Το 1,62 δισ. δολ. αγγίζει η τιμή που προτείνουν οι Αμερικανοί για την αναβάθμιση 85 αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) στην πλέον σύγχρονη εκδοχή τους (F-16V ή Block 70). Η τιμή είναι σαφώς υψηλότερη από το 1,1 δισ. δολ. που αρχικά είχε ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στη Βουλή. Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές (προμηθευτές και Π.Α.) εκτιμούσαν ότι η τελική τιμή θα μειωθεί έτι περαιτέρω, λίγο κάτω από το 1,5 δισ. δολ. (περί το 1,28 δισ. ευρώ).

Η επιστολή (Letter of Offer and Acceptance – LOA) από τις ΗΠΑ περιλαμβάνει το σύνολο των ανταλλακτικών αλλά και της υποστήριξής τους και ισχύει ώς τις 31 Ιανουαρίου 2018. Η ημερομηνία δεν είναι δεσμευτική (θα μπορούσε εν ολίγοις να παραταθεί), ωστόσο και από τις δύο πλευρές επιθυμούν την επιτάχυνση των συνεννοήσεων ανάμεσα στην Π.Α. και τους Αμερικανούς, ώστε η τελική συμφωνία να οριστικοποιηθεί εντός της προθεσμίας, προκειμένου να ακολουθήσουν διαδικασίες όπως η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, η ενημέρωση της Βουλής, οι απαραίτητες οικονομικές εγκρίσεις και, βεβαίως, η εκκίνηση των εργασιών αναβάθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πληρωμές του 2018 μπορούν άνετα να καλυφθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό της Π.Α., με τις μεγαλύτερες δυσκολίες να εντοπίζονται το 2019, όταν και αναμένεται να γίνει η προμήθεια των περισσότερων ανταλλακτικών και συσκευών που απαιτούνται, ώστε να γίνει η αναβάθμιση των αεροσκαφών. Περίπου 200 εκατ. δολ. από τα συγκεκριμένα χρήματα υπολογίζεται ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην ΕΑΒ, η οποία και θα αναλάβει την αναβάθμιση των F-16 στο πλαίσιο διαδικασίας συμπαραγωγής με τη Lockheed Martin. Γι’ αυτό τον σκοπό υπολογίζεται ότι θα απασχοληθούν περί τους 400 εργαζομένους στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί ώσπου να αναβαθμιστούν τα αεροσκάφη.

Οι πλέον αισιόδοξοι υπολογίζουν διάστημα μεταξύ 5 και 7 ετών, ωστόσο αρκετοί εκτιμούν ότι η ΕΑΒ δεν θα κατορθώσει να αγγίξει τους απαιτούμενους ρυθμούς εργασίας και θα χρειαστεί μάλλον δέκα. Σε κάθε περίπτωση στην Π.Α. επιθυμούν ταχεία προώθηση του συγκεκριμένου προγράμματος, καθώς εκτιμάται ότι μεγαλύτερη καθυστέρησή του τελικά θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους αναβάθμισης, αλλά και σε ακόμη μεγαλύτερα επιχειρησιακά προβλήματα, κατά τη στιγμή, μάλιστα, που η Τουρκία βρίσκεται στο μέσον ενός κολοσσιαίων διαστάσεων εξοπλιστικού προγράμματος.

Βασίλης Νέδος

Πηγή: Έντυπη έκδοση της «Καθημερινής»- 15.12.2017

14 Σχόλια

 1. Theognostos

  τουλάχιστον αυτό το μερίδιο φαινεται απλο γινεται και σε μικρό ιδιωτικο περιβάλον και μπορει να γινει στην Ελλάδα 1,6 δισ για 85 αεροσκάφη πεντε με επτα χρονια η και δέκα φαινονται πολλά αρμέγουν αγ γ ʹελλαδεςʹ;

  τρια χρόχια εντατικη δουλεια 24 ωρες το εικοσι τετράωρο και αναβαθμηση όλων των αεροσκαφων τι ακριβώς περιλαμβανει η αναβαθμηση;

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   @Theognostos
   Αρμέγουν λέει…φαίνεται κυριολεκτικά για άλλο ένα ωραίο πιάσιμο ..λου, όχι ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί στην τελική ανάλυση, εφόσον θα σήμαινε πολλά περισσότερα έξοδα, αν πάρουμε το παράδειγμα της Νορβηγίας (αλλά όχι αναγκαστικά με την ίδια επιλογή για την αντικατάσταση).

   Όντως απογοητευτικό το χρονοδιάγραμμα, και ειδικά αν το δούμε σε σχέση με τα άλματα που κάνει σήμερα η τεχνολογία. Αν είναι όντως να πάρει μια δεκαετία μέχρι την ολοκλήρωση, προκύπτει και ένα ερώτημα για την σειρά που θα επιλέξουν(είναι όμως και θέμα αποπληρωμής νομίζω). Αν ξεκινήσουν με τα Adv συνεχίζοντας με τα 52+ μένουν στο τέλος τα 50 που θα παραμείνουν ακόμα για πολύ στο τεχνολογικό επίπεδο που είναι σήμερα. Για τα 200 εκατ. $ που υποτίθεται ότι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, έχω μια επιφύλαξη(μέχρι να αποδειχθεί πρακτικά, και αν βρούνε αυτά τα χρήματα).

   Ένα θέμα που παραμένει με αυτή την αναβάθμιση «light»(εάν εξωραίσουμε το νέο ραντάρ), είναι και η έλλειψη ενός ενσωματωμένου παθητικού ηλέκτρο-οπτικού αισθητήρα(IRST), ο οποίος σίγουρα θα γίνει μεγάλο θέμα(εννοείται μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης ως συνήθως) και θα μας βάλει σε επόμενο κύκλο συζητήσεων για προσθήκες, εφόσον πρόκειται για ένα σύστημα State of the Art, που προσφέρεται σε όλα τα μοντέλα των ανταγωνιστών της ίδιας γενιάς(και προφανώς απαραίτητο στην εποχή μας). Άλλο ένα πρόβλημα είναι και τα όπλα, εφόσον δεν είναι όλα διαθέσημα για εμάς(σε περίπτωση που δωθεί όμως άδεια εξαγωγής μικρού αριθμού απο τον Κογκρέσο, νομίζω ότι δεν θα έχει περισσέψει φράγκο(σάλιο) για μια παραγγελία, όπως φάνηκε στην Πολωνία δεν είναι και φθηνά αν είναι σωστές πληροφορίες.

   Άσχετα τι θα συμβεί μετά την αναβάθμιση των γερακιών, ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα που παραμένει κατά την γνώμη μου, είναι η έλλειψη ενός αεροσκάφους ηλεκτρονικής επίθεσης/πολέμου με δυνατότητα SOJ. Δεν γνωρίζω και σε πιο επίπεδο θα βρίσκονται τα μαχητικά που θα αναβαθμιστούν, στον τομέα του cyber hardening/cyber resilience, που αποκτά πλέον και σημασία στα μαχητικά 4ης γενιάς.

   Η τελευταία αναφορά σαν τροφή για σκέψη, για ένα θέμα που δεν φαίνεται να απασχολεί πολλούς που ασχολούνται και παρακολουθούν την υπόθεση των F-16 της ΠΑ(επειδή δεν είδα πουθενά να αναφέρθηκε κάτι σχετικά με το θέμα, στα όσα έχω διαβάσει μέχρι σήμερα).

   Απάντηση
   • Theognostos

    Δέν κατανοώ τό πώς στήν σημερινή εποχή ένα κράτος όπως η Ελλάς δέν έχει αυτοπροστασία στά αεροσκάφη και υπερυθρες οικανοτητες κ.ο.κ δέν θεωρώ ότι έιναι θέμα χρημάτων όπως βρέθηκαν χρήματα γιά τούς ολυμπιακούς αγώνες υπάρχουν χρήματα για τα σωστά οπλικα´ συστήματα και οχι μονον για αεροσκάφη.

    Απορώ πώς η βιομηχανία αφέθηκε να καταρεύση η πολεμικη αλλα και η πολιτικη βιομηχανια με εργοταξίες να φευγουν σε βουλγαρία ενεκα φορων υψηλων

    Δέν έχουν καταλάβει ότι η ψηλη φορολογία παράλληλα με τις συνεχεις απεργίες έχει γινει ένας φαύλος κυκλος μετά δινουν ότι λένε δικαιούται ο κάθε πολίτης κτλ από πού έρχονται τά χρήματα αυτά απορώ πώς βρέθηκαν χρήματα κάπου έιδα 400 ευρω για νεαρα άτομα απο μια ηλικια εως μια άλλη κτλ….εάν υποθέσω 100000 άτομα επι 400 πού βρίσκουν αυτα τά χρήματα υπολογιζω ανω το μισο δισ ευρω για οσους δικαιούνται τι θα πει δικαιούνται μηπως έγινε παραπάνω κρατηση φόρων και τα γυριζουν πίσω….με μισο δις γιατι δεν ανοιγουν μικρες και μεσαίες επιχηρεισεις επιχορηγήσεις με υποσχόμενη τεχνολογια μηχανηματα παραγωγης για να φέρουν και επιστήμονες και τεχνικούς κτλ…
    δέν τα καταλαβαίνω..

    φεριπήν συστημα SOJ μπορει να σχεδιαστει να ειναι τελείως ανεξάρτητο στελθ για τα Φ16 Αλλο συστημα αυτονομο στελθ να περιέχει τρεις ΑΑ κτλ….

    τα ιδια για τα ναυπηγεία αυτονομα συστήματα στελθ για τις πυραυλακατους ωστε να ειναι πολυ δύσκολοι στοχοι

    εξυπνα βλήματα με εξαιρετικο βεληνεκές με χαμηλο κόστος

    λειζερ συστηματα για παροχη πληροφοριών

    portable MRI mag resonance imaging for various applications

    αυξηση των αισθητήρων για τον στρατο

    κ.ο.κ.

    κάπως έτσι να γινονται δουλειες

 2. Giorgos tsagaris

  Aλλο 1.1 δις ευρο ( ο προυπολογισμος του ΓΕΑ για το προγραμμα) και αλλο το 1.1 δισ $ που λανθασμενα αναφερεται στο κειμενο.

  Απάντηση
 3. tallyhogr

  1.62 δις… για 85… 2.4 για ΟΛΑ. Καντε ρε φουστη μου μια ολοκληρωμενη δουλεια και δωστε ολο το ποσο να τελειώνουμε. Δεν αντεχω μισες δουλειες. Οχι τιποτε αλλο, αλλα οτι ΔΕΝ εκσυγχρονιστει, θα αποσυρθεί μια ωρα αρχίτερα. Αυτο σημαινει οτι η αντικατάσταση του θα ερθει επισης μια ωρα αρχίτερα και θα κοστισει παρα πολυ περισσοτερο.

  Παντως το χρονοδιαγραμμα παραδόσεων πάει πολυ μακρία. Προσωπικά θα προτιμουσα μεγάλος αριθμος των αεροσκαφων να εκσυγχρονιστει απο ιδιωτικές εταιριες δικές μας, γιατι λειτουργουν πολυ ποιο ευελικτα και ταχυτερα απο την ΕΑΒ… οπου οι ΕΑΒ βίδες να θελει να αγοράσει, πρεπει να κανει διαγώνισμο με οτι σημαινει αυτο γραφειοκρατικα.

  Απάντηση
 4. Gunslinger32

  @Theognostos
  Έλα ντε εδώ σε θέλω (όπως λένε), με τόσο χρήμα που πέρασε για τουλάχιστον μια δεκαετία (χωρίς διακοπή) σε σκληρό νόμισμα απο την χώρα, πως είναι δυνατόν να βαράει κανόνι μετά απο λίγο, και να ακούγονται και εξυπνάδες στο είδος «μαζί τα φάγαμε», άκους εκεί «μαζί τα φάγαμε».

  Ολοκληρωμένα συστήματα αυτοπροστασίας εγκαταστάθηκαν απο ότι έχω διαβάσει, μόνο στις τελευταίες δυο παρτίδες Mirage και Falcon που αποκτήθηκαν πρίν την κατάρρευση της «Μπανανονοικονομίας» η οποία δούλευε μόνο όσο είχαν την δυνατότητα να κόβουν χρήμα όσο χρειαζόταν σαν μην υπάρχει αύριο.

  Μοιράζοντας απίστευτα ποσά ξένου χρήματος σε οποιονδήποτε, έτσι χρέωσαν δεν ξέρω εγώ πόσες γενιές, χωρίς να σκεφτούν ούτε στιγμή με ποιόν τρόπο θα ξεπληρώσουν αυτά χρήματα.

  Όταν ακούω απο την μια, υπερήφανες πανηγυρικές δηλώσεις στο είδος «θα τους τσακίσουμε» και απο την άλλη αρκετοί να τρέχουν για καύσιμα αυτοκινήτων σε κάτι Βουλγαρίες, Τουρκίες και στα Σκόπια, και όταν μεταφέρουν τις εταιρίες, βιοτεχνίες κλπ στην Βουλγαρία για να μην πληρώνουν φόρους στο κράτος, η όταν ακούω να λένε ότι οι εφοπλιστές απαλλάσσονται απο το κράτος απο την φορολογία, δεν μου κάνει και έκπληξη που τα έκαναν όλα μπάχαλο.

  Δεν ξέρω με πιο παραμύθι πήγαιναν αρκετοί για ύπνο, αλλά ξέρω ότι δανεικά τσάμπα δεν δίνουν πουθενά.

  Μου εχει μείνει η εντύπωση, ότι δεν υπάρχει και πολύ ενδιαφέρον για βιομηχανική ανάπτυξη, και ότι παιδιά με όρεξη για έρευνα και όραμα δεν είναι ευπρόσδεκτα στο βυσματοσύστημα που έχουν τελειοποιήσει, προφανώς για διάφορους λόγους που δεν γνωρίζω.

  Έχω ακούσει παρά πολλές φορές απο μεγάλους σε ηλικία να λένε, «αν θέλεις να προχωρήσεις φύγε έξω, εδώ δεν πρόκειται να σε αφήσουν» η «φύγε απο το ρωμεϊκο για να προκόψεις, εφόσον το μυαλό σου φέρει στροφές».

  Πολλά θα μπορούσαν να σχεδιαστούν και να αναπτυχθούν, η Σερβία είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα ότι οποίος θέλει φτιάχνει. Στην Ελλάδα προτιμουν όμως να είναι πελάτες, προφανώς για να τσιμπάνε και καμία μίζα έτσι στην ζούλα και να τα μεταφέρουν σε λογαριασμούς σε Ελβετίες και διάφορα νησιά στην καραϊβικη η Λουξεμβούργο και διάφορους άλλους φορολογικούς παραδείσους. Όλοι οι άλλοι που δεν έχουν την δυνατότητα να μπουν σε τέτοιους κύκλους μένουν με το αγγούρι στο χέρι. Προσπάθησαν να αναπτύξουν διάφορα όπλα και αλλά συστήματα αλλά κάποιοι έξυπνοι προϊστάμενοι φρόντισαν να μην προχωρήσει τίποτα, σε εποχές που υπήρχε έστω και μια μικρή δυνατότητα να προκύψει κάτι απο τις προσπάθειες που γινόταν, με πρωτοβουλία ανθρώπων που δεν σταματούσαν σε αυτά που τους έδιναν απο έξω.

  Για να μην παρεξηγηθώ, όχι δεν πιστεύω ότι με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσαμε να φτιάξουμε π.χ. ένα IRST για αμυντικές εφαρμογές σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, θα μπορούσαμε ίσως αν είχαμε ξεκινήσει την έρευνα και σχεδίαση πριν απο μια εικοσαετία η πιο νωρίς. Σήμερα το γεράκι απλά πέταξε.

  Με τέτοιες επιθετικές παρατηρήσεις στα ματιά αρκετών γίνομαι κακός, αλλά δεν πειράζει. Με τέτοιες νοοτροπίες δεν πρόκειται ούτε σε χίλια χρόνια να αλλάξει κάτι, αυτό είναι για εμένα το σίγουρο. Όλα έτοιμα απο έξω, για να «γλιτώσουμε» (δήθεν) έξοδα, πολύ έξυπνο τι να πεις. Όλλοι οι άλλοι που προσπαθούν και πετυχαίνουν κάτι είναι «χαζοί», εμείς που τα περιμένουμε όλα απο έξω(και αν γίνεται και με μίζα ευπρόσδεκτη) είμαστε έξυπνοι.

  Αν βρεις ευκαιρία δες τα παρακάτω άρθρα και νομίζω πως θα έχεις μια καλή εικόνα, γιατί δεν έχουμε σήμερα και γιατί γινόμαστε ζητιάνοι δεξιά και αριστερά, πληρώνοντας τρέλα ποσά για αναβαθμίσεις.

  Πολεμική Αεροπορία: Επικίνδυνη Αυταρέσκεια
  https://belisarius21.wordpress.com/2016/09/18/πολεμική-αεροπορία-επικίνδυνη-αυταρ/

  Διαβάστε με προσοχή, για να καταλάβετε γιατί οι Τούρκοι αλωνίζουν στο Αιγαίο. Πως οι κομματικοί αξιωματικοί κατέστρεψαν την Πολεμική μας Αεροπορία και όχι μόνον!

  http://infognomonpolitics.blogspot.de/2011/01/blog-post_5463.html

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Την δεύτερη παραπομπή,την είχα διαβάσει όταν είχε γίνει ἡ ανάρτηση,και δέν τα έλεγε άσχημα ὁ Π.Μπαλές,ὁ οποίος έχαιρε εκτιμήσεως στην ΠΑ από ότι έχω διαβάσει ἤ ακούσει από συνεντεύξεις και σχόλια.
   Ὡστόσο,και ὁ Μπαλές πρόσφατα θρήνησε γοερώς τον εκλιπόντα Κων.Μητσοτάκη,αποδεικνύοντας ότι και αυτός είναι κομματικά ταγμένος.

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Οι περισσότεροι είναι(οι ανώτατοι προφανώς όλοι) αγαπητέ ΑΧΕΡΩΝ, και όπως γνωρίζεις και ο ίδιος όχι μόνο στην Ελλάδα. Σε τέτοιες θέσεις είναι προφανώς αδύνατο να μην υπάρχει εμπλοκή στα πολιτικά, επειδή ο κάθε πρόεδρος προσπαθεί να έχει αρχηγούς στις ΕΔ οι οποίοι ακολουθούν την πολιτική γραμμή που χαράζει αυτός.

    Απο μια απάντηση σε μια παλαιότερη συζήτηση για θέματα εκπαίδευσης στο εξωτερικό(εδώ στην Προέλαση), θυμάμαι ότι σε αρκετές ηγεσίες επικρατεί ένα είδος «je m’en fous» για πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να φέρουν χρήσιμες αλλαγές στις ΕΕΔ.
    Έτσι έχω την εντύπωση ότι το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά ο πολιτικός/κομματικός προσανατολισμός, αλλά μια αντιπαραγωγική αλαζονεία ανώτατων που πιστεύουν απο τον εαυτό τους ότι τα ξέρουν όλα και ότι τα έχουν δει όλα. Με τέτοια αντίληψη και συμπεριφορά, είναι λογικό να μην προχωράνε σε αρκετά σημαντικά σημεία στο θέμα των εξοπλισμών. Παίζουν φυσικά και αυτοί ρόλο που έχουν τον τελευταίο λόγο, νομίζω όμως ότι αν υπήρχε θέληση και πραγματικό ενδιαφέρον δεν θα ήταν αξεπέραστο εμπόδιο, σε αρκετές αποφάσεις.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Πιστολέρο,προφανώς δέν μπορεί να είναι αδιάφορο για τους πολιτικούς ποιοί θα έχουν το πρόσταγμα στις Ε.Δ.
    Και λογικά και οἱ στρατιωτικοί έχουν ἤ αναγκάζονται να αποκτήσουν πολιτικές προτιμήσεις,ακόμη και εκείνοι που δέν καταδέχονται να αναρριχηθούν με βύσμα.
    Ἡ συγκρότηση και συντήρηση στρατεύματος και μηχανισμού εθνικής άμυνας ευρύτερα,είναι υπόθεση της πολιτικής ηγεσίας,οπότε αναπόφευκτα οἱ στρατιωτικοί θα αναπτύξουν προτιμήσεις,συμπάθειες,αντιπάθειες,ἤ και απέχθειες.
    Ὡστόσο,στην Ἑλλάδα των θαυμάτων,έχουμε δεί να εναλλάσονται κόμματα στην κυβέρνηση,να τοποθετούνται «ημέτεροι»,αλλά οἱ Ε.Δ να αντιμετωπίζονται διαχρονικά ὡς παραπαίδι.

   • Gunslinger32

    Σύμφωνοι αγαπητέ ΑΧΕΡΩΝ, το σύστημα έτσι δουλεύει παντού νομίζω(ακόμα και στα σοσιαλιστικά κράτη όπως την Κίνα η παλαιότερα και στην ΕΣΣΔ).
    Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ΕΔ στην Ελλάδα απο τους πολιτικούς, ίσως έχει να κάνει με προηγούμενα (ιστορικά) γεγονότα και διαμάχες των δυο «αντιπάλων» (πολιτικών – στρατιωτικών) για την εξουσία στην Ελλάδα. Αυτό εννοείται ότι δεν δικαιολογεί, μια «αποστρατικοποίηση» η στρατιωτική αποδυνάμωση της χώρας, για να ικανοποιείται το γόητρο μιας πλευράς η για να ξεκαθαρίζονται παλιές υποθέσεις.

    Λίγη σοβαρότητα δεν θα έβλαπτε (και στις δυο πλευρές), παρά τις διαφορές που υπάρχουν.

  • Theognostos

   απεχθάνομαι οτιδήποτε έχει νά κάνει με μικροψυχίες εγωκεντρικές τάσεις ανθρώπων οι οποιοι εν τελει κάνουν οχι το καλον το άριστον το ευέλπιστον το αιεν αριστευειν το αιεν υψηκρατείν αλλά τα χείριστα

   θυμαμαι περιπτωση ανθρωπου ο οποιος ηταν μηχανικος στα μιραζ Φ1 τελείωσε πηγε τοτε να βρει δουλεια στην Ολυμπιακη αεροπορία του ζητησαν να γραφτει στο κομμα πασοκ αρνηθηκε εξηγωντας οτι δεν ασχολειται μέ πολιτικά θέματα τοτε ο αρμοδιος μπροστά του έκανε ολα τα χαρτια μία μπαλα και τα πεταξε στον καλαθο αχρήστων ο αχρηστος.

   Απάντηση
  • Theognostos

   κοίταξα τις αναρτήσεις προσεκτικά ευχαριστω το να μήν γινεται σωστη ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικου σε ένα κράτος ειτε στην πολιτικη καθημερινη ζωη ειτε στην αμυνα ισοδυναμει με εσκεμμένη καταστροφη `

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Αυτό είναι που βλέπουμε σήμερα στην Ελλάδα, μια καταστροφή απίστευτου μεγέθους και διαστάσεων σε οικονομία, κοινωνία, παιδεία και στον χώρο της άμυνας(όπως και σε διάφορα αλλά σημεία).

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: