Θάλασσα.

 5. Πάτε καλά;

  Ρε συ npo, δε σε καταλαβαίνω. Μιλάμε για τα οπλικά συστήματα και τις υψηλής τεχνολογίας επενδύσεις των απέναντι ή την οικονομία τους γενικά; Αν μιλάμε για το πρώτο, νομίζω έχω απαντήσει. Αν μιλάμε για τις γενικές τους επενδύσεις, προφανώς και θα πιάσουν τόπο αρκετές επενδύσεις τους. 70 000 000 νοματαίοι χώρα είναι, με ακτές στο Αιγαίο, εσωτερική αγορά έχουν, φτηνό εργατικό κόστος έχουν, κάποια πράγματα θα τα βγάλουν. Δεν μπορεις να τους αποτρεψεις απο το να εξελίσσονται.

  Οι αγρότες οι δικοί τους γίνανε τεχνίτες οι οποίοι γίνανε οικοδόμοι (=οικιστικο μπουμ στα δυτικα) και σε λίγο γκαρσόνια. Επειδή αυτή είναι η πορεία της παγκόσμιας οικονομιας. με τα μέσα παραγωγής να ειναι αυτοματοποιημενα θες λιγοτερους ανθρωπους στον δευτερογενη και περισσοτερους στον τριτογενή τομεα.

  Εμεις πηραμε αυτο το μονοπάτι πιο γρήγορα επειδή χάσαμε το μονοπάτι για εκβιομηχάνιση νωρίς (1950-1960). Καλώς ή κακώς, τώρα που η βιομηχανία πάει ακόμα πιο ανατολικα ή πολυ πιο νοτια, ειναι δυσκολο εμεις να μπουκαρουμε και να αρχισουμε να φτιαχνουμε γενικως. Ακομα και οι γειτονες ζοριζονται. Αλλωστε αυτο ειναι το μελλον της εκαστοτε ΠΙΤΣΟΣ- να εξαγοραζεται απο εταιριες που εχουν κεφαλαιο και να μετακινουν συνεχεια τα εργοστασια σε περιοχες με φτηνοτερο δυναμικο, ειδικά αν τα προιοντα ειναι χαμηλης προστιθεμενης αξιας ή απαιτουν πολλους ορυκτους πορους.

  Απάντηση
  • npo

   Ωραία.

   Κι εγώ την λέω αυτή την θεωρία «εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα ‘ρθεις».
   Αλλά για πλάκα.

   Για να μην μπλέκουμε σε ατέρμονες συζητήσεις περι καπιταλισμού, παγκοσμιοποίησης, κοινωνικής ανθρωπολογίας κλπ το ζουμί είναι ένα. Δικαιολογίες και αιτίες υπάρχουν, αλλά η ευθύνη κάθε έθνους είναι αν μη τι άλλο να προσπαθεί. Περιμένω να δώ την προσπάθεια απο μέρους μας, εννοώ σαν «συλλογικότητα» (sic) – ατομικά προσπαθούμε..

   Απάντηση
   • Πάτε καλά;

    Ποια ευθύνη ρε npo; Ευθύνη να κατασκευάζουμε κουζινέττα; Δλδ η Ταυλάνδη που οι εξαγωγες της ανα κάτοικο είναι περισσότερες από τη Σουδία είναι σοβαρότερη χώρα; Έχει καλύτερη οικονομία; Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά.

    ΥΓ.Όσο για πλάκα ειναι οι δικές μου θεωρίες, άλλο τόσο είναι και οι δικές σου μηδενιστικές.

 6. Gunslinger32

  @npo
  Αγαπητέ npo, θέλει μυαλά με την έννοια ότι χρειάζεται τεχνογνωσία και εμπειρία απο προηγούμενα πρότζεκτ, ο τούρκος έχει πονηριά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να φτιάξει
  ότι επιθυμεί επειδή πληρώνει. Αν ήταν τόσο εύκολο θα είχαν όλοι τεχνολογία Stealth κλπ.
  Υπάρχουν γνωσέις που δεν πωλούνται όσα χρήματα και να προτείνεις, το καλύτερο παράδειγμα είναι η περίπτωση της Ιαπωνίας με το F-22. Και η περίπτωση εξαρτημάτων
  της Texas Instruments σε ρωσικός πυραύλους ΑΑ.

  «Agat, which manufactures the 9B-1101K semi-active radar seeker for the R-27EP/P, the 9B-1103K active seeker for the R-27EA/A, and the 9B-1348E seeker family for the R-77 missile family, publicly disclosed some years ago the use of the Texas Instruments TMS-320 series digital signal processing chip in a late model ‘digital’ variant of the 9B-1103K seeker. This chip is a mainstay of Western military radar design.»

  http://www.ausairpower.net/APA-Rus-BVR-AAM.html

  Απάντηση
 7. npo

  @ Gunslinger32
  Μαζί μιλάμε και χώρια καταλαβαινόμαστε. Ειλικρινά.
  Αναρωτιέμαι αν διάβασες λέξη απ όσα έγραψα.

  @ Πάτε καλά;
  Όλα καλά λοιπόν. Ασ’τους χαζούς τους ανατολίτες να φτιάχνουν κουζίνες, κανα ηλεκτροοπτικό, κανα ραντάρ κλπ. Αφού οι προσέσορες θα είναι ταϊβανέζικοι/κορεάτικοι/κλπ Άσε που μπορεί να χάσουν λεφτά. Εμείς σαν πιο έξυπνοι θα τ’αγοράζουμε. Καμία αντίρρηση.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   @npo
   Ωραία εφόσον δεν καταλαβαίνω λοιπών, περίμενε εσύ να δεις τουρκικό εθνικό μαχητικό,
   με επιδόσεις στο επίπεδο «4ης» γενιάς να είναι «έτοιμο» στην εποχή που θα είναι στάνταρ
   τα 6ης. 😉
   Είπαμε άλλο τι θέλω και άλλο τι μπορώ να κάνω, άλλο να φτιάξεις ενα τυφέκιο και άλλο
   ένα μαχητικό.

   Απάντηση
  • Πάτε καλά;

   Oi απεναντι ας φτιαχνουν ο,τι θελουν. Εμεις ομως ειμαστε υποχρεωμενοι να επενδυσουμε τα λεφτα εκει που θα μας γυρίσουν πίσω περισσοτερα.Μετά, όποιος εχει λεφτά, αγοράζει ό,τι θέλει. Τοσο απλά.

   Απάντηση
 8. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Όλα γίνονται αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και θέληση για να το κάνεις αυτό και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν.

  Όσο για τα χρήματα τα τρώνε οι ξύπνιοι και οι άλλοι ξύπνιοι που μας κυβερνούν δεν κάνουν κάτι για να τα βρουν.

  Πως θα τα βρουν; Μα μαζί με της μελέτες για οπλικά συστήματα που έκανα τους έδινα και της λύσεις που θα βρουν τα χρήματα για να τα κάνουν αυτά!

  Για απλά πράγματα αναφέρομαι όχι για φόρους ή πάρε δάνεια.

  Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας των θειούχων μεταλλευμάτων που από το 1973 το συζητάνε και ακόμα δεν έχουν γίνει πάνε στο εξωτερικό όπως είναι και κερδίζουν αυτοί χρυσό ασήμι κλπ.
  Κέρδος το λιγότερο 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως με της χαμηλώτερες τιμές εικοσαετίας των μετάλλων 1 δις ευρώ κανονικά.

  Τώρα υπολογίστε μόνοι σας πόσα χάσαμε τόσες δεκαετίες και υπολογίστε αυτό με τα επιτόκια δανεισμού για να δείτε πως βγαίνει το 1/4 του δημόσιου χρέους υπάρχει και η άποψη ότι είναι το 1/3 του δημόσιου χρέους.

  Με αυτά και με άλλες λύσεις θα μπορούσαμε να είχαμε μια ακμαία πολεμική βιομηχανία.

  Πχ οι αμερικάνοι μας πρότειναν να κατασκευάσουν στην Ελλάδα εργοστάσιο παραγωγής ρουκετών των 2,75 ιντσών και πυραύλων MLRS εμείς όμως δεν θέλαμε. πότε έγινε αυτό; όταν δοκίμαζαν το εκτοξευτεί ρουκετών με 42 ρουκέτες των 2,75 ιντσών στο πεδίο βολής

  Απάντηση
  • X

   Τι ετήσιες ανάγκες σε ρουκέτες των 2,75 ιντσών και πυραύλους των MRLS έχουν οι ελληνικές Ε.Δ ώστε να δικαιολογείται η κατασκευή εργοστασίου ?? Θα μου πεις ,,σιγά που ξέρω να σου απαντήσω,, Εμ, πετάς εκεί ότι να ΄ναι γιατί νομίζεις ότι ξέρεις πως έχουν τα πράγματα.
   Και επειδή προφανώς δεν έχεις μπει ποτέ να δουλέψεις σε εργοστάσιο και φυσικά ούτε έστησες ποτέ κανένα, έχε υπόψη πως τα πράγματα δεν είναι όπως τα φαντάζεσαι στις ,,μελέτες,, σου.
   Δεν θα μπορούσαμε με τίποτα να έχουμε ακμαία πολεμική βιομηχανία και ούτε θα έχουμε ποτέ που να κατέβει κάτω ο Θεός να μας δώσει τα φώτα του για να φτιάξουμε τέτοια.

   Απάντηση
 9. X

  Οι τούρκοι είναι σοβαροί και κοιτάνε να πάνε μπροστά. Σε αντίθεση με τον Έλληνα που κοιτάει πως θα αγοράσει πόρσε καγιέν, να φορέσει τα ρέυμπαν και να βγει να το παίξει μούρη σε παρέες, πλατείες, παραλιακές λεωφόρους κτλ. Σε ότι αφορά την πολεμική βιομηχανία αυτοί παράγουν πολλά ενώ εμείς τίποτα και έχουμε μείνει στο να λέμε ότι φτιάξαμε ένα Άρτεμις-30, πριν 30+ χρόνια. Έχουμε χάσει το παιχνίδι στην πολεμική βιομηχανία. Ακόμη και με τις καλύτερες προοπτικές δεν θα μπορέσουμε να καταφέρουμε τίποτα. Ο Έλληνας πλέον έχει αλλοιωθεί πολύ. Μας αλλοίωσαν σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου. Η αρχή της μεγάλης καταστροφής άρχισε το ΄81 με τον Αντρέα…
  Δεν κάνουμε για βιομηχανική παραγωγή. Φταίει το κεφάλι μας για αυτό. Γενικά ο Έλληνας απεχθάνεται την χειρονακτική δουλειά και θέλει να ασχολείται με ξεκούραστες δουλειές. (π.χ δουλειά γραφείου, πωλητής)
  Ακόμη και τώρα που λένε πως υπάρχει μεγάλη ανεργία πριν ημέρες αξιωματικός της Π.Α μου μένει σε χωριό κοντά σε αεροδρόμιο μου έλεγε πως ο αδελφός του που είναι αγρότης ζητάει προσωπικό και οι Έλληνες δεν καταδέχονται να πάνε να δουλέψουν στα χωράφια και ας είναι άνεργοι. Ο αδελφός του πληρώνει τον κάθε εργάτη 25 ευρώ για 8 ώρες δουλειάς συν το ένσημο. Αυτοί που πάνε να ζητήσουν δουλειά είναι μόνο πακιστανοί.

  Απάντηση
  • κλειτος ο μέλας

   φίλε X έχεις δίκαιο όταν λες οτι ο ‘ελληνας έχει αλλοιωθεί αρχής γενομένης το 81 ή 67 ή 75 ή ήτο 41 ή το 45 ή το 49 ή οποτε θες δεν έχει σημασια.Αλλα νομίζω είναι προσβολη στη ίδια μας την ίστορια και σε αυτόυς που έδωσαν ακόμα και τη ζωη τους να λέμε ακομα και τώρα οτι χαθηκε το παν και η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτικη βούληση και άτομα που είναι διατεθειμένα να ταυτίσουν τη ζώή τους και τις προσπάθειες τους με τις προσταγές του ΕΘΝΟΥΣ.Θεώρω οτι αν γίνει αυτό σιγα σιγά θα κατορθώσουμε να φτιαξουμε πολεμικη βιομηχανία κάτι που είναι και το μοναδικό μέσον της αποαποικιοποιησης και πραγματικής ανεξαρτησιας μας έστω με αγόρα τεχνολογικών μυστικών και συμπαραγωγες αντι να μας μετατρέψουν σε ταυλάνδη της ευρώπής.Οσο για τη χειρονακτική εργασιά ναι εχεις δικαιο παρατηρείται αυτο το φαινόμενο αλλά το μόνο που χρειάζεται είναι και πάλι ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ.ολα μπορούμε να τα φτιαξουμε ακόμα και τώρα που ειμαστε στο χείλος της καταστροφής σε συνθήκες παρόμοιες με το 1453 κυκλωμενοι από πάντου, αλλα ας οψονται τα πολιτικα τζάκια εξ χαρβαρντ ορμώμενα και οι τυχοδιώκτες εθνοσωτήρες που δεν ξέρουν καν τι περικλείει ο όρος έλληνικό έθνος και ελληνική φυλή.

   Απάντηση
  • Πάτε καλά;

   Ουτε οι βιομηχανικες δουλειες ειναι χειρονακτικες πια ουτε οι δουλειες στον τριτογενη τομεα ειναι πιο ξεκουραστες απο τις βιομηχανικες. Κατσε 12 ωρες να πουλας ορθιος σε πολυκαταστημα ή σερβιτορος και ελα να μου συγκρινεις τη δουλεια με τον υπαλληλο βιομηχανιας που σαρωνει με ενα κουμπι τον κωδικο και πατα το αντιστοιχο προγραμμα στο cnc.

   Απάντηση
   • X

    O Έλληνας έχει απέχθεια στο άκουσμα της λέξης εργοστάσιο και προτιμά δουλειά γραφείου που να κάθεται δουλεύοντας με λευκό πουκάμισο, γραβάτα, και τον φραπέ πλάι του. Είμαστε κατά της χειρονακτικής δουλειάς. Γενικά είμαστε κατά της δουλειάς. Όχι πολεμική βιομηχανία δεν μπορούμε να αναπτύξουμε αλλά ούτε καν μπορούμε να μαζέψουμε ελιές.
    Αυτά περί να πατάει ο υπάλληλος μόνο κουμπιά δεν τα έχω δει ούτε σε -πρώην- κλωστουφαντουργίες στην Ελλάδα αλλά ούτε και σε αυτοκινητοβιομηχανία στο Αννόβερο της Γερμανίας. Και τέλος, αυτός που δουλεύει π.χ σε κλαρκ σε βιομηχανία αλουμινίου στα Οινόφυτα με κυλιόμενο ωράριο και εκτεθειμένος σε καιρικές συνθήκες, πατάει και αυτός μόνο κουμπιά ??
    Για πήγαινε μια βόλτα να δεις πως δουλεύει ο κόσμος σε ένα εργοστάσιο.

   • Δούκας Γαϊτατζής

    Νομίζω αυτό δεν είναι αποκλειστικό γνώρισμα του Έλληνα αλλά της ελληνικής πραγματικότητας όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 50 χρόνια όπου επιβραβεύεται η μετριότητα. Οι Ελληνες που εργάζονται σε οργανωμένες κοινωνίες οπου προάγεται η αριστεία, δούλεψαν και δουλεύουν πολύ σκληρά και διακρίνονται σε πολλούς τομείς.

    Πιστεύω όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι απλά οι κοινωνιες διαμορφώνουν τον πολίτη.

    Επιτρεψτε μου να διηγηθώ μία πραγματική ιστορία. Το καλοκαίρι του 2015 είχα συναντήσει σε ένα νησί του Αιγαίου έναν φίλο γερμανό ο οποίος θαύμαζε την Ελλάδα επειδή μπορούσε να οδηγεί μεθυσμένος χωρίς να φοβάται τη σύλληψη από την Αστυνομία, ο ίδιος, όπως μου είπε, στην Γερμανία ποτέ δεν οδηγούσε μεθυσμένος γιατί εκεί θα έχανε ισοβίως την άδεια οδήγησης.

    Είναι το σύστημα που σε βάζει σε καλούπια.

   • Πάτε καλά;

    Χ, χαλάρωσε λίγο. Δεν είσαι ο μόνος με εμπειρία από βιομηχανία εδώ μέσα. Δεν υπάρχουν μόνο οι δουλειές που απαιτούν «χέρια» σε ένα εργοστάσιο, ούτε υπάρχουν μόνο εργοστάσια που απαιτούν χέρια. Δεν σου είπε κανείς πως δεν υπάρχουν εργοστάσια που απαιτούν χέρια και επισκευές. Αυτό που σου γράψαμε είναι πως υπάρχουν αρκτετά εργοστάσια όπου η χειρονακτική εργασία είναι περιορισμένη στο ελάχιστο. ‘Ενα κλασσικό παράδειγμα είναι η φαρμακοβιομηχανία. ‘Ενα άλλο επίσης κλασσικό παράδειγμα είναι η βιομηχανία ημιαγωγών, hardware και τα σχετικά. Ακόμα και σε βιομηχανίες που κάποτε απαιτούσαν χέρια, πχ αντλίες η τάση είναι η πλήρης αυτοματοποίηση για λόγους κόστους (λιγοτερο εργατικο δυναμικο, λιγοτερα λαθη κοκ). Ναι οκ, υπαρχουν αρκετες βιομηχανιες που δεν είναι τόσο αυτοματοποιημένες αλλά ξέρεις πολύ καλά πως πάμε προς την άλλη κατεύθυνση, ειδικά για τα προιόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Αν θες μπορούμε να το συζητήσουμε το γιατί και το πότε και σε ποιους τομείς αλλά μη νομίζεις πως επειδή σε εργοστάσια τύπου χαρτοβιομηχανίες ή κλωστουφαντουργίες ή μεταλλουργικές βιομηχανίες υπάρχουν ακόμα πολλές βαριές χειρωνακτικές εργασίες, αυτές θα είναι για πάντα.

    Επομένως η γενίκευση είναι υπεραπλουστευμένη.

 10. npo

  @ Πατε καλά κ’ Gunslinger

  Να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους, γιατί φαίνεται πως έχετε φτιάξει μια εικόνα για μένα και αντί να απαντάτε σ’αυτά που λέω απαντάτε σ’αυτά που νομίζετε πως πιστεύω.

  1ον) Κάθε κράτος (πρέπει) να έχει βιομηχανική πολιτική. Ας είναι και στην τελευταία προτεραιότητα. Ας είναι μηδέν. Αλλά να ξέρεις γιατί θες να είναι μηδέν.
  2ον) Αμυντική βιομηχανία χωρίς εμπορική βιομηχανία = ΑΔΥΝΑΤΟΝ.
  3ον) Μπορείς να έχεις εμπορική βιομηχανία χωρίς να έχεις αμυντική. Θέμα επιλογής.
  4ον) Αν έχεις πρόβλημα ασφάλειας κατά την ταπεινή μου γνώμη θες να έχεις μια καλή βιομηχανική βάση στην άμυνα, έστω κι αν πιστεύεις πως αλλού θα έχεις καλύτερη απόδοση κεφαλαίων.
  5ον) κανείς δεν λέει να φτιάχνεις τα πάντα, ή να τα φτιάχνεις απο το μηδέν μόνος σου, ΔΕΝ είπα καν πως οι Τούρκοι θα φτιάξουν μαχητικό με δική τους τεχνογνωσία που προφανώς δεν έχουν ακόμα, ούτε πως θα το φτιάξουν αγοράζοντας τεχνογνωσία απο Άγγλους ή Κορεάτες ή πως δεν θα πάνε τα λεφτά τους στράφι. Τίποτα απ αυτά δεν είπα διότι δεν είμαι μελλοντολόγος. Αυτή την στιγμή το μόνο που υπάρχει για τούρκικο αεροσκάφος είναι η φάση σχεδιασμού.

  Τι είπα λοιπόν, για να μην το μπερδεύουμε. Είπα πως η Τουρκία έχει εδώ και πολλές δεκαετίες πετυχημένη (εκ του αποτελέσματος) βιομηχανική πολιτική με ένα παρακλάδι την τεχνολογία αιχμής και την άμυνα. Κατα συνέπεια έχει διαρκώς εκτεινόμενη βάση επιστημόνων, τεχνικών, μηχανικών, ειδικών σε κάθε τομέα που επενδύει. Εμείς δεν έχουμε καν πολιτική.

  Δεν γίνεται να διαφωνεί κανείς στα παραπάνω.

  Απάντηση
  • Πάτε καλά;

   Φυσικά και γίνεται. Διαφωνώ στο 1,2,4 και 5.

   Τα κράτη δεν πρέπει να καθορίζουν την βιομηχανια τους αλλα αυτο να το κανουν οι ιδιωτες. Δεν πιστευω πως η «νορμαλ βιομηχανια» ειναι αναγκαια για την υπαρξη της αμυντικής (και σε τι βαθμό, πχ η βιοτεχνολογια δε συνδεεται αμεσα με τις ρουκετες), δεν πιστευω πως πρεπει να εχεις αμυντικη βιομηχανια με το ζορι αν ειναι μη ανταποδοτικη η επενδυση και δεν πιστευω πως η Τουρκια εχει επιτιχημενη βιομηχανικη πολιικη εδω και δεκαετιες- ειχε καποια στιγμη επιτυχημενη βιομηχανικη πολιτικη, οχι πια.

   Απάντηση
 11. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  Χ σου αναφέρω μια σοβαρή περίπτωση προγραμμάτων που δεν προχώρησαν όπως ο εκτοξευτής ρουκετών.

  Για την μια το ανέφερα ήδη τότε που δοκίμαζαν τον εκτοξευτεί ρουκετών με της 42 ρουκέτες των 2,75 ιντσών
  που κάποιοι ανώτεροι στρατιωτικοί στραβομουτσούνιαζαν την μούρη τους στο πεδίο βολής, πάλι πέτυχε τον στόχο το καταραμένο!@
  Και όποιος κατάλαβε κατάλαβε!

  Ναι όπως δεν θέλαμε τα τόμα ΑΜΧ-10 ΒΡΜ1 ΚΛΠ!

  Ενώ κάποιοι κατώτεροι στρατιωτικοί που το δοκίμαζαν το επεφειμούσαν πολύ καλό εξαιρετικό δεν έχασε ούτε μια βολή από το κέντρο του στόχου!

  Για της ρουκέτες MLRS ήταν επί Σημίτη!

  Για να μην το ξεχάσω οι πύραυλοι τίμιος τζων δεν διέφεραν από της ρουκέτες των 5 ιντσών στο υλικό προώθησης οι 2,75 είχαν λίγο καλύτερο προωθητικό υλικό για να μαθαίνουν οι νέοι.

  Δηλαδή θα μπορούσαμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο πύραυλο με ελαφριά υλικά με λίγο καλύτερο προωθητικά υλικά και όποιος κατάλαβε κατάλαβε!

  Και επειδή δεν το καταλάβατε το υλικό ήταν ίδιο απλώς υπήρχε η διαφοροποίηση του υλικού επιβράδυνσης της καύσης.

  Με την τεχνογνωσία των MLRS θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε έναν καλύτερο πύραυλο με 150+ χιλιόμετρα εμβέλεια.

  Για τα υπόλοιπα ξέρω γιατί έχω βιομηχανική εμπειρία είχα δική μου επιχείρηση κλπ!

  Απάντηση
  • X

   Eλληνικά καταλαβαίνεις ??
   Πάμε πάλι μπας και καταλάβεις τώρα.
   ΤΙ ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΤΩΝ 2,75 ΙΝΤΣΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΤΩΝ MLRS EΧΟΥΝ ΟΙ Ε.Δ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ????????

   Και εγώ είχα βιομηχανική εμπειρία. Δούλευα για χρόνια στο εργοστάσιο του μπαμπά μου που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας στο είδος του.
   Μην γράφεις ότι μελέτη να ‘ναι λ.χ για πλοία από την στιγμή που δεν έχεις σπουδάσει ναυπηγός.

   Απάντηση
   • ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

    Χ και νευριάζεις και δεν καταλαβαίνεις!
    Για την κατασκευή του εργοστασίου ρουκετών των 2,75 ιντσών έπρεπε να αγοραστούν οι ρυμουλκούμενοι εκτοξευτές ρουκετών με της 42 ρουκέτες από ελληνική εταιρεία.

    Αυτό έκαναν οι τούρκοι με έναν δικό τους εκτοξευτεί Β διαλογής πολύ κατώτερο από τον δικό μας τώρα κατασκευάζουν της ρουκέτες με κατεύθυνση προς τον στόχο.

    Ο εκτοξευτείς ρουκετών παρά την μικρή του εμβέλεια τα 7,5 χιλιόμετρα
    ήταν το ιδανικό όπλο για τα νησιά κυρίως για την αντιμετώπιση των αποβάσεων και των αεραποβάσεων.

    Για τα ΜLRS το έκαναν οι αμερκάνοι για να αγοράσουμε και άλλους εκτοξευτές. όχι δεν δικαιολογούσε οι εκτοξευτές που είχαμε εργοστάσιο κατασκευής! Αλλά θα μαθαίναμε θα είχαμε τεχνογνωσία!

    Η τουρκία όμως προχώρησε και τώρα κατασκευάζει και ρουκέτες για τα ελικόπτερα και πυραύλους.

    Για το κόστος του εκτοξευτεί ήταν ασήμαντο αλλά θα μας έλυνε τα χέρια θα είχαν σοβαρό πρόβλημα οι τούρκοι αλλά κάποιοι δεν το ήθελαν όχι πάντως οι αμερικάνοι!

    Τώρα κάτσε χωρίς πυραύλους να ξεσπάς σε εμένα φίλε μου ενώ οι τούρκοι έχουν!

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: