Ενώ προσπαθούσε να προσνηωθεί πάνω στο αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν στην Αραβική Θάλασσα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένα ελικοφόρο αεροπλάνο E-2D Hawkeye χτύπησε δυο αεροπλάνα F/A-18 Super Hornet και εκτόξευσε συντρίμμια προς την κατεύθυνση δυο άλλων F/A-18 πάνω στο κατάστρωμα πτήσης, σύμφωνα με το Κέντρο Ναυτικής Ασφάλειας.

Το αεροπλάνο τακτικής εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης εκτελούσε προσνήωση την 19:40 της 9ης Αυγούστου όταν “προσέκρουσε πάνω σε δύο άλλα αεροπλάνα και με τα συντρίμμια που εκτόξευσε προκάλεσε ζημιές σε δυο επιπλέον αεροπλάνα”, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ναυτικού των ΗΠΑ Πλοίαρχος Τζόν Φρί, την Τρίτη, 20 Αυγούστου, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο Military.com.

“Το αεροπλανοφόρο άλλαξε πορεία και έφτασε με ασφάλεια στην τοποθεσία απόσπασης του. Κανένας δεν τραυματίστηκε”, δήλωσε. Δεν μπορούσε να αναφέρει την τοποθεσία απόσπασης για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας.

Η ανακοίνωση του Κέντρου Ναυτικής Ασφάλειας περιέγραψε το περιστατικό ως αστοχία ανάσχεσης (bolter), που σημαίνει ότι το αεροπλάνο δεν μπόρεσε να “πιάσει” το συρματόσχοινο κατά την προσνηώση.

Το περιστατικό σύμφωνα με το κέντρο ασφάλειας έλαβε διαβάθμιση ατυχήματος Κλάσης Ά. Τα δυστυχήματα Κλάσης Ά περιλαμβάνουν νεκρούς, σοβαρές ζημιές ύψους $2 εκατομμυρίων ή περισσότερων ή ολοκληρωτική απώλεια του αεροπλάνου.

Ο Φρί δήλωσε ότι τα πληγέντα αεροπλάνα δέχονταν εργασίες επισκευών.

“Υπήρξαν μικρές ζημιές στα αεροπλάνα που χτυπήθηκαν, τα οποία προς το παρόν είναι υπό επισκευή με σκοπό να επιστρέψουν στην ετοιμότητα αποστολής (mission readiness)”, δήλωσε.

Το 2016 κατά τη διάρκεια δοκιμών πιστοποίησης προσνήωσης σε αεροπλανοφόρο πριν την εκστρατεία, ένα E-2C αεροπλάνο Εναέριας Έγκαιρης Προειδοποίησης Αεροπλανοφόρου της 123 Μοίρας σχεδόν βυθίστηκε στην θάλασσα μετά το σπάσιμο του συρματόσχοινου ανάσχεσης και ήταν αδύνατον να σταματήσει το επερχόμενο αεροπλάνο.
Οχτώ Ναύτες τραυματίστηκαν και απαιτήθηκε ιατρική αεροδιακομιδή από το το αεροπλανοφόρο Ντουάιτ Ντ. Αϊζενχάουερ, όπως μετέδωσε το Navy Times. Η έρευνα του Ναυτικού έδειξε ότι οι διαδικασίες συντήρησης συνέβαλαν στο ατύχημα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Oriana Pawlyk

Απόδοση/Μετάφραση απο το Military.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: