Θα απενεργοποιούνται και δεν θα καταστρέφονται, όπως γινόταν μέχρι σήμερα – Δημιουργείται μια νέα αγορά με ευκαιρίες για συλλέκτες.

Εκποιήσεις παλαιών όπλων αλλά και συστημάτων που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τους τρεις Κλάδους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, από το διαδίκτυο και με χρήση ακόμα και… πιστωτικής κάρτας θα δούμε σύντομα, μόλις ολοκληρωθεί και τεθεί σε ισχύ η σχετική διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, που τυγχάνει και της εγκρίσεως της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.

Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες της «Ε» από πολύ υψηλόβαθμες πηγές του ΥΠΕΘΑ, οι ΕΔ διαθέτουν αυτήν τη στιγμή στις αποθήκες τους δεκάδες χιλιάδες όπλα διαφόρων τύπων τα οποία είναι πλέον «άχρηστα», αφού δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τις ΕΔ όπως, π.χ., τυφέκια βρετανικής κατασκευής «Lee Enfield», αντίστοιχα αμερικανικής M1 Garand με τις ξιφολόγχες τους, αραβίδες Thomson Μ1938Α1, ιταλικά λάφυρα πολέμου Carcano, πιστόλια και περίστροφα κ.λπ.! Με την ίδια απόφαση, θα μπορεί όποιος θέλει να αγοράσει ακόμα και παλαιά αεροσκάφη και ελικόπτερα που αυτή την εποχή «σαπίζουν» (κυριολεκτικώς) στις γωνιές όλων των στρατιωτικών αεροδρομίων της χώρας.

Όλο αυτό το υλικό και πλήθος άλλου που βρίσκεται σε αποθήκες θα μπορεί πλέον να το αγοράσει ο κάθε ιδιώτης συλλέκτης, Έλληνας ή ξένος, καταβάλλοντας το αντίτιμο που θα έχει ορισθεί ή θα προκύψει από την ηλεκτρονική δημοπρασία, σε περίπτωση που κάποιο από τα υλικά αυτά είναι σπάνιο ή σε πολύ μικρό αριθμό, στις ΕΔ! Οι ίδιες υψηλόβαθμες πηγές σημείωναν ότι τα όπλα και τα άλλα προς πώληση παλαιά οπλικά συστήματα και το υλικό θα είναι απενεργοποιημένα, αλλά όχι κατεστραμμένα, με τρυπημένες κάννες κ.λπ., κάτι, άλλωστε, που γινόταν έως τώρα. Γιατί πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΕΔ κατά καιρούς εκποιούσαν παλαιά όπλα, τα οποία μπορούσαν να αποκτήσουν πρώην ή εν ενεργεία μέλη τους, καταβάλλοντας ένα μικρό αντίτιμο, και με τα όπλα κατεστραμμένα, με τον τρόπο που προελέχθη.

Τώρα αυτό θα αλλάξει, καθώς το ίδιο υλικό θα μπορούν να το αγοράσουν οι πάντες, από όλο τον κόσμο, ακόμα και με πιστωτική κάρτα, όπως συμβαίνει με ιδιωτικές εταιρείες σε Ευρώπη και Αμερική που πωλούν συλλεκτικά όπλα στους συλλέκτες και τους τα στέλνουν με το… ταχυδρομείο!

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, μεγάλη και σημαντική μουσουλμανική χώρα της Μέσης Ανατολής έχει συμφωνήσει να αγοράσει πολύ μεγάλο αριθμό ρυμουλκούμενων πυροβόλων των 105 mm του ΕΣ (ο οποίος πλέον δεν τα χρησιμοποιεί, αφού όλο το πυροβολικό του ΕΣ είναι πλέων των 155 mm και των 8 ιντσών και όλο αυτοκινούμενο) έναντι ποσού 80 εκατ. ευρώ!

Επειδή όλες οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη γνωστές, θέλουμε να πιστεύουμε ότι για την υλοποίηση όλων αυτών, που ασφαλώς αποτελούν σημαντικά νέα για τους συλλέκτες (και για το ταμείο των ΕΔ), δεν θα πληγεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο η εφεδρεία.

(ΕΠΕΝΔΥΣΗ 14/01/2017 – ΛΕΩΝΙΔΑΣ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗΣ – lsblaveris@gmail.com)

Πηγή: Σταράτα Λόγια

10 Σχόλια

 1. Gio Hon

  2 σχόλια :
  1) Μήπως θα ήταν καλύτερα αντι να τα απενεργοποιήσουν, να τα πουλήσουν ανάλογα την κατάσταση τους στις ξένες πολιτικές αγορές σε τιμή συλλεκτική == περισσότερα λεφτά. ή καλύτερα…
  2) Να πουληθούν σε σκοπευτικούς συλλόγους για να εξασκηθεί ο κόσμος στις βολές με ραβδωτά τυφέκια κινητού ουραίου ή και ημιαυτόματα. Βάλε κόστος πυρομαχικών, εκμοντερνισμός επίπλων και αλλαγες σε κάννες, μαθήματα στον κόσμο, τριβή και εξοικείωση με τους κανόνες ασφαλείας + τους φόρους που θα δημιουργηθούν απο όλο το πανηγύρι, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει αυτή η κίνηση για την Ελλάδα.

  Γιατί να απενεργοποιηθούν? Είναι κρίμα.

  Απάντηση
  • X

   Aν προέρχονται από στρατιωτική βοήθεια (είτε είναι τυφέκια είτε μαχητικά αεροπλάνα) δεν μπορούμε να τα πουλήσουμε σε άλλη χώρα. Δεν μας το επιτρέπουν αυτοί που μας τα έδωσαν ως βοήθεια. Μπορούμε να πουλήσουμε μόνο όπλα που έχουμε αγοράσει με εθνικούς πόρους και εφ όσον μας δώσει την άδεια της η χώρα που μας τα πούλησε.
   Που το να πουλήσουμε όπλα σε άλλη χώρα είναι σχετικό γιατί δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο για αυτό. (βέβαια είναι εύκολο να γίνει)

   Απάντηση
 2. Kostas

  επιτελους ακουγεται μια καλη ιδεα!
  για να δουμε θα γινει ή θα βγουν διαφοροι «αντιμιλιταριστες» να την μπλοκαρουν με την παραλογη λογικη τους

  Απάντηση
 3. ΑΧΕΡΩΝ

  Mάλιστα…υπάρχουν Carcano,αλλά δέν υπάρχουν ἑλληνικά Μάννλιχερ-Σέναουερ,αφού εκείναι τρέξανε να τα εκποιήσουν ἥδη στην δεκαετία του ᾿90…
  Ούτε για τα εκατόχρονα τηε απελευθυρώσεως της Θεσσαλονίκης δέν είχαν να δώσουν σε ένα ολιγομελές άγημα,και δώσανε Μ1.
  Πάντως,και τα Καρκάνο και τα Λή-Ένφηλντ έχουν την συλλεκτική τους αξία.
  Τα πρώτα είναι μάρτυρες του Έπους του Σαράντα,όπου κυριεύθηκαν μαζικά,αλλά και στην διάρκεια της Κατοχής βρέθηκαν στα χέρια και της Αντιστάσεως,και των ταγμάτων ασφαλείας,και της Χωροφυλακής,αλλά κι στον εμφύλιο έδρασαν από όλες τις πλευρές,και μέχρι και ἡ Σχολή Ναυτικών Δοκίμων τα χρησιμοποίησε μεταπολεμικά.
  Αντίστοιχα και για τα Ένφηλντ,που χρησιμοποιήθηκαν από την Εθνική Φρουρά το 1974.

  Απάντηση
 4. Gio Hon

  @ Ναs Το αντιλαμβάνομαι αυτό που λες αλλά κάποια στιγμή πρέπει να το κάνουμε να πάει μαζί. Στην Κένυα τα καίνε, εμείς εδώ τα δίνουμε έναντι συμβολικού αντιτίμου. Γιατί δεν είμαστε απολίτιστοι για να τα φοβόμαστε και να τα καίμε……

  Για μένα αυτά είναι ιστορικά όπλα και δεν τα ξαναβρίσκεις. Ακόμα και reproduction να γίνουν, δεν θα είναι τα ίδια για βιομηχανικούς λόγους. Οι Αμερικανοί κάνουν repro το Stg 44 και αναγκαστικά απλοποιούν το σχέδιο για λόγους κόστους.

  @ Χ Αυτά τα τυφέκια θα μοσχοπουληθούν στο εξωτερικό, κανένας δεν ενδιαφέρεται τι θα κάνεις ένα τυφέκιο Lee Enfield σήμερα. Μπορούμε επίσης να πουλήσουμε και τα Muskets του 1821, κανένας δεν θα μας πεί τίποτα. Αναφέρομαι μόνο στα τυφέκια όπως είδες, τα άλλα πυροβόλα πχ πυροβολικού δεν με απασχολούν.

  Απάντηση
 5. Gunner

  Μήπως τα παλιά τυφέκια που είναι και ιδιαίτερα σπάνια να πουληθούν στις ΗΠΑ σε συλλέκτες για να βγάλουν οι ΕΔ σοβαρά ποσά; Σε ότι έχει να κάνει με τους σκοπευτικούς συλλόγους, εδώ δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τις παράνομες καραμπίνες, φανταστείτε τι θα γίνει αν πέσουν στα χέρια κάποιων Lee Enfield, M1 Garand κτλ.

  Απάντηση
  • Gio Hon

   Τους συλλόγους όμως μπορείς να τους διαχειριστείς.Αυτοί θα ελέγχουν τα όπλα. Οι παράνομες καραμπίνες είναι ακριβώς αυτό, παράνομες, γι’αυτό και δεν μπορούμε να τις διαχειριστούμε. Αν είναι παράνομα τα όπλα, θα γίνουν και παράνομα πράγματα, που σημαίνει οτι ο χειριστής και ο σκοπός χρήσης είναι παράνομος. Άμα είναι νόμιμα όμως, μερικές χιλιάδες Ελλήνων κατέχουν πιστόλια .022, 9mm, 40 S&W και .45 , και δεν έχει γίνει το παραμικρό.

   Όπως και με τα πιστόλια, η λέξη κλειδί είναι έλεγχος πυρομαχικών. Και θα πηγαίνεις να κάνεις την σκοποβολή σου στο σύλλογο σου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εμπλέκεις τις παράνομες καραμπίνες στο συλλογισμό σου.

   Απάντηση
 6. John

  Τα 1911, σε κατάσταση καινούργιου, όπως είναι κάποια που έχει ακόμα σε αποθήκευση ο Ελληνικός στρατός, θα μοσχοπουλιώντουσαν στις ΗΠΑ! Το ίδιο και τα M1 Garand, και τα Μ1.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: