Μία νέα παραλλαγή του μαχητικού αεροσκάφους της, Gripen, παρουσίασε η Saab: Το Grippen Agressor βασίζεται στη σειρά Gripen C και προορίζεται για την αγορά των εκπαιδευτικών αεροσκαφών- και συγκεκριμένα αυτήν της εκπαίδευσης σε αερομαχίες απέναντι σε εχθρικά αεροσκάφη άλλων τύπων (adversary air combat training).

Η εκπαίδευση σε αερομαχίες περιλαμβάνει (προφανώς) αεροσκάφη τα οποία αναλαμβάνουν τον ρόλο του εχθρού σε ασκήσεις.

Τα «εχθρικά» αυτά μαχητικά (aggressors) και οι πιλότοι τους χρησιμοποιούν εχθρικές τακτικές, τεχνικές και διαδικασίες- ωστόσο, για να είναι όσο πιο πλήρης γίνεται η εκπαίδευση, πρέπει και τα ίδια τα μαχητικά να έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά που θα αντιμετώπιζαν οι πιλότοι υπό κανονικές συνθήκες. Οι πολεμικές αεροπορίες που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, χρησιμοποιούν σε αυτόν τον ρόλο πραγματικά πολεμικά αεροσκάφη που έχουν αιχμαλωτιστεί ή αγοραστεί, ή μαχητικά που έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε να μοιάζουν πιο πολύ στα εχθρικά μαχητικά.

Κατά τη Saab, το Gripen Aggressor είναι ένα ιδιαίτερο αεροσκάφος, αρκετά ξεχωριστό/ διαφορετικό για να μπορεί να παίζει τον ρόλο του αντιπάλου, ώστε οι πιλότοι να εκπαιδεύονται εναντίον του, αναπτύσσοντας τις δεξιότητες που χρειάζονται για να επικρατήσουν απέναντι στα εχθρικά μαχητικά που θα αντιμετώπιζαν στην πραγματικότητα.

Το, βασισμένο στο Gripen C, Gripen Aggressor, έχει διαμορφωθεί ειδικά για τον ρόλο του agressor: Διαθέτει όλα τα πτητικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του Gripen C, καθώς και τις εξελιγμένες δυνατότητες αισθητήτων και datalink του, αλλά δεν φέρει πραγματικά όπλα.

Η Saab θεωρεί πως το αεροσκάφος ενδείκνυται για χρήση στον ρόλο του aggressor από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο των ADAIR (Air Force’s Adversary Air- ΗΠΑ) και ASDOT (Air Support to Defence Operational Training) των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών- χωρίς αυτό να αποκλείει τη χρήση του και από άλλες πολεμικές αεροπορίες, που θα επιθυμούσαν να εκπαιδεύσουν τους πιλότους τους σε επιχειρήσεις εναντίον προηγμένων αντιπάλων.

Πηγή: naftemporiki.gr

One Response

  1. Gunslinger32

    Σαν ιδέα (και εφόσον τα F-5 και A-4 δεν είναι πλέον πρόκληση και δύσκολοι αντίπαλοι για ένα σύγχρονο καταδιωκτικό μαχητικό) δεν φαίνεται άσχημη μένει να υπάρξει ενδιαφέρον απο πελάτες που διαθέτουν τα χρήματα για αγορά/μίσθωση ένος «Gripen Light».

    Περισσότερο ενδιαφέρον θα είχε με κατευθυνόμενη ώσης, θυμάμαι ότι το X-31 με TVC στις δοκιμές τα είχε κατεβάσει όλα στις «σκυλομαχίες»(σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των πιλότων και μηχανικών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα), το μόνο που ξέφευγε παίρνοντας σύντομα ύψος ήταν το F-15 εξαιτίας της ισχύς των κινητήρων του, και επειδή εκείνη την εποχή δεν ήταν δυνατή η βολή πυραύλων σε ελιγμούς με υψηλό φόρτο(αν θυμάμαι σωστά).

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: