Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την Πέμπτη (08.12.2016) ότι με μια σύμβαση αξίας 278 εκατομμυρίων λιρών με την ναυπηγική εταιρεία BAE Systems θα ξεκινήσουν οι εργασίες  των δύο νέων περιπολικών σκαφών ανοιχτής θαλασσής (OPV) για το Βασιλικό Ναυτικό.

Τα δύο νέα πλοία ονομάστηκαν HMS Tamar και HMS Spey.

Οι προπαρασκευαστικές εργασίες είναι ήδη σε εξέλιξη και η υπουργός Αμυντικών Προμηθειών, Χαριετ Μπολγουιν, με την παρουσία της στην τελετή κοπής του χάλυβα του HMS Tamar θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη της παραγωγής στο ναυπηγείο Govan στην Σκοτία.

Η σύμβαση με την BAE Systems θα ανεβάσει τον στόλο των πλοίων OPV κλάσης River του Βασιλικού Ναυτικού από τα τρία στα πέντε πλοία.

Τα πέντε πλοία θα αρχίσουν να εισέρχονται σε υπηρεσία το 2018, προς υποστήριξη της αποστολής του Βασιλικού Ναυτικού στην προστασία των εθνικών συμφερόντων στην χώρα και σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, η αξίας 287 εκατ. £ σύμβαση περιλαμβάνει την κατασκευή των HMS Tamar και HMS Spey όπως επίσης και την υποστήριξη για όλα τα πέντε νέα πλοία.

“Η σύμβαση αυτή θα παραδώσει ακόμα δύο σύγχρονα περιπολικά σκάφη ανοιχτής θαλάσσης, το HMS Tamar και HMS Spey, στο Βασιλικό Ναυτικό και διασφαλίσει ζωτικές ναυπηγικές δεξιότητες και εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην Σκωτία”, είπε ο Μπολγουιν.

“Προστατευόμενο από τον αυξημένο αμυντικό προϋπολογισμό, το πρόγραμμα OPV είναι ένα σημαντικό μέρος του κυβερνητικού σχεδίου των 178 δισεκατομμυρίων £ για να εξασφαλιστεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν τον εξοπλισμό που χρειάζονται¨.

Το HMS Tamr και HMS Spey θα κατασκευαστούν στο ναυπηγείο Govan πριν αποπλεύσουν στο Scotstoun για να δεχθούν τον εξοπλισμό τους. Αναμένεται να παραδοθούν το 2019.

Όπως και τα υπόλοιπα πλοία της κατηγορίας του, τα HMS Tamar και HMS Spey θα πραγματοποιούν αποστολές αντιμετώπισης τρομοκρατίας, καταπολέμηση πειρατείας, του λαθρεμπορίου και ναυτικές επιχειρήσεις και αναμένεται να εξοπλιστούν με ένα πυροβόλο των 30 χιλιοστών και κατάστρωμα ελικοπτέρου ικανό να μεταφέρει ένα ελικόπτερο Merlin.

Εκτοπίζοντας περίπου 2000 τόνους, θα έχουν μεγίστη ταχύτητα των 24 κόμβων και θα μπορούν να πλεύσουν 5500 ναυτικά μίλια πριν χρειαστούν ανεφοδιασμό.

Αυτή τη στιγμή η BAE Systems διερευνά μια σειρά εξαγωγικών ευκαιριών με διεθνείς πελάτες για το OPV. Το Βραζιλιάνικο Ναυτικό διαθέτει τρεις κορβέτες κλάσης Amazonas οι οποίες βασίζονται στην σχεδίαση των OPV κλάσης River και κατασκευάστηκαν στις εγκαταστάσεις της BAE Systems στο Ηνωμένο Βασίλειο.

uk_opv_forth

https://defesaglobal.wordpress.com | Το Opv HMS Forth καταπλέει στο Scotstoun.

Απόδοση/Μετάφραση από το navaltoday.com για την Προέλαση.

5 Σχόλια

   • Gunslinger32

    Είναι λογικό που δεν έχει υπόστεγο καθώς δεν υπάρχει αρκετό μέρος σε αυτό το μέγεθος, το ίδιο ισχύει και στις γερμανικές κορβέτες που είναι
    περίπου στο ίδιο εκτόπισμα και έχουν επίσης μόνο ελικοδρόμιο για ανεφοδιασμό κλπ για ελικόπτερα στο μέγεθος του ΝΗ90. Προβλέπουν όμως την φιλοξενία για 1-2 UAV σαν το S-100 camcopter της Schiebel . Εντύπωση στο βρετανικό μου κάνει επειδή φαίνεται να είναι στενή υπόθεση καθώς στην φωτογραφία φαίνεται τα πτερύγια του ρότορα να πλησιάζουν επικίνδυνα στις εγκαταστάσεις του πλοίου.

 1. X

  @Gunslinger32
  Nαι είναι αδύνατο να έχει υπόστεγο για να φιλοξενήσει ένα ΕΗ-101. Αλλά το RN έχει π.χ και τα Lynx. Δεν θα προσνηώνονται μόνο ΕΗ-101. Και οι γερμανικές κορβέτες έπρεπε να είχαν υπόστεγο.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Νομίζω πως η απουσία του υπόστεγου στις μικρότερες μονάδες είναι ένας συμβιβασμός,
   έχω παρατηρήσει επίσης μια τάση προς τα μη επανδρωμένα συστήματα που δεν έχουν
   την ανάγκη μεγάλου υπόστεγου.

   Το Lynx προσφέρεται όντως για μικρότερες μονάδες, οι χρήστες όπως η Γαλλία, Δανία,
   Ολλανδία, Νορβηγία και Γερμανία σχεδιάζουν όμως να το αντικαταστήσουν με άλλο
   τύπο όπως την ναυτική έκδοση του ΝΗ90 και το SH-60(Δανία). Στην Γαλλία ξεκίνησε
   ήδη η αντικατάσταση των Lynx αν δεν κάνω λάθος.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: