Του Αλέξανδρου Νίκλαν*, πρωτοδημοσιεύθηκε στο huffingtonpost.gr

Συσχετίζοντας τις τελευταίες επιθέσεις σε Τουρκία αλλά και γενικότερα την κατάσταση ασφαλείας που επικρατεί στην γειτονική χώρα μερικά πρόχειρα συμπεράσματα.

1. Η αποψίλωση της Τουρκικής αστυνομίας αλλά και της ΜΙΤ επέφερε ραγδαία επιδείνωση της ικανότητας να αντιμετωπίσουν οργανωμένα δίκτυα Ισλαμιστών.

2. Η μέχρι προσφάτως θετική στάση της Τουρκίας σε σχέση με το DAESH που το ενίσχυε οικονομικά με λαθρεμπόριο πετρελαίου αλλά και όπλων είχε φέρει αρκετούς πυρήνες τρομοκρατών εντός της χώρας. Είναι λογικό να υπάρχει πολεμική αντίδραση από τρομοκράτες, τώρα που η Τουρκία έχει στραφεί εναντίον λόγω συμμαχίας με Ρωσία.

3. Το κενό ασφαλείας στην γείτονα χώρα δημιουργεί και πεδίο ελεύθερων δοκιμών και επιθέσεων από τρομοκράτες που πιθανώς να εφαρμόζουν αλλού. Δεν θα απέκλεια μάλιστα μια χημική επίθεση ή επίθεση με ακροβολιστές όπως υποστηρίζει η εφημερίδα Χουριέτ.

4. Το πρόβλημα που υπάρχει για εμάς είναι το ανοιχτό κανάλι μεταναστευτικών ροών όπου εύκολα κάποιος τρομοκράτης μπορεί να χρησιμοποιήσει για διαφυγή αν το «κλίμα γίνει θερμό» σε Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε χώρες υψηλού κινδύνου από την EUROPOL.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Τουρκία θα έχει να αντιμετωπίσει ακόμα σοβαρότερες επιθέσεις, ειδικά κατά στόχων υψηλού συμβολισμού ενώ πλησιάζει και η τουριστική περίοδος. Δεν θα απέκλεια μάλιστα και μια προσπάθεια εκμετάλλευσης από τους Ισλαμιστές να προκαλέσουν μετατόπιση δυνάμεων που έχουν σε Συρία προς την Ν.Α. Τουρκία, ως αντίβαρο προς τα διαδραματιζόμενα σε βόρειες περιοχές της Συρίας.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: