Έγγραφο αίτημα για έναρξη συζητήσεων με σκοπό την απόκτηση δύο φρεγατών τύπου FREMM αναμένεται να στείλει η ελληνική κυβέρνηση στο Παρίσι εντός του επόμενου μήνα.

Οι επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία θα γίνουν αρχικά σε στρατιωτικό επίπεδο, ξεκινώντας από τον Φεβρουάριο, όταν αναμένεται να έχει φθάσει στο Παρίσι και το σχετικό έγγραφο από την ελληνική κυβέρνηση. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται σε συνέχεια σχετικής προφορικής συμφωνίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αρχικός στόχος της Αθήνας είναι η επίτευξη συμφωνίας για δύο φρεγάτες πολλαπλών ρόλων τύπου FREMM και οι πλέον αισιόδοξοι θεωρούν ότι πιθανότατα θα μπορούσε να επεκταθεί κατά δύο ακόμη πλοία (δηλαδή, συνολικά τέσσερις). Ωστόσο, λόγω του αρκετά υψηλού κόστους ανά μονάδα (500-600 εκατ. ευρώ ανά φρεγάτα), οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα είναι προετοιμασμένη να συζητήσει για την εναλλακτική προμήθεια γαλλικών κορβετών τύπου Gowind.

Οι συγκεκριμένες κορβέτες συνιστούν αρκετά πιο οικονομική λύση. Σε κάθε περίπτωση στις προδιαγραφές του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) προκρίνονται οι FREMM, ως φρεγάτες με ενισχυμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες και, κυρίως, προβολή παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποκτά αυξανόμενη σημασία για την Ελλάδα, αλλά και τον χώρο συνεργασίας με Κυπριακή Δημοκρατία και Ισραήλ. Σημειώνεται ότι η προμήθεια σύγχρονων φρεγατών κρίνεται από το ΓΕΕΘΑ αλλά και το ΓΕΝ ως απόλυτης προτεραιότητας, αφενός λόγω της γήρανσης του υφιστάμενου στόλου, αφετέρου λόγω της διαφαινόμενης αύξησης της ανάγκης παρουσίας της Ελλάδας στην ανοιχτή θάλασσα.

Προμήθεια λέμβων

Τον Φεβρουάριο πιθανότατα θα προχωρήσει και η προμήθεια λέμβων υψηλής ταχύτητας τύπου Mark-V (μήκους 25 μέτρων), η αποδέσμευση των οποίων έχει ήδη εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ εστάλη και η σχετική επιστολή αποδοχής (Letter of Acceptance).

Στις ΗΠΑ θα μεταβεί τον Φεβρουάριο αντιπροσωπεία Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι θα επιθεωρήσουν τις συγκεκριμένες λέμβους, που θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των βατραχανθρώπων του Π.Ν. Η συγκεκριμένη προμήθεια ακολουθεί την πρόσφατη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την απόκτηση 70 ελικοπτέρων ΟΗ-58D Kiowa Warrior, η οποία εγκρίθηκε και οριστικά από το ΚΥΣΕΑ και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σοβαρή αναβάθμιση του οπλοστασίου της Αεροπορίας Στρατού.

Οι πρώτες αφίξεις των ελικοπτέρων θα αρχίσουν εντός του 2018 και η αρχική επιχειρησιακή ικανότητά τους αναμένεται να έχει επιτευχθεί έως το 2019. Στόχος του αρχηγού ΓΕΣ Αλκ. Στεφανή είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη ένταξή τους στις δομές της Αεροπορίας Στρατού με διασπορά τους στα νησιά του Αιγαίου. Από τα 70 ελικόπτερα, τα 36 θα φθάσουν στην Ελλάδα με τον πλήρη εξοπλισμό τους. Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για εκπαίδευση και ανταλλακτικά.

Βασίλης Νέδος

Πηγή: Έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Η Καθημερινή» (12 Ιανουαρίου 2018).

23 Σχόλια

 1. Gunslinger32

  Νομίζω ότι η αναφορά για την τιμή αγοράς των πλοίων είναι προχθεσινή, και δεν έχει σχέση με το σημερινό κόστος των πλοίων.
  Οι μονάδες για το Μαρόκο κόστισαν γύρω στα 650 εκατ $(ανά μονάδα), και οι Ιταλό-γαλλικές 100 εκατ. παραπάνω(ανά μονάδα). Αν μαζί με τα παρελκόμενα φτάνουν το 1 δις (ανά μονάδα), όπως αναφέρθηκε σε διάφορες δημοσιεύσεις, ίσως οι μικρότερες Gowind να είναι πιο κοντά στις οικονομικές δυνατότητες μας(χωρίς να γίνει αναγκαία μια πώληση άλλων μονάδων, όπως συνέβει στην περίπτωση για την αναβάθμιση των γερακιών, σύμφωνα με την αναφορά στο Δούρειος Ίππος*)

  Αν γίνει όντως κάτι και έρθουν(όντως; που φαίνεται όμως λίγο δύσκολο) αλλά χωρίς μια προετοιμασία για τους Scalp Naval(VLS Sylver A-70), θα γίνει πάλι μισή δουλειά και ένας χλιαρός συμβιβασμός. Ένα θέμα θα είναι όμως και η ένταξη ενός νέου αντιαεροπορικού όπλου, για μικρές και μεγάλες αποστάσεις στο οπλοστάσιο των ΕΕΔ.

  *
  «Στην ουσία η «διαχείριση» των ελληνικών F-16 Block 30 πέρασε στην Lockheed Martin και βρέθηκε η εναλλακτική λύση των ΗΑΕ, που είναι πρόθυμα να αγοράσουν το σύνολο των 32 αεροσκαφών.»

  http://www.doureios.com/wp/2018/01/04/2018-η-ανατολή-της-μνημονιακής-πολεμικ/

  Απάντηση
 2. Pagoboy

  Belh@arra ….μικρότερο εκτοπισμα -αρα και κοστος!! πιο ισχυρο ρανταρ με πραγματικες αντιβαλλιστικες και αντιεροπορικες δυνατοτητες ..και ευκαρια να αναλάβουμε καποιο ουσιαστικο υποκαταστευαστικο εργο κατα την αναπτυξη της…

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Στα πολεμικά πλοία,το κόστος δέν είναι σε άμεση συνάρτηση με το εκτόπισμα,αλλά με τα εγκατεστημένα συστήματα.
   Το εκτόπισμα αποτελεί κλάσμα του συνολικού κόστους,με το οπλικό δυναμικό να κατέχει την μερίδα του λέοντος.

   Απάντηση
   • Gunner

    Η Αγορά τότε Γαλλικών πλοίων με εντελώς άγνωστα στο ΠΝ όπλα, θα εκτοξεύσει το κόστος. Γιατί δεν πάνε Γερμανία για να ζητήσουν 2 F-124 ή Ολλανδία για 2 LCF ή ακόμη στην Ισπανία για 2 F-100;

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Gunner,επειδή το έργο με τις FREMM έχει ξαναπαιχτεί,θα πουλήσουν πρόσχημα ότι θα πάνε πακέτο με Scalp Navale,μετά,όταν (νομίσουν) ότι το πράγμα ρυθμίστηκε,θα το σκεφτούν πιό «ώριμα»,και θα διαπιστώσουν ότι τα Scalp Navale,δέν είναι αυτό που κατα προτεραιότητα χρειαζόμαστε.
    Έτσι θα ισχύσει το λαϊκό γνωμικό «φάγαμε το βιό,μας έμεινε το χτικιό».

 3. tallyhogr

  Εντυπωσιακά νέα! Θα ξεκινησω λιγο αναποδα…

  Εχουμε… 12-14 φρεγάτες… πολλές ειναι για αποσυρση. Αλλες ομως, μπορουνε να υπηρετησουν μια δεκαετια ακομα με τον καταλληλο εκσυγχρονισμο. Θα της παρατησουμε? Δλδ θα παμε να πάρουμε 2 πλοια και θα αποσυρουμε 14? Δεν βλέπω και κανενας αλλος σύμμαχος να αποσύρει τίποτα να αντικαταστήσουμε τα δικα μας δλδ.

  Περαν αυτου… 2 FREMM = ΤΙΠΟΤΑ. H θα πάμε για 2+2 (κατ ελαχιστον) ή ας αφήσουμε τις αποσπασματικες παραγγελιες γιατι μακροχρονια ζημιωμενοι βγαίνουμε. Και για ποιες FREMM μιλάμε? Την καλη εκδοση με δυνατοτητες A/Α περιοχής… ή την πρώτη φουρνιά με άμυνα σημείου? Αν ειναι οι δεύτερες… ουτε τζάμπα τολμω να πω. Με το 1/10 των χρηματων που θα ζητησουν κανουμε καινουργιες τις Meko.

  Γενικά, μπορουμε να κάνουμε μια καλη αρχή… αλλα δεν θα κάνουμε. Θα προμηθευτουμε πάλι κουφάρια χωρίς τα σωστα συστηματα πάνω.

  Αν εχουμε λεφτά ας τα ριξουμε στον εκσυγχρονισμο οσων έχουμε, ας πάρουμε επιτελους τορπιλες για τα υποβρυχια, ας πάρουμε τα 2 εξτρα υποβρυχια που ειχαμε συμφωνησει με τον Αιγυπτιο και… βλέπουμε…

  Απάντηση
 4. Theognostos

  ειναι καιρός η Ελλάς νά αποκτήσει τήν δυνατότητα πλήγματος βαθιά στήν ενδοχώρα του αντιπάλου με το Ελληνικό ναυτικο…το οποιον επισης χρειαζεται μακρου βεληνεκους ΑΑ & Anti submarine & anti ship ολα σε ένα πακέτο οι ρώσοι εδειξαν την δυνατοτητα πυραυλων πλευσης απο σχετικα μικρα πλοια…ακόμη και τα υποβρύχια πρέπει να εχουν αυτην την δυνατοτητα

  Απάντηση
  • Giorgos Tsagkaris

   Aς μη χανουμε το δασος.Για αυτα τα πληγματα υπαρχει η ΠΑ και καλλιστα θα μπορουσε να γινει με κλασμα του κοστους και του κινδυνου με συστηματα τυπου Deep Strike.
   Oi Φ/Γ προοριζονται για Α/Α περιοχης,αρα και οι Gowind δεν κανουν παρα μονο για αντικατασταση των »S» εξ ισου
   επιτακτικη αναγκη.

   Απάντηση
   • Theognostos

    Ολα τα σοβαρα κρατη εχουν η αναπτυσουν την δυντοτητα που εξηγησα. Η Ελλας θα πρεπει να αναπτυξει και αυτην την δυνατοτητα περαν της δυνατοτητας διοτι γινεται ενας μεγαλος πονοκεφαλος στον αντιπαλο διοτι δεν γνωριζει απο που θα πληγει βαθια. Η πολεμικη αεροπορια τι να πρωτοκανει οταν αρχισει ο πολεμος…η μηπως οι σκαλπ που εχει η Ελλας τωρα αρκουν…η θεση μου ειναι πως οχι… οσο για επιπλεον βαθυ συνεχες κτυπημα εφυγε με την αποσυρση των Α7. Οι κυψελες θα πρεπει να δεχονται ειτε ΑΑ ειτε επιφανειας εδαφους πυραυλους αυτη ειναι η θεση μου.

 5. κλείτος ο μέλας

  έγω παντως νομιζω οτι μας συμφερουν οι φρεμ και τα προιοντα mbda περισσοτερο απο τα αμερικανικα και τα λοιπά και μ αρεσουν κιολας οι γαλλιδες

  Απάντηση
 6. Ανδρεας 111

  Οπωσδηποτε η ουσιαστικη πρόοδος θα είναι να έρθουν με τα πληρη και σωστά οπλικά συστήματα. (Αν ερθουν). Ότι είναι να γίνει όμως ας γίνει γρήγορα.
  Υ.Γ. Απαραίτητος ΚΑΙ ο εκσυγχρονισμος των 4 ΜΕΚΟ

  Απάντηση
  • Giorgos Tsagkaris

   Iσως με το κοστος των 2 Φρεμμ θα ηταν ορθοτερο να αγοραστουν 2-3 Gowind προς αντικατασταση αντιστοιχου αριθμου Στανταρντ και η αναβαθμιση των 4 Μεκο στο προτυπο του ANZAC

   Απάντηση
   • κλείτος ο μέλας

    παντως οι φρεμμ er με το καινουργιο ρανταρ της thales ειναι πολυ αξιολογες

   • Gunslinger32

    @Giorgos Tsagkaris

    Εάν υπάρχουν όντως χρήματα για νέα πλοία, ίσως να ήταν και η Ευρωπαϊκή “Stanflex” μια λύση. Απο οικονομικής άποψης ίσως και η πιο ιδανική, εφόσον πρόκειται για σύγχρονες φρεγάτες νε δυνατότητες που προσφέρουν και οι F-124/LCF, αλλά σε αρκετά χαμηλότερη τιμή αγοράς.

    Ξέρω ότι πολλοί δεν θα συμφωνούσαν με αυτή την πρόταση για τα συγκεκριμένα πλοία, αλλά εφόσον ισχύει η τιμή που δίνεται στην παρακάτω αναφορά, και με τον εξοπλισμό που προσφέρουν, φαίνονται αρκετά ισχυρότερα πλοία απο αυτά που διαθέτει σήμερα το ΠΝ(και χωρίς να ανησυχεί για μια υποβάθμιση σε «κορβετοναυτικό», όπως έχει ακουστεί αν θυμάμαι σωστά).

    Νομίζω πως οι Gowind δεν είναι και πολύ φθηνότερες απο μια Στάνφλεξ(αν είναι φθηνότερες), και αυτό με λιγότερο οπλισμό.

    Για τους αμερικανούς μπορεί να μην είναι οικονομική λύση εφόσον θα ήθελαν να προσθέσουν δικά τους συστήματα στα πλοία, αλλά για όσους ψάχνουν πλοία σε μέγεθος σημερινής φρεγάτας, νομίζω ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πιο οικονομική προσφορά για νέο πλοίο με δυνατότητα ΑΑ περιοχής στη αγορά. Προσωπικά θα προτιμούσα τις LCF, αλλά για 400 εκατ. ανά μονάδα η Στανφλέξ είναι νομίζω άκρως ανταγωνιστική με τα ίδια συστήματα/όπλα που διαθέτουν κάτι οι ολλανδικές φρεγάτες.

    ACQUISITION, SEA
    Danes Tout $340M Stanflex Frigate For US Navy – But What’s Real Cost?

    WASHINGTON: Denmark really wants you to know they have a solution for the US Navy’s frigate problem. Pentagon officials are on the record that they’ll consider foreign designs in their quest for a more powerful small warship than the $450–$550 million, 3,400-ton Littoral Combat Ship. The Danish answer: their $340 million, 6,600-ton Iver Huitfeldt “Stanflex” frigate.

    That’s a lot of ship for the price. But a leading US expert, Bryan Clark, tells us that the Danes may be undercounting their costs by about $50 million, since some of the frigates’ weaponry was recycled from older ships going out of service — an economy made possible by the Danish navy’s Stanflex system of interchangeable equipment modules. That would put the frigate at under $400 million, which is still pretty good compared to LCS or international competitors. The thing is, Clark argued, the costs to the US would be much higher once the design was upgraded to US Navy standards, fitted with US weapons and electronics, and built in less efficient US yards.

    https://breakingdefense.com/2017/07/danes-tout-340m-stanflex-frigate-for-us-navy-but-whats-real-cost/

 7. Giorgos Tsagkaris

  Oi Αιγυπτιοι πηραν τις Gowind προς 250 εκατ/εκαστη και υπαρχει η δυνατοτητα να εξοπλιστουν με ESSM,Harpoon κτλ με καποια επιβαρυνση αφου θα εχυν προηγηθει τα ΗΑΕ.

  Απάντηση
  • Gunslinger32

   Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, δεν εννοώ ότι οι Gowind είναι άσχημα πλοία, απλά εξαιτίας των διαστάσεων τους,σε σύγκριση με τις Στάνφλεξ που έχουν παραπάνω απο διπλάσιο εκτόπισμα, δεν προσφέρουν αρκετά περιθώρια για προσθέσεις όπλων και αισθητήρων.
   Η διάφορα στην τιμή των δυο συγκεκριμένων πλοίων είναι μόλις 100 εκατ. που είναι «αστεία», αν σκεφτούμε ότι πρόκειται για φρεγάτες για τις οποίες δεν θα χρειαζόταν ούτε νέοι πύραυλοι ΑΑ για να αναλάβουν τα πλοία σύντομα υπηρεσία μετά την ένταξη στον στόλο, εφόσον οι ESSM υπάρχουν ήδη στο οπλοστάσιο του ΠΝ, όπως και οι πύργοι Ότο Μελάρα μαζί με τα πυρομαχικά. Μια προσθήκη των SM-2 σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον, για αεράμυνας περιοχής(πράγμα που δεν προσφέρουν τα μικρότερα σκάφη των Γαλλικών πλοίων εξαιτίας του μεγέθους, και ίσως την αδυναμία εγκατάστασης μεγαλύτερου ραντάρ έρευνας/στοχοποίησης). Η μόνη μεγάλη διάφορα, θα ήταν οι νέοι (για το ΠΝ) πύργοι Millenium Gun για αεράμυνα που φέρουν οι συγκεκριμένες φρεγάτες.

   Μια ματιά στις παρακάτω φωτογραφίες εμφανίζει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που προκύπτουν απο τα μεγέθη των σκαφών. Ακόμα πιο ξεκάθαρα φάνηκε στην παρουσίαση των «νέων» LCS, όπου προφανώς δεν υπήρξε μέρος για την σωστή εγκατάσταση των εκτοξευτών για τους «Καμάξ»(Harpoon).

   Απάντηση
   • Gunslinger32

    Συμπληρωματικά για σύγκριση, των δυο μοντέλων Στάνφλεξ.

   • ivychris

    Και που τα γράφεις νομίζεις ότι ιδρώνει το αυτί τους?
    Σημείωσε ότι τα $400 Εκ δλδ €325 Εκ η Δανέζικη Huitfeldt είναι η μισή τιμή μιας FREMM, με μεγαλύτερη δύναμη πυρός 56 vs 48 missiles), με ανώτερο radar APAR vs Heracles και με αντικατάσταση των Millenium με CIWS & RAM πράγμα που οι Γάλλοι δεν δέχονταν έως την εμφάνιση των ΗΑΕ…

    ΥΓ: ενδεχομένως η τιμή να πέφτει κι άλλο γιατί η ισοτιμία EUR/USD έχει πάρει την ανηφόρα

   • Gunslinger32

    @ivychris
    Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω να γίνει αυτό το πράγμα.
    Εφόσον φαίνεται και πάλι ότι παίζεται άλλο παιχνίδι, το οποίο δεν έχει σχέση με πραγματικό ενδιαφέρον για την ενίσχυση της άμυνας.
    Η παραπάνω σύγκριση και παρουσίαση, έγινε για να ξεφύγουμε και μια φορά σε πλοία που δεν απολαμβάνουν την προσοχή που δίνεται στα «αγαπημένα»(αλλά πανάκριβα) του κοινού ΑΒ/FREMM/F-124/LCF για τα οποία γίνεται συνήθως συζήτηση, και για να μην ακολουθούμε συνέχεια πεπατημένα μονοπάτια, συζητώντας συνέχεια για τα ίδια πλοία απο ΗΠΑ και Ευρώπη. Η τιμή είναι πραγματικά πολύ ανταγωνιστική, και αυτό για πλοία με πλήρες εξοπλισμό(χωρίς τους πυραύλους και τα πυρομαχικά για τα πυροβόλα εννοείται). Στην θέση των Milenium Gun θα μπορούσε να είναι και ένα SeaRAM η κάποιο άλλο σύστημα.

 8. Thras

  Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να αγοράσουμε τις Γαλλοιταλικές FREMM και δεν μπορούμε να παράξουμε τις Als 100 (κορβέτες 2800 τόνων) σε 4 μονάδες για αντικατάσταση των 3 παλαιότερων S και στη συνέχεια να μεθύνουμε το σχέδιο και να παράξουμε ακόμα 4 (φρεγάτες 4500-6000 τόνων) επίσης σε 4 μονάδες για αντικατάσταση των υπόλοιπων S.
  Παράλληλα χρειαζόμαστε άμεσα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ.

  Αυτός πρέπει να είναι ο προγραμματισμός δεκαετίας για το ΠΝ ώστε να αποκτήσει νεότευκτα πλοία περιπολίας (κορβέτες) με αυξημένες δυνατότητες σε σχέση με τις σημερινές φρεγάτες S, και στη συνέχεια δυνατότητες Α/Α περιοχής αντικαθιστώντας τις υπόλοιπες S. Οι ΜΕΚΟ με εκσυγχρονισμό μπορούν να παραμείνουν στον στόλο για 15-20 χρόνια ακόμα και το πρόγραμμα αντικατάστασής τους να διαθεχθεί το προαναφερθέν των φρεγατών.

  Επιπλέον πέραν της εθνικής προστιθέμενες αξίας, βάζεις βάσεις και για απόσπαση παραγγελίας από άλλα φιλικά ναυτικά (Κύπρος, Συρία, ΗΑΕ, Αίγυπτος κλπ). Σε μία τέτοια περίπτωση θα έχουμε απόσβεση του κόστους και ίσως κέρδος.

  Αν το να ναυπηγήσουμε μόνοι μας κορβέτες/φρεγάτες θεωρείται πολύ μαξιμαλιστικό, το ελάχιστο που πρέπει να επιβληθεί και είνια σύμφωνο με τα συμγέροντα της χώρας είνια να συμμετάσχουμε σε σχήμα συμπαραγωγής για τα ανωτέρω πλοία.

  Απάντηση
  • Giorgos Tsagkaris

   Oi Φ/Γ χρειαζονται ΠΡΟΠΕΡΣΙ….
   Δεν μπορουμε να μεριμενουμε να γινει διαγωνισμος συμβολαιο ναυηγηση και πρωτο πλοιο μετα απο οκτω χρονια.
   Θα εχει χαθει και το δικαιωμα ΑΟΖ και το Αιγαιο ως τοτε.
   ΜΟΝΟ ετοιμοπαραδοτες…

   Απάντηση
  • geoexplorer72

   Οι Als 100 μόνο Ελληνικές δεν είναι, είναι το πρόγραμμα ναυπήγησης ΜΕΚΟ 100. Απλά ο τύπος ξέχασε να το πει για εμπορικούς λόγους.
   Η Κύπρος δεν πρόκειται να πάρει φρεγάτες στον αιώνα μας και ΗΑΕ-Αίγυπτος, ψωνίζουν από Αμέρικα !

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: