Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θα αγοράσουν δυο γαλλικής κατασκευής κορβέτες Gowind 2500, κατασκευασμένες για παράκτια επιτήρηση και ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη (9.11.2017)  από το Ντουμπάι.

Η συμφωνία για τις κορβέτες κλάσης Gowind 2500, που κατασκευάζονται στην Γαλλία, ανακοινώθηκε στο τέλος της διήμερης επίσκεψης του Μακρόν στα ΗΑΕ, ενός συμμάχου της Γαλλίας και μακροχρόνιου πελάτη των Δυτικών αμυντικών βιομηχανιών.

Ο Μακρόν δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την συμφωνία.

Διεθνείς ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), επέκριναν τις Δυτικές χώρες για την αποκομιδή κερδών απο το εμπόριο όπλων στον -υπό σαουδαραβική διοίκηση- στρατιωτικό συνασπισμό που μάχεται εναντίον των -υποστηριζόμενων από το Ιράν- ανταρτών στην Υεμένη, όπου τα ΗΑΕ ειναι βασικό μέλος.

Τον Φεβρουάριο τα ΗΑΕ υπέγραψαν συμφωνίες για την αγορά όπλων αξίας άνω των 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ($), συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής βιομηχανίας Raytheon και του ρωσικού εξαγωγέα όπλων Rosoboronexport.

Πριν από την ανακοίνωση της Πέμπτης, πολλές αμυντικές βιομηχανίες είχαν προσφερθεί για να πωλήσουν τις δικές τους εκδόσεις του σκάφους επιτήρησης στα ΗΑΕ, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής Fincantieri,

Η Αίγυπτος παρέλαβε, εν τω μεταξύ, την πρώτη από τις τεσσερις κορβέτες Gowind που παρήγγειλε από την Naval Group, την πρώτη πώληση του σχεδίου της βιομηχανίας.

Αυτη θα ειναι η τρίτη παραγγελία για την σειρά Gowind της Naval Group, μετά την παραγγελία των τεσσάρων Gowind 2500 από την Αίγυπτο και μέχρι έξι πλοίων παράκτιας μάχης (LCS) που θα βασίζονται στην Gowind 2500 της Μαλαισίας. Εκτοπίζοντας περίπου 2500 τόνους, η σειρά Gowind 2500 ειναι μια πλατφόρμα πολλαπλών αποστολών ικανή έναντι άλλων πλοίων (AshW), ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις (ASW) και αντιαεροπορικές επιχειρήσεις μικρού-προς-μεσαίου βεληνεκούς (AAW).

Η ραχοκοκκαλιά του στόλου του Ναυτικών των ΗΑΕ περιλαμβάνει επι του παρόντος έξι κορβέτες κλάσης Baynunah, ενα πλοίο περίπου 1000 τόνων που σχεδίασε ο γαλλικός ομιλος CMN. Η κλάση Baynunah μια πλατφόρμα πολλαπλών αποστολών, ειναι εξοπλισμένη με ένα κύριο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, δυο πυροβόλα των 27 χιλ., δυο τετραπλά κελιά αντιπλοϊκών πυραύλων MBDA Exocet MM40 Block-III (AshM), ένα πυραυλικό σύστημα Mk49 mod-3 Rolling Airframe Missile (RAM) και τέσσερα δίδυμα κελιά RIM-162C Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) για AAW.

Η ένταξη της Gowind 2500 θα ισοδυναμούσε με έναν ισχυρό συνδυασμό hi/lo με την κλάση Baynunah, η οποία ειναι σχετικά ισχυρό και καλά οπλισμένο πλοίο. Οι τεχνικές λεπτομέρειες της παραγγελίας των Gowind των HAE δεν ειναι ακόμη γνωστές, αλλά θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζουν το πρόγραμμα Baynunah εξοπλίζοντας τις Gowind 2500 με τα βλήματα των MBDA και Raytheon, Exocet MM40 Block-III AShM και RIM-162C ESSM, αντίστοιχα. Το ναυτικό των ΗΑΕ είχε ήδη δαπανήσει στην υποστήριξη και εκπαίδευση του καθενός πυρομαχικού, θα ήταν λογικό αυτό να επεκταθεί για να συμπεριληφθεί στην Gowind 2500 (με αποτέλεσμα ένα κοινό οπλοστάσιο πυρομαχικών).

Για την προστασία των παράκτιων υδάτων, το Ναυτικό των ΗΑΕ έχει επίσης υπο παραγγελία τέσσερα ταχύπλοα (FAC). Σχεδιασμένα απο το ιταλικό ναυπηγείο Fincantieri, τα Falaj 2 εκτοπίζουν 520 τόνους και ειναι οπλισμένα με δυο δίδυμα κελιά MBDA Exocet MM40 Block-III AShM και δυο τριπλά κελιά VLS για τους SAM MBDA MICA-VL.

Απόδοση/Μετάφραση από το france24.com για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: